Agentia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul Romaniei la "BBB- " pentru obligatiunile pe termen lung emise in moneda straina si locala, cu perspectiva stabila, mentinand astfel rating-ul in categoria investment grade.
"Aceasta mentinere a Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii si reconfirmarea rating-ului cu perspectiva stabila trebuie interpretate ca fiind un semnal, in sensul ca Romania trebuie sa continue sa intareasca ceea ce a realizat pana acum. Este evident ca trebuie sa continuam procesul de consolidare fiscala si sa acceleram reformele structurale", a declarat Secretarul de Stat in ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu.
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat, miercuri, ratingul "BBB-" acordat Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta, cu perspectiva stabila, subliniind ca riscurile privind cresterea economica sunt in scadere, iar Guvernul va respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an.
De asemenea, Fitch a confirmat si ratingul pentru datoria pe termen lung in moneda nationala la "BBB", de asemenea cu perspectiva stabila. Agentia de rating a confirmat si calificativul F3 pentru datoriile pe termen scurt, precum si plafonul de tara "BBB+".
Perspectivele de crestere economica si consolidarea fiscala, bile albe pentru Romania
Mentinerea Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii a avut in vedere atat perspectivele de crestere economica, cat si continuarea... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 18:40
Fitch Ratings a acordat, miercuri, ratingul "BBB-" obligatiunilor in valoare de 1,5 miliarde de dolari emise marti de Romania pe piata americana, calificativul fiind cel atribuit tarii pentru imprumuturile pe termen lung in valuta.
Titlurile au un cupon de 6,75% si au scadenta la 7 februarie 2022, precizeaza agentia de evaluare financiara intr-un comunicat.
Analistii Fitch mentioneaza ca ratingul Romaniei a fost imbunatatit de la "BB+" la "BBB-" la 4 iulie 2011, cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea cresterii economice in teritoriu pozitiv, de evolutia buna a exporturilor, precum si de reducerea deficitului de cont curent si a celui bugetar.
Potrivit Fitch, a fost remarcata o scadere notabila a riscurilor in cazul Romaniei, ceea ce a permis revenirea la ratingul din categoria recomandata pentru investitii. Cu toatea acestea, tara este inca expusa riscurilor de contagiune induse de situatia precara a zonei euro, principalul partener comercial si, de asemenea, zona de provenienta a bancilor ale caror filiale domina sistemul bancar romanesc.
Randamentul obligatiunilor in euro ale Romaniei si costul de asigurare impotriva riscului de default au scazut miercuri, dupa emisiunea de obligatiuni in dolari de marti.
Randamentul obligatiunilor in euro scadente in 2018 a scazut cu 0,18 puncte procentuale, la 6,29% pana la 12:54, ora Bucurestiului, aproape de cel mai mare declin pe parcursul... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 20:47
Agentia de evaluare financiara a imbunatatit ratingul pentru creditele pe termen lung in valuta ale Primariei Bucuresti, de la "BB+" la "BBB-", emitentul revenind astfel in categoria recomandata pentru investitii, dupa o decizie similara in privinta Romaniei la inceputul lunii iulie. Treapta "BBB-" este ultima din categoria recomandata investitorilor, in timp ce "BB+" este cel mai ridicat nivel al categoriei nerecomandate pentru investitii.
Ratingul pentru credite pe termen lung in lei a fost imbunatatit de la "BBB-" la "BBB", potrivit unui comunicat Fitch.
Ratingurile pentru credite pe termen lung au perspectiva stabila. Agentia a revizuit pozitiv si calificativul pentru imprumuturi pe perioada scurta, de la "B" la "F3".
"Decizia ia in calcul imbunatatirea situatiei bugetului si istoricul bun al orasului in privinta fondurilor disponibile pentru plata datoriilor. Noul rating tine cont si de cresterea datoriei Bucurestiului, administrata prudent in opinia Fitch", se arata in comunicat.
O noua revizuire in crestere a ratingului ar putea avea loc daca performantele operationale raman la nivelul actual, raportul dintre datorii si venituri ramane sub 100%, iar fondurile pentru plata datoriilor se mentin la un nivel solid, insa este conditionata strict de imbunatatirea calificativului suveran al Romaniei.
Schimbari ale legislatiei care ar oferi primariei o flexibilitate mai ridicata in privinta veniturilor ar avea, de asemenea, efect pozitiv asupra... mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 22:29
Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit ratingul pentru credite pe termen lung, in valuta, al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", Romania revenind astfel in categoria recomandata pentru investitii. Calificativul pentru credite pe termen lung in lei a fost revizuit in urcare de la "BBB-" la "BBB", in timp ce plafonul de tara a fost imbunatatit de la "BBB" la "BBB+".
Ratingul pentru credite pe termen scurt a fost revizuit in crestere de la "B" la "F3", se arata intr-un comunicat al Fitch preluat de Mediafax.
Prin urmare, Romania are un rating favorabil pentru atragerea investitorilor. O astfel de imbunatatire rating-ului ar fi ajutat Romania sa se imprumute mai ieftin pe pietele externe luna trecuta.
"Imbunatatirea reflecta progresul Romaniei in recuperarea dupa efectele crizei financiare, evidenta intr-o reluare a cresterii economice, rezultate bune in zona exporturilor, reducerea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar.
Pe ansamblu, s-a inregistrat o imbunatatire reala a situatiei de risc a Romaniei, corespunzatoare unei reveniri in categoria recomandata pentru investitii", a afirmat Ed Parker, seful diviziei Fitch pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
Moody's are, de asemenea, pentru Romania rating recomandat pentru investitii, respectiv "Baa3", in timp ce Standard & Poor's este singura dintre cele trei mari agentii care evalueaza Romania in categoria nerecomandata investitiilor, cu "BB+".
In perioada de criza, cele doua... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 18:09
Romania a inregistrat progrese in aplicarea reformelor prevazute in acordul cu FMI, dar inca se confrunta cu riscuri legate de ritmul consolidarii bugetare, care vor mentine deocamdata ratingul ratingul suveran sub nivelul recomandat pentru investitii, potrivit Fitch Ratings, citat de Mediafax."Situatia se imbunatateste, dar exista inca riscuri semnificative", a declarat marti, pentru Reuters, Douglas Renwick, director la Fitch pentru ratingurile tarilor din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).
In cadrul acordului cu FMI, Guvernul a aplicat masuri dure de reforma, precum reduceri de salarii in sectorul public si majorarea TVA, prin care a consolidat finantele publice si a recastigat increderea pietelor.
Cu o pozitie mai sigura a Executivului si un nou acord cu FMI, de tip preventiv, este asteptata revenirea la crestere a economiei Romaniei, ceea ce ar putea avea o influenta pozitiva asupra ratingurilor, noteaza Reuters.
Fitch si Standard & Poor's au retrogradat ratingurile Romaniei la nivelul "junk" (nerecomandat pentru investitii) in perioada de varf a crizei politice in care acordul cu FMI a fost temporar suspendat, la sfarsitul anului 2009. Ulterior, ambele agentii au modificat perspectiva de la negativa la stabila.
"Principalul risc este ca intarirea bugetului sa nu aiba loc in ritmul planificat", a spus Renwick.
Alte riscuri includ incetinirea reformelor si finantele externe, a spus analistul, adaugand ca acesta este unul dintre motivele... mai mult
Marti, 22 Martie 2011, ora 22:53
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a mentinut ratingul BB+al Romaniei la credite in valuta pe termen lung si calificativul 'BBB-' pentru datoria in lei pe termen lung, ambele cu perspectiva negativa, subliniind dependenta de relatia cu FMI, conform Fitch Ratings, transmite NewsIn.Pragul de tara si calificativul pentru creditele in valuta pe termen scurt au fost mentinute la 'BBB', respectiv 'B'."Programul de ajustare al Romaniei, sub indrumarea Fondului Monetar International (FMI), sustine ratingul Romaniei, insa abilitatea autoritatilor de a aplica cu strictete strategia dura ceruta de program va fi cruciala.
Perspectiva pentru economia mondiala s-a deteriorat semnificativ de la ultima reducere a calificativului, in luna noiembrie 2008, adaugand la riscurile cu care se confrunta Romania intr-o perioada in care statul este nevoit sa se adapteze la un nivel mai redus al intrarilor de capital privat net", a declarat Andrew Colquhoun, directorul pentru piete emergente al Fitch Ratings.Ratingurile Romaniei sunt sustinute in continuare de un sector solid al finantelor publice, precum si de indicatori sociali, ai mediului de afaceri si ai guvernantei puternici, conform calificativului BB, toate acestea fiind consolidate de statutul de membru al Uniunii Europene, insa pot fi observate in continuare riscuri din punct de vedere financiar si economic.
Romania a obtinut in mai 2009 un imprumut international de 26,4 miliarde dolari, din care suma de 17,2 miliarde dolari a... mai mult
Sambata, 06 Iunie 2009, ora 09:14