Fondul Monetar International (FMI) asteapta ca europenii sa ia "decizii" legate de reducerea poverii datoriei Greciei inainte de a hotari daca va participa la noua sustinere financiara a tarii, a informat institutia joi.
"Asteptam sa lucram cu autoritatile (elene) pentru a dezvolta programul (de reforme) mai detaliat si ca partenerii europeni ai Greciei sa ia masuri de reducere a poverii datoriei", a declarat sefa misiunii Fondului la Atena, Delia Velculescu, intr-un comunicat citat de AFP.
Aceasta declaratie intervine in momentul in care parlamentul grec trebuie sa aprobe un acord asupra noului plan de ajutorare de 85 de miliarde de euro, al treilea din 2010, in schimbul unor severe masuri de austeritate.
FMI, unul din principalii creditorii ai tarii alaturi de europeni, a luat parte la discutiile cu Atena, insa a facut cunoscut ca participarea sa financiara depinde, printre altele, de masurile europenilor pentru a face datoria greaca "sustenabila".
Numeroase tari ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: Conditia impusa de FMI Europei ca sa ajute Atena" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 08:15
Fondul Monetar International ar putea participa la un pachet "complet" pentru a ajuta la redresarea economiei Greciei, pentru a face datoria tarii sustenabila si pentru a-i permite sa obtina finantare de pe pietele financiare, a afirmat vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Intrebata de postul francez de radio Europe 1 daca FMI va participa la cel de-al treilea pachet de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro pentru Grecia, Christine Lagarde a raspuns ca FMI vrea sa vada programul "complet" pentru Grecia si ce implica acesta. Atena are nevoie de o diminuare a poverii datoriei astfel incat acest pachet sa fie viabil, sustine oficialul FMI, transmit Bloomberg si Reuters.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
"Raspunsul este categoric nu", a raspuns Lagarde, cand a fost intrebata daca acordul este viabil.
"Acest pachet complet are doua parti: una care vizeaza reformarea semnificativa a economiei elene si cealalta care se refera la ...citeste mai departe despre "FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 11:57
Probabil ca nimic nu simbolizeaza mai bine situatia de acum a Greciei decat intrebarea lui Zorba, intr-un imens hohot de ras si un dans indracit: "Stapane, ai vazut vreodata o catastrofa asa splendida?"
Asadar, dupa referendumul de duminica, dupa cum ne spune premierul lor, grecii si-au luat destinul in propriile maini. Vorba unei prietene, nu putem decat spera ca destinul sa fie comestibil si sa poata fi intins pe paine. Pentru ca dincolo de adrenalina orgoliului national, situatia Greciei este departe a fi optimista.
Bancile nu mai au lichiditati, se vor termina la un moment dat si banii nefiscalizati de la saltea, Tsipras vrea un nou acord in 48 de ore si ar vrea sa negocieze de pe pozitii de forta cu eurozona, ca doar a invins democratia, dar nu prea are cu cine, pentru ca liderii europeni nu se inghesuie.
Dinspre Germania semnalele sunt de-a dreptul amenintatoare si nu sugereaza catusi de putin ca eurozona ar da semnele de panica si slabiciune pe care cred ca mizau ...citeste mai departe despre "Tispras - misiune imposibila. Destinul nu e comestibil" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 07:00
Sefa Fondului Monetar International a declarat ca mizeaza pe angajamentele Europei pentru a ajuta Grecia sa-si indeplineasca obiectivele de reducere masiva a datoriei in cadrul unui program international de salvare.
Christine Lagarde a afirmat joi ca Grecia trebuie acum sa ia masuri decisive pentru privatizarea intreprinderilor de stat si imbunatatirea colectarii impozitelor, printre alte reforme, informeaza Associated Press.
FMI a notat, in evaluarea sa trimestriala a Greciei din aceasta saptamana, ca programul de salvare ar putea sa nu-si atinga tinta asupra nevoilor Greciei cu 4,4 miliarde de euro /5,84 miliarde dolari/ anul viitor si 6,5 miliarde de euro /8,63 miliarde dolari/ in 2015, statul elen putand avea nevoie de si mai multi bani.
FMI a descris acest deficit asteptat ca un "test al sprijinului european" si a spus ca ministrii de finante din cele 17 tari ce folosesc moneda euro au inceput deja sa discute despre eliminarea lacunelor. mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 10:00
Zona euro si FMI au ajuns dupa mult efort la un acord, in noaptea de luni spre marti, asupra mijloacelor de a reduce datoria Greciei si platii unui ajutor financiar mult asteptat, inghetat de luni de zile si vital pentru o tara in prag de sufocare.
Dupa o reuniune de peste 13 ore, zona euro si FMI s-au inteles ca datoria Greciei sa fie redusa la 124% din PIB pana in 2020, fata de un obiectiv initial de 120% sustinut de FMI, potrivit unui comunicat al Eurogrupului, citat de AFP.
Acest lucru reprezinta o reducere a datoriei Greciei de circa 40 de miliarde de euro pana in 2020, potrivit unei surse europene.
"FMI a vrut sa se asigure ca zona euro ia masurile necesare pentru a pune Grecia pe calea unei datorii sustenabile. Astazi, va pot spune ca acest lucru s-a facut", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, in timpul unei conferinte de presa ce a incheiat reuniunea Eurogrupului.
De asemenea, ministrii au decis plata unui total de 43,7 miliarde de euro, suma blocata de cateva saptamani. O prima transa de in jur de 34 de miliarde de euro va fi platita in luna decembrie. Intreaga plata va fi efectuata in trei transe in cursul primului trimestru al anului 2013.
"Acordul a fost foarte dificil", a recunoscut presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, subliniind ca "a fost nevoie de eforturi semnificative de fiecare parte".
"Decizia va reduce fara indoiala incertitudinea si va intari increderea in Europa si in Grecia", a salutat seful Bancii... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 09:09
Fondul Monetar International a facut ce era necesar pentru a ajuta Grecia sa ajunga la o datorie sustenabila, a declarat joi William Murray, purtator de cuvant al FMI, sugerand ca actiuni suplimentare trebuie adoptate de creditorii europeni, transmite Reuters.
"FMI a facut ceea ce era de facut in limitele competentelor sale. Cu siguranta trebuie adoptate alte masuri pentru ca Grecia sa ajunga la o datorie sustenabila", a afirmat joi oficialul FMI.
Intrebat daca aceasta inseamna ca trebuie sa faca mai multe creditorii europeni ai Greciei, William Murray a raspuns ca este "posibil" dar a refuzat sa dea mai multe detalii.
Discutiile privind Grecia vor continua, a explicat William Murray, scotand in evidenta faptul ca seful FMI, Christine Lagarde, si-a scurtat vizita in Asia pentru a participa la o reuniune importanta a Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro), saptamana viitoare.
"Cred ca aceasta este cea mai clara dovada pe care pot sa o dau ca discutiile nu sunt blocate", a afirmat Murray, adaugand ca FMI sprijina obiectivul ca datoria Greciei sa ajunga la 120% din PIB pana in 2020 pentru a fi sustenabila pe termen lung.
"Este in interesul Greciei, este in interesul Europei, este in interesul intregii lumi ca datoria Greciei sa fie la un nivel sustenabil".
Totusi, pare putin probabil ca Grecia sa atinga acest obiectiv, iar pentru anul viitor se estimeaza ca datoria totala a Greciei va urca la 190% din PIB.
Miercuri, Christine Lagarde a... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 08:41
Grecia va primi 8 miliarde euro in luna noiembrie de la FMI si UE dupa ce rapoartele misiunii comune la Atena a reprezentantilor Comisiei Europene, FMI si BCE, care s-a incheiat marti, vor fi avizate de catre ministrii Finantelor din zona euro si Consiliul Director al FMI, potrivit Mediafax.
"Odata ce Eurogroup si Consiliul Director al FMI vor aproba concluziile celei de-a cincea evaluari, urmatoarea transa de 8 miliarde euro (5,8 miliarde euro din partea statelor membre si 2,2 miliarde euro de la FMI) va deveni disponibila, cel mai probabil, la inceputul lunii noiembrie", se arata intr-un comunicat transmis marti de delegatia CE, FMI si BCE.
Transa de 8 miliarde euro face parte din programul de finantare de 110 miliarde euro convenit in mai 2010.
Inspectorii CE, FMI si BCE au aratat ca Grecia va rata tinta de deficit din acest an, iar pentru a o respecta pe cea de anul viitor va fi necesara "implementarea decisiva" a masurilor de austeritate.
Pentru atingerea obiectivelor din 2013-2014, creditorii externi ai Greciei considera ca vor fi necesare masuri suplimentare.
De asemenea, institutiile financiare internationale anticipeaza ca recesiunea va fi mai severa decat estimau in luna iunie, iar revenirea economiei ar putea avea loc numai incepand din anul 2013.
Oficialii CE, FMI si BCE au criticat procesul de implementare a reformelor convenite de Grecia cu institutiile financiare internationale, calificandu-l drept "neuniform".
mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 16:09
Fondul Monetar International ar putea contribui cu mai putin de o treime la cel de-al doilea ajutor financiar oferit de liderii europeni pentru Grecia. Principala cauza ar putea fi ingrijorarea privind expunerea majora pe termen lung a Fondului la zona euro, potrivit unor surse apropiate situatiei sitate de The Wall Street Journal.FMI s-a angajat sa imrumute 78,2 miliarde de euro Greciei, Irlandei si Portugaliei pana in 2014.Suma promisa este de cateva ori nai mare decat participatia FMI la cele trei tari, lucru care amplifica ingrijorarile oficialilor Fondului.
Liderii din zona euro au decis impreuna cu oficialii FMI, in cadrul summitului de saptamana trecuta, sa imprumute Grecia cu inca 109 miliarde de euro pana in 2014. Acest lucru s-a petrecut dupa ce, in mai 2010, Fondul Monetar International a imprumutat Grecia cu 110 miliarde de dolari.Contributia FMI a fost de 30 de miliarde de euro, adica 27% din primul imprumut acordat Grecia. La acel moment Fondul a decis ca va contribui cu cate un euro la fiecare doi euro oferiti de guvernele din Zona Euro pentru statele europene ar putea avea nevoie de imprumuturi de salvare, in viitor. mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 14:56
FMI si UE vor acorda Greciei urmatoarea transa din imprumut, dupa ce au existat propuneri de schimbare a programului economic, potrivit Mediafax.Guvernul elen urmeaza sa infiinteze o agentie independenta pentru privatizare, se arata intr-un comunicat comun al UE, FMI si al Bancii Centrale Europene (BCE).
Declaratia a fost facuta dupa ce reprezentanti ai celor trei institutii au evaluat stadiul si rezultatul masurilor de reforma aplicate de autoritatile de la Atena.
Grecia a realizat progrese semnificative, dar reformele fiscale si structurale trebuie intensificate, se arata in comunicat, care adauga ca guvernul elen s-a angajat la un plan bugetar ambitios pe termen mediu.
Lichiditatile Greciei raman reduse, dar exista o strategie prin care sa se asigure un nivel adcvat pentru banci.
Ajutorul pentru Grecia trebuie aprobat de ministrii de Finante din zona euro si de conducerea FMI, inainte de a fi acordat Greciei. mai mult
Sambata, 04 Iunie 2011, ora 01:28