Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, considera ca a venit vremea revizuirii sistemului fiscal, respectiv introducerea unei impozitari progresive pe veniturile persoanelor fizice si pe proprietatile detinute de acestea.
El a criticat capitalismul autohton de dupa 1990, sustinand ca lipsesc 34 de miliarde de euro din capitalul firmelor.
"Avem firme falimentare cu patroni bogati. Ce tara este aceea in care pierderea e mai rentabila decat profitul, iar falimentul nu este o paguba, ci un castig major?", a declarat Florin Georgescu, citat de Ziarul Financiar.
Prim-viceguvernatorul BNR a prezentat rezultatele unor studii sociologice recente potrivit carora 65-70% dintre romani au o parere proasta si foarte proasta despre castigatorii tranzitiei de la comunism la capitalism, prin faptul ca se considera ca nu munca a fost cauza imbogatirii persoanelor respective.
"De aceea, consideram ca actualul edificiu economico-social necesita o corectie. Dupa restituirea averii statului si a unor cetateni onesti, in viitor este nevoie de mai multa redistribuire aplicata cu transparenta.
In scopul asigurarii unei baze solide pentru furnizarea bunurilor si serviciilor publice, in opinia noastra este necesara revizuirea sistemului fiscal, indeosebi cel privind persoanele fizice cu accent pe impozitarea progresiva a veniturilor si proprietatilor pentru a surprinde mutatiile substantiale in distriburiea acestora pe parcursul a 30 de ani", a mai spus Georgescu.
Nu este... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 10:38
Impozitarea veniturilor globale in mod progresiv nu poate fi omisa atunci cand se discuta despre finantele unei tari, a declarat, marti, Florin Georgescu, la conferinta "Meeting the Challenges of Volatility", acesta precizand ca nu vorbeste in calitate de prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, ci de profesor de economie.
"Cu totii stiti, mediul privat de acolo, ca exista instrument, dar va feriti dintr-o autocenzura ideologica, asa e parerea mea, va rog sa ma scuzati daca gresesc, sa pronuntati termenul: impozitarea veniturilor globale in mod progresiv. Acesta este stabilizator automat, e redistributie, e crestere incluziva, toate tarile dezvoltate la care facem referire in grafice au asa ceva.
Nu trebuie sa avem niste cote foarte descurajante, pot sa fie si foarte slab-progresiv, moderat, ultra-moderat. Dar trebuie, dupa parerea mea, sa avem dupa 30 de ani o situatie de tranzitie, de transformari profunde economico-sociale, o situatie clara a modului de distributie a veniturilor si a averii in societate, sa asezam impozite pe proprietate, care, iata, sunt benefice din punct de vedere al ciclului economic, pe de o parte, impozite pe venit, de asemenea, fara sa fie descurajata munca.
Dar nu puteti sa omiteti, vorbind despre finantele publice ale unei tari, acest instrument modern, care este introdus la anii 1900 in toate tarile dezvoltate si l-au tinut pana acum, fata de noi, care l-am introdus in 2000 si am renuntat in 2005", a afirmat Florin... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 19:18
Adriean Videanu a declarat marti ca s-ar simti "mult mai confortabil cu un Florin Georgescu" prim ministru, deoarece Guvernul Ponta impreuna cu premierul nu au "competenta necesara" pentru a propune politici publice in Romania.
"Eu m-as simti mult mai confortabil cu un Florin Georgescu prim ministru. E mai putin importanta formula politica, foarte importanta inseamna actiunea guvernamentala care inseamna seturile de politici economice care le propui pentru Romania, credibilitate", a spus el.
"Guvernul poate sa sprijine mediul economic prin predictibilitate si credibilitatea masurilor politice. Nu Guvernul creeaza locuri de munca, ci sectorul privat este cel care creeaza locuri de munca. Dar un sector privat care are incredere in seturile de politici, care are incredere in predictibilitatea seturilor de politici propuse de guvern. Eu, ca om de afaceri, vreau sa va spun ca sunt in stand by cu toate proiectele mele de investitii si ca mine gandesc toti oamenii de afaceri", a completat presedintele interimar al PDL Bucuresti.
Videanu a precizat ca Florin Georgescu "in momentul de fata nu este un politician in Guvernul Ponta, ci un tehnocrat", iar din punctul lui de vedere "Guvernul inainte de toate trebuie sa aiba o anvergura si o dimensiune politica pentru ca cei care trebuie sa propuna seturile de politici publice sunt politicienii, partidele politice".
"Din pacate, reprezentantii partidelor politice in Guvernul Ponta incepand cu primul ministru Ponta nu au... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 15:29
Premierul Victor Ponta si-a instruit ministrii sa directioneze toate mesajele pe care le au catre delegatia FMI, BM si CE, catre seful Finantelor, vicepremierul Florin Georgescu,
"Orice fel de comunicare pe tema acordului cu FMI, BM si CE, va rog sa o faceti cu Ministerul de Finante. E un singur coordonator a relatiei noastre cu aceasta delegatie, vicepremierul Florin Georgescu", a spus Ponta inainte de inceperea sedintei de Guvern de marti.
El a mai adaugat ca vicepremierul are intreaga sa autoritate si depline puteri pentru a discuta cu delegatia FMI, iar toti ministrii trebuie sa se coordoneze cu Florin Georgescu, astfel incat Romania sa primeasca un raport favorabil, "cum meritam in urma muncii din ultimele trei luni".
El a mai instructat ministrii sa ia masuri pentru administrarea situatiei cauzate de canicula, incepand cu problemele de sanatate ale populatiei, pana la situatia in care se afla culturile. "Va rog sa treceti la implementarea tuturor masurilor pentru despagubirea cultivatorilor nostri", a transmis Ponta.
De altfel, el le-a cerut membrilor Cabinetului sa stranga informatiile solicitate de CCR, in timp util, si anume listele permanente electorale actualizate conform legii.
Pentru ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, mesajul premierului a fost sa organizeze noul an scolar inca din luna august, pentru a nu fi probleme in septembrie. De altfel, Ponta a mentionat si recompensele financiare promise sportivilor romani la intoarcerea de... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 14:58
Economia va inregistra o crestere fata de trimestrul al doilea de anul trecut si comparativ cu primele sase luni din 2011, fiind posibila si o iesire din reccesiune tehnica, chestiune mai putin relevanta, apreciaza ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu.
"Faptul ca veniturile la bugetul consolidat s-au incadrat in proiectii si pe de alta parte discutiile cu expertii creditorilor care ne mentin previziunea de 1,5% crestere economica ne indreptatesc sa avem sperante ca si datele economice privind cresterea PIB pe trimestrul II vor fi pozitive (...) Chestiunea cu recesiunea tehnica zic ca e un lucru secundar. Cand judecam cresterea economica noi o judecam perioada aceasta fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Cand zici crestere economica de 1,5% pe 2012 se intelege ca este o crestere economica in termeni reali fata de PIB realizat anul trecut", a spus Georgescu la Gandul Live.
Ministrul Finantelor a precizat ca a anuntat misiunea Fondului Monetar International ca deficitul bugetului general consolidat la sase luni s-a inscris in parametrii negociati, iar o alta tinta atinsa a fost incadrarea anvelopei salariale in nivelul stabilit pentru jumatatea anului.
"Noi avem speranta si aproape certitudinea ca fata de anul trecut va fi o crestere economica, fata de trimestrul II si fata de sase luni, si, sigur, probabil vom iesi si din aceasta recesiune tehnica, avand mai mult un impact teoretic. Dar, din punct de vedere economic, ceea ce ne intereseaza... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 17:46
Florin Georgescu, nominalizat pentru functiile de ministru al Finantelor si vicepremier, reprezinta omul cheie din Cabinetul Ponta, potrivit analistilor economici, care spun ca pe umerii lui atarna soarta economiei Romaniei, foarte vulnerabila in aceasta perioada la derapajele politice.
"Singurul lucru foarte incurajator in toata combinatia aceasta este Florin Georgescu, care se pare ca avea rolul de coordonare a tuturor zonelor economice. Este un om care poate sa inteleaga si sa construiasca un buget si are experienta in materie de negocieri cu FMI", a declarat pentru Business24 analistul financiar Aurelian Dochia.
Florin Georgescu a mai ocupat functia de ministru de Finante in perioada 1992-1996, iar din 2004 este prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei. A acceptat functia de ministru al Finatelor si vicepremier in Cabinetul Ponta doar pana la alegerile electorale, urmand ca apoi sa se intoarca la BNR.
"Pentru Banca Nationala este un cost, sa nu zic o pierdere, pentru ca dansul va reveni la BNR. Din punct de vedere al conlucrarii cu Ministerul Finantelor Publice si in general cu politica economica a Guvernului, din punct de vedere al mixului de politici fiscale si monetare este categoric un castig. Avem de colaborat cu o persoana cu o vasta experienta si in domeniul financiar-fiscal, dar si in domeniul bancar, ne cunoastem, dansul este un foarte bun profesionist si a fost si un foarte bun coleg", a afirmat Mugur Isarescu, seful Bancii Centrale.
Ce... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 13:19
Deficitul bugetar se va incadra in programul convenit cu Fondul Monetar International, sub 3% din PIB, a declarat, miercuri, ministrul propus pentru portofoliul Finantelor, Florin Georgescu.
"Noi vom respecta in mod strict tinta de deficit din acordurile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, care va fi negociata in zilele urmatoare. Deficitul bugetar va fi sub 3% in 2012, sub standardele de contabilitate europene si va fi sub 3% in acest an cu toate cheltuielile efectuate cu reparatii cuvenite pentru cetateni", a spus Florin Georgescu, la finalul unei unei intrevederi cu premierul desemnat, Victor Ponta.
Florin Georgescu a adaugat ca negocierile care incep joi cu FMI vizeaza reintregirea salariilor bugetarilor. mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 11:55
Ministrul propus al Finantelor, Florin Georgescu, a declarat miercuri ca in trezoreria statului se afla circa 4,7 miliarde de euro ca "sold tampon, un fel de camara valutara, folosita pentru a finanta deficitul bugetar", astfel ca Romania nu este "foarte bogata", si a indemnat la prudenta.
"Legat de anumite afirmatii ca exista foarte multi lei si valuta in vistieria statului si ar putea fi utilizati pentru satisfacerea altor solicitari: este vorba de contul trezoreriei, este un cont transparent si reprezinta disponibilitatile statului, noi stiam de la BNR cati bani are trezoreria in fiecare zi, in lei si in valuta.
Afirmatia ca sunt vreo 5-6 miliarde in lei s-a facut intr-o perioada in care se aduna impozitele si taxele, dar dupa aceea, se reduc acele disponibilitati pentru ca se fac cheltuieli, pentru institutiile publice, pentru plata pensiilor, asa incat o fotografie la un moment este incorecta, fara sa vezi dinamica lucrurilor. Statul cheltuieste in fiecare luna mai mult decat incaseaza, deci are deficit.
Partea de valuta, este vorba de 4,7 miliarde care sunt conveniti cu organismele financiare internationale sunt stabiliti ca fiind tampon pentru finantarea acestor deficite lunare din Romania.
Este vorba de un sold tampon, un fel de camara valutara, folosita pentru a finanta deficitul bugetar. Nu suntem foarte bogati, nu avem niste bani pe care cineva sa poata sa ii imparta intr-o anumita zi, trebuie sa fim decenti, prudenti, rigurosi, disciplinati", a... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 20:45
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca numirea prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, ca ministru al Finantelor reprezinta un cost pentru BNR, dar un castig din punct de vedere al conlucrarii cu ministerul.
Guvernatorul BNR a explicat ca la BNR "deciziile sunt in mare masura colective", insa Florin Georgescu se ocupa de "o zona de stricta specialitate".
"Este vorba despre acest cadru legislativ pentru situatii bancare speciale, cu banci punte, cu diverse operatiuni posibile in momente dificile, nu pentru ca ele s-ar intampla, ci pentru ca trebuie sa fim pregatiti datorita restructurarii sistemului bancar.
In tot acest cadru il avem pe dansul ca protagonist principal si pe cei de la Directia de Reglementare si de la Directia de Supraveghere, doua directii pe care dansul le coordona. Noi am discutat despre realocarea responsabilitatilor catre ceilalti membri ai conducerii executive si nu putem spune ca nu simtim o povara in plus. Sunt responsabilitati mari, dificile", a mai spus Isarescu.
Guvernatorul BNR considera ca, din punct de vedere al conlucrarii cu Ministerul de Finante si in general cu politica economica a Guvernului, este categoric un castig.
"Avem de colaborat cu o persoana cu vasta experienta si in domeniul financiar, fiscal, dar si in domeniul bancar. Ne cunoastem, dansul este un foarte bun profesionist si a fost si un foarte bun coleg", a mai spus Isarescu. mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 19:19