Dupa toata harababura din ultima vreme cu privire la viitorul Pilonului II de pensii, au aparut si zvonuri potrivit carora Romania va adopta modelul din Ungaria sau Polonia, unde sistemul obligatoriu de pensii private a fost distrus.
De altfel, si senatorul Florin Citu a atras atentia asupra acestui lucru.
In Ungaria, de exemplu, initial s-a decis suspendarea Pilonului II pe motiv ca este criza economica mondiala. Ulterior, guvernul a adoptat o lege prin care oamenii aveau de ales intre Pilonul I si II.
Insa, practic ei au fost obligati sa treaca la Pilonul I, pentru ca aceia care alegeau sa ramana si la Pilonul II pierdeau pensia de la stat.
Radu Craciun, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), spune insa ca Romania nu are de ce sa adopte acest model, pentru situatia din tara noastra este complet diferita cu situatia in care se aflau cele doua tari in momentul in care au adoptat aceasta lege.
"Cred ca trebuie sa ne asteptam ca Pilonul II sa ramana neschimbat. Recurenta acestei discutii despre ce s-a schimbat in Polonia si Ungaria o inteleg si nu o inteleg. Si nu o inteleg in primul rand pentru ca situatia Romaniei in momentul de fata este total diferita fata de situatia in care s-au aflat Polonia si Ungaria in momentul in care au facut lucrul acela. Polonia si Ungaria aveau o problema cu datoria publica. Acesta a fost principalul motiv pentru care ei au confiscat titlurile de stat. Pentru ca astfel au anulat datoria... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 18:23
Senatorul PNL Florin Citu spune ca, in ciuda dezmintirilor Guvernului, suspendarea contributiei la Pilonul II de pensii e "doar o chestiune de timp", iar odata cu aceasta va fi reintrodusa contributia la angajator.
"Suspendarea contributiei catre Pilonul II de pensii este doar o chestiune de timp. Nu exista niciun dubiu ca in partea a doua a anului 2018 acest lucru se va intampla. Chiar si Liviu Dragnea ieri in declaratia pe care a dat-o a spus ca se analizeaza daca suspendarea este un lucru bun sau nu. Deci in momentul in care discuti despre asa ceva si recunosti public, este clar ca acest lucru se va intampla. Din punctul meu de vedere, nu exista niciun dubiu aici", a declarat Citu pentru RFI Romania.
Amintim ca, luni, liderul PSD a negat categoric ca Guvernul ar avea in intentie desfiintarea Pilonului II de pensii, dupa ce un proiect de lege inclus in programul legislativ al Executivului pe 2018 publicat duminica seara dezvaluia ca Executivul vrea sa suspende plata contributiilor catre Pilonul II de pensii in perioada 1 iulie - 31 decembrie.
Desi desfiintarea Pilonului II nu este acelasi lucru cu suspendarea contributiilor la acest pilon, Dragnea a negat-o: "V-am zis ca in ce priveste programul de guvernare, nu exista aceasta prevedere. Desfiintarea pilonului II este o minciuna", a declarat el.
Iata mai multe pe acest subiect:
Oficial: Guvernul vrea sa suspende contributiile la Pilonul II de pensii incepand cu luna iulieOlguta Vasilescu contrazice proiectul... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 12:25
Senatorul PNL Florin Citu ameninta ca va depune plangere penala impotriva lui Liviu Dragnea, Olguta Vasilescu, Viorica Dancila, Viorel Stefan si Eugen Teodorovici, in cazul in care suspenda contributiile catre Pilonul II de pensii.
"In cazul in care vor merge in continuare cu acest proiect, este singura masura pe care putem sa o luam. Voi semna eu primul si apoi voi chema si cetatenii sa semneze", a declarat Florin Citu pentru Ziare.com.
In ceea ce priveste faptul ca, desi Ministerul de Finante, dupa spusele lui Eugen Teodorovici, ar fi trebuit sa elaboreze proiectul privind viitorul Pilonul II de pensii, acesta a fost facut de Guvern, Florin Citu spune ca nu este o noutate. Potrivit acestuia, nu este prima data cand guvenantii paseaza de la unii la altii proiecte importante.
Tododata, senatorul PNL afirma ca este de asteptat sa fie data o ordonanta de urgenta in acest sens, tinand cont de faptul ca suspendarea contributiilor va avea loc incepand cu 1 iulie.
"Asa au facut de fiecare data. Legea Salarizarii unitare nu si-a asumat-o Guvernul si au trimis-o la Parlament, pentru ca nu voiau cativa din Guvern sa si-o asume, dar au facut-o. La fel cu TVA defalcat, la fel cu Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) . Legile acestea mai mari ei nu si le mai asuma prin Guvern, pentru ca unii nu vor sa se expuna si atunci si le asuma partidul.
Aici vad ca deocamdata au pus-o pe Secretariatul Genelar al Guvernului, ceea ce este interesant. Nu prea se poate... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 10:36