Agentia de rating Fitch a confirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, in valuta, la BBB- si in moneda locala la BBB, mentinand astfel ratingul tarii noastre in categoria investment grade.
Plafonul de tara a fost confirmat la nivelul BBB+, Fitch reconfirmand totodata perspectiva stabila a rating-ului datoriei guvernamentale a Romaniei, se arata intr-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius Bogdan Valcov.
Potrivit analistilor Fitch, mentinerea ratingului Romaniei se datoreaza in primul rand asteptarilor ca tara noastra isi va mentine tinta de deficit bugetar pentru anul 2014 de 2,2% si va continua consolidarea fiscala in scopul atingerii obiectivului pe termen mediu privind deficitul structural de 1% din PIB, iar o posibila neindeplinire a acestui obiectiv inca din anul 2015 nu va afecta ratingul Romaniei.
Desi Fitch a revizuit in scadere cresterea ...citeste mai departe despre "Vesti bune pentru Romania de la Fitch" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 14:20
Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la stabila la negativa, perspectiva ratingurilor pe termen lung a 18 banci comerciale din Uniunea Europeana, in timp ce perspectiva ratingurilor a inca 18 institutii europene de creditare ramane negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia Fitch vine ca urmare a schimbarii estimarilor agentiei privind nivelul sprijinului acordat bancilor de guvernele nationale. De asemenea, agentia de evaluare financiara apreciaza ca uniunea bancara va reduce supervizarea bancilor la nivel national, iar deciziile vor fi luate de BCE.
Printre institutiile a caror perspectiva de rating a fost revizuita in scadere, de la stabila la negativa, se afla: bancile germane Commerzbank AG si Deutsche Bank AG, cele austriece Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit Bank Austria AG, cele britanice Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland Group Plc si grupul francez Societe Generale.
Fitch a anuntat ca perspectiva ratingurilor a inca 18 institutii europene de creditare ramane negativa. Printre ele se afla: Banco BPI si Banco Comercial Portugues (Portugalia), Bankia, Caixa Economica Montepio Geral (Spania), ING Bank NV, ING Group (Olanda). Majoritatea acestor banci este prezenta pe piata din Romania.
Institutiile de creditare care vor inregistra rezultate foarte slabe la testele de stres ce vor fi derulate in acest an de Banca Central Europeana (BCE) vor trebui sa-si inchida portile, a... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 11:49
Ratingul de credit al Romaniei este limitat de perspectivele slabe de crestere economica si de vulnerabilitatea la socuri financiare externe, iar imbunatatirea calificativului depinde totodata de continuarea consolidarii fiscala si imbunatatirea calitatii activelor bancare, potrivit Moody's.
Moody's atribuie Romaniei ratingul "Baa3", cel mai redus nivel din categoria "investment grade" (active recomandate pentru investitii pe termen lung), cu perspectiva negativa.
"Ratingul Baa3 al obligatiunilor guvernamentale ale Romaniei tine cont de consolidarea fiscala reusita in ultimii doi ani, insa este in continuare limitat de cresterea economica slaba din ultima perioada de perspectiva slaba de crestere", se arata intr-un comunicat transmis de Moody's.
Moody's avertizeaza ca, pe termen scurt, relatiile stranse dintre economia romaneasca si UE reprezinta un factor de vulnerabilitate.
Desi integrarea Romaniei cu pietele dezvoltate din Europa de Vest va genera probabil pe termen mediu cresteri ale veniturilor si productivitatii in tara, revenirea economiei romanesti va fi "moderata" pe termen scurt de expunerea pe Europa, iar rata de crestere a PIB va ramane probabil in urmatorul an mai redusa fata de dinamica altor economii cu rating similar din afara Europei, se arata in comunicat.
Dependenta de finantare externa, un alt factor de vulnerabilitate
Un alt factor care limiteaza ratingul de credit al Romaniei este expunerea la volatilitatea pietelor financiare... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 13:55
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala la 'BBB minus', respectiv 'BBB', perspectiva asociata pentru ambele ratinguri fiind una stabila, informeaza un comunicat al Fitch.
'BBB minus' este primul rating din categoria calificativelor care plaseaza un stat in randul tarilor cu risc scazut pentru investitii (investment grade).
De asemenea, agentia a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale Romaniei la 'F3' precum si pragul de tara la 'BBB plus'.
Fitch subliniaza ca decizia sa se datoreaza consolidarii finantelor publice, reducerii dezechilibrelor externe, rezervelor valutare precum si tendintei de imbunatatire a cresterii economice.
Agentia de evaluare considera ca Romania a reusit sa-si consolideze finantele publice, dupa doua programe consecutive de asistenta financiara internationala, si in consecinta estimeaza ca Guvernul de la Bucuresti isi va indeplini obiectivul pe termen mediu al unui deficit structural de 1% din PIB in 2014. De asemenea, datoria guvernamentala ar urma sa se stabilizeze la sub 40% din PIB in 2013-2015, in linie cu media tarilor din aceeasi categorie de rating.
In ceea ce priveste reducerea dezechilibrelor externe, Fitch prognozeaza ca in acest an contul curent al Romaniei se va apropia de echilibru, o imbunatatire semnificativa fata de deficitele de 11% din PIB inregistrate in 2005-2008. Cu toate acestea, agentia... mai mult
Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 11:05
Agentia de evaluare financiara a imbunatatit ratingul pentru creditele pe termen lung in valuta ale Primariei Bucuresti, de la "BB+" la "BBB-", emitentul revenind astfel in categoria recomandata pentru investitii, dupa o decizie similara in privinta Romaniei la inceputul lunii iulie. Treapta "BBB-" este ultima din categoria recomandata investitorilor, in timp ce "BB+" este cel mai ridicat nivel al categoriei nerecomandate pentru investitii.
Ratingul pentru credite pe termen lung in lei a fost imbunatatit de la "BBB-" la "BBB", potrivit unui comunicat Fitch.
Ratingurile pentru credite pe termen lung au perspectiva stabila. Agentia a revizuit pozitiv si calificativul pentru imprumuturi pe perioada scurta, de la "B" la "F3".
"Decizia ia in calcul imbunatatirea situatiei bugetului si istoricul bun al orasului in privinta fondurilor disponibile pentru plata datoriilor. Noul rating tine cont si de cresterea datoriei Bucurestiului, administrata prudent in opinia Fitch", se arata in comunicat.
O noua revizuire in crestere a ratingului ar putea avea loc daca performantele operationale raman la nivelul actual, raportul dintre datorii si venituri ramane sub 100%, iar fondurile pentru plata datoriilor se mentin la un nivel solid, insa este conditionata strict de imbunatatirea calificativului suveran al Romaniei.
Schimbari ale legislatiei care ar oferi primariei o flexibilitate mai ridicata in privinta veniturilor ar avea, de asemenea, efect pozitiv asupra... mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 22:29