Fitch Ratings a imbunatatit miercuri, de la "negativa" la "stabila", perspectiva de rating atribuita primelor doua banci din Romania, Banca Comerciala Romana SA (BCR) si BRD-Groupe Societe Generale SA (BRD), si a confirmat la "BBB plus" ratingurile lor pe termen lung, informeaza un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia vine dupa ce, in ianuarie, Fitch a inrautatit perspectiva de rating, de la "stabila" la "negativa", pentru BCR si BRD.
Potrivit comunicatului agentiei, revizuirea taxei pe banci a redus povara asupra sectorului bancar si indica o abordare mai putin agresiva a Guvernului fata de acest sector si o disponibilitate rezonabila a autoritatilor de a raspunde temerilor expuse de BNR si alti reprezentanti ai industriei bancare.
Miercuri, Fitch a confirmat si ratingurile de viabilitate al BCR si al Bancii Transilvania S.A. (BT) la "bb plus", al UniCredit Bank S.A. la "bb", al Garanti Bank S.A. la "bb minus" si al ProCredit Bank S.A. la "b plus".
Fitch precizeaza ca actiunile de rating vin dupa modificarea Ordonantei 114/2018 de catre Guvernul Romaniei, "care indica un risc moderat al interventiei guvernamentale in sectorul bancar".
Taxa pe activele financiare nete ale bancilor va fi o taxa anuala platita semestrial, iar in 2019 primul termen de plata este 25 august, a anuntat in 29 martie ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, dupa o sedinta de Guvern in care au fost aprobate modificarile Ordonantei 114/2018.
Potrivit modificarilor,... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 10:45
Agentia Fitch anunta ca a revizuit, in scadere, perspectiva ratingului Bancii Comerciale Romane (BCR) si pe cea a Bancii Romane de Dezvoltare (BRD) . Mai exact, desi ratingul ramane BBB+ in cazul ambelor institutii, perspectiva se inrautateste, schimbadu-se din "Stabil" in "Negativ".
Potrivit unui comunicat de presa emis de Fitch, aceasta revizuire negativa este cauzata de "riscul unor interventii guvernamentale si mai pronuntate in sectorul bancar (...) ceea ce ar afecta in mod negativ capacitatea bancilor de a-si indeplini obligatiile".
Agentia de rating mentioneaza clar legile adoptate recent, cu impact negativ asupra bancilor.
"Dintre acestea, cel mai grav impact l-ar putea avea taxa speciala pe activele bancilor", se arata in comunicatul Fitch, facandu-se referire la ceea ce Guvernul Dancila si PSD au numit "taxa pe lacomia bancilor".
In plus, agentia de rating Fitch anunta ca - in cazul BCR si al Bancii Transilvania (BT) - a stabilit si alti indici (Viability Ratings (VRs) la nivelul 'bb+' si UCBRO la nivelul 'bb') tot tinand seama de faptul ca, pe viitor, profiturile bancilor ar putea scadea pe fondul taxei pe lacomie.
"Oricum, pe termen lung, castigurile mai mici si capacitatea interna mai scazuta de a genera capital ar putea scadea capacitatea bancilor de a absorbi costurile de creditare in crestere si ar putea limita capacitatea de dezvoltare. Ratingul de viabilitate ar putea scadea daca se va mentine pe termen nelimitat o taxa mare, punitiva (pe... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 19:08
Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingurile de credit pe termen lung ale BCR si BRD-Groupe Societe Generale la "BBB+", si pe cel al al Garanti Bank la "BBB-", toate cu perspectiva stabila.
De asemenea, ratingul de viabilitate al BCR a fost coborat de la "bb-" la "b+", se arata intr-un comunicat transmis miercuri seara de agentia de evaluare financiara.
Ratingurile pe termen lung din categoria "BBB" reprezinta asteptari reduse privind riscul de default si arata ca situatia economica sau din mediul de afaceri sunt principalele vulnerabilitati ale emitentului.
"Ratingurile BCR, BRD si Garanti Romania reflecta probabilitatea ridicata sa primeasca sprijin de la respectivii actionari majoritari, Erste Group Bank (rating A, perspectiva stabila) Societe Generale (A, negativa) si Turkiye Garanti Bankasi (BBB, stabila)", se spune in comunicatul Fitch.
Fitch considera ca BCR si BRD sunt importante din punct de vedere strategic pentru actionarii lor majoritari, in pofida performantei slabe a pietei romanesti in ultimii patru ani, avand in vedere anvergura operatiunilor Erste si Societe Generale in Europa Centrala si de Est, integrarea solida a subsidiarelor in grupuri si sprijinul acordat in trecut.
Agentia noteaza de asemenea ca Garanti Romania este o subsidiara importanta strategic pentru Garanti, iar sprijinul din partea actionarului este foarte probabil datorita integrarii solide in grup.
Pe de alta parte, Fitch nu considera ca Romania reprezinta o piata de... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 08:45
Fitch atribuie sistemului bancar din Romania un indicator de risc macro-prudential (MPI) '1' (nivel scazut de risc), se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.
Indicatorul evalueaza vulnerabilitatea sistemelor bancare, pe o scala de la '1', pentru un nivel scazut de risc, la '3', pentru un nivel mare de risc.
De asemenea, Fitch evalueaza calitatea sistemului bancar din Romania cu indicatorul 'bb', pe o scara de la 'aa' (foarte ridicata) la 'f' (foarte scazuta).
Fitch a revizuit in crestere indicatorul ce evalueaza calitatea sistemului bancar din Japonia, Bolivia si Grecia, la 'a', 'bb' si, respectiv, 'b' si a retrogradat Slovenia si Ciprul la 'ccc' si 'f', in urma crizelor bancare din aceste state.
Creditarea pe plan mondial ar putea creste anul acesta la 4%, dupa un avans de 2,5% in 2013, deoarece declinul creditarii in Europa emergenta si in statele dezvoltate s-a incheiat, in timp ce pe pietele emergente continua cresterea, desi intr-un ritm mai lent, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara publicat vineri.
In 2011, creditarea pe plan mondial a inregistrat o expansiune de 4%, dupa nivelul record de 5,5% in 2010, apreciaza Fitch.
Pe baza recentei cresteri a creditarilor si a perspectivelor, indicatorul de risc macro-prudential (MPI) va continua tendinta de scadere.
Un avans de 1% al creditarii reale in statele dezvoltate ale lumii este estimat pentru acest an de agentia de evaluare financiara. In... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 14:13
gentia de evaluare financiara Fitch a confirmat, joi, ratingurile UniCredit Tiriac Bank, Banca Transilvania si ProCredit Bank Romania, calificativele fiind sustinute de capitalizarea adecvata si pozitia sigura de lichiditate din sistemul bancar romanesc.
UniCredit Tiriac Bank are calificativ "BBB" cu perspectiva negativa pentrru imprumuturile in valuta pe termen lung si "F3" pentru cele pe termen scurt.
Banca Transilvania este evaluata cu rating "BB-", cu perspectiva stabila, pentru finantari in valuta pe termen lung si "B" pentru cele perioada scurta.
In cazul ProCredit Bank Romania, Fitch a confirmat calificativele atat pentru creditele pe termen lung in valuta si lei, cat si pentru cele pe termen scurt in moneda straina si locala, la "BB" cu perspectiva stabila, respectiv la "B".
Contractia economiei Romaniei in 2009 si 2010, urmata de o perioada de recuperare lenta, a afectat calitatea activelor din sistemul bancar, se arata intr-un comunicat al Fitch. In opinia Fitch, rata creditelor neperformante, de 19,5% la sfarsitul lunii aprilie, va continua sa creasca, in pofida unor semnale privind incetinirea acumularii de imprumuturi cu restante la plata si formarii de provizioane.
Fitch considera capitalizarea bancilor romane adecvata si pozitia privind lichiditatea agregata ca sigura. Agentia de rating noteaza ca ia in considerare diferenta dintre regulile de provizionare mai conservatoare ale Bancii Nationale a Romaniei comparativ cu standardele de... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 09:03
Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Bancii Romanesti pentru datoriile pe termen lung cu o treapta, la nivelul "B-", cu perspectiva negativa, ca urmare a dependentei mari de banca-mama National Bank of Greece pentru finantare si lichiditati.
Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost mentinut la nivelul "B", cel de viabilitate a fost revizuit de la "b" la "b-", iar cel de sprijin a fost afirmat la nivelul cinci.
"Retrogradarea reflecta dependenta mare a Bancii Romanesti de finantarea si lichiditatile furnizate de National Bank off Greece si incertitudinile mari legate de continuarea disponibilitatii acestui sprijin, daca Grecia va iesi din uniunea monetara europeana", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
La sfarsitul primului trimestru, NBG asigura 42% din necesarul de finantare non-equity al Bancii Romanesti, reprezentat in cea mai mare parte de datorii pe termen scurt, in euro.
NBG ofera totodata Bancii Romanesti garantii in valuta. Aceste finantari sunt costisitoare si au un impact negativ pentru profitabilitatea si, in ultima instanta, pentru capitalizarea NBG, considera Fitch.
Cu toate acestea, facilitatile sunt esentiale pentru sustinerea lichiditatilor valutare ale bancii si mentinerea pozitiilor valutare ale acesteia in limitele stabilite de autoritatea de reglementare.
Fitch avertizeaza ca pot aparea riscuri suplimentare legate de lichiditati, in cazul inrautatirii in continuare a situatiei din Grecia, ca... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 20:48
Agentia de evaluare financiara a confirmat ratingurile National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank, argumentand ca retrogradarea statului elen saptamana trecuta la "default inevitabil" nu are efect imediat asupra calificativelor bancilor elene.
Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Greciei de la "CCC", echivalent cu un "risc substantial", la "C", reprezentand un nivel exceptional de risc si perspectiva unui "default inevitabil", ca urmare a anuntarii programului de preschimbre de obligatiuni guvernamentale.
Retrogradarea Greciei a urmat anuntului ministrilor de finante din zona euro referitor la implicarea sectorului privat in restructurarea datoriilor statului elen si prezentarea termenilor preschimbarii de obligatiuni ale statului elen. Scaderea ratingului este conforma cu anuntul din iunie anul trecut al Fitch privind abordarea preschimbarii de obligatiuni suverane.
"Fitch nu vede un impact imediat asupra ratingurilor bancilor elene din cauza retrogradarii Greciei, situatie care reflecta opinia agentiei ca FMI, UE si BCE vor continua sa asigure sprijin pe durata restructurarii datoriilor statului elen", se arata intr-un comunicat al Fitch.
Ratingurile pe termen lung ale NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank raman la "B-" si reflecta presupunerea ca pe parcursul si la preschimbarea datoriei statului catre creditorii privati va fi disponibil in continuare sprijin international de la... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 17:56
Fitch Ratings a acordat, miercuri, ratingul "BBB-" obligatiunilor in valoare de 1,5 miliarde de dolari emise marti de Romania pe piata americana, calificativul fiind cel atribuit tarii pentru imprumuturile pe termen lung in valuta.
Titlurile au un cupon de 6,75% si au scadenta la 7 februarie 2022, precizeaza agentia de evaluare financiara intr-un comunicat.
Analistii Fitch mentioneaza ca ratingul Romaniei a fost imbunatatit de la "BB+" la "BBB-" la 4 iulie 2011, cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea cresterii economice in teritoriu pozitiv, de evolutia buna a exporturilor, precum si de reducerea deficitului de cont curent si a celui bugetar.
Potrivit Fitch, a fost remarcata o scadere notabila a riscurilor in cazul Romaniei, ceea ce a permis revenirea la ratingul din categoria recomandata pentru investitii. Cu toatea acestea, tara este inca expusa riscurilor de contagiune induse de situatia precara a zonei euro, principalul partener comercial si, de asemenea, zona de provenienta a bancilor ale caror filiale domina sistemul bancar romanesc.
Randamentul obligatiunilor in euro ale Romaniei si costul de asigurare impotriva riscului de default au scazut miercuri, dupa emisiunea de obligatiuni in dolari de marti.
Randamentul obligatiunilor in euro scadente in 2018 a scazut cu 0,18 puncte procentuale, la 6,29% pana la 12:54, ora Bucurestiului, aproape de cel mai mare declin pe parcursul... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 20:47
Calitatea activelor din sistemul bancar romanesc este slaba si s-ar putea inrautati anul urmator, trend comun in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, in contextul impactului crizei din zona euro, indica un raport al Fitch.
Degradarea in continuare a calitatii activelor in Bulgaria, Romania si Croatia, fara o consolidare a capitalului, ar putea duce la revizuirea perspectivei sectoarelor bancare din aceste tari de la stabila la negativa. In prezent, doar Ungaria si Slovenia au perspectiva negativa.
Calitatea activelor s-a aflat in acest an pe un trend negativ in majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est, din cauza cresterii lente a economiei si a somajului (Bulgaria, Romania, Polonia, Cehia si Slovacia).
Fitch se asteapta la cresterea imprumuturilor neperformante in 2012
Expunerea pe sectorul spatiilor comerciale a fost o problema in aproape toata regiunea. Fitch se asteapta ca ponderea creditelor neperformante in portofoliul total de imprumuturi sa atinga maximul cel mai tarziu anul urmator.
Din cauza incetinirii economice din zona euro, si in consecinta in Europa Centrala si de Est, Fitch se asteapta ca imprumuturile neperformante sa continue sa creasca anul urmator.
In plus, o agravare a crizei in uniunea monetara ar conduce la o deteriorare mai puternica a trendurilor calitatii activelor in Europa Centrala si de Est.
Fitch confera sectorului bancar din Romania, aproape cel mai scazut rating
Perspectiva comuna a sectorului... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 15:44