Trendul joburilor cu beneficii, care mai de care mai atragatoare din Romania, incepe sa-si faca loc in randul tinerilor care se angajeaza prima data sau care isi schimba locul de munca.
Cu toate acestea, cateodata, este mai bine sa calculezi si sa vezi cum este mai avantajos pentru tine sa accepti plata pentru jobul respectiv. Iar aici venim cu un exemplu cat se poate de elocvent.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", de ce sa tii cont cand te angajezi.
Sa spunem ca urmeaza sa te angajezi si ti se propune un job cu un salariu fix de 4.000 de lei, dar fara nici un avantaj din partea angajatorului. Din acesta toate cheltuielile cad in sarcina ta.
In schimb, aproape toate companiile mari ofera, acum, un salariu mai mic decat cel mentionat de noi, dar cu ceva mai multe beneficii.
Spre exemplu, ai un abonament la un lant de clinici medicale, reduceri la diferite sali de sport si plata transportului in comun. Toate acestea, te-ar duce lunar la o cheltuiala de 150 de lei pentru abonamentele transporturilor in comun, 50 de lei abonamentul de sanatate si o reducere la sala de sport.
Merita sa accepti un salariul de 3.700 sau 3.800 de lei plus aceste beneficii? Numai tu poti decide daca te folosesti de ele sau nu. Cert este ca poti sa specifici angajatorului ce te intereseaza, mai ales ca de toate acestea tine bugetul tau de familie. Iar daca nu le folosesti... tocmai ai acceptat un salariu mai mic decat ai fi dorit!
Rubrica "Profu' de... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 09:30
Daca esti pentru prima oara in fata acestei decizii, de a alege intre creditul cu dobanda fixa si cel cu dobanda variabila, ideal ar fi sa nu te uiti la valoarea pe care ti-o da DAE (Dobanda Anuala Efectiva), pentru ca poate fi inselatoare, mai ales in cazul unui imprumut pe termen lung si foarte lung.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, care sunt principalele diferente dintre cele doua servicii bancare.
In primul rand, dobanda fixa va fi intotdeauna mai mare decat o dobanda variabila. Din acest motiv, odata cu dobanda fixa iti vine si siguranta ca, daca treci prin vremuri economice si financiare instabile, dobanda ta nu va creste, asa cum s-a intamplat in cazul creditelor din anii marcati de criza financiara mondiala.
Astfel ca, oricat ar fluctua IRCC si ROBOR, rata creditului tau nu va fi afectata de acest lucru, pentru ca are valoare fixa. Indiferent de creditul pe care il alegi, fie ca este unul de nevoi personale, fie ca este unul imobiliar (dobanda fixa este doar pe o durata de cinci sau poate 10 ani), pune-te la adapost de orice risc.
In plus, diferenta dintre rate, la un credit cu dobanda variabila si unul cu dobanda fixa, nu este chiar atat de mare.
Sa luam cazul unui credit de nevoi personale in valoare de 20.000 de lei, accesat pe o perioada de 60 de luni. In cazul dobanzii fixe, rata este de 420 de lei, in timp ce, in cazul dobanzii variabile, rata este de 405 lei. Cei 15 lei dati in plus pe luna iti vor asigura un somn... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 10:30
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) propune scaderea cu 30% a tarifelor pentru terminarea apelurilor fixe, pana la 0,097 eurocenti/minut, incepand cu 1 august, spune presedintele autoritatii, Sorin Grindeanu.
"Supunem astazi consultarii publice o scadere de aproximativ 30%, pana la 0,097 eurocenti/minut, a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe, incepand cu data de 1 august 2020. Continuam astfel eforturile Autoritatii de a sustine o piata telecom competitiva in Romania, cu oferte atractive si convenabile pentru romani", a punctat Sorin Grindeanu.
In prezent, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe este de 0,14 eurocenti/minut si a fost stabilit de ANCOM incepand cu 1 aprilie 2014, pe baza unui model de calculatie a costurilor de tip LRIC pur, menit sa asigure obiectivele de promovare a concurentei, maximizare a beneficiilor consumatorilor si stimulare a investitiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevazute in Recomandarea 2009/396/CE.
Scaderea tarifului pana la 0,097 eurocenti / minut propusa de ANCOM a fost determinata in urma actualizarii mai multor parametri ai modelului de calculatie a costurilor utilizat anterior, precum si a costului capitalului.
Potrivit documentelor consultate de ANCOM, incepand cu data de 1 august 2020 operatorii de telefonie fixa desemnati de autoritate ca avand putere semnificativa de piata, printre care si Telekom, RCS & RDS, Orange... mai mult
Marti, 19 Mai 2020, ora 18:45
Pentru o buna sanatate orala, adultii si copiii trebuie sa isi protejeze dantura foarte bine. De exemplu, pentru indreptarea dintilor care au crescut strambi sau pentru corectarea unor defecte de ordin estetic, se recomanda purtarea unor aparate dentare fixe.
Pe termen lung, pacientii se pot bucura de o serie de avantaje, despre care este bine sa stie inca dinainte de a merge la o programare la cabinetul medical. Principalele beneficii sunt prezentate in randurile ce urmeaza!
Montare simpla si usoara
Pentru inceput, important de stiut este ca aparatele dentare fixe sunt extrem de usor de montat. Medicii stomatologi dispun de tehnici moderne, cu ajutorul carora interventiile sunt lipsite de durere si realizate la cele mai inalte standarde.
De exemplu, orice aparat poate fi montat intr-o singura sedinta, urmand ca ulterior, adultii si copiii sa mearga periodic la specialistii care trebuie sa le tina sub observatie cavitatea bucala.
Corectarea danturii, simpla cu ajutorul unor aparate dentare fixe de calitate
Un alt beneficiu al purtarii unor aparate dentare fixe este acela ca dantura se corecteaza in mod natural in timp. Este suficient ca bracketii sa fie pozitionati corect pe fiecare dinte in parte, urmand ca acestia sa fie stramtati periodic de catre medicii stomatologi.
Perioada de tratament variaza
Tot pe lista avantajelor purtarii aparatelor dentare se numara si faptul ca perioada de tratament variaza, in functie de cat de strambi sunt dintii. De... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 11:37
Aveti o defectiune la Internetul fix? Atunci trebuie sa stiti ca perioada medie de asteptare pentru remedierea unei astfel de probleme a fost, in medie, de 39 de ore in 2015. Sunt insa si cazuri in care timpul de asteptare a fost de mai mult de trei zile.
Durata de remediere a deranjamentelor la Internet fix a crescut mult anul trecut, fata de 2014, se arata intr-un raport publicat marti de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Concret, durata a crescut in 2015 cu 14 ore, de la o medie de 25 de ore in 2014, la o medie de 39 de ore anul trecut.
Termenul asumat prin contract de primii cinci furnizori de Internet fix, de remediere a deranjamentelor, este de multe ori depasit.
Spre exemplu, Telekom Romania a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut un varf al duratei medii de 77,3 ore, in care s-au incadrat 95% dintre cele mai rapide remedieri, desi termenul asumat in contract era de 72 de ore.
O alta companie care a ...citeste mai departe despre "Nu-ti merge Internetul fix? Astepti in medie 39 de ore pana cand defectiunea e remediata" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 August 2016, ora 19:29
Microintreprinderile fara salariati vor fi impozitate suplimentar, cu o suma fixa trimestriala, stabilita si actualizata, in functie de evolutia veniturilor fiscale care s-ar fi incasat la un salariu de baza minim brut pe economie, potrivit proiectului de Cod Fiscal publicat miercuri de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Cota de impozitare pentru microintreprinderile fara salariati va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit, potrivit Agerpres.
Potrivit proiectului de Cod Fiscal, in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si pentru asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu si fara salariati, va fi introdus un sistem diferentiat de cote de impozitare, intre 1% si 3% din venituri.
Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv, de 3% pentru microintreprinderile care au un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care se afla in anumite situatii inscrise in registrul comertului-dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare.
Pentru largirea etapizata, in perioada 2017-2019, a sferei de cuprindere a categoriei fiscale de 'microintreprindere', noul Cod Fiscal modifica una din conditiile de incadrare in aceasta categorie - cea referitoare la nivelul veniturilor realizate in anul precedent: 75.000 euro, pentru... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 13:49
Lipsa reglementarii in privinta accesului operatorilor de telefonie mobila la retelele de telecomunicatii fixe a creat un dezechilibru in piata, pe care autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) ar trebui sa-l elimine, au declarat sefii Orange Romania si Vodafone Romania, la ZF Digital' 14.
"Malta si Romania sunt singurele state membre din Uniunea Europeana care nu au reglementat accesul operatorilor de telefonie mobila la retelele fixe de telecomunicatii. Este un dezechilibru, care trebuie rezolvat. Operatorii de telefonie mobila sunt reglementati pentru ca in timpul licitatiei pentru licente din 2012 a fost o cerinta pentru noi sa oferim roaming national pentru ceilalti operatori. In Romania, unul dintre jucatori are peste 50% cota de piata si putere de piata usoara, iar el nu e reglementat deloc, deci e foarte dificil sa fie accesata acea piata", a declarat directorul general al Orange Romania, Jean-Francois Fallacher, prezent la ZF Digital' 14, potrivit Mediafax.
Directorul general al Vodafone Romania, Ravinder Takkar, este de aceeasi parere.
"Ce a zis Jean-Francois Fallacher este corect. Noi, operatorii mobili, oferim acces celorlalti operatori de telecomunicatii, dar noi, la randul nostru, nu avem acces, in aceleasi conditii, la retelele fixe. Vrem ca accesul la retelele fixe sa fie reglementat la fel cum este reglementat accesul la retelele mobile. Nu cerem anumite preturi, cerem doar aceleasi conditii de acces", a spus Takkar.
Nikolai Beckers,... mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 12:29
Orange ia in calcul consolidarea pozitiei in tari precum Spania si Polonia si achizitionarea de active in domeniul telefoniei fixe in Belgia si Romania, daca autoritatile vor aproba fuziunea diviziilor din Germania ale Telefonica (Spania) si KPN (Olanda).
"Daca Germania va accepta sa mearga de la patru operatori la trei, decizia va crea un cutremur in Europa. Va forta alte tari sa-si reevalueze pozitia privind consolidarea pietei", a declarat directorul general al Orange, Stephane Richard, citat de Bloomberg.
Grupul francez anticipeaza un "cutremur" pe piata europeana a telecomunicatiilor daca autoritatile germane vor aproba fuziunea diviziilor locale ale Telefonica si KPN, acceptand astfel reducerea numarului de concurenti de pe piata de la patru la trei, transmite Bloomberg.
Comisia Europeana va evalua de asemenea preluarea operatorului german E-Plus, detinut de compania olandeza Royal KPN, de catre Telefonica Deutschland Holding, divizie a grupului spaniol Telefonica, acesta fiind cunoscut in Germania prin marca O2.
Cum arata piata europeana de telefonie
Piata europeana a telecomunicatiilor este fragmentata, cu peste 100 de operatori, majoritatea cu probleme de profitabilitate.
Fuziunea E-Plus cu O2 va crea cel mai mare operator din Germania dupa numarul de clienti, daca va fi aprobata, si va incuraja alte fuziuni si achizitii pe continent.
Orange va cauta sa-si consolideze pozitia in mai multe tari, printre care Spania si Polonia, si va lua in... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 10:55
Telefonia fixa a fost si, in mare parte, inca este, asa cum se spunea in 1874 despre telegraf, "sistemul nervos al comertului".
Alexander Graham Bell, om de stiinta extraordinar si inventator, creditat cu inventarea primului telefon utilizabil, este, istoric vorbind, butonul care a declansat ceea ce nimeni nu-si imagina pe atunci: o noua dimensiune, prin intermediul careia omenirea a facut un pas inainte pe scara evolutiei.
Telefonul lui Bell a fost primul aparat cu ajutorul caruia vocea umana a putut fi transmis prin intermediul unei masini. Munca sa a fost germenele uneia dintre cele mai profitabile industrii ale omenirii.
Iata cum arata brevetul de inventie al lui Alexander Graham Bell:
In ianuarie 1915, Bell a efectuat primul apel telefonic transcontinental. Apelul a fost initiat din biroul AT&T, din New York, si receptionat de catre Thomas Watson, in San Francisco. Convorbirea a avut loc la 38 de ani dupa primul experiment reusit, intre cei doi.
Cum s-au schimbat telefoanele, de-a lungul timpului
Telefon din 1896, fabricat in Suedia.
Telefon din 1936, fabricat de catre Ericsson.
Telefon din 1940.
Telefon Bell proiectat de catre Henry Dreyfuss in 1950, produs de Western Electric, in Statele Unite. A devenit un standard al telefoanelor folosite de americani, pana cand a fost inlocuit de catre versiunea cu butoane, la inceputul anilor '70.
Telefon din 1960.
Acesta este unul dintre primele telefoane fixe, cu... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 14:02