Romania se pregateste sa inchida anul 2019 cu buzunarul gol, bugetul tarii este pe cale sa inregistreze cel mai mare deficit din ultimii 9 ani, iar economia pare ca s-a oprit, pentru moment, din "duduiala".
Potrivit ultimelor estimari oficiale, executia bugetara pentru 2019 va consemna un sold negativ de 4,4% din PIB, un nivel mai mare de deficit fiind consemnat doar in anul de criza 2010, cand bugetul s-a inchis cu un deficit de 6,5% din PIB.
Totodata, cresterea economiei a incetinit in trimestrul trei la 3%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, in trimestrul doi, Produsul intern brut (PIB) a urcat cu 4,4% in ritm anual, potrivit datelor de la Statistica. Si comparativ cu trimestrul precedent, cresterea economiei a incetinit la 0,6% in trimestrul trei, fata de 0,8% in trimestrul doi, comparativ cu trimestrul unu.
Iar in loc de Mos Craciun, sfarsitul de an aduce un anunt din partea agentiei de evaluare financiara Standard & Poors care a decis, in decembrie, sa inrautateasca perspectiva de rating a Romaniei la negativa de la stabila, avertizand ca ar putea urma chiar o retrogradare a tarii in urmatoarele 24 de luni.
Bugetul pe 2019 trece abia in februarie de Parlament
Cu o intarziere de aproximativ trei luni, Bugetul pentru 2019 a fost adoptat de Parlament in februarie, dupa mai multe dispute intre seful statului si Guvern, partile acuzandu-se reciproc de tergiversare.
Bugetul a fost construit pe o crestere economica de 5,5%... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 12:21
Romania da prioritate unei controversate modificari a sistemului judiciar, chiar intr-un moment in care cresterea economiei incepe sa nu mai aiba cel mai rapid ritm din Uniunea Europeana.
Propunerile afecteaza increderea oamenilor de afaceri si risca sa indeparteze si mai mult companiile, care deja sunt nemultumite de revizuirea confuza a impozitarii de anul trecut, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
"Reforma risca sa slabeasca mediul de afaceri si operational al tarii pe o perioada indelungata, afecteaza negativ increderea investitorilor si, mai extins, perspectivele economice ale Romaniei", a declarat Tiziana Papa, analist la BMI Research, o divizie a Fitch Group.
Scaderea increderii vine intr-un moment in care Romania are nevoie de cheltuielile corporatiilor pentru a compensa atenuarea boom-ului consumului, care a ajutat la inregistrarea unei cresteri a PIB-ului de 8,8%.
In timp ce social democratii aflati la guvernare au canalizat cheltuielile guvernamentale spre majorarea salariilor pentru angajatii din sistemul public si reduceri de taxe, sectorul privat devine mai putin dispus sa investeasca.
"Este putin probabil ca investitiile publice sa compenseze asteptata incetinire a consumului. Invers este mai probabil", a declarat Ciprian Dascalu, economist la ING Bank NV, care considera ca tinta oficiala de crestere a PIB-ului de 5% pentru acest an este optimista.
In timp ce deficitul bugetar se apropie de limita UE de 3% din PIB, Romania este... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:39
Decizia agentiei Fitch de reconfirmare a ratingului si perspectivei pentru Romania are la baza o evaluare echilibrata a progreselor inregistrate de tara noastra si a riscurilor macroeconomice, iar factorii de risc indicati de agentie vor fi luati in considerare in analizele si deciziile Ministerului de Finante, potrivit ministrului de resort, Anca Dragu.
Fitch confirma ratingurile Romaniei: perspectiva solida, insa exista si un risc
"Decizia agentiei de rating Fitch de afirmare a ratingului si perspectivei pentru Romania are la baza o evaluare echilibrata a progreselor inregistrate de tara noastra si a riscurilor la nivelul cadrului macroeconomic si al finantelor publice. Ne bucura recunoasterea progreselor in zona finantelor publice si a stabilitatii financiare, estimarea Fitch cu privire la cresterea economica fiind peste cea medie aferenta tarilor europene si a celor cu un rating similar.
De asemenea, suntem constienti de factorii de risc indicati de catre Fitch. Acestia ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor despre factorii de risc indicati de Fitch pentru Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 14:07
Fitch Ratings a confirmat ratingurile Romaniei la nivelul BBB- pentru datoriile pe termen lung in valuta si la BBB in cazul celor in moneda locala, cu perspectiva stabila, datorita perspectivei economice solide, cu mentiunea ca relaxarea fiscala din 2016-2017 reprezinta un risc.
Ratingurile pentru datoriile negarantate in valuta si moneda locala au fost mentinute la BBB- si BBB. Plafonul de tara a ramas la nivelul BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la nivelul F3.
"Ratingurile Romaniei sunt sustinute de perspectiva economica mai sanatoasa, de imbunatatirea pozitiei fiscale si de indicatorii de guvernanta mai buni comparativ cu cei ai altor tari cu ratinguri in ...citeste mai departe despre "Fitch confirma ratingurile Romaniei: perspectiva solida, exista insa un risc" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 10:34
Romania ar fi angajat grupurile bancare BNP Paribas, Citigroup si JP Morgan pentru a fi aranjorii unei emisiuni de obligatiuni pe piata internationala, au declarat surse din piata financiara pentru Reuters.
Este inca incert daca Romania va emite obligatiuni denominate in euro sau in dolari, insa o sursa apropiata planurilor autoritatilor romane a declarat in decembrie pentru Reuters ca a emis o cerere de oferta pentru noi eurobonduri denominate in dolari.
Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in luna octombrie, cand Romania a imprumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro.
Guvernul a anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie ca plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe Medium Term Notes (MTN), aprobat in 2010 pentru trei ani, a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, si extins astfel incat sa acopere si perioada urmatorilor trei ani, respectiv 2014-2016.
Executivul arata ca, astfel, va fi acoperit necesarul brut de finantare prin emisiuni de titluri pe pietele internationale de capital pentru perioada 2014-2016.
Programul de emisiuni MTN pe piata internationala a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani si cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. In luna iunie, plafonul maxim a fost suplimentat de Guvern cu 1 miliard euro, la un total de 8 miliarde euro, pentru a acoperi necesarul de finantare pe anul 2012.
Romania este evaluata de Moody's cu rating... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 08:28
Ratingul de credit al Romaniei este limitat de perspectivele slabe de crestere economica si de vulnerabilitatea la socuri financiare externe, iar imbunatatirea calificativului depinde totodata de continuarea consolidarii fiscala si imbunatatirea calitatii activelor bancare, potrivit Moody's.
Moody's atribuie Romaniei ratingul "Baa3", cel mai redus nivel din categoria "investment grade" (active recomandate pentru investitii pe termen lung), cu perspectiva negativa.
"Ratingul Baa3 al obligatiunilor guvernamentale ale Romaniei tine cont de consolidarea fiscala reusita in ultimii doi ani, insa este in continuare limitat de cresterea economica slaba din ultima perioada de perspectiva slaba de crestere", se arata intr-un comunicat transmis de Moody's.
Moody's avertizeaza ca, pe termen scurt, relatiile stranse dintre economia romaneasca si UE reprezinta un factor de vulnerabilitate.
Desi integrarea Romaniei cu pietele dezvoltate din Europa de Vest va genera probabil pe termen mediu cresteri ale veniturilor si productivitatii in tara, revenirea economiei romanesti va fi "moderata" pe termen scurt de expunerea pe Europa, iar rata de crestere a PIB va ramane probabil in urmatorul an mai redusa fata de dinamica altor economii cu rating similar din afara Europei, se arata in comunicat.
Dependenta de finantare externa, un alt factor de vulnerabilitate
Un alt factor care limiteaza ratingul de credit al Romaniei este expunerea la volatilitatea pietelor financiare... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 13:55
Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale Romaniei la "BB+" pentru finantarea pe termen lung, respectiv la "B" pentru datorii pe termen scurt, cu perspectiva stabila, apreciind ca procesul de consolidare fiscala va continua, cu riscuri in privinta perspectivelor economiei.
Standard & Poor's mentine astfel Romania in categoria speculativa, sau "junk", nerecomandata pentru investitii pe termen lung. Calificativul "BB+" atribuit datoriilor pe termen lung ale statului roman este cu o treapta sub categoria "investment grade".
Ratingurile Romaniei sunt limitate de nivelul relativ scazut al Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, de cadrul institutional aflat inca in curs de dezvoltare, de vulnerabilitatea fata de socurile externe si de nivelul inca ridicat, dar in scadere, al datoriei externe, se arata intr-un comunicat al agentiei americane de evaluare financiara, parte a grupului McGraw-Hill Companies.
Pe de alta parte, calificativele acordate statului roman sunt sustinute de consolidarea fiscala din ultimii ani, anticipata de agentie sa continue in linie cu tintele asumate, si de potentialul economiei de atrage investitii straine directe.
S&P: Capacitatea administrativa slaba va limita absorbtia fondurilor europene
"Anticipam ca cresterea economica se va consolida treptat in 2013-2015, in principal datorita cresterii investitiilor, facilitate de o rata mai ridicata de absorbtie a fondurilor UE si de o revenire a investitiilor straine... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 18:16
Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 1,6%, egala cu media la nivelul a 10 state din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui nou raport al Fitch privind perspectivele regiunii, care vor fi constranse pe termen scurt si mediu atat de factori externi, cat si interni.
Din cauza factorilor adversi existenti, obiectivele ambitioase de reducere a deficitelor bugetare in perioada 2012-2013 vor fi dificil de indeplinit, in pofida angajamentelor guvernelor de consolidare fiscala.
In opinia Fitch, prevalenta perspectivelor stabile ale calificativelor statelor din estul si centrul Europei care au aderat la UE in 2004 si 2007, cu exceptia Sloveniei si Ungariei, care au perspective negative, scot in evidenta ca ratingurile sunt bine sustinute la nivelurile actuale.
Romania are ratingul "BBB-" cu perspectiva stabila din partea Fitch.
Agentia anticipeaza ca Romania si regiunea ECE vor inregistra in 2012 o crestere economica de 1,6%. In 2011, tarile din regiune au consemnat o crestere medie a PIB de 3,1%.
FMI prognozeaza ca Romania va inregistra in acest an un avans economic de 1,5%.
Amploarea cu care va incetini cresterea economica din regiune este similara cu cea a zonei euro, principalul partener comercial al tarilor ECE.
Pe ansamblu, Fitch considera ca 8 din cele 10 state din regiune vor avea cresteri economice in acest an. Pentru Cehia este anticipata stagnarea PIB, iar in cazul Ungariei o contractie de 0,5%. Agentia prognozeaza un... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 21:24
Agentia de evaluare financiara Fitch a inrautatit perspectiva de rating a Ungariei de la stabila la negativa, din cauza efectelor incetinirii economice la nivel global, a indatorarii ridicate a tarii, dar si a unor politici nepotrivite ale guvernului.
Ungaria este evaluata de Fitch cu rating "BBB-" pentru credite pe termen lung in valuta, la fel ca Romania. Calificativul "BBB-" este ultima treapta din categoria recomandata investitorilor. Romania are perspectiva stabila din partea agentiei.
"Revizuirea perspectivei la negativa reflecta o deteriorare puternica a cresterii si finantarii pe plan extern, care afecteaza economia mica, deschisa si relativ greu indatorata a Ungariei. In pus, diferite politici fiscale si masura de a permite restituirea creditelor ipotecare in valuta la un curs de schimb sub cel al pietei au afectat increderea investitorilor, de care depind perspectivele pe termen mediu", afirma Matteo Napolitano, director la divizia Fitch pentru ratinguri de tara, intr-un comunicat, citat de Mediafax.
O incetinire mai puternica decat asteptarile a economiei ungare, iesiri de capital sau probleme in sectorul bancar, o crestere a primei de risc sau presiuni asupra finantelor statului ar putea conduce la o retrogradare. Un angajament mai slab al guvernului in privinta consolidarii bugetare ar putea, de asemenea, sa conduca la o revizuire negativa.
Daca guvernul respecta tinta de deficit bugetar si economia revine pe crestere sanatoasa, mai ales insotita... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 20:40