Romania nu mai este tara cu cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana, a scris, luni ministrul Finantelor, Florin Citu pe pagina sa de Facebook.
Conform datelor Eurostat, cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Cehia (3,3%), Polonia (2,9%), Ungaria (2,5%) si Romania (2,3%).
"PSD a tinut voit trei ani de zile Romania in topul rusinii in UE. In guvernarea socialista Romania a avut cea mai mare rata a inflatiei din UE, luna de luna. Trei ani la rand. PSD a crescut voit rata inflatiei de la 0% la peste 5% pe an.
Rata inflatiei mare si imprevizibila ii afecteaza pe romanii cu venituri mici. Trei ani de zile PSD a avut o politica premeditata, de a creste rata inflatiei care i-a lovit tocmai pe romanii cu venituri mici. Am promis ca scoatem Romania din topul rusinii si am reusit", a afirmat Citu.
Datele Eurostat arata ca, in aprilie comparativ cu situatia din luna martie, rata anuala a inflatiei a scazut in 26 de state membre, inclusiv in Romania, unde rata anuala a inflatiei a scazut pana la 2,3% in luna aprilie, de la 2,7% in luna martie.
In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a coborat pana la 0,7%, de la 1,2% in luna precedenta.
...citeste mai departe despre "Florin Citu: Romania nu mai este in topul rusinii in UE, nu mai are cea mai mare rata a inflatiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Iunie 2020, ora 13:13
Raportul BNR asupra inflatiei, publicat miercuri, in cadrul caruia rata inflatiei a fost revizuita de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului, este, de fapt, despre inrautatirea economiei reale, a declarat pentru Business24 analistul economic Florin Citu.
"Deficitul de cerere estimat de BNR in 2012 s-a inrautatit de la o estimare la ala, iar cererea din economie nu-si revine", a spus analistul Florin Citu.
El spune ca era normal ca BNR sa revizuiasca rata inflatiei si ca, totusi, incearca pe ultima suta de metri sa aduca inflatia mai jos, prin aprecierea cursului.
Citu sustine ca exista doua motive pentru cresterea preturilor: anul agricol foarte slab si deprecierea leului. Rata inflatie, spune analistul, este stabila.
"Cred ca inflatia medie este intre 3,5 si 4% si suntem acolo de prin 2009".
"Inflatia nu are cum sa fie mai mica pentru ca Romania este in deficit de cerere din 2009".
Analistul spune ca mesajul transmis de premierul Victor Ponta, miercuri, ca economia Romaniei va cunoaste o crestere de peste 2% anul viitor, trebuie privit cu scepticism.
"As aprecia o crestere de 2% a economiei Romaniei cu mare scepticism. Nu poti sa ai crestere doar pentru ca existi, trebuie sa faci si ceva".
"As fi foarte sceptic cu privire la orice oficial care ar spune ca in 2013 avem o crestere economica mai mare de 0,5%", a spus Florin Citu.
Premierul a spus ca, anul viitor, Romania va avea o crestere economica de 2,2% din PIB, in timp ce media Uniunii Europene... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:05