Numele unui alt lider liberal ar fi aparut zilele acestea pe masa premierului Florin Citu pentru functia de ministru al Finantelor, dupa ce Alexandru Nazare a fost demis.
Surse liberale au precizat pentru Ziare.com ca este vorba despre Sebastian Burduja, reconfirmat zilele trecute in functia de presedinte al PNL Sector 1 si unul dintre liberalii catre care se indreapta multe dintre reprosurile primarului Clotilde Armand.
Liberalul nu a anuntat inca public pe cine va sustine la congresul PNL din toamna, insa aceleasi surse au precizat ca este foarte probabil ca Burudja sa il sustina pe Florin Citu.
Asa cum Ziare.com a scris AICI, si Dan Vilceanu, presedintele filialei din Gorj a PNL, cunoscut in mediul politic si drept "premierul din umbra al Romaniei", ar fi in carti pentru postul de ministru al Finantelor.
Cine este Sebastian Burduja
Sebastian Burduja a absolvit in Romania cursurile Colegiului National "Mihai Viteazul" din Bucuresti si a fost absolvent si sef de promotie al Scolii Nr. 11 "Ion Heliade Radulescu".
Ulterior, si-a continuat studiile in strainatate. Potrivit CV-ului, a absolvit Universitatea Stanford din Statele Unite, cu specializarea principala in Politica si sub-specializari in Economie si Sociologie.
Din 2008 pana in 2011, si-a continuat studiile la Universitatea Harvard, absolvind in paralel doua programe de masterat: MBA la Harvard Business School si MPP la Harvard Kennedy School of Government.
In 2009 si-a lansat un ONG dedicat... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 03:02
Premierul Florin Citu si mai multi ministri au, miercuri, la Bruxelles, intrevederi cu oficialii europeni pentru negocierea proiectelor din Planul National de Redresare si Rezilienta.
Potrivit programului transmis de Guvern, de la ora locala 14.00, premierul Florin Citu are o intalnire cu Adina Valean, comisar european pentru transporturi.
De altfel, premierul a anuntat ca proiectele de infrastructura sunt prioritare in PNRR, urmarindu-se rezolvarea mai multor probleme.
De la ora 16.00, Florin Citu se va intalni cu Margrethe Vestager, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene, iar de la ora 17.00, cu Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene.
Planul trebuie depus pana la finalul lunii.
Marti seara, Florin Citu a avut o cina de lucru cu presedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, la finalul careia ambii au anuntat ca discutia a fost "constructiva".
"Progrese bune in ceea ce priveste reformele", a transmis Ursula Von Der Leyen, la finalul intrvederii.
Premierul Florin Citu a explicat, marti, intr-o conferinta de presa, ca merge la Bruxelles pentru a oferi asigurari partenerilor europeni ca Guvernul este unul care va face reforme.
Seful Executivului a adaugat ca mesajul va fi unul clar si anume ca Romania are anumite prioritati pe care le vrea incluse in Programul National de Redresare si Rezilienta.
Proiectele care nu vor putea fi finantate prin PNRR, vor fi finantate prin fonduri europene, iar daca nu e posibila... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2021, ora 07:21
Presedintele Klaus Iohannis va avea, joi, la Palatul Cotroceni, o sedinta de lucru la care vor participa prim-ministrul Florin Citu, vicepremierul Dan Barna, ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, si ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, intalnirea va avea loc la ora 14,30.
Guvernul a aprobat miercuri un mecanism de consultari intre ministerele de linie si cel coordonator, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, precum si cu Ministerul Finantelor pentru finalizarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pana in luna aprilie, obiectivul fiind ca documentul sa propuna spre aprobare Comisiei Europene investitii "foarte concrete".
Citeste si: VIDEO Patru oameni au murit in urma exploziei din Madrid. Cine sunt victimele ...citeste mai departe despre "Sedinta de lucru la Cotroceni. Klaus Iohannis se intalneste cu Florin Citu, Dan Barna, dar si alti ministrii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 12:08
Premierul Florin Citu a anuntat ca Guvernul propune ca bugetul pentru acest an sa intre in procedura in Parlament pe 4 februarie, pentru a fi aprobat.
Citu a adaugat ca a avut mai multe solicitari catre ministrii si anume sa prezinte toate actele normative in vigoare cu impact bugetar pentru a vedea care pot fi puse in aplicare.
Seful Executivului a mai cerut ministrilor sa prezinte proiectele de investitii pentru a vedea care sa fie finantate prioritar, preferabil in mare parte din fonduri europene, pentru a nu fi pusa presiune asupra bugetului pe 2021.
"Am inceput pregatirea pentru bugetul pentru anul 2021. Am facut o solicitare fiecarui minister, o nota prin care am cerut o analiza a actelor normative in vigoare, dar care au impact bugetar, dar nu pot fi instituite in 2021 si alte acte normative in vigoare care nu pot fi puse in aplicare, din cauza unor necorelari normative. Fiecare ministru va trebui sa vina cu o nota de prezentare si cu solutii.
Al doilea lucru pe care l-am cerut ministrilor este sa faca analiza pe baza de raportare financiara. Pe 4 februarie fiecare minsitru va trebuie sa prezinte un memorandum cu cauzele pentru care au inregistrat aceste companii pierderi si bineinteles solutii. Alocarea sumelor de la buget pentru acesti operatori economici va fi conditionata ferm de aceste conditii si memorandum.
Al treilea lucru cerut de la ministere este situatia proiectelor de investitii. Am vazut o practica prin 2016 ciudata - proiecte incluse in... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 16:36
Partidul National Liberal l-a propus miercuri, 09 decembrie, pe Florin Citu in fruntea viitorului Guvern. Citu a fost desemnat de presedintele Klaus Iohannis, la 26 februarie 2020, drept prim-ministru, dar s-a retras, lasandu-i locul lui Ludovic Orban.
Florin-Vasile Citu s-a nascut la 1 aprilie 1972. El a absolvit Grinnell College din SUA (1996), are un masterat in economie realizat la Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University, potrivit alegeriparlamentare2016.ro.
A fost economist in cadrul Bancii Nationale a Noii Zeelande (2001-2003) si in cadrul Bancii Europene de Investitii (2003-2005).
In cadrul ING Bank, a lucrat ca economist sef (2006-2007) si sef al departamentului piete financiare (2007-2011), pentru ca ulterior sa fie consultant si analist economic.
Citu a fost ales senator in circumscriptia electorala nr. 42 Bucuresti, cu prilejul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016. A fost membru al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala (22-26 decembrie 2016), vicepresedinte in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital (22 decembrie 2016 - 31 ianuarie 2018), membru (27 decembrie 2016 - 23 septembrie 2018) si presedinte (1 februarie 2018-16 septembrie 2018) al Comisiei economice, industrii si servicii, potrivit senat.ro.
Este membru in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital (din 1 februarie 2018) si al Comisiei pentru afaceri europene (24... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 19:25
Ministrul Finantelor, Florin Citu, sustine ca din 15 iunie se vor putea deschide mall-urile, daca se confirma trendul descrescator al cazurilor de coronavirus, aceasta masura de relaxare fiind importanta pentru economie.
"In ceea ce priveste masurile de relaxare, noi nu am inchis niciodata toata economia. Constructiile, investitiile in infrastructura au functionat, tot ce a fost santier a functionat in aceasta perioada, chiar si in perioada de stare de urgenta, dupa aceea am relaxat conditiile in ordine inversa de cum au fost impuse si urmeaza, daca se confirma acest trend descrescator ar cazurilor (de coronavirus n.r.), mall-urile, consumul.
In aceasta perioada consumul online a crescut foarte mult, unii oameni au invatat sa foloseasca consumul online de nevoie, dar o parte importanta a consumului se face prin mall-uri si cred ca aceasta este urmatoarea relaxare.
Din punctul meu de vedere este important sa se asigure conditiile de transport, astfel incat transportul de marfuri sa se faca fara restrictii, pentru ca inseamna si costuri mai reduse de productie, dar aici depinde si de alte piete. Daca nu se intampla altceva pana atunci, cred ca 90% se vor deschide mall-urile din 15 iunie", a precizat Florin Citu, la Digi 24.
Intrebat daca este atat de importanta zona mall-urilor pentru economia romaneasca, seful de la Finante a confirmat ca este importanta pe termen scurt, deoarece "oamenii trebuie sa iasa din casa, dupa ce merg la birou, ca sa poata sa... mai mult
Duminica, 07 Iunie 2020, ora 17:13
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat ca prim-ministrii si ministrii de Finante din ultimii trei ani vor trebui sa explice in Parlament situatia actuala a economiei.
"Eu nu cred ca PSD vrea sa ascunda ceva, cred ca PSD vrea sa fie transparent. Venim, punem totul pe masa. Vom arata cifrele. Trebuie sa venim si sa discutam pentru ca acum stim ce am preluat in Romania, iar cei care sunt responsabili pentru ce am preluat i-am mentionat astazi in postare: Viorel Stefan, Sorin Grindeanu, Tudose, Teodorovici, Viorica Dancila, Ionut Misa. Ei sunt cei care au gestionat economia in ultimii trei ani de zile. Ei trebuie sa ne spuna, sa vina sa ne explice de ce arata economia astazi asa cum am prezentat-o noi", a spus Citu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Parlamentului.
El a adaugat ca Inspectia economico-financiara a inceput sa efectueze controale acolo unde exista "elemente suspecte" in ceea ce priveste gestionarea banilor publici.
"Am facut lucrul acesta, deja am inceput. Acolo unde vedem elemente suspecte, deja am trimis Inspectia economic-financiar. Continuam. Suntem in discutii si cu Curtea de Conturi. Acum avem imaginea completa a dezastrului si veti vedea ca vor urma si aceste masuri. (...) Analiza este gata, am prezentat si in aceste zile cifrele, deja am trimis acolo unde sunt indicii Inspectia economico-financiara si vom continua", a precizat ministrul.
Florin Citu a scris duminica pe Facebook ca Sorin Grindeanu, Viorel Stefan,... mai mult
Duminica, 02 Februarie 2020, ora 19:04
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, afirma, miercuri, ca eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa si, "pentru ca lumea sa nu inceapa anul cu stiri contradictorii", precizeaza ca Ministerul a recalculat nivelul accizei, in functie de legea promulgata si de Codul fiscal, care actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum.
"Vesti bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou (PSD iar a mintit). Eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa", a scris, miercuri, Florin Citu pe Facebook.
Ministrul a facut o serie de precizari, "pentru ca lumea sa nu inceapa anul cu stiri contradictorii".
"Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgata, MFP a recalculat nivelul accizei care sa tina cont de legea promulgata si de articolele 342 si 442 din Codul fiscal. Cele doua articole actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum publicat de INS", a precizat Citu.
Acesta a postat si doua fotografii care arata preturile carburantilor la diferite pompe.
Ministerul Finantelor a decis marti sa majoreze accizele la carburanti, care intrasera in vigoare cu numai o zi inainte, in urma promulgarii de catre presedintele Iohannis si publicarii in Monitorul Oficial a legii de eliminare a supraaccizei.
Astfel, Finantele au decis, marti, la ora 19, ca ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuata de Parlament este prea mare, dar si ca nivelul minim al accizelor din UE este prea mic,... mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 15:45
Senatorul PNL Florin Citu atrage atentia asupra situatiei in care a ajuns Romania: trebuie sa se imprumute masiv, in fiecare luna, doar pentru a acoperi cheltuielile curente. Citu sustine ca Ministerul Finantelor Publice a incercat sa ascunda aceste cifre, insa ele au fost facute publice de FMI.
Necesarul de finantare al Romaniei in 2018 a ajuns la 82 de miliarde lei, cu 20 de miliarde lei mai mult decat in 2017, iar acesti bani trebuie imprumutati la dobanzi care s-au dublat si triplat fata de decembrie 2016, cele mai mari din UE, mai mari chiar decat cele la care se imprumuta Grecia, arata Citu, intr-o postare pe Facebook.
"ADIO investitii! FMI confirma ca Romania TREBUIE sa imprumute MASIV doar pentru cheltuieli curente! Ministerul Finantelor Publice incearca sa ascunda informatia, dar a publicat-o FMI.
In ultimii doi ani MFP a prezentat din ce in ce mai putine informatii si mereu cu intarziere. Este un comportament normal pentru un guvern care masluieste datele si ascunde informatii.
Functionarii din MFP si CNSP stiu foarte bine ca sunt partasi la masluirea datelor si distrugerea economiei. Toti cei responsabili pentru situatia in care a ajuns Romania astazi vor plati.
ATENTIE!
Necesarul de finantare al Romaniei in 2018 a ajuns la ...sunteti pregatiti? .... aproximativ 82 miliarde lei. Cu 20 de miliarde lei mai mult decat in 2017.
Acesti bani trebuie imprumutati la dobanzi care s-au dublat si triplat fata de decembrie 2016- CELE MAI MARI DOBANZI... mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2019, ora 10:15