Francul elvetian a devenit cea mai volatila moneda a ultimului an, depasind astfel rubla ruseasca.
"Anuntul bancii centrale din Tara Cantoanelor a fost o surpriza majora pentru pietele financiare", a comentat Piotr Matys, analist la Rabobank International, potrivit Bloomberg.
"Exista inca multe semnale negative din partea rublei, insa in ceea ce priveste volatilitatea, ce a fost mai rau a trecut", a adaugat acesta.
Saptamana trecuta, joi, Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a decis sa renunte la pragul minim de curs de 1,2 franci pentru un euro.
La scurt timp, moneda s-a apreciat vertiginos in fata celorlalte valute.
Astfel, in acea zi, fluctuatiile au depasit nivelul de 261%, peste cea a rublei, dupa cum ...citeste mai departe despre "Francul elvetian detroneaza rubla: Record pentru moneda din Tara Cantoanelor (Grafic)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 12:52
Apple a suspendat vanzarile online in Rusia, din cauza fluctuatiilor "extreme" ale rublei, intrucat preturile trebuie revizuite, dupa ce moneda rusa a scazut cu 19% fata de dolar pe parcursul sedintei de marti, relateaza Bloomberg.
"Magazinul nostru online din Rusia nu poate fi accesat momentan, intrucat trebuie sa revizuim preturile", a declarat unul dintre purtatorii de cuvant ai Apple.
Moneda rusa a scazut pe parcusul sedintei marti cu 19%, pana la 80,1 unitati fata de dolar, cel mai mare declin din 1998, cand Rusia a intrat in incapacitate de plata a datoriilor in moneda locala, dupa ce banca centrala a crescut dobanda cheie cu 6,5 puncte procentuale, la 17%.
In acelasi timp, randamentele obligatiunilor la 10 ani au urcat cu 3,17 puncte procentuale, la nivelul record de 16,4%.
"Orice castigi acolo (in Rusia) acum in ruble se intoarce in dolari sau euro la rate foarte joase. Concluzia este ca cei care vand produse in domeniul tehnologiei ar trebui sa se retraga din Rusia, asa cum a facut Apple", a afirmat Andrew Bartels, analist la Forrester Research.
In luna noiembrie, Apple a crescut preturile telefoanelor iPhone vandute in Rusia cu 25%, din cauza devalorizarii rublei.
Apple, cel mai mare furnizor de smartphone-uri in Rusia in functie de venituri, a inregistrat in primele noua luni vanzari de 1,32 de miliarde de dolari pe acest segment.
In 2013, vanzarile de iPhone-uri s-au dublat fata de anul trecut, ajungand la 1,57 de milioane de unitati. La... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 12:17
Premierul rus Vladimir Putin a spus miercuri ca nu exista motive pentru care investitorii sa se astepte la o depreciere accentuata a rublei, intrucat intarirea monedei nationale a Federatiei Ruse este posibila, relateaza agentiile de presa rusesti, citate de Reuters."Rubla nu se va prabusi. Banca centrala este sigura ca in viitorul apropiat nu exista schimbari planificate si nici vreun argument in favoarea acestora", ar fi declarat Putin, potrivit agentiilor de presa rusesti.
In 9 februarie, banca centrala a Rusiei a anuntat ca va majora cea mai mare parte a dobanzilor cheie cu un punct procentual, incepand din 10 februarie, inasprind politica monetara si cu scopul de a sustine rubla.
Oficialii bancii centrale au anuntat, la momentul respectiv, ca dobanzile cheie fac parte dintr-o serie de instrumente utilizate cu scopul de a nu permite rublei sa depaseasca nivelul de 41 ruble/cos valutar, considerat marja superioara a culoarului de fluctuatie, dupa doua luni de scaderi treptate, facute in scopul ajustarii la ieftinirea petrolului si la cele mai sumbre perspective economice din ultimii zece ani.
Anterior, banca centrala a Rusiei cheltuise 200 de miliarde de dolari, o treime din rezervele valutare ale tarii, in incercarea de a mentine o depreciere graduala a rublei, in contextul scaderii pretului titeiului si inrautatirii perspectivelor economice. mai mult
Miercuri, 04 Martie 2009, ora 16:47
Banca centrala a Rusiei a anuntat luni ca va majora cea mai mare parte a dobanzilor cheie cu un punct procentual, incepand de maine, indeplinindu-si promisiunea de a inaspri politica monetara si de a sustine rubla, relateaza Reuters. Oficialii bancii centrale au anuntat ca dobanzile cheie fac parte dintr-o serie de instrumente utilizate cu scopul de a nu permite rublei sa depaseasca nivelul de 41 ruble/cos valutar, considerat marja superioara a culoarului de fluctuatie, dupa doua luni de scaderi graduale, facute in scopul ajustarii la ieftinirea petrolului si la cele mai sumbre perspective economice din ultimii zece ani.
Nivelul minim al dobanzilor operatiunilor repo la o zi, o sursa importanta de lichiditate pentru sectorul bancar, va fi majorat de la 9% la 10%, a anuntat luni institutia.Scopul masurii este de a "stopa tendintele inflationiste si de a asigura stabilitatea cursului de schimb al rublei". Rusia va majora dobanzile si pentru alte operatiuni. Nu vor fi afectate ratele de conversie ale rublei si rata dobanzii de refinantare.
Rubla s-a mentinut luni la 40,88 ruble/cos valutar si a atins marja superioara a culoarului de fluctuatie numai pentru scurt timp, joia trecuta. mai mult
Luni, 09 Februarie 2009, ora 12:52