Reprezentantii delegatiei FMI se afla la BNR, printre temele discutate cu guvernatorul Mugur Isarescu numarandu-se legea insolventei personale si conversia creditelor.
Delegatia FMI a inceput marti vizita la Bucuresti, programata in perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultari si a treia evaluare a acordului stand-by cu Romania, aprobat in septembrie 2013.
Intr-o scrisoare transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valcov, si guvernatorului BNR reprezentantii FMI isi exprima ingrijorarea in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca, fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate, aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.
Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania, si de Elisabetta Capannelli, Country Manager al Bancii Mondiale.
"O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele", se arata in scrisoare.
In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita.
"Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului... mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 11:02
Exista un angajament din partea Romaniei sa continue consolidarea situatiei fiscale si ne asteptam ca acest angajament sa fie indeplinit, a declarat, pentru Reuters, reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Oficialul FMI a apreciat ca 'a existat un efort considerabil pentru a face economia mai solida si mai rezistenta la socuri, deoarece aceasta stabilitate a venit in urma faptului ca situatia conturilor fiscale este mult mai buna decat in urma cu sase ani", potrivit Agerpres.
"Asadar, credem ca este extrem de important pentru Romania sa nu puna in pericol aceasta imbunatatire considerabila', a spus el.
De asemenea, reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria a afirmat ca 'Romania a facut progrese considerabile cu adoptarea reformelor si asteptarile in acest moment indica faptul ca tara va putea finaliza acordurile stand-by din ultimii 5-6 ani'.
Obiectivul Guvernului roman este obtinerea unui deficit bugetar de 2,2% din PIB anul acesta, cu mult sub deficitul de 7,2% din PIB inregistrat in 2009.
Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI, al treilea din 2009, este un acord stand-by in valoare de 4 miliarde de euro, care expira anul viitor si probabil nu va fi reinnoit. Fondul Monetar International a suspendat discutiile privind actualul acord incheiat cu Romania pana dupa alegeri.
'Programul va expira la un moment dat anul viitor si, dupa expirarea lui, vom evalua situatia de la momentul respectiv', a declarat, la... mai mult
Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 09:55
1O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti, in perioada 2 - 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, potrivit unui comunicat al FMI.
"O misiune a FMI, condusa de Andrea Schaechter, va vizita Bucurestiul din 2 iunie pana pe 16 iunie 2014, pentru a realiza a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv semnat cu Romania. Vizita FMI va avea loc impreuna cu cea a echipelor Comisiei Europene si a Bancii Mondiale", a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Membrii misiunii FMI se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor profesionale si ai bancilor.
Misiunea isi va prezenta concluziile la finalul vizitei, se mai precizeaza in comunicat.
Boardul Fondului Monetar International a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane pentru incheierea unui nou acord de tip preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este cel de-al zecelea acord incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani. Primul acord de dupa decembrie 1989 a fost incheiat in 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a institutiei financiare internationale.
In urma cu o saptamana, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara ca actualul acord al... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 08:42
Prelungirea prezentului acord cu FMI - aproape sigura - reprezinta o noua sansa acordata Romaniei, pentru a putea sa isi indeplineasca obligatiile in fata creditorilor internationali. Reversul medaliei? Aceasta concesie pune sub semnul intrebarii posibilitatea concretizarii unui nou acord.
Romania s-ar teme de o evaluare negativa la finalul acestei evaluari, sunt de parere economistii contactati de Business24, iar in doua luni, Guvernul trebuie sa demonstreze capacitatea de a respecta termenii intelegerii.
"Pe de o parte, o prelungire a prezentului acord este legata de neindeplinirea unor conditii, iar pe de alta parte, prelungirea inseamna fatul ca inca nu este certa perspectiva unui nou acord. Deci este o solutie de provizorat. Prelungirea acordului cu FMI avantajeaza Romania, dar sunt multe lucruri care nu au fost indeplinite si perspectivele unui nou acord sunt oarecum sub semnul intrebarii", a explicat analistul financiar Aurelian Dochia, pentru Business24.
Opinia analistului financiar este impartasita si de economistul sef de la Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru care subliniaza ca aceasta prelungire pune si mai multa presiune pe Guvern sa rezolve restantele in cateva luni.
"Prelungirea actualului acord pare o chestie logica, adica sa nu inchei actualul acord cu o evaluare negativa, pare logic sa soliciti o prelungire de o luna, cinci sau sase luni, nu stim deocamdata cat va fi si cat de uzual este din parte Fondului sa accepte o astfel de prelungire.... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 07:00
Delegatia Fondului Monetar International (FMI), a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene vine marti in Romania pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by. Si-a facut Guvernul lectiile?
Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare.
Restantele guvernului
Privatizarea companiilor de stat este una dintre restantele care atarna cel mai greu in portofoliul guvernului.
Guvernul s-a angajat fata de FMI, in cadrul acordului de tip preventiv aflat in derulare, sa vanda participatii detinute de stat la companii strategice din domeniile energiei si transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrala), CFR Marfa (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si cele trei companii de distributie ale Electrica (participatii majoritare).
CFR Marfa: O privatizare indoielnica, pe lista discutiilor cu FMI
"Vizita este una importanta pentru ca avem si realizari, cele care tin de ajustarea fiscal-bugetara, avem si restante, in special de companii. Si la companii, daca avem in acest moment manageri privati la Tarom, la CFR Infrastructura, trebuie sa acceleram procedura si in altele. Astazi am vorbit cu domnul Nita (ministrul delegat pentru Energie-n.r.), avem restanta cu Transgaz si Nuclearelectrica pe care o indeplinim pana la 31... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 12:06
Romania plateste marti a doua transa, de 654 milioane euro, din imprumutul luat de la Fondul Monetar International (FMI) in urma acordului incheiat in 2009, care se ridica la 13 miliarde de euro.
Prima rata, de 655 milioane euro, a fost achitata la inceputul lunii august. Pana atunci, Romania a platit doar dobanzi.
Ultima plata din acest an va fi pe 21 decembrie, cand se vor vira 257 de milioane de euro.
In 2013, Ministerul Finantelor si Banca Nationala trebuie sa dea inapoi peste 5,2 miliarde de euro, iar in 2014 - 4,8 miliarde de euro.
O echipa a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Erik de Vrijer, se va afla la Bucuresti intre 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente, politica fiscala si monetara si reformele structurale.
Discutiile cu autoritatile romane vor viza evolutiile economice recente, perspectivele economice, precum si politica fiscala si monetara si reformele structurale. mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 11:39
Veniturile bugetare estimate pentru 2012 vor ajunge la 32,3% din PIB anul acesta, urmand sa creasca la 32,8% din PIB in 2013 si la 33,3% din PIB in 2014, potrivit unui raport intocmit de Fondul Monetar International (FMI).
Cheltuielile Romaniei vor fi mai mari decat veniturile, pana la 34,5% din PIB in 2012 si respectiv pana la 34,6% anul viitor.
Raportul a fost publicat marti in Monitorul Fiscal.
Potrivit FMI, deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 1,8% din PIB in 2013, iar datoriile ajunse la scadenta vor ajunge la 8,8% din PIB, fata de 8,7%, valoare estimata pentru anul 2012.
Anul acesta, deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 2,2% din PIB, iar nevoia de finantare va ajunge la 10,9% din PIB, urmand ca anul viitor sa scada usor la 10,6% din PIB, potrivit specialistilor FMI.
Potrivit raportului, majoritatea tarilor, inclusiv Romania, au facut pasi semnificativi in reducerea deficitului fiscal. Imbunatatirea balantei fiscale este mai pronuntata in economiile avansate.
In ceea ce priveste stocurile de datorii, va dura mai mult timp pana se vor vedea rezultatele, acestea urmand sa se stabilizeze abia in 2014-2015, in cazul economiilor dezvoltate.
Potrivit documentului, Romania face parte, din punct de vedere economic, din grupul tarilor in curs de dezvoltare din Europa, alaturi de Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia, Turcia si Ucraina.
Anul trecut, potrivit Institutului National de Statistica, Produsul Intern Brut a fost... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 15:16
Companiile petroliere vor fi suprataxate, Hidroelectrica va fi listata la bursa dupa iesirea din insolventa, iar statul roman ar putea vinde pachetul majoritar de actiuni al Tarom, potrivit declaratiilor facute de reprezentantii ministerelor dupa discutiile de sambata cu minisunea FMI.
Proiectul de act normativ privind impozitarea veniturilor exceptionale inregistrate de companiile petroliere va fi adoptat pana la sfarsitul acestui an, iar compania Hidroelectrica va fi listata la bursa in trimestrul al patrulea din 2012, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, dupa intalnirea de sambata cu delegatia FMI.
In plus, statul roman ar putea vinde pachetul majoritar de actiuni al Tarom, a declarat Septimiu Buzasu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Autoritatile romane s-au intalnit sambata cu delegatia FMI pentru a analiza scrisoarea de intentie aferenta celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.
Ministrul Economiei a precizat ca Legea privind suprataxarea veniturilor exceptionale va intra in vigoare in 2013, anunta Agerpres.
"Formula de calcul a impozitului exceptional va fi stabilita cu asistenta Bancii Mondiale", a mentionat ministrul Economiei. Prevederile legii vor fi definitivate cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.
Suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor din energie a fost decisa de autoritati ca urmare a redeventelor mici pe care le platesc companiile petroliere catre stat pentru exploatarea... mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 15:20
Victor Ponta a declarat, in cursul zilei de miercuri, ca Romania are nevoie de un nou acord preventiv cu FMI, dar subiectul va fi abordat anul viitor, cand expira acordul preventiv din prezent.
"Anul viitor va expira actualul acord, de tip preventiv, pentru ca Romania nu a luat nici un dolar in plus. Nu vom accesa acei bani, pentru ca sunt pusi acolo pentru situatii cu totul si cu totul exceptionale", a spus Ponta.
El a adaugat ca un acord de acest tip este important, el fiind un "carnet de sanatate acordat economiei romanesti", care ne permite sa ne imprumutam la niveluri rezonabile. Ponta a dat exemplul acordului semnat de Polonia cu FMI, care este modern si nu implica luarea de bani, decat in conditii de urgenta.
In ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene, Ponta este de parere ca mecanismul trebuie schimbat pentru a functiona mai bine, in conditiile in care, in acest moment, rata de absorbtie a Romaniei este foarte scazuta.
"Mecanismul de absorbtie a fondurilor europene trebuie sa functioneze, invatand din lectia trista a anilor trecuti, astfel ca trebuie sa pregatim un sistem administrativ mult mai capabil si sa folosim banii mai eficient", a precizat premierul. "Incepand cu 1 ianuarie 2013 trebuie sa avem un sistem care sa functioneze mai bine", a precizat premierul.
FMI, multumit de evolutia Hidroelectrica
Guvernul Romaniei a asigurat delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, ca politicile fiscale ale Romaniei vor ramane... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 15:45