Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a apreciat marti ca propunerea Guvernului Romaniei vizand o majorare a pensiilor cu 14% incepand din septembrie ar reduce provocarile la adresa consolidarii finantelor publice comparativ cu o crestere de 40% bugetata anterior dar cu toate acestea eventuala majorare va depinde de calculele politice anterioare alegerilor.
Agentia subliniaza, insa, ca o majorare semnificativa a pensiilor ramane un risc la adresa prognozelor fiscale de baza.
Potrivit sursei citate, atat majorarea pensiilor cat si stabilitatea politica sunt importante pentru ratingul de tara al Romaniei. Un element sensibil pentru rating ar fi o deteriorare semnificativa a sustenabilitatii datoriei pe termen mediu, de exemplu de pe urma unui esec in a compensa sau a amana majorarea pensiilor in actualul context de cheltuieli si/sau implementarea unei strategii credibile de consolidare pe termen mediu dupa socul provocat de pandemie.
"Cu cat va fi mai mare majorarea pensiilor, cu atat va fi mai mare provocarea de a introduce masuri de compensare care ar evita declansarea acestui element sensibil pentru rating", avertizeaza Fitch. Potrivit agentiei de evaluare, o majorare de 14% a pensiilor ar creste in mod permanent cheltuielile bugetare anuale cu 1-1,2 puncte procentuale din PIB incepand cu 2021, in timp ce majorarea cu 40% ar creste cheltuielile anuale cu 4 puncte procentuale.
De asemenea, Fitch este de parere ca flexibilitatea bugetara este limitata si... mai mult
Miercuri, 26 August 2020, ora 09:59
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus", perspectiva asociata pentru ambele calificative fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost confirmat la "F3".
Ratingurile de tip investment grade atribuite Romaniei sunt sprijinite de nivelul moderat al datoriei publice, si indicatorii privind PIB-ul per capita si dezvoltare umana, care sunt mai ridicate decat ale altor state din categoria "BBB". Acestea sunt in pofida deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, care prezinta riscuri la adresa stabilitatii macroeconomice, si gradul de indatorare externa, care este mai ridicat decat ale altor state din categoria "BBB", apreciaza Fitch.
"In actualul context politic, scenariul de baza al Fitch indica o slabiciune graduala suplimentara a finantelor publice pe termen scurt si mediu. Deficitul bugetar general a ajuns la 2,6% din PIB in perioada ianuarie-septembrie 2019 (comparativ cu 1,8%, 0,8% si 0,5% din PIB in aceeasi perioada din 2018, 2017 si, respectiv 2016), iar cheltuielile au crescut in ritm anual cu 15,3% in primele noua luni din acest an, in urma cheltuielilor de personal mai ridicate, a transferurilor si a cheltuielilor de capital. Mai mult, structura deficitului este din ce in ce mai rigida (aproape doua... mai mult
Sambata, 09 Noiembrie 2019, ora 17:27
Fitch Ratings a confirmat ratingurile Romaniei la nivelul BBB- pentru datoriile pe termen lung in valuta si la BBB in cazul celor in moneda locala, cu perspectiva stabila, datorita perspectivei economice solide, cu mentiunea ca relaxarea fiscala din 2016-2017 reprezinta un risc.
Ratingurile pentru datoriile negarantate in valuta si moneda locala au fost mentinute la BBB- si BBB. Plafonul de tara a ramas la nivelul BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la nivelul F3.
"Ratingurile Romaniei sunt sustinute de perspectiva economica mai sanatoasa, de imbunatatirea pozitiei fiscale si de indicatorii de guvernanta mai buni comparativ cu cei ai altor tari cu ratinguri in ...citeste mai departe despre "Fitch confirma ratingurile Romaniei: perspectiva solida, exista insa un risc" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 10:34
Calitatea activelor din sectorul bancar romanesc va continua sa se deterioreze in prima parte a anului viitor, fiind necesare provizioane suplimentare care vor afecta ratele de adecvare a capitalului, iar profitabilitatea bancilor se va mentine la un nivel slab in 2014, potrivit unui raport Fitch.
Intr-un mediu economic dificil, cu o revenire fragila, profitabilitatea se va imbunatati usor fata de 2013 odata ce nivelul creditelor neperformante se va stabiliza, anticipeaza analistii agentiei de rating.
Contrar estimarilor prezentate de Fitch cu un an in urma, situatia din sistemul bancar al Romaniei a continuat sa se deterioreze in primele noua luni din acest an, cu o crestere a creditelor neperformante in ritm similar cu primele noua luni din 2012. Totodata, ritmul de crestere a creditului neperformant a fost accentuat de scaderea soldului creditelor.
Mai putine credite neperformate in 2014
Fitch anticipeaza ca rata de crestere a creditelor neperformante va incetini anul viitor. Totodata, o revenire mai larga nu pare probabila, avand in vedere ca revigorarea activitatii economice va fi moderata, iar bancile se concentreaza pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, si nu pe creditare.
Ratele creditelor neperformante ar putea creste in trimestrul al patrulea, dupa ce BNR a initiat o reevaluare a clasificarii creditelor si provizionarii, noteaza Fitch.
Riscurile legate de ponderea ridicata a creditelor in valuta nu se vor tempera curand, avand in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 12:40
Agentia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul Romaniei la "BBB- " pentru obligatiunile pe termen lung emise in moneda straina si locala, cu perspectiva stabila, mentinand astfel rating-ul in categoria investment grade.
"Aceasta mentinere a Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii si reconfirmarea rating-ului cu perspectiva stabila trebuie interpretate ca fiind un semnal, in sensul ca Romania trebuie sa continue sa intareasca ceea ce a realizat pana acum. Este evident ca trebuie sa continuam procesul de consolidare fiscala si sa acceleram reformele structurale", a declarat Secretarul de Stat in ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu.
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat, miercuri, ratingul "BBB-" acordat Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta, cu perspectiva stabila, subliniind ca riscurile privind cresterea economica sunt in scadere, iar Guvernul va respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an.
De asemenea, Fitch a confirmat si ratingul pentru datoria pe termen lung in moneda nationala la "BBB", de asemenea cu perspectiva stabila. Agentia de rating a confirmat si calificativul F3 pentru datoriile pe termen scurt, precum si plafonul de tara "BBB+".
Perspectivele de crestere economica si consolidarea fiscala, bile albe pentru Romania
Mentinerea Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii a avut in vedere atat perspectivele de crestere economica, cat si continuarea... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 18:40
Romania va respecta, pana la alegeri, programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru acest an, cel mai mare risc fiind legat de politica economica a guvernului format dupa alegeri, afirma analistul Fitch Ratings Gergely Kiss, dupa demisia premierului Emil Boc.
"Pe termen scurt, pana la alegeri, scenariul de baza al Fitch ramane ca Romania va urma programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru 2012", a declarat Kiss.
In opinia sa, este probabil ca noul guvern sa nu devieze de la programul cu FMI si UE, iar criteriile de performanta vor fi indeplinite.
Romania ramane insa expusa la riscurile provenite din zona euro, care limiteaza spatiul de manevra al guvernului, in pofida unor evolutii favorabile precum succesul recentei vanzari de obligatiuni si incetinirea inflatiei, a spus Kiss.
El a adaugat ca cel mai mare risc este legat de politica economica a guvernului rezultat dupa alegeri.
"Cea mai mare incertitudine ramane ce politica economica va urma guvernul format dupa alegeri", a avertizat analistul Fitch.
In privinta calificativului de tara al Romaniei, Kiss a explicat ca ratingurile suverane au in general un orizont pe termen mediu si in acest context evenimentul cheie din acest an va fi reprezentat de alegerile parlamentare.
Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei in iulie 2011, de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:27
Analistii din cadrul agentiei de evaluare financiara Fitch considera ca Romania va inregistra in 2010 o scadere economica de 1% si estimeaza ca guvernul va depasi tinta de deficit bugetar.Agentia de evaluare Fitch prognozeaza insa ca riscurile actuale nu pun in pericol ratingul Romaniei.Unul dintre analistii Fitch, Douglas Renwick, a declarat ca masurile propuse de Executivul de la Bucuresti sunt ambitioase, si ca agentia va urmari sa vada daca vor fi adoptate cu succes. mai mult
Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 13:01
Agentia de evaluare financiara Fitch considera ca Romania ar putea adera la zona euro in 2015, alaturi de Bulgaria, Ungaria, Letonia si Polonia, potrivit unui raport, publicat joi de Fitch, ce prezinta previziuni despre adoptarea monedei unice europene de tarile est-europene, informeaza NewsIn.Astfel, Fitch estimeaza ca moneda unica europeana va fi adoptata in 2011 de Estonia, in 2014 de Lituania, in 2015 de Romania, Bulgaria, Ungaria, Letonia si Polonia, iar in 2016 de Cehia.
Cu toate acestea, agentia de rating atrage atentia ca instabilitatea financiara si riscurile pot duce la o prelungire a acestor date.
Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia si Romania nu au intrat inca in anticamera zonei euro (ERM II).
Deorece nu indeplinesc cerinta minima de apartenenta de doi ani si nici nu se incadreaza in perioada de evaluare (primavara, pentru adoptarea monedei unice in ianuarie anul urmator), respectivele tari nu vor putea adera la Uniunea Economica si Monetara (EMU) pana cel putin in 2014.
"Criza economica a determinat o adancire a deficitului bugetar mediu al celor opt tari pana la 6,1% din PIB in 2009, de la doar 1,1% in 2007 si multe tari se confrunta cu probleme in incercarea de a revigora fiscalitatea pentru corectarea 'deficitelor excesive' pana la nivelul de referinta de 3% din PIB', a declarat Ed Parker, analist sef pentru Europa Emergenta din cadrul Fitch. mai mult
Joi, 06 Mai 2010, ora 17:23
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a anuntat ca Romania si Bulgaria vor adera la zona euro in 2015.Pe de alta parte, Estonia, Lituania si Polonia vor adopta moneda euro in 2013, iar Cehia si Ungaria in 2014.
Principalul avantaj pe care il va avea Romania de pe urma intrarii in zona euro este reducerea amenintarii unei crize a monedei, potrivit Fitch. Mai mult, ratingul tarii va fi ridicat automat.
Exista voci in interiorul Uniunii Europene care indeamna tarile din Est sa adopte euro inainte de intrarea oficiala in Eurozone. mai mult
Luni, 20 Aprilie 2009, ora 22:33