Initiativele legislative cu impact asupra activitatii bancilor comerciale, care se afla in prezent in circuit parlamentar, insumeaza un impact de 10 miliarde de euro asupra sistemului bancar din Romania, a declarat, joi, presedintele Executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, in cadrul unui Forum pe teme economico-financiare organizat de Confindustria Romania.
"In momentul de fata sunt aproximativ 11 initiative legislative care insumeaza un impact asupra sistemului bancar din Romania de 10 miliarde de euro. Si totalul neperformantei, astazi, la nivelul sistemului bancar este de 11 miliarde de euro", a explicat Danescu.
El a precizat ca bancile sunt blamate pe nedrept in Romania, dar practica face parte dintr-un joc, valabil si la nivel european, denumit "Jocul Acuzelor". "Daca intr-o economie nu poti sa cresti numarul de locuri de munca, daca nu reusesti sa cresti veniturile cetatenilor, poate ca, dat fiind ca Europa sta cu fata la electorat, trebuie sa oferi ceva. Si daca nu poti oferi locuri de munca si venituri mai mari populatiei, poate poti sa reduci cheltuielile. Si daca poti sa reduci cheltuielile nu cu banii tai, atunci este binevenit", a mai spus reprezentantul ARB.
Danescu a facut o comparatie intre sistemul bancar romanesc si cel european, in ipoteza in care ar trebui sa convinga un investitor sa investeasca in sistemul bancar din Romania. "Nivelul activelor bancare in Europa fata de PIB este de 360%, in Romania de 64%. Deci nevoia de... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 10:35
Gradul de insolventa existent la nivel national este de 20% din Produsul Intern Brut (PIB), in timp ce activele bancare din Romania se ridica la 64% din PIB, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"La nivel european, efectul de multiplicare bancar se traduce in 366% din PIB-ul european active bancare, iar 200% inseamna creditare comparabila cu PIB-ul european. In Romania discutam de 64% active bancare din PIB. Deci, nu vorbim in Romania de o bancarizare exagerata, dimpotriva. Fondurile structurale sunt esentiale pentru acoperirea gap-ului existent intre Romania si celelalte tari europene (...) Noi, bancile, ca si celelalte industrii, urmarim o dinamica mai buna a economiei romanesti.
Daca inregistram la nivel national o insolventa de 20% din PIB si intelegem ca de la astfel de cifre creeaza o neincredere generalizata si o restrictie a participarii jucatorilor in parteneriate ... De asemenea, 40% din creditarea neguvernamentala se acorda IMM, dar numai jumatate dintre acestea se califica pentru a primi credite. Intelegem, astfel, nevoia considerabila a capitalizarii companiilor din Romania, dar nu numai a celor romanesti", a spus Danescu.
Rolul bancilor in absorbtia fondurilor europene
Potrivit reprezentantului ARB, pe tema fondurilor europene, bancile isi aroga o contributie esentiala la gradul de absorbtie existent la ora actuala.
"S-a discutat destul de mult despre... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 11:18
Reglementarile europene si criza economica au generat o nevoie acuta de restructurare a sistemului bancar. Vremuri mai bune pentru aceasta industrie vor veni doar atunci cand se vor constientiza si rezolva prezentele disfunctionalitati, precum abordarea prociclica si lipsa de incredere, considera Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor.
In aceasta perioada de transformare, Internetul isi face tot mai mult loc printre prioritatile grupurilor financiare, in ciuda unei disponibilitati catre inovatie mai scazute, avand in vedere contextul economic.
"Internetul nu este privit de toti ca fiind cea mai buna solutie in prezent pentru cresterea increderii prin comunicare personalizata a clientului cu banca si a bancii cu clientul. Opinez ca acest produs trebuie privit ca o abordare complementara la pachetul clasic bancar in vederea trecerii de la modelul operational bazat pe clasicul lant al valorii la asa-numitul lant virtual", a declarat Danescu, in cadrul unui interviu pentru Business24.
Sistemul bancar la nivel international traverseaza o perioada de restructurare. Ce disfunctie se afla la baza acestei crize si cum va arata sistemul bancar in cinci ani?
Disfunctia cea mai importanta, ca si cauzalitate, este cea a unei abordari prociclice a valului de reglementare europeana si a perceptiei distorsionate fata de banci in relatia cu nevoia de iesire din criza prin crestere economica dependenta major de creditul bancar.
Pe fondul... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 16:06
Asociatia Romana a Bancilor continua in 2013 demersurile pentru imbunatatirea sistemului bancar local. Pe langa problemele financiare si de imagine, in acest an mediul bancar a fost zguduit si de scandaluri privind fraude bancare de zeci de milioane de euro.
"Este, pentru mine, cel putin surprinzatoare amploarea data unor cifre prezumtive care se situeaza la sub 0,2% din portofoliul de credit neguvernamental al bancilor. Nivelul de experienta, educatie, suma tuturor comportamentelor dintr-o economie se regaseste in mod natural in bilantul industriei bancare. Intr-o economie in care se vorbeste de o piata gri de o treime din PIB, consider ca o cifra prezumtiva de 0,2% nu poate reprezenta un subiect de breaking-news", a declarat Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, in cadrul unui interviu pentru Business24.
In 2013, ARB isi propune sa continue eforturile de "restabilire a increderii si restaurarea unei imagini corecte favorabile a sectorului bancar" si vizeaza contributia la crearea unui cadru unic de reglementare si supraveghere.
S-a implinit un an de cand ati preluat functia de presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor. Care au fost cele mai mari realizari, dar si cele mai mari provocari ale lui 2012?
Unele dintre realizarile anului 2012 raman principalele provocari si pentru anul urmator. O provocare ramane consolidarea unui mod de comunicare personala si institutionala bazata pe o relationare efectiva cu membrii... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 12:24
Sectorul bancar continua sa finanteze economia reala din Romania, in proportie de 90%, iar la nivel european, in proportie de 75%, in ciuda perceptiei ca institutiile financiare refuza sa mai sustina economia pe parcursul crizei, a declarat Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor.
"Ce ar trebui sa faca bancile in intreaga lume este sa castige intr-o masura mai mare incrderea clientilor. Cauza neincrederii este data de aceasta perceptie, ca bancile nu mai vor sa crediteze in timpul crizei economia reala", potrivit lui Danescu.
Reprezentantul ARB a explicat ca bancile fructifica experienta crizei, printr-o "atentie sporita" la acordarea de credite. mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 16:34
Principala infratiune generatoare de bani murdari in Romania este evaziunea fiscala, care a fost determinata in 79% din cazurile in care au fost relevate indicii temeinice de savarsire a infractiunii de spalare a banilor, a declarat marti presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"Domeniile de activitate predilecte sunt comertul exterior, comertul interior, imobiliar, servicii, investitii, financiar si cel bancar", a mentionat presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu.
Acesta sustine ca discutiile dintre ARB si autoritatile din domeniul spalarii banilor vizeaza identificarea unor solutii ca bancile sa poata avea un feedback la raportarile facute de catre oficiu.
"La nivelul ARB, comisia de secutitate IT&C, formata din responsabilii cu securitatea informatica din bancile membre ale asociatiei, este permanent preocupata de identificarea si adoptarea masurilor adecvate pentru prevenirea producerii evenimentelor de securitatea informatiei si identificarea unei practici comune la nivelul sistemului bancar romanesc", a mai spus Danescu. mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 14:00
Florin Danescu va fi presedinte executiv si presedinte al Consiliului de Administratie al Romanian International Bank (RIB) pana la 1 decembrie, in conditiile in care Consiliul Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a decis numirea sa in functia de presedinte executiv al ARB.
Florin Danescu va fi presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor incepand cu data de 1 decembrie 2011.
"Pana la data de 1 decembrie 2011, functiile de presedinte executiv si de presedinte al Consiliului de Administratie (in cadrul RIB - n.r.) vor fi exercitate in continuare de catre Florin Danescu, urmand ca actionarii bancii sa desemneze un nou presedinte executiv", se arata intr-un comunicat transmis joi de banca.
Florin Danescu a devenit membru al echipei RIB in ianuarie 2000, ocupand functia de Head of Treasury Division. Ulterior, Danescu a ocupat succesiv functiile de vicepresedinte executiv, prim-vicepresedinte executiv, iar in anul 2008 Florin Danescu a fost numit presedinte executiv si presedinte al Consiliului de Administratie.
Potrivit ARB, Asociatia are o conducere executiva, al carei personal este numit conform hotararii Consiliului Director. Totodata, Consiliul Director poate mandata presedintele executiv sa reprezinte Asociatia in fata unor organisme interne si internationale. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 18:57
Consiliul Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a decis numirea in functia de presedinte executiv al ARB, incepand cu data de 1 decembrie 2011, a lui Florin Danescu, in prezent presedinte executiv al Romanian International Bank (RIB).
Presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, anuntase in 10 octombrie ca analizeaza 17 CV-uri care au fost transmise pe adresa institutiei de persoanele interesate sa ocupe functia de presedinte executiv al acesteia.
Functia de presedinte executiv este girata in prezent de directorul executiv al asociatiei, Barbu Constantin, acesta continuand sa ocupe functia de director executiv al ARB.
Florin Danescu a ocupat in decursul ultimilor ani mai multe functii de conducere in sistemul bancar romanesc, inclusiv la nivel de top management, respectiv sef al departamentului Money Market&Foreign Exchange, sef departament trezorerie, vicepresedinte, prim-vicepresedinte executiv si presedinte executiv.
Potrivit ARB, Asociatia are o conducere executiva, al carei personal este numit conform hotararii Consiliului Director. Totodata, Consiliul Director poate mandata presedintele executiv sa reprezinte Asociatia in fata unor organisme interne si internationale. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 13:05