Programul cu Romania se mentine in parametri si toate criteriile pentru finalul lunii septembrie au fost indeplinite, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, seful Delegatiei Fondului Monetar International (FMI), Andrea Schaechter.
Timp de doua saptamani, Misiunea FMI a efectuat la Bucuresti prima evaluare a noului acord cu Romania, s-a ajuns la un acord tehnic, iar evaluarea trebuie aprobata de Board-ul FMI.
Schaechter a precizat ca a fost revizuita in sus cu 0,2 puncte procentuale prognoza de crestere economica pentru 2013, la 2,2 %, dar cererea interna se mentine inca slaba, ceea ce conduce la o ajustare a deficitului de cont curent pentru 2013 la 1,2% din PIB.
Dezinflatia a fost mai puternica decat se estima si reflecta scaderea preturilor produselor agroalimentare, iar proiectia de inflatie pentru 2013 este de 2%.
Pentru 2014, estimarile indica un avans al PIB de 2,2% si un deficit de cont curent de 1,8%.
Oficialul FMI a mai spus ca tinta de deficit bugetar pentru septembrie 2013 a fost indeplinita, precum si tinta de arierate ale administratiei publice locale, dar veniturile bugetare au fost sub program, reflectand cererea slaba, dar mai ales profitabilitatea slaba a economiei, mai ales a sectorului bancar.
Stire in curs de actualizare mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 10:22
Delegatia Fondului Monetar International se intalneste, miercuri, cu reprezentanti ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Consiliului Investitorilor Straini (FIC) si ai AmCham (Camera Americana de Comert in Romania), in cadrul evaluarii noului Acord Stand-By cu Romania.
Intre subiectele ce ar urma sa fie abordate se afla evolutia companiilor de stat listate la Bursa de Valori Bucuresti, Codul insolventei, problema arieratelor si taxarea companiilor, potrivit unor surse apropiate negocierilor.
Misiunea FMI se afla in Romania in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie.
Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat pe 27 septembrie scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv. mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 11:35
Cresterea economica a Romaniei va fi in jur de 1,5% in acest an si ar putea ajunge pana la 3% in 2016, in conditiile in care guvernul va lua "masurile necesare", iar tara noastra va absorbi mai multe fonduri europene, a afirmat Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania, intr-o conferinta de presa.
Infrastructura, transporturile si energia ar trebui sa fie domenii prioritare pentru Romania, iar tara noastra se poate finanta singura, mai ales ca exista interes pentru activele romanesti, dovedit de includerea sa in indicele pentru pietele emergente al JPMorgan, este de parere oficialul FMI.
"Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi, iar Guvernul isi poate intensifica eforturile pentru a capata finantare UE", a declarat acesta.
Mobilizarea resurselor in aceste domenii, unde cresterea poate fi stimulata, este cruciala pentru Romania, iar intrarile de capital prin absorbtia de fonduri europene ar ajuta astfel cresterea economica.
Cu privire la tintele pe care guvernul le-a ratat, de Vrijer a mentionat deficitul cash pentru 2012 si tinta de arierate.
"Ratarea deficitului cash nu o privim ca pe o ratare efectiva, pentru ca ar fi fost o politica fiscala, ci din cauza unor intarzieri de ordin tehnic", a explicat acesta. In legatura cu arieratele, Erik de Vrijer a anuntat ca FMI si guvernul au convenit asupra unor masuri de reducere a arieratelor inainte de finalizarea evaluarilor.
Progrese importante care au fost inregistrate de catre tara noastra... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 14:46
Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania, considera ca situatia arieratelor tarii noastre este dificil de tinut sub control, iar corectiile financiare ale CE pentru programele operationale europene presuspendate pot sa cauzeze probleme Romaniei.
"Situatia arieratelor este inca dificil de tinut sub control, dar Guvernul a luat masuri, inclusiv prin rectificarea bugetara. Si noi suntem increzatori ca aceste obiective vor fi atinse. Iar situatia fondurilor europene de anul acesta si mai departe, cu corectii financiare, sa nu afecteze situatia finantelor publice. Cred ca trebuie sa lucram cu Guvernul pentru ca acestea sa fie incorporate (in situatia bugetara n.r.) intr-o maniera pozitiva", a afirmat Erik de Vrijer, conform Mediafax.
Totodata, el a aratat ca referitor la inflatie s-a discutat deja cu BNR despre tinerea acesteia sub control. "Pe cealalta parte, a stabilizarii macroeconomice, care priveste preturile si inflatia, am discutat cu BNR cum sa fie tinuta sub control aceasta crestere a inflatiei, creata in mare parte de preturile volatile ale produselor alimentare. Am cazut de acord ca este o situatie temporara care va disparea dupa ce vor fi depasite efectele acestei recolte agricole mai slabe", a spus oficialul FMI.
El a apreciat ca este un pas foarte bun faptul ca BNR si-a marit injectiile de lichiditati. "Am discutat (cu conducerea BNR n.r.) si despre masurile viitoare privind politicile monetare. Deja BNR si-a marit injectiile de lichiditati si... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:08
Florin Georgescu, ministrul Finantelor, a anuntat ca 600 de milioane de lei vor fi alocati de la ministerul Administratiei pentru plata arieratelor. Ministrul a mentionat ca aceste plati reprezinta una dintre obligatiile pe care statul roman si le-a asumat, prin acordul cu Fondul Monetar International (FMI).
Arieratele, obligatiuni financiare ajunse la scadenta si neachitate, sunt incluse in trei categorii, potrivit documentului facut public de Consiliul Fiscal, respectiv arierate ale bugetului de stat, ale bugetului asigurarilor sociale si ale bugetelor locale.
"In momentul de fata, cele mai mari arierate sunt la bugetele locale si la companiile de stat, probabi. La bugetele locale, de exemplu, avem legea finantelor publice locale care a fost amendata in mai multe randuri, dar unul din amendamentele importante a fost incalcat. O autoritate locala nu poate sa deschida credite bugetare pentru un capitol de buget daca nu si-a achitat arieratele la acel capitol de buget. Acel amendament la legea finantelor publice nu este aplicat in momentul de fata", a spus Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, intr-un interviu, pentru Business24.
La nivelul lunii iunie arieratele cu restanta erau in valoare de 1,913 miliarde de lei, numai la bugetele locale, in timp ce arieratele bugetului asigurarilor sociale erau, in luna iunie, in valoare de 1,419 miliarde de lei. Arieratele la bugetul de stat erau in valoare de 414 milioane de lei.
Florin Georgescu: Estimam un... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 18:10
Consiliul Fiscal anunta ca arieratele monitorizate de catre FMI (restante mai mari de 90 de zile) au crescut cu circa 205 milioane lei in perioada martie - iunie 2012, crestere generata aproape in totalitate de arieratele la bugetele locale.
In 2011, tintele aferente arieratelor au fost atinse. In lunile martie si iunie 2012 insa, aceste tinte au fost ratate, atat in cazul bugetelor locale, cat si in cazul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat.
Cresterea arieratelor monitorizate de FMI in perioada martie - iunie a facut ca nivelul acestora sa se apropie de cel inregistrat in decembrie 2008, sustin reprezentantii Consiliului Consultatv.
Consiliul Consultativ adauga ca, daca se iau in calcul toate restantele, nu doar cele peste 90 de zile, nivelul curent al acestora este chiar mai mare decat cel de la inceputul crizei in 2008.
Problema arieratelor la bugetele locale reflecta "o lipsa de disciplina financiara si deficiente in aplicarea legii Finantelor publice locale (Legea 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare)", se arata in opinia Consiliului Fiscal referitoare la Raportul semestrial privind situatia economica si bugetara.
Consiliul Fiscal sustine masurile adoptate de Ministerul de Finante pentru echilibrarea bugetelor locale
Ministerul Finantelor a decis sa majoreze, prin rectificare bugetara, sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata, cu scopul echilibrarii bugetelor locale pe anul 2012. Aceasta masura ar permite... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:01
Board-ul Fondului Monetar International va analiza, vineri, concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei romanesti derulata la Bucuresti de institutiile financiare internationale in aceasta primavara, potrivit programului publicat pe site-ul FMI.
Dupa o eventuala aprobare a evaluarii de catre conducerea FMI, programul va disponibiliza inca aproximativ 475 milioane euro asistenta din partea FMI pentru Romania, dintr-o suma totala de circa 3,5 miliarde euro.
"Majoritatea tintelor cantitative, cu exceptia a doua dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse si am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe", declara, la finalul misiunii din primavara, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.
El a atras atentia asupra cresterii in continuare a arieratelor, ca si asupra derapajelor fata de calendarul privatizarilor, ceea ce reprezinta un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale.
Societatile de stat, mai putin profitabile
Oficialul FMI a apreciat ca societatile de stat sunt mai putin profitabile, Romania nereusind sa faca progrese in asigurarea unui management competitiv. De asemenea, acesta a aratat ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme in privinta celor care nu renegociaza contractele bilaterale cu Hidroelectrica.
In acelasi timp, reprezentantul FMI a mentionat ca pana la finalul anului autoritatile romane... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 10:26
Consiliul Director al Fondului Monetar International va analiza, in 22 iunie, concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei romanesti derulata la Bucuresti de institutiile financiare internationale in aceasta primavara, potrivit programului publicat pe site-ul FMI.
Dupa o eventuala aprobare a evaluarii de catre conducerea FMI, programul va disponibiliza inca aproximativ 475 milioane euro asistenta din partea FMI pentru Romania, dintr-o suma totala de circa 3,5 miliarde euro.
"Majoritatea tintelor cantitative, cu exceptia a doua dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse si am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe", declara, la finalul misiunii din primavara, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.
El a atras atentia asupra cresterii in continuare a arieratelor, ca si asupra derapajelor fata de calendarul privatizarilor, ceea ce reprezinta un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale.
Oficialul FMI a apreciat ca societatile de stat sunt mai putin profitabile, Romania nereusind sa faca progrese in asigurarea unui management competitiv. De asemenea, acesta a aratat ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme in privinta celor care nu renegociaza contractele bilaterale cu Hidroelectrica.
In acelasi timp, reprezentantul FMI a mentionat ca pana la finalul anului autoritatile romane trebuie sa se concentreze asupra... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 17:12
Profitand de situatia dramatica in care insusi programul prescris a adus economia din Romania, FMI n-a scapat ocazia ca, folosindu-se de noul acord cu Romania, s-o puna sa joace pe aria rasuflata a privatizarii ca panaceu al tuturor problemelor, indiferent care ar fi acelea.Desigur, nu putea lipsi martie din post! Premisa programului FMI pentru Romania a constituit-o ipoteza - falsa - ca toate problemele economice din Romania vin de la stat si de aici ideea ca, daca acesta se "ajusteaza", toate respectivele probleme se rezolva si apoi va curge lapte si miere.
Nu este insa catusi de putin asa, intrucat marile dezechilibre interne si vulnerabilitati externe ale Romaniei nu vin de la stat, ci de la sistemul privat si vor ramane intacte oricat s-ar ajusta statul.
Si, daca economia nu revine pe crestere, sa nu ne miram, caci nu de la stat vine hiba! Nici nu stii ce sa crezi: d-l Franks ori o face pe niznaiul american, ori chiar nu intelege cum sta treaba!
Caci de mirat vedem ca se mira ca n-a revenit cresterea economica! Macar este insa consecvent cu sine: daca a pus statul la zid, atunci este firesc sa-i ceara sa privatizeze si ce mai are acesta prin ograda!
Ceea ce i-a mai ramas prin ograda - dupa ruinatoarea campanie "vreti aderarea (la UE), dati economia" - nu mai reprezinta mare lucru.
Ar fi vorba de doua categorii de active: pe de o parte, cele strategice, care n-ar trebui sa ajunga niciodata la straini (Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica,... mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 12:00