Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus", perspectiva asociata pentru ambele calificative fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost confirmat la "F3".
Ratingurile de tip investment grade atribuite Romaniei sunt sprijinite de nivelul moderat al datoriei publice, si indicatorii privind PIB-ul per capita si dezvoltare umana, care sunt mai ridicate decat ale altor state din categoria "BBB". Acestea sunt in pofida deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, care prezinta riscuri la adresa stabilitatii macroeconomice, si gradul de indatorare externa, care este mai ridicat decat ale altor state din categoria "BBB", apreciaza Fitch.
"In actualul context politic, scenariul de baza al Fitch indica o slabiciune graduala suplimentara a finantelor publice pe termen scurt si mediu. Deficitul bugetar general a ajuns la 2,6% din PIB in perioada ianuarie-septembrie 2019 (comparativ cu 1,8%, 0,8% si 0,5% din PIB in aceeasi perioada din 2018, 2017 si, respectiv 2016), iar cheltuielile au crescut in ritm anual cu 15,3% in primele noua luni din acest an, in urma cheltuielilor de personal mai ridicate, a transferurilor si a cheltuielilor de capital. Mai mult, structura deficitului este din ce in ce mai rigida (aproape doua... mai mult
Sambata, 09 Noiembrie 2019, ora 17:27
Agentia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul Romaniei la "BBB- " pentru obligatiunile pe termen lung emise in moneda straina si locala, cu perspectiva stabila, mentinand astfel rating-ul in categoria investment grade.
"Aceasta mentinere a Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii si reconfirmarea rating-ului cu perspectiva stabila trebuie interpretate ca fiind un semnal, in sensul ca Romania trebuie sa continue sa intareasca ceea ce a realizat pana acum. Este evident ca trebuie sa continuam procesul de consolidare fiscala si sa acceleram reformele structurale", a declarat Secretarul de Stat in ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu.
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat, miercuri, ratingul "BBB-" acordat Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta, cu perspectiva stabila, subliniind ca riscurile privind cresterea economica sunt in scadere, iar Guvernul va respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an.
De asemenea, Fitch a confirmat si ratingul pentru datoria pe termen lung in moneda nationala la "BBB", de asemenea cu perspectiva stabila. Agentia de rating a confirmat si calificativul F3 pentru datoriile pe termen scurt, precum si plafonul de tara "BBB+".
Perspectivele de crestere economica si consolidarea fiscala, bile albe pentru Romania
Mentinerea Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii a avut in vedere atat perspectivele de crestere economica, cat si continuarea... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 18:40
Revenirea ratingului Romaniei in categoria investment grade poate avea loc "mai degraba peste un an, un an si ceva", dupa ce agentiile de evaluare financiara vor ridica perspectiva de rating a tarii la stabila si apoi la pozitiva, a declarat vineri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.
"Pana la revenirea ratingului in investment grade este nevoie sa se imbunatateasca perspectiva de la negativa la stabila si apoi la pozitiva, dupa care dureaza cateva luni, chiar sase luni. Pentru investment grade vorbim de un an, poate un an si ceva", a spus Popa.
Romania are in prezent rating fara recomandare de investitii - 'BB+', cel mai inalt nivel din clasa speculativa (junk) - de la doua din cele trei mari agentii de rating, Fitch si Standard&Poor's.
Aceste doua agentii au retrogradat Romania sub categoria cu recomandare de investitii (investment grade) la finalul lui 2008.
Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care acorda inca rating investitional Romaniei, cu un calificativ 'Baa3' - ultima treapta de investment grade.
"Ratingurile Romaniei s-ar putea stabiliza la nivelul actual", declara Marko Mrsnik, analist S&P.
Unii analisti au estimat in ultimele zile ca ratingul Romaniei ar putea reveni la categoria investment grade la finalul lui 2010 sau la inceputul lui 2011.
mai mult
Vineri, 05 Februarie 2010, ora 13:33
Ratingul Romaniei ar putea fi imbunatatit la categoria investment grade la finalul lui 2010 sau la inceputul lui 2011, considera unii analisti, dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit, marti, de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating. Ratingul acordat Romaniei de Fitch este 'BB+', cel mai inalt nivel din clasa speculativa (junk), la fel ca si calificativul Standard&Poor's.
Aceste doua agentii au retrogradat Romania sub categoria cu recomandare de investitii (investment grade) la finalul lui 2008.
Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care acorda inca rating investitional Romaniei, cu un calificativ 'Baa3' - ultima treapta de investment grade.
"Consideram ca o majorare a ratingului de catre Fitch sau de catre alte agentii ar putea avea loc numai dupa ce vor exista rezultate vizibile ale impactului masurilor fiscale asupra reducerii deficitului bugetar", arata un raport publicat miercuri de ING.
Analistii ING considera ca o majorare a ratingului nu este probabila inainte de finalul lui 2010 sau inceputul lui 2011, insa estimeaza ca imbunatatirea perspectivei este posibila si chiar probabila pana atunci.
De asemenea, anuntul de marti al Fitch a atras estimari similare si din partea analistilor Wood & Co.
"Este un semnal pozitiv, ce indica beneficiile angajamentului asumat de noul guvern, de a realiza o serie de reforme", a declarat Raffaella Tenconi, economist sef in cadrul Wood & Co, citata de Bloomberg.
"In... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 15:49
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a mentinut ratingul BB+al Romaniei la credite in valuta pe termen lung si calificativul 'BBB-' pentru datoria in lei pe termen lung, ambele cu perspectiva negativa, subliniind dependenta de relatia cu FMI, conform Fitch Ratings, transmite NewsIn.Pragul de tara si calificativul pentru creditele in valuta pe termen scurt au fost mentinute la 'BBB', respectiv 'B'."Programul de ajustare al Romaniei, sub indrumarea Fondului Monetar International (FMI), sustine ratingul Romaniei, insa abilitatea autoritatilor de a aplica cu strictete strategia dura ceruta de program va fi cruciala.
Perspectiva pentru economia mondiala s-a deteriorat semnificativ de la ultima reducere a calificativului, in luna noiembrie 2008, adaugand la riscurile cu care se confrunta Romania intr-o perioada in care statul este nevoit sa se adapteze la un nivel mai redus al intrarilor de capital privat net", a declarat Andrew Colquhoun, directorul pentru piete emergente al Fitch Ratings.Ratingurile Romaniei sunt sustinute in continuare de un sector solid al finantelor publice, precum si de indicatori sociali, ai mediului de afaceri si ai guvernantei puternici, conform calificativului BB, toate acestea fiind consolidate de statutul de membru al Uniunii Europene, insa pot fi observate in continuare riscuri din punct de vedere financiar si economic.
Romania a obtinut in mai 2009 un imprumut international de 26,4 miliarde dolari, din care suma de 17,2 miliarde dolari a... mai mult
Sambata, 06 Iunie 2009, ora 09:14
Noul guvern al Romaniei a luat masuri pozitive privind rectificarea politicii fiscale, dar ajutorul financiar de la Uniunea Europeana (UE) sau Fondul Monetar International (FMI) ar putea fi necesar pentru mentinerea calificativului Romaniei, a indicat astazi Moody's, scrie Reuters.Agentia de evaluare financiara Moody's este singura care mai acorda Romaniei un calificativ din categoria 'investment grade' (cu recomandare de investitii), dupa ce Standard & Poor's si Fitch au taiat calificativele Romaniei la 'junk' anul trecut, mai ales din cauza ingrijorarilor cu privire la reactia de politica fiscala neadecvata, la dezechilibrele externe. Moody's a aratat ca limitele de cheltuieli introduse de noul guvern al Romaniei au remediat anumite aspecte ale politicii fiscale a cabinetului anterior. Ajutorul extern, insa, ar putea fi necesar, pentru a contribui la acoperirea deficitului fiscal si pentru a asigura o incetinire ordonata a cresterii economice. "Daca guvernul ar avea probleme in ceea ce priveste negociarea unui acord cu FMI sau cu UE, am fi mult mai ingrijorati", a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, analistul Kenneth Orchard de la Moody's. "Un acord ne-ar da increderea necesara, ca sa pastram calificativul Romaniei", a spus Orchard. Analistul Moody's a spus ca perspectivele Romaniei raman stabile si a reiterat estimarile privind intrarea in recesiune a economiei Romaniei in acest an, care sunt mult mai negative fata de cele ale Reuters, care anticipeaza... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2009, ora 17:11