Numele unui alt lider liberal ar fi aparut zilele acestea pe masa premierului Florin Citu pentru functia de ministru al Finantelor, dupa ce Alexandru Nazare a fost demis.
Surse liberale au precizat pentru Ziare.com ca este vorba despre Sebastian Burduja, reconfirmat zilele trecute in functia de presedinte al PNL Sector 1 si unul dintre liberalii catre care se indreapta multe dintre reprosurile primarului Clotilde Armand.
Liberalul nu a anuntat inca public pe cine va sustine la congresul PNL din toamna, insa aceleasi surse au precizat ca este foarte probabil ca Burudja sa il sustina pe Florin Citu.
Asa cum Ziare.com a scris AICI, si Dan Vilceanu, presedintele filialei din Gorj a PNL, cunoscut in mediul politic si drept "premierul din umbra al Romaniei", ar fi in carti pentru postul de ministru al Finantelor.
Cine este Sebastian Burduja
Sebastian Burduja a absolvit in Romania cursurile Colegiului National "Mihai Viteazul" din Bucuresti si a fost absolvent si sef de promotie al Scolii Nr. 11 "Ion Heliade Radulescu".
Ulterior, si-a continuat studiile in strainatate. Potrivit CV-ului, a absolvit Universitatea Stanford din Statele Unite, cu specializarea principala in Politica si sub-specializari in Economie si Sociologie.
Din 2008 pana in 2011, si-a continuat studiile la Universitatea Harvard, absolvind in paralel doua programe de masterat: MBA la Harvard Business School si MPP la Harvard Kennedy School of Government.
In 2009 si-a lansat un ONG dedicat... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 03:02
Premierul Florin Citu a anuntat miercuri, 24 martie, intr-o postare pe Facebook ca a facut un apel catre autoritatile locale sa se implice in continuare in aplicarea cu fermitate a actualelor masuri de protectie sanitara, promitand cresterea capacitatii de vaccinare in perioada urmatoare.
"Am continuat ieri discutiile cu reprezentantii autoritatilor locale - primari ai municipiilor si presedinti ai Consiliilor Judetene. Suntem preocupati cu totii sa protejam sanatatea si viata cetatenilor, sa mentinem economia deschisa. Sunt obiective comune, asumate responsabil si determinat, indiferent de formatiunile politice din care facem parte.
Am facut apel la reprezentantii autoritatilor locale sa se implice in continuare in aplicarea cu fermitate a actualelor masuri de protectie sanitara, in derularea campaniei de vaccinare impotriva COVID-19 si in informarea corecta a oamenilor.
Ar fi suficienta respectarea stricta a actualelor masuri - purtarea mastii sanitare in spatii publice, distantarea, evitarea aglomeratiei - in paralel procesul sustinut de vaccinare pentru a nu fi necesare alte decizii restrictive la nivel local sau carantinarea zonala pentru limitarea raspandirii virusului.
Am analizat cu primarii si presedintii Consiliilor Judetene solutiile pentru ca pe strada, in mijloacele de transport in comun, in magazine sau piete, in scoli sau la locul de munca, toti cetatenii sa-si protejeze sanatate si sa nu ii puna in pericol pe cei din jur. Nu este permis ca o... mai mult
Miercuri, 24 Martie 2021, ora 08:39
Florin Citu, premierul Romaniei, a declarat marti, 23 martie, ca urmeaza sa fie analizati toti factorii epidemiologici, iar apoi urmeaza sa se ia o decizie in privinta masurilor care urmeaza sa fie luate in Capitala, dupa ce a fost depasita incidenta de sase la mia de locuitori.
Principalele declaratii ale premierului:
- Un eveniment important astazi la MAI. Am facut bilantul unuia dintre cei mai grei ani. A fost un an in care ne-am trezit cu o pandemie care a trebuit sa fie gestionata. MAI a facut o treaba buna. Am transmis ca vreau reforma si la MAI pentru ca cetatenii Romaniei asteapta servicii publice la un nivel adecvat. Am incredere in Lucian Bode ca ii va promova pe cei care merita.
- Provocarea noastra ramane pandemia si aceeasi oameni trebuie sa duca lupta cu infractionalitatea.
- Le transmit bucurestenilor sa ignore scenariile si sa astepte decizia. (n.r.- scenariile aparute in spatiul public dupa ce Bucurestiul a depasit rata de 6 la mia de locuitori)
- Trebuie sa vorbim cu specialistii si apoi vom lua o decizie. La 6 la mia de locuitori incepem sa ne uitam la toti factorii. Carantina totala nu este luata in calcul.
- Inca nu am primit raportul de la prefectul Capitalei. Nu se inchid scolile. Nici la Timisoara nu s-au inchis.
- Am luat masuri pana acum. Daca masurile ar fi fost respectate nu am fi ajuns astazi aici.
- La ATI locurile au crescut cu aproape 80 in Bucuresti. Au circuite covid si non covid. Exista solutii pentru a nu opri... mai mult
Marti, 23 Martie 2021, ora 12:33
Florin Citu, premierul Romaniei, a declarat luni, 22 martie, ca urmeaza sa poarte discutii cu primarii si prefectii, urmand sa ia o decizie in privinta carantinarii, atat in cazul Capitalei, cat si a altor zone cu o incidenta mare. Premierul a vorbit si despre situatia locurilor de la ATI, tot mai multe unitati medicale fiind la capacitate maxima.
Principalele declaratii ale premierului:
- La ora 13:00 o sa am o sedinta cu primarii. La ora 16 o sa am o discutie online cu toti prefectii, iar maine o sa am o intalnire cu asociatia consiliilor judetene. Este momentul ca solutiile sa vina de la autoritatile locale.
- Exista o minoritate care nu vrea sa respecte regulile. Nu toate restaurantele si toate cluburile nu respecta regulile, doar cateva. I-am cerut domnului Bode o situatie referitor la ce s-a intamplat in weekend. Nimeni nu e mai presus de lege. Din pacate, avem parlamentari si politicieni care instiga la nerespectarea legii. Nu am o problema cu protestele, dar sa o faca respectand legea. Sa poarte masca e tot ce le cer.
- Au fost suplimentate paturile la ATI. Nu reinventam noi apa calda, anul trecut am avut aceeasi situatie. Se transfera paturi din zone non-covid in zone covid.
- Sunt particularitati pentru fiecare judet si municipiu si astept solutiile de la cei care le administreaza. Am zis si anul trecut, vrem sa pastram economia deschisa pentru ca doar asa putem sa platim costul pandemiei. Imi doresc sa nu ajungem la o situatie de carantinare.... mai mult
Luni, 22 Martie 2021, ora 10:22
Prim-ministrul Florin Citu a afirmat ca in ultimii 4 ani veniturile in sectorul public s-au dublat, de la 53 miliarde lei in anul 2016 la 110 miliarde lei in prezent. Din aceasta suma, 27 miliarde lei se duc doar pe sporuri. Seful Guvernului a adaugat ca sporurile ar trebui sa fie un fel de premiere pentru performanta, insa, din pacate, sporurile sunt date "doar pentru ca apari la locul de munca".
"Am spus ca in acesti 4 ani de zile veniturile in sectorul public s-au dublat. Nu inventez nimic, cifrele sunt reale - de la 53 la 110 miliarde lei. Ganditi-va ca in 2016 se cheltuiau 53 miliarde lei cu personalul bugetar, astazi se cheltuiesc 110 miliarde lei. Dintre aceste 110 miliarde lei, aproape 27 sunt sporuri. Nu ar fi o problema daca aceste sporuri ar merge la oameni care si-au facut treaba si peste, dupa aceea. Ca in sectorul privat in care tu premiezi pe cineva. Din pacate, aceste sporuri sunt date doar pentru ca apari la locul de munca", a precizat Florin Citu, miercuri seara la postul B1 Tv.
El a mai spus ca anul acesta au fost inghetate toate salariile in sectorul public, insa daca ar fi vazut ca s-a dublat performanta nu ar fi fost luata o astfel de masura.
"Anul acesta am facut ceva ce nu a mai facut nimeni de foarte mult timp - am inghetat in sectorul public toate salariile. Daca as fi vazut ca s-a dublat performanta, mergeam mai departe. Intai sa fim convinsi de asta. In al doilea rand venim cu o lege a salarizarii noua si acolo vom lucra la felul in... mai mult
Miercuri, 03 Martie 2021, ora 20:34
Florin Citu, premierul Romaniei, a declarat joi, 18 februarie, ca Romania ar putea adera la spatiul Schengen in anul 2021, daca va avea un raport MCV favorabil.
"Parcursul pentru euro a fost putin intarziat de criza din 2020. Vom face totul si este nevoie de convergenta reala. Vom recupera in perioada 2021 - 2024, dar trebuie sa fim constienta ca aderarea la zona euro va fi dupa 2024. Obiectivul de aderare este si o obligatie a Romaniei prin tratatul pe care l-am semnat. E greu sa discuti de aderare la zona euro in plina criza economica", a spus Florin Citu la Digi24.
"Nu numai aderarea este obiectivul principal, pentru mine conteaza ce inseamna sa aderi la zona euro. Inseamna reformarea acestei economii, sa o faci performanta in zona euro, acolo unde competitia este este foarte dura. Asta este foarte important", a adaugat premierul.
Citu a mai declarat ca intrarea in antecamera zonei euro ar putea avea loc in 2024-2025, iar adoptarea monedei europene in 2027-2028. El adauga ca "spera ca anul acesta" Romania sa adere la spatiul Schengen, dar nu stie inca daca o sa fie vorba doar despre aeroporturi, sau si despre granitele terestre.
"Romania este gata sa intre in Schengen din 2011. A aparut discutia cu MCV-ul. Trebuie sa corectam aceasta problema anul acesta. Vom face tot posibilul sa avem un raport favorabil al MCV. Daca toate lucrurile merg bine, si am inceput cu desfiintarea SIIJ, si avem un raport favorabil, putem sa speram sa continuam discutiile de aderare... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2021, ora 14:27
Premierul Florin Citu a anuntat miercuri, 10 februarie, ca a discutat OUG pentru reducerea cheltuielilor, iar efortul suplimentar este de 8 miliarde de lei.
"Azi am discutat despre Ordonanta de urgenta pentru a reduce cheltuielile structurale. Aceasta este inca in avizare. A fost in prima lectura", a precizat premierul Florin Citu.
Premierul a precizat ca de la 1 ianuarie 2022 va creste punctul de pensie.
"In prezent, 1.442 de lei este valoarea punctului de pensie, mai mare decat punctul mediu de pensie pe parcursul anului trecut. Efortul cu pensiile este de peste 19 miliarde de lei in 2021 si 2022.
Ce se intampla cu gratuitatea privind transportul studentilor pe calea ferata. Citu: "Se modifica si se revine la 50%"
Este nevoie de masuri structurale", a mai precizat Florin Citu.
Premierul a mai spus ca, evolutia economiei este sub lupa agentiilor de rating si ca Romania e singura tara din UE in procedura de deficit excesiv.
"In 2021, majoritatea statelor UE vor reduce deficitul la aproape 6% din PIB. Trebuie sa lasam ipocrizia la o parte pentru a merge mai departe. Vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD. Am spus UE ca vom recalibra cheltuielile Romaniei".
Ce se intampla cu Voucherele de vacanta
Voucherele de vacanta din 2019 si 2020 au fost prelungite pentru a fi folosite si anul acesta. Deci sunt in economie in acest moment vouchere in valoare de 2,4 miliarde de lei.
Despre gratuitatea introdusa de PSD in 2017 pentru studenti pe... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 16:30
Economia va arata putin diferit dupa aceasta perioada de criza, vom avea multe companii care vor investi in tehnologie, iar o provocare pentru Guvern este sa creeze locuri de munca astfel incat sa ii pastreze in tara pe cei aproape un milion de romani intorsi, in aceasta perioada, de peste hotare, considera ministrul Finantelor, Florin Citu.
"In ultima perioada inteleg ca au venit in Romania aproape un milion de cetateni romani care lucrau in alte tari. Exista o provocare pentru acest Guvern de a crea locuri de munca pentru a putea sa folosim si aceasta forta de munca.
Inainte de criza, Romania avea o problema cu forta de munca. Ar fi pacat sa nu reusim sa cream locuri de munca pentru a-i pastra pe acesti oameni in tara si cred ca prin acest program de relansare care este axat pe investitii, in special, vom reusi sa facem acest lucru. Sa pastram cati mai multi dintre acesti oameni in Romania", a afirmat Florin Citu, luni seara, la Romania TV.
Locuri de munca ar putea fi create in sectorul de retail unde, potrivit sefului de la Finante, este nevoie de 10.000 de persoane, dar si in industria HORECA. Ministrul estimeaza ca foarte multe companii vor investi in tehnologie astfel ca si pentru aceste sectoare va fi nevoie de oameni. Totodata, Florin Citu a anuntat ca sunt analizate si masuri de stimulare fiscala pentru antreprenori.
"Stiu ca in sectorul retail, cel care a fost deschis in aceasta perioada, este nevoie de 10.000 de persoane. Deci acolo deja se cauta... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 21:30
Ministrul Finantelor Florin Citu sustine ca economia romaneasca da deja semne de insanatosire, dovedind ca masurile pe care le ia gvernul PNL sunt cele potrivite.
"Dobanzile SCAD pentru ca investorii au incredere ca acest guvern PNL face ce este nevoie si ce trebuie pentru a reduce deficitul bugetar. Reducem deficitul bugetar pentru ca doar asa putem sa reducem inflatia si dobanzile, sa ne asiguram ca raman mici pe termen lung si doar asa aducem bunastare pentru toti romanii.nAm promis lucruri fantastice si asta facem. Deja economia ne confirma", scrie Citu pe Facebook.
In plus, Citu s-a referit si la informatiile prezentate de curand de economistul sef al BCR, Ciprian Dascalu, pentru Profit.ro. Acesta a spus, printre altele, ca exista semnale din economie ca investitorii se asteapta la alegeri anticipate (pe care PNL incearca sa le provoace - n.red.)
"Alegerile anticipate sunt, insa, greu de pus in practica, motiv pentru care nici n-au fost tinute pana acum, insa investitorii in titlurile romanesti par a le lua serios in calcul. Perspectiva alegerilor anticipate sunt peste 50% priced in", declarase Dascalu pentru jurnalistii de la Profit.ro. ...citeste mai departe despre "Florin Citu: Am promis lucruri fantastice si asta facem! Economia confirma" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Februarie 2020, ora 14:11