Fluctuatii de peste 20 sau 25% nu reprezinta o surpriza pentru Bitcoin si ar fi intelept sa le vedem drept probabile si in perioada urmatoare, precizeaza Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB.
Este posibil ca niveluri chiar sub 30.000 dolari pentru Bitcoin sau 1.000 de dolari pentru Ethereum sa fie atinse, avand in vedere viteza inalta a fluctuatiilor, care a adus castiguri impresionante intr-un orizont de timp foarte scurt unui numar larg de participanti, este de parere analistul.
Nivelul de interes suscitat de monedele virtuale a atins repere foarte inalte pe finalul anului incheiat / inceputul lui 2021. Ecouri ale aprecierii rapide din perioada asemanatoare de acum 3 ani au fost vizibile pentru "veterani": si atunci cresterile asimptotic verticale au adus ulterior scaderi ample.
Mai mult de 100% a avansat Bitcoin in raport cu dolarul american, intre 1 decembrie si 8 ianuarie (ziua cand a atins cotatia record de 42.000 dolari americani). Sesiunile recente au adus o corectie spre 32.000 USD (la ora redactarii materialului, piata fiind deosebit de volatila).
Numeroase au fost argumentele pentru a justifica abordarea entuziasta (anterioara ajustarilor). Intre acestea:
- nivelul in crestere al incertitudinii (inclusiv la nivel politic in SUA, al relatiilor dintre marile puteri, al situatiei din sanatate),
- implicarea unor nume mari, respectate in domeniul investitiilor in piata monedelor virtuale,
- opinii favorabile ale unor persoane... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 11:38
In ultima perioada tot mai multe companii se confrunta cu deficit de personal. Acest lucru se intampla pe de o parte pentru ca tinerii din ziua de azi vor sa primeasca mult si sa ofere putin, iar pe de alta parte, milenialii nu mai sunt multumiti doar cu o remuneratie pentru munca depusa, ci vor mai mult de atat.
Angajatii mai tineri in special sunt precupati atat de oportunitatile de dezvoltare din cadrul firmei cat si de stilul de leadership. Ei vor migra la diverse locuri de munca daca nu le vor fi satisfacute nevoile care le cresc stima de sine si aceasta se poate realiza printr-un stil de conducere tip coaching. Treaba managerului modern este sa le creeze spatiu oamenilor sa creasca, astfel putandu-le accesa adevaratul potential.
Din fericire, am observat ca multe dintre marile companii de la noi din tara au inteles ca angajatii lor isi pot accesa adevaratul potential la job doar atunci cand sunt echilibrati emotional. In acest sens apeleaza la diversi specilalisti fie traineri sau coach pentru a aduce un plus de valoare in firma lor.
Unicul obstacol unanim este frica sub diverse forme, fie lipsa de incredere fie frica de esec. Cea mai eficienta modalitate de a construi increderea in sine a angajatilor, de a imbunatati performantele si asta intr-un timp foarte scurt este coachingul.
Spre exemplu, ce crezi ca se ascunde in spatele unui manager care este violent verbal cu echipa sa? Teama de esec, evident.
Daca echipa lui nu obtine performante atunci el... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 10:56
Apple a suspendat vanzarile online in Rusia, din cauza fluctuatiilor "extreme" ale rublei, intrucat preturile trebuie revizuite, dupa ce moneda rusa a scazut cu 19% fata de dolar pe parcursul sedintei de marti, relateaza Bloomberg.
"Magazinul nostru online din Rusia nu poate fi accesat momentan, intrucat trebuie sa revizuim preturile", a declarat unul dintre purtatorii de cuvant ai Apple.
Moneda rusa a scazut pe parcusul sedintei marti cu 19%, pana la 80,1 unitati fata de dolar, cel mai mare declin din 1998, cand Rusia a intrat in incapacitate de plata a datoriilor in moneda locala, dupa ce banca centrala a crescut dobanda cheie cu 6,5 puncte procentuale, la 17%.
In acelasi timp, randamentele obligatiunilor la 10 ani au urcat cu 3,17 puncte procentuale, la nivelul record de 16,4%.
"Orice castigi acolo (in Rusia) acum in ruble se intoarce in dolari sau euro la rate foarte joase. Concluzia este ca cei care vand produse in domeniul tehnologiei ar trebui sa se retraga din Rusia, asa cum a facut Apple", a afirmat Andrew Bartels, analist la Forrester Research.
In luna noiembrie, Apple a crescut preturile telefoanelor iPhone vandute in Rusia cu 25%, din cauza devalorizarii rublei.
Apple, cel mai mare furnizor de smartphone-uri in Rusia in functie de venituri, a inregistrat in primele noua luni vanzari de 1,32 de miliarde de dolari pe acest segment.
In 2013, vanzarile de iPhone-uri s-au dublat fata de anul trecut, ajungand la 1,57 de milioane de unitati. La... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 12:17
Perioada dintre insamantare si recoltare este cea mai stresanta pentru un fermier roman. Pretul graului la momentul recoltei este influentat atat de ceilalti producatori romani si ucrainieni, cat si de fermierii americani sau australieni. El este stabilit la nivel global si nicio persoana nu are control total asupra lui. In orice moment al anului, pretul la usa hambarului sau la marginea campului este suma dintre pretul la nivel global si costul de transport pana la portul mare.
Anul acesta, situatia producatorilor pare si mai delicata, pe fondul unei productii record la grau atat in Romania cat si pe celelate piete. Spre exemplu, Romania va avea o recolta de circa 7,6 milioane de tone de grau, in crestere cu 2,7% fata de cea de anul trecut, ceea ce inseamna un record al ultimului deceniu, potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene. Productiile record de la nivel european, dar si ale altor mari fermieri de pe mapamond au determinat o scadere a pretului graului cu 8,5% fata de inceputul lui iulie 2013, cand tona de grau se vindea cu 195 euro.
Un fermier poate evita o astfel de pierdere prin intermediul instrumentelor derivate, cum sunt contractele pentru diferenta. Pentru fermieri, tranzactionarea unor contracte cu activ suport grau echivaleaza cu o asigurare: obtinerea la termenul prestabilit a unei cantitati garantate, la un pret cert, independent de variatiile pretului de piata.
Citeste mai multe despre acest subiect, in continuarea articolului Cum te... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 13:05
China "ar putea permite" ca moneda sa nationala, yuanul, sa fluctueze in mod liber pe pietele valutare internationale, a declarat, joi, fostul guvernator al bancii centrale chineze, Dai Xiaolong.
Intr-o conferinta desfasurata cu prilejul Forumului Economic Mondial de vara, Dai Xiaolong, citat de ziarul South China Morning Post, a precizat ca decizia va fi luata in functie de situatia economiei chineze si scenariul economic global.
Dai Xiaolong, presedinte al Fondului National pentru Securitate Sociala, este primul functionar de rang inalt al tarii care anunta in mod public un calendar provizoriu pentru deplina convertibilitate a yuanului, potrivit ziarului citat.
Libera fluctuatie a monedei chineze a intrat pe agenda bancii centrale in anul 1996, insa, pana acum, Beijingul nu a prezentat un calendar pentru aplicarea ei.
In prezent, spre deosebire de majoritatea principalelor monede din lume - a caror valoare se stabileste in functie de cerere si oferta pe pietele valutare - yuanul are un curs de schimb fix, pe care-l stabileste zilnic Banca Populara a Chinei.
In luna aprilie, acest organism a anuntat largirea marjei de fluctuatie a yuanului in raport cu dolarul la 1%, fata de limita de 0,5% in vigoare pana atunci.
Regiunea administrativa speciala Hong Kong actioneaza in prezent ca un centru de comert "exterior", unde intreprinderile straine, institutiile si rezidentii pot schimba in mod liber moneda chinezeasca, rol care ar inceta daca s-ar permite... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 10:16
In ciuda faptului ca pietele au inceput deja sa reactioneze inainte de intrunirea liderilor BCE de joi, Mario Draghi ar putea vedea un avantaj in fluctuatiile inregistrate, in special pe piata obligatiunilor de stat.
Pe masura ce investitorii asteapta ca presedintele Bancii Centrale Europene sa dezvaluie mai multe detalii cu privire la programul de achizitie de titluri de stat, cresterea costului de finantare al statelor cu probleme le-ar putea impinge pe acestea catre actiune, scrie Bloomberg.
Conform celor mai recente declaratii ale lui Draghi, Spania si Italia vor trebui sa ceara ajutor din partea fondului de salvare al Europei inainte ca BCE sa intervina prin achizitia de titluri de stat care va cobori costul de finantare al statelor. In ciuda deschiderii sefului BCE de a lua aceste masuri nepopulare printre numerosi membri ai Consiliului de Administratie, precum seful Bundesbank, liderii statelor mentionate nu s-au aratat prea incantate de propunere.
Astfel, o crestere a costului de finantare ar putea aminti guvernelor ca trebuie sa actioneze rapid.
"Jucatorii de pe piete se asteapta la multe lucruri de la BCE. Se doreste clarificarea situatiei privind programul de achizitie de titluri de stat. Eventuala dezamagire a investitorilor ar putea intensifica presiunea asupra Spaniei", a declarat un economist al Merrill Lynch, Gustavo Reis.
Planul lui Draghi nu poate fi pus in practica daca guvernele tarilor respective nu cer ajutor din partea fondurilor... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:28
Presedintele american Barack Obama nu a exclus posibilitatea ca un sabotaj sa se fi aflat in spatele panicii produse joi dupa-amiaza pe Wall Street, cand bursa s-a prabusit, relateaza ziarul The Hill, citat de NewsIn.Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat ca Obama si-a reunit echipa de consilieri la scurt timp dupa scadere.
Presedintele asteapta in prezent concluziile unei anchete lansate in acest dosar, pentru a stabili ce s-a aflat in spatele fenomenului, iar pana atunci nu exclude posibilitatea unui sabotaj, a explicat oficialul.
"Nu as exclude sau include nimic", a spus Gibbs vineri, intrebat de un eventual sabotaj.
"Cred ca de aceea se revizuieste ce s-a intamplat sau ce nu s-a intamplat", a adaugat el. Obama este de parere ca "circumstantele din jurul acestui (eveniment - n.red.) trebuie urmarite, revizuite si analizate", a adagat el.
Nu este clar, deocamdata, ce a dus la prabusirea dramatica a pietelor de joi.
Indicele Dow Jones a scazut cu aproape 1.000 de puncte, inainte sa isi revina.
Printre ipotezele vehiculate se numara o problema de ordin tehnic sau o tranzcatie gresita facuta de un trader important.
The Securities and Exchange Commission (SEC), organism insarcinat cu reglementarea pietelor financiare in Statele Unite, si The Commodity Futures Trading Commission (CFTC), care se ocupa cu reglementarea pietelor materiilor prime, au anuntat joi ca lanseaza o ancheta comuna in acest dosar.
Scaderea dramatica de joi a intervenit pe... mai mult
Sambata, 08 Mai 2010, ora 12:33
Cele mai mari noua banci cu capital strain discuta, miercuri, cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si BNR, la Bruxelles, introducerea unei marje de variatie de plus/minus 5% a expunerii individuale pe piata din Romania, au declarat surse participante la intalnire. Reprezentantii celor mai mari noua banci straine prezente in Romania sunt in discutii, la Bruxelles, cu oficiali ai FMI, BNR si CE, pentru a evalua stadiul angajamentelor asumate de institutiile bancare.
Potrivit surselor citate de Mediafax, variatiile in minus ale expunerii unei banci ar trebui compensate, ulterior, printr-o majorare peste 100% a expunerii, cu un procent similar.
Totalul expunerilor celor noua banci care au semnat intelegerea cu FMI, CE si BNR se cifreaza la aproape 33 de miliarde euro.
Seful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat la inceputul lunii noiembrie ca expunerea bancilor-mama pe Romania a scazut cu 2% fata de nivelul din martie si ca va colabora cu institutiile de credit internationale pentru readucerea nivelului la 100%.
Totodata, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a spus ca, desi expunerea a scazut cu 2%, comparativ cu nivelul din martie, nu a existat in nici un moment o schimbare de strategie privind o posibila modificare a angajamentelor asumate.
Grupurile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat, in luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 16:09
Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, anticipeaza ca vor exista fluctuatii ale cursului de schimb, din cauza situatiei actuale din Romania, dar crede ca Banca Nationala are experienta sa-l domoleasca. "Suntem intr-o situatie care ne conduce la concluzia ca vor fi ceva fluctuatii ale cursului de schimb si sunt convins ca BNR are experienta sa-l domoleasca, dar nu stiu la ce nivel", a spus Ghetea, in cadrul unui eveniment.
In ceea ce priveste creditarea, Ghetea a mentionat ca exista perspective foarte clare pentru "un credit in lei mai bun decat cel in valuta" .
"La persoane fizice, din pacate, se are in vedere prea mult cat costa rata in prima luna, fara a se tine cont si de riscuri, de exemplu cel generat de cursul valutar", a explicat seful CEC Bank.
El a adaugat ca programul guvernamental "Prima Casa" a avut un efect deosebit de bun si crede ca ar fi bine, daca este posibil, sa se gaseasca resursele necesare pentru continuarea acestuia si dupa epuizare plafonului de un miliard de euro.
Ghetea, care este si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a aratat ca misiunea FMI se intalneste cu asociatia "ori de cate ori vine in Bucuresti".
"Am avut acum 10 zile o intalnire tehnica cu FMI, la nivel juridic, la care din pacate nu am participat", a spus seful ARB. mai mult
Marti, 27 Octombrie 2009, ora 14:00