Bancile straine au continuat sa-si reduca finantarea catre tarile din Centrul, Estul si Sud-Estul Europei (CESEE) in trimestrul al treilea al anului trecut, intr-un ritm similar cu cel inregistrat in trimestrul al doilea al anului trecut, risipind ingrijorarile ca retragerea bancilor straine din regiune s-a intensificat dupa de Rezerva Federala americana a inceput sa inaspreasca politica monetara in luna mai 2013, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI), care se bazeaza pe statisticile Bancii Reglementelor Internationale (BIS).
Desi bancile straine si-au redus pozitiile externe fata de majoritatea tarilor din CESEE (14 din 20), amploarea reducerilor a variat semnificativ in randul statelor.
Cele mai mari reduceri ale finantarii bancilor straine catre toate sectoarele s-au inregistrat in Slovenia, Ungaria si Croatia, in timp ce in Cehia, Polonia, Albania, Muntenegru, Ucraina si Belarus s-au consemnat modificari pozitive in pozitiile bancilor.
FMI avertizeaza, insa, ca desi re-atragerea bancilor din regiune nu s-a intensificat, conditiile externe de finantare au devenit mai dificile pentru tarile din CESEE, in conditiile cresterii costurilor cu imprumuturile, iar fluxurile de portofoliu au devenit negative pentru prima data dupa 2009.
Cele mai afectate au fost tarile cu necesitati mari de finantare externa si/sau fiscala. Unele dintre aceste tari au inregistrat si cele mai mari reduceri ale finantarii bancare in trimestrul al treilea.... mai mult
Duminica, 16 Februarie 2014, ora 14:31
Bancile din Spania, Italia si Portugalia ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 250 miliarde de euro din portofoliile de credite acordate companiilor, a avertizat, miercuri, Fondul Monetar International (FMI).
Aproximativ 20% din soldul total al creditelor corporate risca sa intre in default in cele trei tari, pentru care Fondul prognozeaza in acest an recesiune economica, potrivit raportului semestrial al FMI referitor la stabilitatea financiara mondiala, informeaza Bloomberg.
Astfel, bancile din Spania s-ar confrunta cu pierderi 104 miliarde de dolari, suma acoperita de priovizioanele existente. Pentru Italia, pierderile s-ar ridica la 125 miliarde de euro, cu 53 miliarde de euro peste nivelul provizionat, in timp ce in cazul Portugaliei institutiile de credit ar avea pierderi de 20 de miliarde de euro, cu 8 miliarde de euro neacoperite de provizioane.
Profitul operational ar urma, totusi, sa acopere pierderile
Sectoarele bancare din cele doua tari vor putea insa suporta costurile din profiturile operationale, fara sa fie nevoite sa foloseasca rezervele de capital, estimeaza FMI.
"Unele banci din economiile cu probleme ar putea fi nevoite sa creasca in continuare provizioanele pentru a face fata posibilei deteriorari a calitatii activelor detinute, ceea ce ar putea utiliza o mare parte din profiturile bancilor", se arata in raport.
Fondul a folosit concluziile raportului pentru a cere Bancii Centrale Europene sa fie atenta la creditele... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 08:29
Propusa uniune bancara din Uniunea Europeana trebuie sa fie rapid finalizata, a afirmat marti Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), la o conferinta desfasurata la Paris, transmite Reuters.
"Ne gandim foarte mult la zona euro ca la un vapor frumos care a fost construit, antrenat pentru ape calme, dar care nu este inca complet finalizat pentru cele dure. Inca trebuie efectuate multe lucruri la aceasta uniune bancara. Daca am astazi un mesaj, este ca aceasta parte speciala a vaporului trebuie finalizata, completata, iar esentiala este viteza cu care se realizeaza", a declarat seful FMI.
Luna trecuta, Comisia Europeana a propus infiintarea unei autoritati unice care va avea puterea de a decide cand bancile trebuie salvate sau inchise, in pofida faptului ca oficialii germani sunt de parere ca aceste prevederi incalca tratatele europene, care limiteaza puterile Bruxellesului asupra finantelor nationale.
Potrivit unui comunicat al Comisiei, mecanismul unic de rezolutie pentru uniunea bancara va avea un nou board, format din reprezentatii Bancii Central Europene, Comisiei Europene si ai autoritatilor nationale competente (si anume, cele ale statelor in care se afla sediul central al bancii, precum si sucursale si/sau filiale ale acesteia).
Acest comitet ar avea competente largi pentru a analiza si a defini modul de abordare a rezolutiei unei banci: ce instrumente trebuie utilizate si cum ar trebui sa se implice Fondul... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:56
Marile economii emergente, asa-numitele tari BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - discuta infiintarea unor institutii financiare internationale prin care sa combata dezechilibrele economice si volatilitatea valutara.
In cazul in care o astfel de organizatie va fi creata, ea va ameninta pozitia traditionala in economia globala, ocupata in prezent de Banca Mondiala (BM) si FMI.
Liderii statelor BRICS, reuniti in Africa de Sud pentru un summit care incepe marti la Durban, vor aproba infiintarea unei banci internationale de dezvoltare, au afirmat oficiali ai celor 5 state, potrivit Bloomberg.
De asemenea, marile state emergente vor discuta utilizarea in comun a rezervelor valutare pentru combaterea crizelor balantei de plati sau crizelor valutare.
"Ratiunea fundamentala pentru statele BRICS este aproape sigur crearea unor noi institutii de tip Bretton Woods, inclinate catre lumea aflata in dezvoltare. Are loc o inclinare a balantei puterii catre lumea emergenta. Exista multe temeri de natura geopolitica in lumea occidentala referitoare la aceasta inclinare", comenteaza pentru Bloomberg Martyn Davies, director general al companiei de consultanta Frontier Advisory din Johannesburg.
Miza noilor institutii: Influenta in deciziile economice la nivel international
Statele BRICS, cu rezerve valutare cumulate de 4.400 miliarde de dolari si 43% din populatia lumii, incearca sa obtina mai multa influenta in sistemul economic si financiar global.... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 16:53
Marile banci centrale ar putea deveni prea puternice daca vor primi noi atributii, dar raman pe deplin independente de politic, a afirmat economistul sef al Fondului Monetar International, Olivier Blanchard, intr-un discurs rostit la London School of Economics.
Rolul principalelor banci centrale, inclusiv Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed), Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Angliei (BoE), a fost extins pe fondul crizei financiare mondiale, pentru a include si supervizarea bancara si supravegherea financiara, sustine Olivier Blanchard, transmite Reuters.
Acesta a adaugat ca exista motive importante pentru a pune politicile monetare si de supervizare a bancilor sub acelasi acoperis deoarece institutiile de creditare au invatat din experientele prin care au trecut in timpul crizei.
Dar oficialul FMI a sugerat ca ar putea exista probleme prin atribuirea unei influente atat de mari unor tehnocrati care nu au fost alesi. "Daca va ganditi ca acum bancile centrale au responsabilitati mult mai extinse si instrumente mult mai cuprinzatoare, atunci problema independentei lor devine din ce in ce mai dificila", a afirmat Olivier Blanchard.
Acesta a adaugat: "Vreti, de fapt, sa dati unei banci centrale independente dreptul de a alege LTV (loan-to-value) - raportul dintre valoarea creditului si cea a proprietatii - fara orice supervizare din partea factorului politic. Nu va duce aceasta la un deficit de democratie cand bancile centrale devin prea puternice?".... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 09:26
Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar International, le-a cerut, joi, tarilor occidentale sa profite de "elanul" creat de bancile centrale pentru a combate criza economica.
In deschiderea adunarii anuale a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, Christine Lagarde s-a declarat din nou ingrijorata de "incertitudinea" care afecteaza relansarea si care a determinat FMI sa-si reduca previziunile economice, relateaza AF.
"Obtinerea unei relansari durabile este o sarcina din ce in ce mai complexa", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general al FMI, indreptandu-si fara nicio surpriza privirea asupra zonei euro care ramane, in opinia sa, "epicentrul" crizei.
Aflata in centrul crizei, Grecia vrea sa beneficieze de o amanare suplimentara de doi ani pentru a-si asana finantele publice, a precizat Lagarde, intr-un moment in care numeroase programe de austeritate sunt in derulare in Europa.
"In locul unei reduceri frontale si masive (...), este cateodata de dorit sa existe mai mult timp", a afirmat ea.
In tabloul conturat de sefa FMI economiei mondiale, Christine Lagarde a evidentiat "vestile bune" provenite de la bancile centrale - BCE in Europa, Rezervele Federale in SUA, BoJ in Japonia -, care au transmis "semnale pozitive" prin noile lor masuri de sprijin, printre care de numara si achizitiile de obligatiuni.
"Acest lucru a creat un elan de care trebuie profitat pentru ca in sine acesta nu va fi suficient", a adaugat Lagarde,... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 15:32
Bancile din Europa ar putea fi nevoite sa vanda active de 2.800 miliarde de dolari pana in 2013 pentru a-si reduce expunerea la risc, a anuntat, miercuri, Fondul Monetar International.
Vanzarea de active ar reduce furnizarea de credite catre statele de la periferia zonei euro cu 9% pana la sfarsitul anului viitor, afectand cresterea economica.
"In ciuda multor masuri importante adoptate deja de autoritati, aceasta agenda ramane incompleta, expunand zona euro unei spirale descendente de iesiri de capital, temeri privind prabusirea zonei euro si declin economic", se arata in Raportul privind stabilitatea financiara globala realizat de FMI.
Vinals, directorul Departamentului pentru pietele monetare si de al FMI a avertizat ca problemele din Europa ar putea servi ca lectie pentru statele puternic indatorate, cum ar fi SUA si Japonia, care intarzie adoptarea politicilor necesare de ajustare.
"Nu ar trebui sa permitem ca actualele conditii de pe piete, care s-au imbunatatit, sa duca la un fals sentiment de siguranta", sustine oficialul FMI.
Pentru zona euro, FMI a inrautatit prognoza economica de la crestere de 0,3% anul acesta la contractie de 0,4%, din cauza liderilor din SUA si Europa, care nu au rezolvat problemele fiscale.
FMI inrautateste prognoza pentru cresterea economiei mondiale mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 10:01
Bancile vest-europene au incetat reducerea activelor din Europa de Est, datorita masurilor luate de Uniunea Europeana pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat si stimularea economiei, care au consolidat increderea investitorilor, au declarat doi oficiali ai FMI.
Bancile par sa fi incetinit rimul reducerii activelor din bilant si a creditarii la subsidiarele din Europa de Est in al doilea si al treilea trimestru, datorita injectiilor de lichiditate efectuate de Banca Centrala Europeana si discutiilor la nivelul grupului Initiativa de la Viena, au declarat Bas Bakker, seful departamentului FMI pentru Europa Emergenta, si Christoph Klingen, adjunctul sau, intr-un interviu acordat Bloomberg la Bucuresti.
"Procesul de dezintermediere (deleveraging) pare ca s-a stabilizat. Avem numai date partiale pentru trimestrul al doilea, care sugereaza ca nu a avut loc prea multa dezintermediere. Si tinand cont ca sentimentul din piata este si mai bun in trimestrul al treilea, ne asteptam la un trend similar desi nu avem date concrete", a afirmat Bakker.
FMI estima, intr-un raport prezentat in luna aprilie, ca bancile est-europene ar putea fi nevoite sa-si reduca bilanturile cu 2.200 - 3.800 miliarde de dolari prin vanzari de active si scaderea creditarii, pentru a se alinia noilor reglementari privind adecvarea capitalului si lichiditatea. Scenariul descris de FMI a generat temeri legate de o posibila criza a creditelor in Europa de Est.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 13:32
Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa implementeze reforme fiscale curajoase pentru a impiedica intrarea Europei intr-o etapa si mai dificila a crizei, sustin oficialii care au participat la intalnirea de primavara a FMI de la Washington.
Declaratiile vin dupa ce fondul anunta o reimprospatare a "arsenalului" sau cu 430 de miliarde de dolari, scrie SeattlePi
Timothy Geithner, secretarul trezoreriei americane, le-a spus oficialilor FMI ca Europa trebuie sa fie mult mai creativa si mai agresiva in lupta impotriva crizei, implicand toate resursele financiare de care dispune, inclusiv Banca Centrala Europeana.
"Succesul urmatoarei etape a crizei financiare atarna de dorinta Europei si capacitatea sa de a pune in aplicare toate instrumentele de care dispune, intr-un mod creativ, flexibil si agresiv pentru a sustine tarile in procesul de implementare a reformelor", a declarat Geithner.
FMI primeste 430 de miliarde de dolari
Fondul Monetar International a facut un pas imens inainte dupa ce cativa membri FMI au promis resurse suplimentare de 430 de miliarde de dolari, in cadrul intalnirii de primavara a Fondului, la Washington.
Resursele suplimentare ar putea fi utilizate pentru a salva economiile cu probleme din zona euro, chiar daca FMI a sustinut intotdeauna ca fondurile sale vor fi disponibile pentru toti membri sai.
Suplimentarea fondului e binevenita, dar nu suficienta
Aceasta consolidare financiara a fondului este un pas important inainte,... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 12:48