Comisia speciala pentru modificarea Legilor Justitiei, condusa de Florin Iordache, s-a reunit, marti, de la ora 15:30, pentru a dezbate modificarea Codurilor Penale. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a participat si el la aceasta sedinta.
UPDATE Comisia a adoptat raport favorabil pe proiectul de modificare a Codului Penal. Raportul de admitere cu amendamente a fost adoptat cu 12 voturi pentru si 7 impotriva.
Raportul urmeaza sa intre miercuri in dezbaterea plenului Senatului, dupa cum a anuntat presedintele Comisiei speciale, Florin Iordache. El a precizat ca martea viitoare comisia se va reuni din nou, astfel incat miercuri aceste modificari sa fie adoptate in plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.
In deschiderea dezbaterii, Florin Iordache (PSD) a explicat ca a fost nevoie de aceasta sedinta, deoarece Guvernul PSD-ALDE nu a implementat deciziile CCR.
El facea trimitere la acele modificari ale Codului Penal operate anul trecut in Parlament si pe care CCR le-a declarat neconstitutionale. Intentia Comisiei Iordache de acum este de a scoate din Cod prevederile declarate neconstitutionale si a trece in regim de urgenta restul modificarilor prin Parlament.
In discursul sau, Iordache a criticat Guvernul, sugerand ca acesta ar fi trebuit sa dea o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Penal.
"De asta nu am invitat reprezentantii Guvernului. Guvernul a avut 4 luni de zile sa duca la indeplinire decizia CCR. Din saptamana, in... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 17:12
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, in forma Guvernului.
Legea a intrunit 171 de voturi "pentru", 90 de voturi "contra" si 9 abtineri.
De asemenea, a fost votata si OUG 92/2018, astfel incat judecatorii si procurorii vor putea fi eliberati din functie in cazul neindeplinirii "conditiei privind buna reputatie".
Aceasta a intrunit 170 de voturi "pentru", 92 "contra" si 6 abtineri. Ambele proiecte merg acum la Senat, for decizional in aceste cazuri.
Scandal si gesturi obsecene facute de cei de la PSD, in aplauzele colegilor
In cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor, PNL si USR au solicitat respingerea OUG 90, mai ales dupa ce, marti, Comisia Europeana a publicat cel mai dur raport MCV de la instituirea mecanismului, acum 11 ani.
"Cred ca am gresit, trebuia sa facem o directie specializata care sa arate monstruozitatea sistemului. (...) Vom merge mai departe cu toata opozitia dvs. si cu toata Opozitia pe care Comisia Europeana si Parlamentul European s-a (sic!) pronuntat impotriva Romaniei. Este josnic din punctul dvs de vedre sa nu aparati Romania!
Romania in acest moment este sub presiune pentru ca vrem sa fim independenti. Crem o tara independenta, sa ne conducem noi, ca Parlamentul sa fie cel care ia deciziii", a spus Florin Iordache nervos de la tribuna Camerei, in aplauzele colegilor de la... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 13:11
Romania tine cont de opinia Comisiei de la Venetia asupra Legilor justitiei, spune presedintele Comisiei speciale a Parlamentului, deputatul PSD Florin Iordache, care adauga, insa, ca recomandarile forului european privesc aspecte complexe, inclusiv revizuirea Constitutiei.
Florin Iordache a precizat, intr-o declaratie la postul de radio RFI, ca Parlamentul va trimite la toamna un punct de vedere Comisiei de la Venetia.
"E o opinie preliminara. Cuprinde si puncte bune si puncte care mai pot fi imbunatatite pana la opinia finala din luna octombrie. Noi fara indoiala trebuie sa ramanem in contact cu Comisia de la Venetia, cu cei care vor redacta opinia finala. Fara indoiala, vom trimite un punct de vedere la acele observatii care exista in acest moment in opinia preliminara, dar ca principiu, Romania tine cont de opinia Comisiei de la Venetia".
Intrebat daca asta inseamna ca dupa opinia finala a Comisiei de la Venetia, Parlamentul va face modificarile recomandate de acest for european, deputatul PSD a dat un raspuns mai nuantat.
"Fara indoiala, Romania intotdeauna a tinut cont si repet, tine cont de opinia Comisiei de la Venetia, dar aici sunt si chestiuni care vizeaza o necesitate a modificarii Constitutiei, o necesitate a altor legi si asa mai departe.
Opinia Comisiei de la Venetia cuprinde multe lucruri bune, care intaresc, de la separarea carierelor, pana la necesitatea modificarilor legilor justitiei si acolo unde sunt in acest moment observatii, vom veni... mai mult
Sambata, 14 Iulie 2018, ora 11:46
Comisia speciala pentru Legile Justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, incepe marti, la ora 15:00, sa voteze modificarile la Codul Penal. Schimbarile de substanta, mai ales cele facute in cazul infractiunilor de coruptie, nu au fost insusite de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Multe dintre propunerile facute de parlamentari la Codul Penal sunt controversate si au iscat reactii din partea societatii civile sau a asociatilor de magistrati.
Pe masa membrilor comisiei speciale a ajuns si punctul de vedere al CSM. Potrivit acestuia, magistratii nu si-au insusit cele mai importante modificari aduse Codului Penal.
Citeste si: Forumul Judecatorilor desfiinteaza modificarile dorite de PSD la Codurile Penale: Plaseaza inculpatul, nu victima, intr-o pozitie privilegiata
Membrii CSM care fac parte din Comisia nr. 1 - Legislatie si cooperare interinstitutionala - au avut trei intalniri in care au analizat propunerile de modificare a Codului Penal: pe 4 mai, 7 mai si 8 mai.
Ei au analizat atat proiectul de lege, cat si observatiile si propunerile trimise de instantele si parchetele din tara.
In actele transmise la CSM de Comisia Iordache nu se arata in ce fel urmeaza sa fie modificata infractiunea de abuz in serviciu, in contextul in care mai multi lideri PSD au declarat ca aceasta urmeaza sa primeasca o noua definitie sau un prag valoric pentru incriminarea infractiunii.
Anuntul lui Olaru
Pe 8 mai, vicepresedintele Consiliului Superior al... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 00:00
Una dintre modificarile propuse de Comisia speciala parlamentara pentru legislatia in domeniul Justitiei condusa de Florin Iordache ar putea duce la rejudecarea Dosarului Referendumului in care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare.
Potrivit modificarilor la Codul de Procedura Penala, se introduce obligatia - care pana acum nu exista - ca o hotarare definitiva (de condamnare sau de achitare) sa fie motivata in cel mult 30 de zile sau in cazuri exceptionale in 60 de zile (daca judecatorii isi motiveaza imposibilitatea de a o face in 30 de zile).
In plus, potrivit propunerii venite dinspre Comisia condusa de Florin Iordache, motivarea trebuie semnata de toti judecatorii care au participat la ultimul termen de judecata la dezbateri, deliberari, pronuntarea sentintei.
In cazul in care acest lucru nu este posibil, indiferent de motiv, atunci cauza se repune pe rol, deci practic se reia judecata ultimului termen intr-o noua componenta a completului de judecata.
In acest context, se introduce un nou motiv de revizuire, ceea ce inseamna o cale extraordinara de atac - nemotivarea sau nesemnarea motivarii de catre toti judecatorii care au participat la luarea unei decizii.
Chichitele ridicate de Dragnea
Liviu Dragnea a contestat in 2017 sentinta definitiva din Dosarul Referendumul la Inalta Curte, pe acest motiv, dar cererea i-a fost respinsa.
Concret, el era nemultumit ca doi dintre magistratii care au... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 16:56
Infractiunea de neglijenta in serviciu este dezincriminata, traficul de influenta este redefinit, deciziile CCR prin care se stabileste neconstitutionalitatea unor dispozitii din legile penale sunt asimilitate legilor de dezincriminare si sunt modificate termenele de prescriptie a infractiunilor.
Acestea sunt o parte din modificarile pe care Comisia speciala parlamentara pentru legislatia in domeniul Justitiei, condusa de fostul ministru Florin Iordache, le vor lua in discutie joi, de la ora 11:00.
Presedintele comisiei va veni la discutii cu trei noi proiecte legislative, care vor contine principiile sustinute de PSD, de modificare a Codului de Procedura Penala, a Codului Penal si a Codului de Procedura Civila.
Iata principalele modificari propuse in cazul Codului Penal.
Modificarile vizeaza si aplicarea legii penale de dezincriminare, iar deciziile Curtii Constitutionale sunt aplicabile in acest caz.
"Se asimileaza legii penale de dezincriminare si deciziile Curtii Constitutionale prin care se stabileste neconstitutionalitatea unor dispozitii din legile penale, prin care se considera constitutionale numai anumite variante de incriminare sau prin care se dezincrimineaza total sau partial, ca fiind contrare Constitutiei, fapte penale precum si deciziile care se refera la alt tip de norme penale decat cele de incriminare.
Obligativitatea aplicarii deciziilor Curtii Constitutionale ca lege penala mai favorabila se refera atat la dispozitiv, cat si la... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 15:52
Emanuel Ungureanu, deputat USR Cluj, a postat pe Facebook o fotografie care a devenit imediat viral, in care apar presedintele comisiei speciale comune a Parlamentului pentru Legile Justisiei, social-democratul Florin Iordache, impreuna cu Daniel Morar, actual judecator la Curtea Constitutionala si fost procuror-sef al DNA.
Cei doi erau intr-un restaurant, iar alaturi de ei se mai afla o femeie care, potrivit unor surse Ziare.com, este Senia Constantinescu, magistrat asistent-sef la CCR.
Ulterior, si jurnalistul Vlad Petreanu a postat o fotografie cu momentul in care Florin Iordache vine la masa lui Daniel Morar si ii arata niste documente.
Judecatorul CCR Daniel Morar a declarat insa pentru Realitatea TV ca s-a intalnit cu Iordache intamplator si ca nu s-au discutat teme de justitie.
Apoi, si Florin Iordache a declarat pentru Ziare.com ca intalnirea dintre el si Morar a fost intamplatoare. Social democratul ne-a spus ca se afla in acelasi restaurant cu judecatorul, la mese separate, si la plecare l-a salutat.
"Nu am discutat despre nimic. Am luat masa si eu si domnul Morar, la mese separate, si la plecare l-am salutat. Eu am luat masa cu o doamna, separat, si dumnealui era la alta masa cu o alta doamna si la plecare l-am salutat pur si simplu. Ca sa saluti un om, am stat 10 secunde, am salutat un om si am plecat mai departe. Repet, eu am luat masa separat cu o colega de a mea in Senat, dumnealui era la masa cu o doamna. La plecare l-am salutat.... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 16:14
Presedintele Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in justitie, Florin Iordache, a trimis, luni, o scrisoare Birourilor Permanente prin care solicita ca acest for sa poata modifica si completa toate actele normative cu incidenta asupra justitiei.
Astfel, Iordache a propus BPR modificarea Hotararii Parlamentului prin care s-a infiintat Comisia.
El cere sa fie inclus urmatorul articol: "Examinarea, modificarea si completarea, dupa caz, a tuturor actelor normative cu incidenta asupra justitiei, in vederea reformarii sistemului judiciar, aflate in procedura parlamentara, precum si a celor ce urmeaza a intra in procedura parlamentara pe toata perioada desfasurarii activitatii Comisiei si care vor fi transmise acesteia".
Iordache si-a argumentat solicitarea invocand "importanta modificarilor care tin de structura sistemului legislativ in domeniul justitiei, printre acestea numarandu-se Inspectia Judiciara si Directia pentru investigarea infractiunilor savarsite de judecatori si procurori".
BPR a decis ca solicitarea lui Iordache sa fie supusa votului plenului comun de luni, de la ora 16:00.
Citeste si:
Dragnea anunta ca modificarea Legilor Justitiei este o prioritate ca sa opreasca "abuzurile statului paralel"Ce spune ministrul Toader despre raportul Inspectiei Judiciare la DNA si contestatiile la Legile JustitieiComisia Europeana: Romania sa ceara avizul Comisiei de la Venetia pe modificarea Legilor... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:43
Dupa controversata OUG 13, fostul ministru al Justitiei Florin Iordache mai pregateste un proiect de lege ce ar putea isca discutii - acordarea de si mai multe pensii speciale.
Concret, proiectul pregatit de Iordache si alti cinci deputati PSD prevede ca functionarii Autoritatii Electorale Permanente sa beneficieze de pensii speciale, scrie Romania Libera.
Guvernul Grindeanu a propus respingerea initiativei legislative, insa aceasta a primit raport favorabil din partea Comisiei de Munca din Camera Deputatilor.
Astfel, personalul de specialitate al AEP va avea acelasi statut ca al functionarilor publici parlamentari, angajatilor Curtii Constitutionale si ai Consiliului Legislativ, mai noteaza sursa citata.
Acest lucru s-ar fi putut intampla inca din 2015, insa, potrivit noului proiect, "urmare a unei omisiuni, personalul din cadrul Autoritatii Electorale Permanente nu a fost mentionat in cadrul acestor prevederi". Omisiunea trebuie astfel eliminata, se mai arata in initiativa, pentru a evita "situatii care pot duce chiar la blocarea activitatii acestei institutii".
In anul 2015, Florin Iordache a fost initiator al modificarii Legii privind statutul functionarului public parlamentar, iar astfel au aparut pensiile speciale pentru angajatii celor doua Camere - si nu doar pentru alesi. De asemenea, atunci fusese introdus un articol care prevedea ca printre beneficiarii pensiilor speciale sa fie si functionarii CCR sau ai Consiliului Legislativ.
Aberatia zilei:... mai mult
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 13:06