Comisia Europeana si Fondul Monetar International continua sa traga semnale de alarma si sa avertizeze Guvernul ca Romania se confrunta cu grave dezechilibre macroeconomice si ca masurile fiscale pot duce la saracie si exod.
CE a cerut recent autoritatilor de la Bucuresti sa ia masuri urgente pentru a repara ce se mai poate, iar FMI a atentionat ca, daca politicile nu-si vor putea schimba directia, tara se poate confrunta inclusiv cu o scadere a veniturilor, care va afecta in special saracii.
Ce fac insa guvernantii? Se lauda ca situatia economica din Romania este roz. Dupa vizita delegatiei FMI in Romania, Ministerul de Finante a luat din comunicatul transmis de acestia doar partile bune, ce e drept putine, afirmand ca Fondul "a evidentiat imbunatatirea starii economiei, rata scazuta a somajului si imbunatatirea sectorului financiar".
In comunicatul transmis de ministrul Eugen Teodorovici nu se vorbeste insa absolut deloc despre numeroasele critici aduse. Si, tinand cont de faptul ca guvernantii nu vad problemele grave cu care se confrunta economia Romaniei, nu putem spera la o redresare a acestora.
In 2020 o sa fie mult mai rau decat in 2019
Romania se confrunta in momentul de fata cu o crestere spectaculoasa a deficitului bugetar, cauzata de cheltuielile statului facute intr-un mod dezechilibrat, atrage atentia analistul economic Valentin Ionescu.
"Avem un deficit destul de mare, de 11,4 miliarde de lei, si cresterea aceasta este spectaculoasa, adica... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 13:06
Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Emil Stavrev, responsabil cu economiile emergente, atrage atentia ca nu vede tocmai lucruri bune in cresterea economica a Romaniei cu care se lauda guvernantii, care ar trebui sa ia rapid masuri.
"Ar trebui retras stimulul fiscal, pentru a pazi economia de riscul supraincalzirii. Cu aceasta crestere puternica si PIB peste potential, deficitul nominal de 3% din PIB sugereaza ca deficitul structural este mult mai mare. Economia primeste foarte mult stimul fiscal", a declarat, pentru Profit.ro, Stavrev.
El a explicat ca FMI calculeaza un impuls fiscal cumulat de circa 3% din produsul intern brut potential pentru 2017 si 2018, fiind al treilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia si Bulgaria, lucru care alimenteaza potentialele riscuri pentru economie.
Oficialul FMI spune ca economia a crescut bazat pe consuma avand in vedere masurile anterioare de relaxare fiscalaa si cresterile salariale, insa acest lucru deja a inceput sa se vada in preturi.
Citeste si: Bloomberg trage un semnal de alarma: Ultima oara cand Romania a depasit China, "boom-ul" economic s-a spart dureros
"Ca rezultat al acestor lucruri, inflatia de baza, care este curatata de efectele scaderii TVA, a crescut, ceea ce sugereaza ca presiunile inflationiste se acumuleaza in economie si riscurile supraincalzirii au crescut. Daca economia va continua sa creasca intr-un ritm ridicat, guvernul va oferi stimul fiscal, atunci vom vedea mai multa... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:18
Europa Emergenta se confrunta cu un stres economic in crestere, care risca sa anuleze o parte din progresele politice din ultimele decenii, a apreciat, marti, un oficial din conducerea Fondului Monetar International (FMI).
La o conferinta organizata la Dubrovnik, Croatia, Poul Thomsen, directorul departamentului european de la FMI, a subliniat ca potentialul de crestere economica a Europei Centrale si de Est s-a injumatatit in ultimul deceniu, iar plecarea peste hotare a muncitorilor calificati este o problema din ce in ce mai grava.
In plus, unele guverne din regiune au inceput chiar sa puna sub semnul intrebarii avantajele integrarii europene, transmite Reuters.
In timp ce Europa s-a confruntat cu un deceniu de crize si probleme economice, procesul de convergenta dintre tarile din Vest si cele din Est a incetinit sau chiar s-a oprit. Aceasta a dat nastere pe plan intern la unele semne de intrebare cu privire la validitatea unor reforme politice si economice dureroase.
"Acesta este un semnal de alarma pentru noi toti, sa nu ne amagim si sa credem ca progresele institutionale sau in domeniul guvernantei sunt inevitabile; sa nu credem ca un astfel de progres este un rezultat de neoprit, o evolutie constanta. Nu este asa", a spus Poul Thomsen.
"In viitor, obstacolele vor deveni si mai puternice", a adaugat economistul danez.
De asemenea, Thomsen, care a condus programele de asistenta elaborate de FMI in tari precum Grecia si Portugalia, a apreciat ca... mai mult
Marti, 11 Iulie 2017, ora 20:03
Seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir, sustine ca, desi Romania si-a intarit foarte mult economia dupa criza, cresterea economica poate fi afectata de taierile de taxe si cresterile de salarii ale Guvernului Grindeanu.
"Taierile succesive de taxe, cresterile salariale si limitarea investitiilor ameninta sa afecteze aceasta crestere.
Trebuie intarite reformele structurale, mai ales in zona prioritizarii absorbtiei de fonduri EU si sustinerii luptei impotriva coruptiei", a spus Baqir, prezentandu-si concluziile vizitei in Romania, in cadrul unei conferinte care a avut loc la BNR.
In ce priveste bugetul pe 2017, reprezentantul FMI sustine ca "schimbarile legislative consecutive au facut ca structura bugetului sa fie rigida".
"Taieri de taxe si masuri de crestere a salariilor si pensiilor, cu costul investitiilor publice, au facut ca bugetul sa fie mai putin flexibil si risca sa nu faca fata socurilor care ar putea veni.
Este mai usor sa scazi taxele, foarte greu sa le cresti. Este mai usor sa cresti salariile si foarte greu sa le scazi. Nu mai e loc de alte taieri de taxe, daca scopul este de a pastra flexibilitatea bugetului", a subliniat Baqir.
In ce priveste deficitul bugetar pentru acest an si pentru anul urmator, Baqir a spus ca estimarile sunt de 3,7 la suta din PIB pentru 2017, fara masuri suplimentare ale Guvernului, si de 3,9 la suta din PIB pentru anul 2018, "dar prognoza pentru anul urmator se va schimba cand vor incepe discutiile pentru... mai mult
Vineri, 17 Martie 2017, ora 14:48
Sectorul bancar din Romania a facut fata cu bine incertitudinilor legate de Grecia din vara acestui an, insa trebuie sa mentina un nivel puternic al rezervelor pentru a putea gestiona riscurile legale considerabile, se arata intr-un comunicat semnat de seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Andrea Schaechter.
"Sectorul bancar se gaseste cu un pas mai aproape de revigorarea intermedierii. Sectorul bancar a facut fata cu bine incertitudinilor legate de Grecia din vara acestui an si continua sa mentina rezerve suficiente de capital si de lichiditati.
Pe masura ce bilanturile s-au consolidat si redresarea economica a capatat teren, creditarea sectorului privat a inceput sa dea semne de revenire incipienta. In acelasi timp, mentinerea unor rezerve puternice va fi esentiala pentru ca bancile sa poata gestiona riscurile legale considerabile", se mentioneaza in document.
Pe de alta parte, reprezentantii FMI remarca intarzierea adoptarii legislatiei in ceea ce ...citeste mai departe despre "FMI face avertisment dupa avertisment: Bancile au intrat in vizorul creditorului international" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 16:03
Reducerile masive de taxe si cresterile salariale adoptate de Guvern vor impinge deficitul la 3% anul viitor, a avertizat Fondul Monetar International, la incheierea vizitei in tara noastra.
"Pentru anii 2016 si 2017, politicile adoptate si cele care se intentioneaza a fi adoptate - o combinatie de reduceri masive de impozite si taxe si de majorari salariale - vor impinge deficitul fiscal pana aproape de 3% din PIB in anul 2016, si peste acest nivel in 2017 daca nu sunt identificate masuri compensatorii sau daca nu se intampla din nou neexecutarea integrala a cheltuielilor de capital", se arata intr-un comunicat semnat de seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, informeaza Agerpres.
FMI, discutii cu Opozitia si cu Puterea: PSD si PNL nu se pun de acord
Anterior, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a precizat ca tinta de deficit bugetar va fi modificata in sus la urmatoarea rectificare bugetara, care va fi aprobata vineri de Guvern.
"Anul viitor, cu impactul ...citeste mai departe despre "FMI avertizeaza Romania: Pericolul de dupa cresterile salariale si reducerea taxelor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 10:08
Fondul Monetar International (FMI) a avertizat din nou in legatura cu efectele Codului Fiscal, precizand ca ar anula toate progresele facute de Romania in ultimii ani.
Oficialii FMI sustin ca daca toate reducerile de taxe vor intra in vigoare, deficitul bugetar va creste pana la cel putin 3% din PIB, potrivit unei scrisori obtinute de Adevarul.
"Pentru a mentine sub control deficitul, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului precum si renuntarea la initiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructura, aparare, salarii, sanatate si educatie", se arata in document.
Reprezentantii Fondului atrag atentia ca "pachetul fiscal propus este directionat aproape exclusiv spre impulsionarea consumului".
In aceste conditii, reanalizarea Codului Fiscal in Parlament reprezinta o sansa de a stabili prioritatile fiscale pe termen mediu, se mai arata in documentul citat.
"Romania a facut pasi importanti in ultimii sapte ani pentru a-si imbunatati finantele publice ...citeste mai departe despre "FMI, avertisment dur in privinta Codului Fiscal: Romania va sterge cu buretele toate progresele (Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 10:44
Reprezentantii Fondului Monetar International si-au manifestat aprecierea fata de reformele si situatia economica a Romaniei, ceea ce pare sa indice ca "leacurile" traditionale functioneaza, scrie marti Financial Times pe unul dintre blogurile sale.
Rezultatele pozitive inregistrate de Romania creeaza o discordanta intre tara noastra si problemele importante ale zonei euro, unde se poarta dezbateri aprinse pe tema austeritate versus crestere.
FMI i-a averizat insa pe oficialii romani ca riscurile planeaza asupra tarii noastre iar reformele necesita un timp indelungat de implementare.
Noul guvern, instalat dupa ce vechea coalitie s-a prabusit in aprilie, trebuie sa reuseasca indeplinirea atat a angajamentelor internationale, cat si sa faca fata unui scrutin legislativ prevazut in acest an, potrivit Mediafax.
Romania a respectat indeaproape termenii acordului cu FMI
FMI a incheiat cea de-a cincea evaluare a actualului acord stand-by cu Romania la 22 iunie, concluzionand ca Bucurestiul a respectat suficient de indeaproape termenii acordului pentru a primi o finantare de urgenta suplimentara de 519,4 milioane de euro. Romania dispune in prezent de 2,67 miliarde de euro pentru cheltuieli, cu toate ca guvernul si-a anuntat intentia de a nu utiliza acesti bani, considerandu-i un fond de siguranta. Acordul a fost aprobat in martie anul trecut, inlocuind o intelegere in valoare de 12,94 miliarde de euro incheiata in mai 2009, cand FMI s-a implicat pentru a ajuta... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 18:10