Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, considera ca a venit vremea revizuirii sistemului fiscal, respectiv introducerea unei impozitari progresive pe veniturile persoanelor fizice si pe proprietatile detinute de acestea.
El a criticat capitalismul autohton de dupa 1990, sustinand ca lipsesc 34 de miliarde de euro din capitalul firmelor.
"Avem firme falimentare cu patroni bogati. Ce tara este aceea in care pierderea e mai rentabila decat profitul, iar falimentul nu este o paguba, ci un castig major?", a declarat Florin Georgescu, citat de Ziarul Financiar.
Prim-viceguvernatorul BNR a prezentat rezultatele unor studii sociologice recente potrivit carora 65-70% dintre romani au o parere proasta si foarte proasta despre castigatorii tranzitiei de la comunism la capitalism, prin faptul ca se considera ca nu munca a fost cauza imbogatirii persoanelor respective.
"De aceea, consideram ca actualul edificiu economico-social necesita o corectie. Dupa restituirea averii statului si a unor cetateni onesti, in viitor este nevoie de mai multa redistribuire aplicata cu transparenta.
In scopul asigurarii unei baze solide pentru furnizarea bunurilor si serviciilor publice, in opinia noastra este necesara revizuirea sistemului fiscal, indeosebi cel privind persoanele fizice cu accent pe impozitarea progresiva a veniturilor si proprietatilor pentru a surprinde mutatiile substantiale in distriburiea acestora pe parcursul a 30 de ani", a mai spus Georgescu.
Nu este... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 10:38
Impozitarea veniturilor globale in mod progresiv nu poate fi omisa atunci cand se discuta despre finantele unei tari, a declarat, marti, Florin Georgescu, la conferinta "Meeting the Challenges of Volatility", acesta precizand ca nu vorbeste in calitate de prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, ci de profesor de economie.
"Cu totii stiti, mediul privat de acolo, ca exista instrument, dar va feriti dintr-o autocenzura ideologica, asa e parerea mea, va rog sa ma scuzati daca gresesc, sa pronuntati termenul: impozitarea veniturilor globale in mod progresiv. Acesta este stabilizator automat, e redistributie, e crestere incluziva, toate tarile dezvoltate la care facem referire in grafice au asa ceva.
Nu trebuie sa avem niste cote foarte descurajante, pot sa fie si foarte slab-progresiv, moderat, ultra-moderat. Dar trebuie, dupa parerea mea, sa avem dupa 30 de ani o situatie de tranzitie, de transformari profunde economico-sociale, o situatie clara a modului de distributie a veniturilor si a averii in societate, sa asezam impozite pe proprietate, care, iata, sunt benefice din punct de vedere al ciclului economic, pe de o parte, impozite pe venit, de asemenea, fara sa fie descurajata munca.
Dar nu puteti sa omiteti, vorbind despre finantele publice ale unei tari, acest instrument modern, care este introdus la anii 1900 in toate tarile dezvoltate si l-au tinut pana acum, fata de noi, care l-am introdus in 2000 si am renuntat in 2005", a afirmat Florin... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 19:18
Romania trebuie sa intareasca legislatia comerciala, fiscala si contabila pentru a reduce evaziunea fiscala, in timp ce guvernanta economica urmareste sa limiteze fluctuatiile ciclului, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.
"Trebuie sa intarim legislatia comerciala, fiscala si contabila pentru a reduce substantial volumul foarte mare raportat la potentialul Romaniei, al evaziunii fiscale si al economiei formale.
Masura aceasta se incadreaza intr-o miscare mai generala pentru utilizarea pe plan intern a resurselor fiecarui stat si amintim efortul global lansat de tarile G20 pentru transparentizarea sectorului bancar si desfiintarea paradisurilor fiscale.
Astfel, banii care fug din statele nationale spre aceste paradisuri vor fi utilizati ca resurse proprii in statul de origine, vor crea locuri de munca, vor constitui resurse bugetare pentru dezvoltarea infrastructurii publice", a declarat sambata Georgescu, la Bucharest Forum.
In ceea ce priveste combinatia politicii monetare cu cea macroprudentiala, el a aratat ca guvernanta economica a statului este intarita printr-o serie de mecanisme, de instrumente de decizie care doresc sa limiteze fluctuatiile ciclului, pentru a nu inregistra "caderi" de la o crestere economica de 7% la o recesiune de 4%.
"Mai bine cresti cu 4% in perioada de boom si eviti declinul peste trei-patru ani cand ciclul economic are alta turnura. Astazi se vede cu pregnanta ca asigurarea convergentei nominale si reale a... mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 10:38
Noul acord cu FMI asigura predictibilitate, transparenta si stabilitate mediului de afaceri, dar si transparenta deciziilor in sectorul public, insa Romania are in continuare cateva probleme care trebuie rezolvate cu resurse interne, a declarat sambata prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
"Dupa ce am avut doua acorduri cu Fondul Monetar International indeplinite cu succes, iata ieri s-a aprobat un alt acord de natura preventiva care asigura credibilitate Romaniei in relatiile economice internationale, predictibilitate, tranparenta si stabilitate mediului de afaceri, pentru ca un program cu asemenea parteneri internationali, cu UE, FMI si Banca Mondiala creeaza premise de incredere pentru investitori, de stabilitate pentru mediul economic si de transparenta a deciziilor in sectorul public.
Deci este un pilon extrem de important care raspunde si preocuparii de a avea acces la finantare. Un acord cu acesti parteneri internationali care-ti dau credibilitate si care spun mediului de afaceri "Da, Romania este pe drumul ce bun, ca vin la revizie trimestriala, a indeplinit parametrii bugetari, monetari, de reforma structurala, sunteti pe drumul cel bun, puteti sa cumparati actiuni la compania X, Y, sa participati la privatizarile care se vor realiza" si asa mai departe", a declarat sambata Georgescu, la Bucharest Forum.
El a aratat insa ca principalele probleme cu care se confrunta inca Romania sunt cresterea economica bazata in mare masura pe agricultura, desi... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 16:26
Deficitul de cont curent al Romaniei se va incadra in acest an in limita a 4% din PIB, ajungand probabil in jur de 2% cel mult, apreciaza prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu.
"Una dintre problemele pe care le-a avut Romania, cea legata de soldul contului curent, dispare in 2013, vom fi in limita a 4%, probabil in jur de 2% cel mult", a declarat joi Georgescu la un seminar pe tema supravegherii pietelor financiare in Uniunea Europeana, organizat la BNR.
Contul curent al balantei de plati a avut in primele 5 luni un excedent de 314 milioane euro, fata de un deficit de 2,28 miliarde euro in aceeasi perioada din anul 2012, pe fondul reducerii deficitului balantei comerciale si al veniturilor, respectiv surplusului inregistrat de balanta serviciilor.
Deficitul balantei comerciale a scazut cu 1,47 miliarde euro, la venituri scaderea a fost de 502 milioane euro, iar balanta serviciilor a avut un surplus de 783 milioane euro, fata de un deficit de 18 milioane euro.
Investitiile straine directe au totalizat 414 milioane euro, de la 656 milioane euro in perioada ianuarie - mai 2012. mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 13:49
Actualul ministru al Finantelor, Florin Georgescu, va reveni la Banca Nationala a Romaniei, la finalul mandatului guvernamental, a declarat, marti seara, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Domnul Florin Georgescu revine la Banca Nationala", a spus Isarescu, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Victor Ponta.
El a raspuns astfel dupa ce primul-ministru a fost intrebat de jurnalisti daca il va mai propune pe Florin Georgescu pentru postul de ministru al Finantelor.
Ponta a raspuns la randul sau acestei intrebari, aratand ca ii va propune, dar ca stie ca va fi refuzat.
Florin Georgescu a parasit postul de prim-viceguvernator al BNR in luna mai pentru a prelua postul de ministru al Finantelor in Guvernul USL, premierul Ponta anuntand atunci ca acesta va reveni in luna decembrie la banca centrala.
Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Numele lui Florin Georgescu a fost vehiculat in presa ca posibil viitor presedinte al acestei noi institutii.
Luni seara, intrebat daca noua structura va fi condusa de actualul ministru al Finantelor, Florin Georgescu, premierul a raspuns doar ca acesta nu va mai conduce Ministerul Finantelor in viitorul guvern, deoarece doreste sa lucreze din nou... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 10:40
Premierul Victor Ponta si-a instruit ministrii sa directioneze toate mesajele pe care le au catre delegatia FMI, BM si CE, catre seful Finantelor, vicepremierul Florin Georgescu,
"Orice fel de comunicare pe tema acordului cu FMI, BM si CE, va rog sa o faceti cu Ministerul de Finante. E un singur coordonator a relatiei noastre cu aceasta delegatie, vicepremierul Florin Georgescu", a spus Ponta inainte de inceperea sedintei de Guvern de marti.
El a mai adaugat ca vicepremierul are intreaga sa autoritate si depline puteri pentru a discuta cu delegatia FMI, iar toti ministrii trebuie sa se coordoneze cu Florin Georgescu, astfel incat Romania sa primeasca un raport favorabil, "cum meritam in urma muncii din ultimele trei luni".
El a mai instructat ministrii sa ia masuri pentru administrarea situatiei cauzate de canicula, incepand cu problemele de sanatate ale populatiei, pana la situatia in care se afla culturile. "Va rog sa treceti la implementarea tuturor masurilor pentru despagubirea cultivatorilor nostri", a transmis Ponta.
De altfel, el le-a cerut membrilor Cabinetului sa stranga informatiile solicitate de CCR, in timp util, si anume listele permanente electorale actualizate conform legii.
Pentru ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, mesajul premierului a fost sa organizeze noul an scolar inca din luna august, pentru a nu fi probleme in septembrie. De altfel, Ponta a mentionat si recompensele financiare promise sportivilor romani la intoarcerea de... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 14:58
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca numirea prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, ca ministru al Finantelor reprezinta un cost pentru BNR, dar un castig din punct de vedere al conlucrarii cu ministerul.
Guvernatorul BNR a explicat ca la BNR "deciziile sunt in mare masura colective", insa Florin Georgescu se ocupa de "o zona de stricta specialitate".
"Este vorba despre acest cadru legislativ pentru situatii bancare speciale, cu banci punte, cu diverse operatiuni posibile in momente dificile, nu pentru ca ele s-ar intampla, ci pentru ca trebuie sa fim pregatiti datorita restructurarii sistemului bancar.
In tot acest cadru il avem pe dansul ca protagonist principal si pe cei de la Directia de Reglementare si de la Directia de Supraveghere, doua directii pe care dansul le coordona. Noi am discutat despre realocarea responsabilitatilor catre ceilalti membri ai conducerii executive si nu putem spune ca nu simtim o povara in plus. Sunt responsabilitati mari, dificile", a mai spus Isarescu.
Guvernatorul BNR considera ca, din punct de vedere al conlucrarii cu Ministerul de Finante si in general cu politica economica a Guvernului, este categoric un castig.
"Avem de colaborat cu o persoana cu vasta experienta si in domeniul financiar, fiscal, dar si in domeniul bancar. Ne cunoastem, dansul este un foarte bun profesionist si a fost si un foarte bun coleg", a mai spus Isarescu. mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 19:19
Banca Nationala va continua sa aplice masuri de consolidare financiara, in scopul implementarii in sectorul bancar din Romania, din 2012, a standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), in cadrul Pactului Euro Plus, al carui scop este accelerarea procesului de convergenta reala in interiorul zonei euro, a declarat, miercuri, la Sinaia, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
Georgescu a tinut o expunere cu tema "Guvernanta economica in actualul context european", in care a relevat ca Banca Centrala va "monitoriza creditele in valuta si va lua masurile adecvate pentru ca pretul acestora sa reflecte cu acuratete si in mod transparent riscul asumarii lor de catre debitorii neacoperiti in riscul valutar".
In ceea ce priveste gestionarea crizelor financiare, principalele masuri asumate de Banca Nationala sunt modificarea legislatiei in sensul permiterii utilizarii resurselor Fondului de Garantare pentru finantarea, inclusiv prin garantii, a masurilor de restructurare a bancilor autorizate de BNR, referitoare la transferul de depozite, inclusiv in cadrul operatiunilor de transfer de active si asumare de pasive, daca aceasta masura este mai putin costisitoare decat plata despagubirilor aferente depozitelor garantate.
In cadrul Pactului Euro Plus sunt prevazute si masuri pentru situatii neprevazute in scopul evitarii riscului sistemic in sectorul bancar, care includ crearea unui mecanism de identificare a bancilor de importanta sistemica, care sa... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 14:30