In Romania se discuta intens despre majorarea alocatiilor si a pensiilor in contexul in care tara trece prin cea mai dificila perioada economica din ultima suta de ani, dar nimeni nu discuta despre o eventuala dublare sau triplare a investitiilor, afirma ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, intr-un interviu acordat Agerpres.
Declaratia vine in contextul in care Parlamentul a respins, miercuri, proiectul de ordonanta de urgenta al Guvernului prin care dublarea alocatiilor pentru elevi era amanata.
Intrebat care sunt sursele de finantare pentru plata alocatiilor marite, ministrul a raspuns:
"Aici vedem ce decizie va lua Guvernul, dar eu nu inteleg aceasta incapatanare cu un proiect care nu are sursele de finantare. Este neconstitutional. E ciudat ca parlamentarii Romaniei nu stiu nici macar Constitutia, cei care au votat acest proiect. Ei stiu foarte bine ca nu poti sa iei o decizie.
Daca se dorea acest lucru se putea face pentru anul viitor, cand avem un nou exercitiu bugetar si puteam sa discutam atunci. Dar sa vii in mijlocul anului cand nici nu ai sursa de finantare, nu spui de unde e, doar sa arunci aceasta povara asupra Guvernului care deja se lupta cu criza de sanatate, criza economica, arata clar ca in Parlamentul Romaniei sunt oameni iresponsabili.
Si eu am spus: ceea ce fac acolo este terorism economic. Vor sa submineze prin orice mijloace stabilitatea economica pentru a atinge scopuri politice si veti vedea ca aceasta este definitia... mai mult
Sambata, 06 Iunie 2020, ora 11:09
Cresterea pensiilor depinde de executia bugetara, iar in ceea ce priveste dublarea alocatiilor, aceasta nu este cuprinsa in bugetul pentru acest an, a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Daca, in ceea ce priveste cresterea pensiilor, care erau in bugetul initial, am spus foarte clar ca depinde de executia bugetara. Vom vedea cum merge executia bugetara. Presiunile pe buget sunt foarte mari.
Ne uitam la toate categoriile de cheltuieli importante din buget. Trebuie sa facem o reevaluare si vom veni cu o solutie in zilele urmatoare. Deficitul a crescut semnificativ si, repet, trebuie sa fim toti solidari in acest moment", a afirmat Citu.
Ministrul de resort a punctat ca banii pentru dublarea alocatiilor nu sunt inclusi in buget, ceea ce creeaza o presiune suplimentara.
"La alocatii lucrurile au fost clare. Dublarea alocatiilor nu a fost facuta la timp, deci nu sunt bani inclusi in buget, in acest an. Vom vedea cum evolueaza lucrurile, dar o astfel de promisiune in acest moment... Cei care au facut aceasta dublare a alocatiilor nu au indicat sursa de finantare nicaieri. Am tot cerut aceasta sursa de finantare, de unde sa luam banii si nu ni s-a spus. In acest moment cand toate tarile din lume sunt in competitie, se calca in picioare pentru a gasi finantare pentru deficite bugetare record, faptul ca acesti bani nu sunt inclusi in buget, creeaza o presiune suplimentara.
Aici trebuie sa fim clari: dublarea alocatiilor nu este cuprinsa in... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 17:35
Ministrul interimar al Finantelor, Florin Citu, a solicitat, luni, Parlamentului sa nu respinga actele normative care proroga, pana in luna august, dublarea alocatiilor pentru copii si anularea masurilor financiare prevazute in Ordonanta 114/2019.
"Este un mesaj pentru colegii mei parlamentari, in special cei de la Camera Deputatilor. Nu respingeti ordonanta 1 si ordonanta care proroga dublarea alocatiilor pentru copii pana la 1 august 2020.
In acest moment, este nevoie de stabilitate financiara. Va garantez ca avem buffer-ul necesar pentru a face fata acestei provocari", afirma Florin Citu intr-un material video postat pe pagina sa de Facebook.
La sfarsitul anului trecut, Guvernul si-a asumat raspunderea pe modificarile la ordonanta 114, printre prevederile eliminate fiind cele referitoare la "taxa pe lacomie", taxele din energie, posibilitatea renuntarii la Pilonul II si inghetarea salariilor demnitarilor.
Ulterior, PSD a contestat la Curtea Constitutionala asumarea raspunderii Guvernului, situatie in care Executivul a adoptat, in ianuarie 2020, Ordonanta 1/2020. Senatul a respins, recent, aceasta ordonanta, care va merge astfel in Camera Deputatilor, for decizional.
Pe de alta parte, la jumatatea lunii ianuarie, Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru prorogarea, pana la 1 august, a termenului pentru majorarea alocatiilor pentru copii. La inceputul lunii februarie, Senatul a respins si acest act normativ. ...citeste mai departe despre "Citu,... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 12:17
Florin Citu, ministrul Finantelor, a dat asigurari ca sunt bani pentru pensii in buget, insa "gaura" pentru anul viitor este de 51 de miliarde de lei.
"Aici vedeti incompetenta si iresponsabilitatea criminala a PSD. Au trecut o lege a pensiilor prin Parlament care arata un impact negativ pentru buget de 24 miliarde de lei in 2020. A trebuit sa preiau aceasta gaura de 24 de miliarde, sa fac rost de bani sa-i pun in buget.
Acesta este efectul. Deci 2,5% din PIB sa faci rost de bani sa platesti doar la pensii suplimentare. Stiti cat e gaura pentru anul viitor? 51 de miliarde de lei aproape, au aprobat o lege fara sursa de finantare, nu este asumata, este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastra", a spus Florin Citu, luni, la Palatul Parlamentului.
Vezi si Citu spune ca PSD nu a indicat si sursa de finantare pentru crescut alocatii si pensii: Nu am gasit-o. Nu exista
Intrebat daca Legea pensiilor poate fi suportata bugetar, el a replicat: "Stiti foarte bine ca lucram cu estimari pe partea de venituri. Deci am estimat veniturile necesare pentru a acoperi cheltuielile, asa cum era legislatia in vigoare. Sunt in buget. Cheltuielile le stim, veniturile sunt estimate".
Ministrul a mai spus ca, intr-un buget, evolutia cheltuielilor depinde de evolutia economica.
"Evolutia cheltuielilor sau sustinerea lor, pe termen mediu si lung, intr-un buget, depind de evolutia economica si de executia bugetara. De aceea, avem rectificare bugetara in timpul anului,... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 14:01
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat, miercuri, ca tinta de deficit bugetar de 3,6%, stabilita pentru anul viitor, nu va fi depasita, in ciuda dublarii alocatiilor pentru copii.
Solutiile, spune el, vor fi reprezentate ori de reducerea cheltuielilor, ori de cresterea veniturilor, fara a fi introduse noi taxe.
Citu a atras atentia ca impactul acestei masuri ar fi de circa 6 miliarde de lei, iar deficitul ar putea ajunge, in lipsa unor masuri de redresare, la peste 4% din PIB.
"Deficitul nu va fi depasit anul viitor, vom gasi solutii sa ramana in 3,6% din PIB. Nu sunt un ministru iresponsabil, nu voi arunca costul deciziilor din Parlament asupra romanilor. Solutiile sunt ori reduceri de cheltuieli, ori venituri mai mari. Nu vom introduce taxe noi", a spus ministrul, citat de News.ro.
Proiectul de lege propus de PSD privind dublarea alocatiilor pentru copii a fost votat azi in Camera Deputatilor, for decizional.
Au fost 179 de voturi pentru, 0 impotriva si 29 abtineri. Legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis si va intra in vigoare la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se publica in Monitorul Oficial.
Asadar, cuantumul alocatiei de stat pentru copii va fi majorat astfel:
600 de lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap;300 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani;600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap
Dezbateri... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 14:50