Acordul pentru reducerea datoriei Greciei face datoria imensa a tarii sustenabila pe termen mediu, dar estimarile optimiste privind cresterea economiei si inregistrarea unui excedent primar in viitor fac sustenabilitatea datoriei incerta pe termen lung, se arata intr-un raport publicat marti de Fondul Monetar International (FMI).
Raportul organizatiei financiare internationale privind sustenabilitatea datoriei Greciei arata diferente semnificative fata de cel prezentat in iunie de tarile zone euro, transmite Reuters.
Guvernele din zona euro au reusit in iunie, dupa indelungi negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregateste sa incheie in 20 august al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro.
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadentei unor imprumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie sa-l plateasca in urmatoarele decenii zonei euro) . Maturitatea creditelor a fost prelungita din 2023 pana in 2033. De asemenea, va fi majorata ultima transa din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca tara sa-si construiasca rezerve de numerar necesare in urmatoarele luni.
"Acordul pentru reducerea datoriei convenit recent cu partenerii europeni ai Greciei imbunatateste semnificativ sustenabilitatea datoriei pe termen mediu dar perspectivele pe termen lung raman... mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 18:12
Grecia si creditorii internationali au ajuns marti la un acord privind reformele economice si financiare care trebuie luate de autoritatile de la Atena pentru a primi urmatoarea transa de imprumut in valoare de 2 miliarde de euro.
Acordul, convenit in cursul diminetii, va crea conditiile si pentru deblocarea unor fonduri de 10 miliarde de euro necesare recapitalizarii bancilor, au declarat trei oficiali citati de Wall Street Journal.
Grecia primeste 86 de miliarde de euro: Cand vine prima transa si avertismentul FMI (Video)
Potrivit acordului de sprijin in valoare de 86 de miliarde de euro convenit in vara, Grecia trebuie sa adopte 48 de masuri de reforma, considerate de importanta majora, in schimbul transei de imprumut de 2 miliarde de euro necesara platii salariilor, facturilor si arieratelor.
Grecia s-a inteles cu creditorii, dupa 23 de ore de negocieri
Finalizarea primului set de reforme, impreuna cu unele suplimentare legate de sectorul financiar, a reprezentat o ...citeste mai departe despre "Grecia a ajuns la un acord cu creditorii pentru deblocarea urmatoarei transe de imprumut" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 12:47
Grecia nu va beneficia de o perioada de gratie daca nu va plati datoria de aproape 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta pe 30 iunie, a avertizat joi directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, presand astfel statul elen sa incheie acordul cu creditorii.
Cu ministrii de Finante din zona euro care se reunesc joi la Luxembourg, pe fondul negocierilor blocate, Lagarde ii ajuta pe oficialii europeni sa creasca presiunile asupra Greciei, pentru a-l forta pe premierul Alexis Tsipras sa acepte termenii acordului in schimbul ajutorului financiar, relateaza Bloomberg.
Tispras a declarat saptamana trecuta ca politicile FMI fata de Grecia au fost "criminale".
"Exista un termen, 30 iunie, cand Grecia trebuie sa faca plata. Nu exista o perioada de gratie", a spus Lagarde.
Programul de salvare in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se incheie pe 30 iunie, in aceeasi zi in care statul elen trebuie sa ...citeste mai departe despre "FMI ameninta Grecia: Nicio perioada de gratie daca nu platiti datoria" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 17:43
Fondul Monetar International creste presiunea asupra tarilor din zona euro pentru o noua restructurare a datoriei suverane a Greciei in acest an, potrivit publicatiei germane Der Spiegel, citata de portalul elen Capital.gr.
Fondul considera ca, fara o noua restructurare a datoriei, deficitul de finantare al Greciei de anul viitor, estimat la 4,6 miliarde de euro, nu va putea fi acoperit, potrivit unor experti ai FMI citati de revista germana.
Un raport al FMI publicat saptamana trecuta a recunoscut "erori notabile" in programul de salvare a Greciei, recesiunea si somajul fiind mult mai grave decat s-a anticipat.
"Este un secret binecunoscut ca FMI va insista pentru o solutie de implicare a sectorului public, intrucat tinta (privind nivelul datoriei n.r) pentru 2022 implica prea multe riscuri. Desigur, ma astept ca BCE sa se opuna unei restructuri a imprumuturilor acordate de institutie Greciei, astfel ca raman imprumuturile date de guvernele europene", a declarat vineri un oficial european.
Germania a aratat clar, in repetate randuri, ca se opune oricarei restructurari a datoriilor Greciei catre guverne, argumentand ca potrivit reglementarilor nationale o astfel de restructurare ar interzice Executivului sa acorde alte imprumuturi statului elen sau sa acorde garantii pentru imprumuturi destinate acestei tari. mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 08:46
Grecia a inceput, duminica, o noua runda de discutii cu reprezentantii UE, BCE si FMI, pentru a obtine luna aceasta acordarea urmatoarei transe din pachetul de asistenta financiara acordat Atenei, in valoare de 2,8 miliarde de euro, transmit AP si Xinhua.
De asemenea creditorii internationali ai Greciei vor analizat saptamana aceasta cu oficialitatile elene posibilitatea unor concedieri in sectorul public, surse anonime afirmand ca ar fi vorba de concedierea a 150.000 de angajati pana in 2015.
Duminica, reprezentantii UE, BCE si FMI au avut discutii preliminare cu oficiali de la Ministerul de Finante al Greciei privind reducerile de personal in sectorul public, dar nu s-a adoptat nici o decizie.
Trei oficiali la Ministerul de Finante al Greciei au declarat, sub protectia anonimatului, ca reprezentantii creditorilor internationali insista ca sunt necesare concedieri in sectorul public ca parte a planului de reorganizare pentru a face statul elen mai eficient.
De asemenea, inspectorii UE, BCE si FMI vor sa analizeze progresele inregistrate in procesul de privatizare, de colectare a taxelor si de recapitalizare a bancilor.
Ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, a declarat dupa intalnirea cu reprezentantii UE, BCE si FMI: "Climatul a fost extrem de pozitiv, creditorii recunoscand eforturile facute in ultimele luni".
"Nu mai putem face concedieri", a mai afirmat Stournaras, referindu-se la presiunile creditorilor internationali de reducere a... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 11:44
Creditorii europeni ai Greciei cer guvernului de la Atena sa introduca saptamana de lucru de sase zile, in cadrul prevederilor dure ale celui de-al doilea program de salvare.
Cererea este inclusa intr-o scrisoare a troicii creditorilor, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI, in care se insista pe reforme radicale pe piata muncii, de la salarii minime la limite pentru plata orelor suplimentare si flexibilizarea programului de lucru, care vor inrautati probabil relatiile dinte guvern si sindicate, relateaza The Guardian.
Dupa o lunga amanare provocata de lunile de blocaj politic din Grecia, troica revine la Atena in aceasta saptamana pentru evaluarea stadiului reformelor.
Rezultatul analizei este asteptat luna viitoare, cand liderii europeni vor decide daca Grecia va primi urmatoarea transa de ajutor, care ii va permite practic sa ramana in zona euro.
Scrisoarea, trimisa saptamana trecuta ministrilor pentru Finante si Munca, cere guvernului sa prelungeasca saptamana de lucru la sase zile, in toate sectoarele economice.
Inspectorii troicii cer cresterea flexibilitatii programului de lucru, stabilirea numarului de ore zilnice de odihna la 11, decuplarea orelor de lucru ale angajatilor de orele de deschidere a institutiilor, eliminarea restrictiilor referitoare la timpul minim si maxim dintre schimburile de dimineata si de dupa-amiaza si dreptul la un concediu de doua saptamani consecutive indiferent de perioada din an, in... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 21:02
Majoritarea grecilor respinge planul de redresare economica adoptat in schimbul imprumutului de la FMI si UE si ar prefera o coalitie guvernamentala dupa alegerile din 6 mai, potrivit unui sondaj MRB, publicat de Kathimerini.
66% dintre respondenti considera ca Grecia trebuie sa ramana in zona euro, dar sa adopte un plan alternativ de redresare, in timp ce 13,2% cred ca tara lor ar trebui sa renunte la moneda unica.
Pentru alegerile din 6 mai, 26,2% si-au exprimat intentia de de a vota un partid care se opune masurilor de austeritate impuse de FMI si UE.
65% ar prefera ca, dupa alegeri, sa rezulte o coalitie guvernamentala.
Liderul conservator Antonis Samaras a respins recent ideea unei coalitii cu socialistii. mai mult
Luni, 16 Aprilie 2012, ora 16:56
Seful misiunii FMI in Grecia, Paul Thomsen considera ca salariile angajatilor greci sunt inca mult prea mari in raport cu productivitatea.
"Dupa un start impresionant, eforturile de reforma si modernizare necesare pentru ca economia sa devina competitiva si sa inregistreze crestere au stagnat", a declarat Paul Thomsen, intr-un interviu pentru cotidianul grec Kathimerini.
Oficialul MFI mai spune ca majoritatea obiectivelor care ar fi trebuit indeplinite pana la sfarsitul lunii decembrie au fost "ratate", iar noul guvern a facut prea putin pentru a recupera timpul pierdut.
"Recesiunea, scaderea salariilor si cresterea somajului sunt inevitabile pentru o tara care trebuie sa faca fata problemei deficitului fiscal si lipsei competitivitatii (...) De accea, FMI a avertizat asupra unui ritm prea rapid al procesului de consolidare fiscala. Cu siguranta ca Grecia trebuie sa continue reducerea deficitului bugetar, dar trebuie sa ne asiguram ca exista o balanta intre consolidarea fiscala si reforme", a precizat Thomsen.
Seful misiunii FMI considera ca salariile sunt "mult prea mari in comparatie cu productivitatea Greciei. Se poate spera doar intr-o crestere magica a productivitatii pentru a putea justifica actualul nivel al salariilor", a precizat Thomsen, adaugand ca Guvernul elen ar trebui sa recurga la interventii directe pentru a ingheta temporar salariul minim si pentru a renunta la al 13-lea si al 14-lea salariu din sectorul privat.
De altfel, Guvernul elen... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 17:40
Declinul economiei Greciei va dura mai mult decat a prevazut FMI, alimentat si de cotatia ridicata a euro, potrivit unui raport publicat miercuri de institutie, care anticipeaza ca nivelul minim va fi atins in al doilea semestru al acestui an, informeaza Mediafax.
"Economia va atinge nivelul minim in al doilea semestru", se arata in raportul de analiza a programului de finantare a Greciei.
In raportul precedent, publicat in decembrie, Fondul anticipa ca acest moment va avea loc in primul semestru.
FMI a mentinut previziunea unui declin al PIB de 3% pe ansamblul acestui an, obiectiv care poate fi respectat de guvernul de la Atena, potrivit institutiei financiare.
In 2010, PIB-ul elen a inregistrat o scadere de 4,5%.
mai mult
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 21:42