Premierul Florin Citu a declarat duminica, 20 iunie, la o videoconferinta cu prefectii, ca va fi adoptata o hotarare de Guvern care sa instituie derogare de la procedura normala de acordare a ajutoarelor de urgenta. "Aceasta hotarare de Guvern stabileste sume fixe in functie de gradul de afectare al gospodariilor si devine cadrul pentru acordarea ajutoarelor", a aratat Citu. El le-a cerut prefectilor sa discute cu organizatorii de evenimente in aer liber, pentru a le explica riscurile la care se expun acolo unde sunt avertizari meteo.
Florin Citu a anuntat o hotarare de guvern pentru a se asigura ca ajutoarele de urgenta ajung rapid la persoanele care au nevoie.
"Vom da si voi vorbi cu ministrul Muncii pentru a pregati o hotarare de Guvern care sa instituie derogare de la procedura normala de acordare a ajutoarelor de urgenta (...). Aceasta hotarare de Guvern stabileste sume fixe in functie de gradul de afectare al gospodariilor si devine cadrul pentru acordarea ajutoarelor", a explicat Citu.
El a explicat si procedura care va fi urmata pentru acordarea ajutoarelor.
"Vreau sa va avertizez ca ma voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie sa ajunga (...) sa ma asigura ca ajung ajutoarele la persoanele repsective", a adaugat premierul.
Citu le-a cerut prefectilor sa discute cu organizatorii de evenimente in aer liber, in zonele unde sunt avertizari ale meteorologilor.
"As vrea ca prefectii sa ia legatura cu organizatorii de evenimente in... mai mult
Duminica, 20 Iunie 2021, ora 16:27
Premierul Florin Citu a anuntat miercuri, 24 martie, intr-o postare pe Facebook ca a facut un apel catre autoritatile locale sa se implice in continuare in aplicarea cu fermitate a actualelor masuri de protectie sanitara, promitand cresterea capacitatii de vaccinare in perioada urmatoare.
"Am continuat ieri discutiile cu reprezentantii autoritatilor locale - primari ai municipiilor si presedinti ai Consiliilor Judetene. Suntem preocupati cu totii sa protejam sanatatea si viata cetatenilor, sa mentinem economia deschisa. Sunt obiective comune, asumate responsabil si determinat, indiferent de formatiunile politice din care facem parte.
Am facut apel la reprezentantii autoritatilor locale sa se implice in continuare in aplicarea cu fermitate a actualelor masuri de protectie sanitara, in derularea campaniei de vaccinare impotriva COVID-19 si in informarea corecta a oamenilor.
Ar fi suficienta respectarea stricta a actualelor masuri - purtarea mastii sanitare in spatii publice, distantarea, evitarea aglomeratiei - in paralel procesul sustinut de vaccinare pentru a nu fi necesare alte decizii restrictive la nivel local sau carantinarea zonala pentru limitarea raspandirii virusului.
Am analizat cu primarii si presedintii Consiliilor Judetene solutiile pentru ca pe strada, in mijloacele de transport in comun, in magazine sau piete, in scoli sau la locul de munca, toti cetatenii sa-si protejeze sanatate si sa nu ii puna in pericol pe cei din jur. Nu este permis ca o... mai mult
Miercuri, 24 Martie 2021, ora 08:39
Premierul Florin Citu a transmis miercuri, 10 martie, ca investitiile nete in economie au crescut, iar anul acesta, investitiile vor creste cu peste opt miliarde de lei.
"Am reusit imposibilul! In 2020 investitiile nete in economie AU CRESCUT! Am spus din prima zi de mandat ca o economie liberala, o economie care produce bunastare pentru TOTI romanii, se bazeaza pe investitii. Anul trecut am aratat ca e posibil sa cresti investitiile chiar daca economia trece prin cea mai mare criza economica din ultima suta de ani.
Investitiile au fost cele care au permis plata salariilor crescute din sectorul bugetar la timp, plata pensiilor crescute la timp, plata somajului tehnic pentru 1,4 milioane de romani. Dar mai ales investitiile au fost cele care au mentinut locurile de munca si, astfel, Romania a avut cea mai mare crestere economica din UE.
O economie liberala incurajeaza si sustine investitiile. In 2021 acceleram lucrurile, iar investitiile sustinute de buget cresc cu peste 8 miliarde lei, la un nivel record din ultimii 30 de ani, de 62 miliarde lei. Romania, in sfarsit, merge in directia buna pentru toti romanii", a scris Citu pe pagina de Facebook.
Citeste si:
VIDEO Doi tineri din Bucuresti, gasiti inghetati pe o banca de pe un bulevard: "Nu erau foarte coerenti"Marturia uneia dintre studentele exmatriculate de la Facultatea de Drept: "Am copiat ca masura de preventie, pentru a nu fi nedreptatita. Nu voiam sa ajung la taxa din cauza celor care... mai mult
Miercuri, 10 Martie 2021, ora 10:24
Prim-ministrul Florin Citu a afirmat ca in ultimii 4 ani veniturile in sectorul public s-au dublat, de la 53 miliarde lei in anul 2016 la 110 miliarde lei in prezent. Din aceasta suma, 27 miliarde lei se duc doar pe sporuri. Seful Guvernului a adaugat ca sporurile ar trebui sa fie un fel de premiere pentru performanta, insa, din pacate, sporurile sunt date "doar pentru ca apari la locul de munca".
"Am spus ca in acesti 4 ani de zile veniturile in sectorul public s-au dublat. Nu inventez nimic, cifrele sunt reale - de la 53 la 110 miliarde lei. Ganditi-va ca in 2016 se cheltuiau 53 miliarde lei cu personalul bugetar, astazi se cheltuiesc 110 miliarde lei. Dintre aceste 110 miliarde lei, aproape 27 sunt sporuri. Nu ar fi o problema daca aceste sporuri ar merge la oameni care si-au facut treaba si peste, dupa aceea. Ca in sectorul privat in care tu premiezi pe cineva. Din pacate, aceste sporuri sunt date doar pentru ca apari la locul de munca", a precizat Florin Citu, miercuri seara la postul B1 Tv.
El a mai spus ca anul acesta au fost inghetate toate salariile in sectorul public, insa daca ar fi vazut ca s-a dublat performanta nu ar fi fost luata o astfel de masura.
"Anul acesta am facut ceva ce nu a mai facut nimeni de foarte mult timp - am inghetat in sectorul public toate salariile. Daca as fi vazut ca s-a dublat performanta, mergeam mai departe. Intai sa fim convinsi de asta. In al doilea rand venim cu o lege a salarizarii noua si acolo vom lucra la felul in... mai mult
Miercuri, 03 Martie 2021, ora 20:34
Florin Citu, premierul Romaniei, a declarat joi, 18 februarie, ca Romania ar putea adera la spatiul Schengen in anul 2021, daca va avea un raport MCV favorabil.
"Parcursul pentru euro a fost putin intarziat de criza din 2020. Vom face totul si este nevoie de convergenta reala. Vom recupera in perioada 2021 - 2024, dar trebuie sa fim constienta ca aderarea la zona euro va fi dupa 2024. Obiectivul de aderare este si o obligatie a Romaniei prin tratatul pe care l-am semnat. E greu sa discuti de aderare la zona euro in plina criza economica", a spus Florin Citu la Digi24.
"Nu numai aderarea este obiectivul principal, pentru mine conteaza ce inseamna sa aderi la zona euro. Inseamna reformarea acestei economii, sa o faci performanta in zona euro, acolo unde competitia este este foarte dura. Asta este foarte important", a adaugat premierul.
Citu a mai declarat ca intrarea in antecamera zonei euro ar putea avea loc in 2024-2025, iar adoptarea monedei europene in 2027-2028. El adauga ca "spera ca anul acesta" Romania sa adere la spatiul Schengen, dar nu stie inca daca o sa fie vorba doar despre aeroporturi, sau si despre granitele terestre.
"Romania este gata sa intre in Schengen din 2011. A aparut discutia cu MCV-ul. Trebuie sa corectam aceasta problema anul acesta. Vom face tot posibilul sa avem un raport favorabil al MCV. Daca toate lucrurile merg bine, si am inceput cu desfiintarea SIIJ, si avem un raport favorabil, putem sa speram sa continuam discutiile de aderare... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2021, ora 14:27
Premierul Florin Citu a declarat ca "nu exista nimic gratuit pe lumea asta", referindu-se la limitarea calatoriilor studentilor.
"Fiecare subventie de la buget, eu o analizez prin doua filtre: costul de oportunitate, daca exista altceva pe care l-as putea face profitabil si impactul", a anuntat premierul intr-o interventie la Digi 24 din seara zilei de joi, 18 februarie.
"Eu vreau sa reasez economia pe principii liberale si sa reasezam motivatiile in economie. Vrem sa cream motivatii ca oamenii sa investeasca, oamenii sa isi doreasca un loc de munca, vrem ca oamenii sa fie mai performanti. In acelasi timp, vreau sa spun un lucru pe care sunt sigur ca il stiti, dar trebuie sa il repet: nu exista nimic gratuit pe lumea asta.
Atunci, fiecare subventie care pleaca de la buget, eu o analizez prin doua filtre: costul de oportunitate, daca exista altceva pe care l-as putea face profitabil si vorbim de orice subventie la buget si impactul acelei subventii pentru ca sunt subventii pe care le dam si au un impact pozitiv in economie. Asa le judec pe toate", a declarat, joi seara, al Digi 24, Forin Citu, intrebat despre limitarea transportului studentilor.
Acesta a precizat ca a primit mesaje de la foarte multi tineri care au mai putin de 26 de ani:
"Eu am luat o decizie in ceea ce priveste aceasta masura de a subventiona doar 50 la suta din biletul de tren, pentru studenti, pana la 26 de ani. Sa stiti ca am primit multe mesaje de la tineri care au 24 de ani, nu sunt... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2021, ora 09:57
Premierul Florin Citu a declarat, luni, ca bugetul alocat Ministerului Sanatatii pentru acest an este mai mare ca in ultimii doi ani si a afirmat ca sunt multi oameni in spatiul public care "nu stiu sa citeasca un buget" sau "vor sa faca doar scandal".
"Nu este adevarat si asta arata ca avem foarte multi oameni in spatiul public care nu stiu sa citeasca un buget, este si o explicatie pentru faptul ca suntem astazi aici cu Romania. Sunt foarte multi oameni care vorbesc in spatiul public fara sa inteleaga cum se face un buget, fara sa inteleaga cum se citeste un buget si arunca aceste informatii.
Repet, Ministerul Sanatatii are 11,43 miliarde de lei, buget mai mare decat anul trecut, un an special, cu cea mai mare criza de sanatate in ultima suta de ani si am alocat mai multe resurse intr-un an in care nu o sa avem aceeasi situatie, in plus, suntem cu aproape 2 miliarde mai mult decat am avut in 2019, cand era un an normal, deci toate aceste discutii in spatiul public sunt ori pentru ca oamenii nu inteleg si nu stiu si nu stiu sa citeasca un buget ori vor sa faca doar scandal si atat, ceea ce este trist, pentru ca totusi noi trebuie sa mergem mai departe, economia trebuie sa mearga mai departe si nu trebuie sa stam in fiecare zi sa-i educam pe oameni cum sa citeasca un buget", a spus Citu, la Parlament, inainte de sedinta Biroului Executiv al PNL.
El a afirmat ca nu are nicio problema cu ministrul Sanatatii si ca acesta nu s-a plans cu privire la bugetul alocat... mai mult
Luni, 15 Februarie 2021, ora 11:10
Premierul Florin Citu a anuntat miercuri, intr-o postare pe Facebook, ca a cerut corpului de control sa investigheze situatia de la Apele Romane Iasi, unde o fosta chelnerita a fost angajata la Administratia Bazinala de Apa Prut - Barlad, la departamentul care se ocupa de apararea inundatiilor, fara a avea o minima pregatire in domeniu.
"In urma informatiilor aparute in spatiul public, am cerut Corpului de Control al Prim-Ministrului sa investigheze situatia de la Apele Romane.
In mandatul meu, asa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competenta si transparenta.
Mesajul acesta nu este doar pentru cei cu functii de conducere, este pentru toti cei care lucreaza in sectorul public:
- fara penali in functii publice;
- profesionisti;
- fara nepotisme;
- fara conflict de interese", a scris premierul pe pagina sa de Facebook.
Anterior noul ministrul al Mediului, Apelor si Padurilor, Tanczos Barna, a declarat la Digi FM ca se impune un control pe aceasta tema. Acesta se angajeaza ca in maximum doua saptamani (imediat ce se numesc secretarii de stat la minister) sa inceapa "o analiza punctuala pe numirile de la Apele Romane".
" "Am vazut o situatie care mi-a dat de gandit, am vazut persoane fara pregatire de specialitate la Apele Romane, lucrurile trebuie analizate de la judet la judet, de la administratie bazinala, la administratie bazinala si trebuie sa profesionalizam aceasta institutie. O sa vedem in cursul primaverii iarasi cat de mare o... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 10:54
Partidul National Liberal l-a propus miercuri, 09 decembrie, pe Florin Citu in fruntea viitorului Guvern. Citu a fost desemnat de presedintele Klaus Iohannis, la 26 februarie 2020, drept prim-ministru, dar s-a retras, lasandu-i locul lui Ludovic Orban.
Florin-Vasile Citu s-a nascut la 1 aprilie 1972. El a absolvit Grinnell College din SUA (1996), are un masterat in economie realizat la Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University, potrivit alegeriparlamentare2016.ro.
A fost economist in cadrul Bancii Nationale a Noii Zeelande (2001-2003) si in cadrul Bancii Europene de Investitii (2003-2005).
In cadrul ING Bank, a lucrat ca economist sef (2006-2007) si sef al departamentului piete financiare (2007-2011), pentru ca ulterior sa fie consultant si analist economic.
Citu a fost ales senator in circumscriptia electorala nr. 42 Bucuresti, cu prilejul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016. A fost membru al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala (22-26 decembrie 2016), vicepresedinte in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital (22 decembrie 2016 - 31 ianuarie 2018), membru (27 decembrie 2016 - 23 septembrie 2018) si presedinte (1 februarie 2018-16 septembrie 2018) al Comisiei economice, industrii si servicii, potrivit senat.ro.
Este membru in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital (din 1 februarie 2018) si al Comisiei pentru afaceri europene (24... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 19:25