Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat marti ca ia in considerare coborarea calificativului datoriei Statelor Unite, care in prezent cel mai bun posibil, AAA.
Fitch a plasat de mult timp datoria suverana a Statelor Unite sub "supraveghere negativa", explicand ca "autoritatile americane nu au ridicat plafonul datoriei in termenul prevazut, inainte ca Trezoreria sa isi epuizeze masurile extraordinare".
Agentia de rating franco-americana este cea mai mica dintre agentiile de rating financiar dupa Standard and Poors si Moody's.
Desi agentia "continua sa creada ca plafonul datoriei va fi ridicat, disputele politice si reducerea marjei de manevra financiara ar putea creste riscul de default al Statelor Unite", afirma agentia.
Trezoreria are inca o capacitate limitata de a face plati dupa 17 octombrie, noteaza agentia "ar putea totusi sa fie expusa fluxului volatil de venituri si cheltuieli".
In timp ce un compromis bugetar in ultimul moment nu pare sa se concretizeze in Congres, Trezoreria a avertizat ca in absenta ridicarii plafonului datoriei isi va epuiza la 17 octombrie toate capacitatile de a se imprumuta. Ii va ramane disponibila doar o rezerva de aproximativ 30 de miliarde de dolari in timp ce scadente importante se apropie. mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 10:22
Franta a pierdut ratingul de top din partea agentiei de evaluare Fitch, care a retrogradat cu o treapta calificativul tarii, la "AA+", din cauza situatiei economice dificile si cresterii datoriei de stat.
Perspectiva atribuita ratingului Frantei este "stabila".
Fitch era singura dintre cele trei mari agentii de rating care mai atribuia Frantei ratingul de top "AAA".
Agentia a avertizat, intr-un comunicat, asupra riscurilor legate de deficitul bugetar al Frantei, pe fondul perspectivei incerte a cresterii economice si crizei din zona euro, chiar si in conditiile in care angajamentul guvernului pentru consolidarea fiscala ar ramane valabil.
Economia Frantei nu a mai inregistrat o crestere economica semnificativa de trei ani, iar somajul este la cel mai ridicat nivel din 1999. Fondul Monetar International anticipeaza ca economia Frantei se va contracta in acest an cu 0,2%, noteaza Bloomberg.
Standard & Poor's a coborat ratingul Frantei de la "AAA" la "AA+" in luna ianuarie a anului trecut. Moody's a retrogradat Franta de la "Aaa" la "Aa1" in noiembrie.
Pietele nu au avut reactii sesizabile la aceste decizii, investitorii preferand sa se bazeze in mai mare masura pe propriile analize si mai putin pe sfaturile agentiilor de rating.
Potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch, obligatiunile guvernamentale franceze s-au apreciat pe piata secundara cu 9,6% de la retrogradarea operata de S&P, respectiv cu 0,3% dupa decizia Moody's.
Randamentul... mai mult
Duminica, 14 Iulie 2013, ora 14:40
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a anuntat luni ca intentioneaza sa scada nivelul cotarii atribuite datoriei Statelor Unite, de la o perspectiva "stabila" la una "negativa", relateaza AFP.
Agentia, care a confirmat cotatia ca fiind cea mai buna posibila, si anume "AAA", si-a exprimat "increderea tot mai mica" in posibilitatea de a vedea adoptate "masurile bugetare necesare pentru a duce finantele publice ale Statelor Unite pe o cale viabila".
Fitch a anuntat "o probabilitate usor superioara cu 50 la suta" de a vedea nivelul cotarii scazut in urmatorii doi ani.
Agentia si-a exprimat indoielile cu privire la eficienta procesului legislativ bugetar de la Washington, la o saptamina de la esecul unei "super-comisii" parlamentare insarcinata sa gaseasca mijloacele de reducere a deficitului bugetului federal.
Perspectiva negativa reflecta increderea tot mai mica a Fitch in masurile bugetare ale Statelor Unite, potrivit unui comunicat al agentiei.
Fitch este ultima dintre cele trei mari agentii de cotare care mentine inca nota "AAA" acordata Statelor Unite la o perspectiva "stabila".
Standard and Poor's a scazut cotatia in august, la "AA+", iar Mody's a scazut perspectiva la "negativa" in aceeasi perioada, mentinand totodata nivelul "Aaa". mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 08:57
Fitch Ratings a confirmat marti ratingul maxim al Statelor Unite, "AAA", cu perspectiva stabila, dand astfel un ragaz celei mai mari economii a lumii, dupa ce a fost retrogradata de Standard&Poor's pe 5 august, transmite Reuters."Confirmarea ratingului suveran la nivelul "AAA" reflecta ca principalii piloni ai soliditatii financiare a SUA raman intacti, respectiv rolul pivotal in sistemul financiar mondial si economia puternica, flexibila si diversificata, care furnizeaza baza veniturilor", se arata intr-un comunicat al Fitch.
Potrivit agentiei, flexibilitatea monetara si a ratei de schimb valutar sporeste capacitatea economiei americane de a absorbi si a se adapta socurilor.
Retrogradarea ratingului SUA de catre Standard&Poor's de la nivelul "AAA" la "AA+" a dus la scaderi drastice ale cotatiilor actiunilor pe bursele internationale. mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 17:06
Agentia de evaluare financiara Fitch a scos ratingul pentru actiunile preferentiale ale Bank of America in afara categoriei cu recomandare de investitii si a avertizat ca ar mai putea retrograda banca, ca urmare a pierderilor mari, cresterii datoriei si problemelor economice mondiale. Fitch a coborat ratingul pentru actiuni preferentiale al Bank of America cu trei trepte, la 'BB', al doilea cel mai bun rating din categoria 'junk', de la 'BBB'. Agentia de rating a confirmat calificativul 'A-plus' pentru credite pe termen lung al bancii, acesta fiind al cincilea din categoria 'investment grade', cu recomandare de investitii.
In conditiile in care Merrill Lynch, achizitionata recent de Bank of America, a afisat pierderi de 15 miliarde dolari, banca se confrunta cu "presiuni semnificative asupra evolutiei din 2009", potrivit unui comunicat al Fitch.
"Bank of America se confrunta cu o posibila crestere a pierderilor din portofoliile sale de credite ipotecare si de carduri de credit si ar putea inregistra si o extindere a pierderilor pe segmentul de credite comerciale", a adaugat Fitch.
Coborarea ratingului reflecta si ponderea mare a actiunilor preferentiale in structura capitalului bancii, costurile mari cu actiunile preferentiale si riscul ca dividendele sa fie eliminate, pentru a pastra capitalul, considera analistii agentiei de rating. mai mult
Sambata, 07 Februarie 2009, ora 09:33