Guvernul a aprobat amnistia fiscala pentru dobanzi, penalitati si alte accesorii datorate de contribuabilii care vor achita principalul restantelor pana la data de 15 decembrie 2020.
Masura va sprijini mediul de afaceri lovit de criza COVID-19 si va avea un efect pozitiv asupra incasarilor bugetare din acest an, informeaza Ministerul de Finante.
Principalele beneficii ale introducerii amnistiei sunt relansarea economiei si depasirea unor probleme economice ale contribuabililor, precum si diminuarea datoriilor acestora, mai precizeaza ministerul.
Prin aprobarea amnistiei se are in vedere incasarea obligatiilor bugetare restante la 31 martie 2020, precum si obligatiile bugetare cu termene de plata intre 1 aprilie 2020 si 15 decembrie 2020, astfel ca, pe de o parte, anularea accesoriilor sprijina contribuabilii care pot folosi lichiditatile de care dispun pentru continuarea activitatii afectata direct sau indirect de criza COVID - 19 si permite curatarea bilanturilor de datorii, iar pe de alta parte, se asigura o crestere a veniturilor la bugetul general consolidat.
MFP estimeaza un impact bugetar pozitiv de pana la 2 miliarde de lei.
Cei mai multi beneficiari sunt din sectorul economic privat
Facilitatile fiscale vizeaza toti contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020 (persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfasoara activitati economice sau profesii libere, entitati fara personalitate juridica, institutii publice etc). Cei mai... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 13:22
Kip Thorne, laureat al Premiului Nobel pentru fizica in 2017, consilier stiintific si producator executiv al filmului "Interstellar: Calatorind prin Univers", va participa la o serie de evenimente, care vor avea loc vineri si sambata in Bucuresti.
Kip Thorne a castigat Premiul Nobel pentru contributiile stiintifice aduse la dezvoltarea cunostintelor legate de undele gravitationale si este cel mai renumit savant la nivel global in ceea ce priveste implicatiile astrofizice ale teoriei relativitatii generale, formulate de Einstein.
Potrivit unui comunicat de presa, vineri, de la ora 11:00, Kip Thorne va vizita Academia Romana, unde se va intalni cu membrii forului si cu studenti ai Facultatii de Fizica, iar de la ora 18:00, la Grand Cinema & More Baneasa Shopping City, va sustine conferinta "Science Behind Interstellar".
"In prezentarea pe care acesta o va sustine in cadrul McCann/ Thiess Conferences, Kip Thorne le va vorbi pasionatilor de astrofizica despre teoria cuantica a gravitatiei, calatoriile in timp, gaurile negre si singularitatile spatiului si timpului", precizeaza sursa citata.
Sambata, de la ora 11:00, laureatul Nobel va face o vizita la Institutul de Fizica de la Magurele, unde este invitatul profesorului Nicolae Zamfir si unde ii va cunoaste pe cercetatorii romani si straini de la ELINP, discutiile urmand sa aiba ca tema explorarea Universului cu ajutorul undelor gravitationale.
In aceeasi zi, de la ora 15:00, Kip Thorne se va intalni, la Sala... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 23:01
ING Bank se concentreaza pe realizarea tranzactiilor online de luni, 29 octombrie, inchizand toate casieriile fizice si transformand sucursalele in unitati de tipul self-service.
Banca a anuntat pe parcursul anului ca principalul canal de tranzactionare devine ING Home'Bank, in timp ce Self'Bank-urile au noi tipuri de ATM-uri, care inlocuiesc casieriile traditionale.
Clientii ING pot sa depuna numerar folosind cardul ING atasat contului (lei sau euro) direct la ATM-urile ING, pot sa ii transfere prin ordin de plata - daca au banii intr-un cont la o alta banca sau pot sa transfere instant banii (lei) pe care ii au la alte banci prin functionalitatea "Porteaza-ti banii" din ING HomeBank - serviciul ING de Internet banking.
Conturile clientilor ING vor putea sa fie alimentate de catre alte persoane direct la ATM-urile ING, pe baza unui cod de depunere ce poate fi solicitat in ING Office, pentru lei incepand din 1 noiembrie 2018 sau prin transfer bancar. Clientii isi vor putea vedea si gestiona ratele la credite direct din HomeBank.
Conform unei evaluari din 2017, clientii ING din segmentul de retail au folosit deja canalele digitale pentru 99% din tranzactiile de baza. La casierii, numai 1% dintre clienti retrageau banii si 5% ii depuneau in cont.
Pe de alta parte, frecventa cu care un client acceseaza ING Home'Bank este in medie de o data la doua zile, in schimb nu viziteaza un office mai des de o data pe an.
Anul trecut numarul de interactiuni si... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 10:09
Contribuabilii persoane fizice au datorii catre stat de 14-15 miliarde de lei acumulate in ultimii cinci ani, iar Ministerul Finantelor vrea sa stimuleze achitarea lor anul acesta, a anuntat, marti, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la o conferinta de specialitate.
"Am vorbit de acest lucru la inceput acestui an cand am facut declaratia unica si la acea data vorbeam de restante, de faptul ca ANAF nu a trimis in ultimii cinci ani de zile decizii de impunere catre anumite categorii de persoane, de contribuabili.
Si atunci e normal ca fiecare sa stie intr-un final ce are de dat catre stat si undeva prin toamna sa avem o centralizare a acestor informatii fiscale pentru care fiecare contribuabil sa aiba aceasta imagine.
Dupa care e normal, ca si stat, pentru ca ai avut o parte de vina ne-notificand contribuabilul, dar si contribuabilul trebuia sa stie foarte bine legea si sa plateasca fata de stat, deci undeva la mijloc, sa putem propune un mecanism care sa incurajeze plata acestor sume in marea lor parte in acest an", a spus Eugen Teodorovici.
Ministrul Finantelor a spus ca la persoanele fizice datoriile pe ultimii cinci ani se ridica la 14-15 miliarde de lei si sunt din diferite zone, inclusiv amenzi de circulatie.
Termenul de plata va fi in martie anul viitor insa aceia care vor achita datoriile pana la sfarsitul lui 2018 vor beneficia de o reducere a sumei de plata. Valoarea bonusului urmeaza sa fie stabilita in urma analizei structurii datoriei.... mai mult
Marti, 05 Iunie 2018, ora 12:19
UDMR vrea ca parlamentarii, membrii Guvernului, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene sa nu mai fie incompatibili cu statutul de comerciant persoana fizica, potrivit unui proiect de lege depus la Camera Deputatilor.
Proiectul prevede abrogarea mai multor prevederi din Legea nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, pentru a elimina incompatibilitatea dintre calitatea de "comerciant persoana fizica" si functia de parlamentar, membru al Guvernului sau cea de ales local.
Initiatorii proiectului de lege sustin ca dupa intrarea in vigoare a Noului Cod civil, s-a constatat ca "sintagma comerciant persoana fizica a fost asimiliata in practica cu sintagma persoana fizica autorizata".
"Aceasta asimilare a dus la interpretarea legislatiei anterioare Codului civil in sensul de a interzice anumite activitati sau de primire a unor sume de bani, care in conformitate cu prevederile constitutionale si normelor europene nu ar trebui sa fie restranse.
Astfel, persoanelor carora conform Constitutiei si legilor in vigoare le sunt permise 'activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice' le este interzisa aceasta activitate daca ea este realizata in calitate de persoana fizica autorizata", afirma initiatorii in expunerea de motive a proiectului de lege.... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 14:44
Cercetatorii David Thouless, Duncan Haldane si Michael Kosterlitz au castigat premiul Nobel pentru fizica pe 2016 pentru "descoperirile teoretice in domeniul tranzitiilor de faza si fazelor topologice ale materiei", adica diferitelor stari prin care poate trece materia, a anuntat, marti, Academia Regala Suedeza de Stiinte.
Numele laureatilor din acest an, originari din Marea Britanie, au fost anuntate intr-o conferinta de presa de Goran K. Hansson, secretarul permanent al Academiei Regale Suedeze de Stiinte.
Premiul Nobel pentru fizica pe 2016 a fost impartit astfel: jumatate pentru David J. Thouless si jumatate pentru F. Duncan M. Haldane si J. Michael Kosterlitz.
"Acestia au descoperit comportamentele total neasteptate ale materialelor solide (...). Descoperirile lor au pregatit terenul pentru obtinerea de noi materiale, cu tot felul de noi proprietati", explica The Guardian.
Anul trecut, premiul Nobel pentru fizica a fost atribuit cercetatorilor Takaaki Kajita (Japonia) ...citeste mai departe despre "Premiul Nobel pentru fizica, impartit de trei britanici - au deschis drumul spre descoperirea de noi materiale" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 13:23
Tot mai multe lucruri din casa devin inteligente. Poti controla cu ajutorul smartphone-ului lumina din casa, televizorul sau espressorul, de exemplu. Desi sunt utile, aceste dispozitive pot reprezenta tinte usoare pentru hackeri, care ne pot fura cu usurinta datele personale sau chiar ne pot face rau fizic.
Aceasta este concluzia unei investigatii recente a specialistilor in securitate cibernetica de la firma Bitdefender, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Ei au analizat un model popular de priza inteligenta care poate pune in pericol siguranta utilizatorilor. Gadget-ul este expus riscului unor actualizari cu software periculos si poate fi controlat de la distanta, conform cercetarii.
Dispozitivul iti permite sa pornesti sau sa opresti alimentarea cu energie electrica direct de pe ecranul telefonului. Priza poate fi folosita pentru a alimenta orice fel de aparat care necesita conectarea la o sursa de alimentare electrica - sisteme de alarma, aparatura medicala, camere de ...citeste mai departe despre "Pe langa faptul ca-ti fura datele personale, hackerii iti pot provoca si rani fizice - La ce trebuie sa fii atent" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 21:09
Un grup de profesori de la Facultatea de Fizica a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, in colaborare cu cercetatori de la Universitatile Orsay si Rennes (Franta), au reusit sa demonstreze, in premiera, modul de comutare a moleculelor din cristale magnetice moleculare cu tranzitie de spin.
Profesorii Cristian Enachescu, Laurentiu Stoleriu si Alexandru Stancu sunt cei care au reusit sa prezinte modul de comutare a moleculelor din cristale magnetice moleculare cu tranzitie de spin.
"Am inceput colaborarea cu partenerii francezi cu aproximativ trei ani in urma. Desi noi puteam explora miliardimea de secunda si ce se intampla acolo, important e ca ei au venit cu confirmarile experimentale. Astfel, am reusit sa impletim totul intr-o explicatie, pe care noi o consideram importanta, la nivel molecular, in a miliarda parte dintr-o secunda", a declarat conf. Laurentiu Stoleriu.
Premiera in Romania: S-a descoperit o noua specie de floare-parazit
Studiul reprezinta o ...citeste mai departe despre "Descoperire in premiera a unor profesori de fizica din Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 21:39
Comisia Juridica din cadrul Camerei Deputatilor a respins, marti, propunerea Guvernului de a amana aplicarea Legii insolventei persoanelor fizice pana la 1 ianuarie 2017.
In schimb, a fost adoptat un amendament care prevede ca actul normativ sa intre in vigoare la 1 iunie 2016, potrivit News.ro.
Votul final va fi dat, insa, in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Falimentul personal: Planul de actiune si etapele pentru 2016
Actul normativ ar fi trebuit sa se aplice din 26 decembrie 2015, insa Executivul a dat o ordonanta de urgenta, pe 23 decembrie, prin care a decis amanarea cu un an a intrarii in vigoare a legii privind procedura insolventei persoanelor fizice (Legea 151/2015), invocand faptul ca, pana la acea data, nu s-a facut niciunul dintre pasii prevazuti de actul normativ pentru a putea fi pus in practica.
Guvernul amana cu un an aplicarea legii falimentului personal (Video)
Insa plenul Senatului a respins, ca prima camera ...citeste mai departe despre "Legea insolventei persoanelor fizice nu se mai amana pana anul viitor - Decizia, luata de deputatii juristi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Aprilie 2016, ora 17:24