Fitch a retrogradat marti ratingul pe termen lung al grupului britanic Vodafone de la "BBB plus" la "BBB", perspectiva asociata fiind stabila, informeaza un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
De asemenea, calificativul pe termen scurt a fost revizuit in scadere, de la "F2" la "F3".
Retrogradarea reflecta estimarile Fitch privind gradul ridicat de indatorare in urma finalizarii achizitiei de catre Vodafone a activelor Liberty Global (companie care detine UPC) din Germania, Cehia, Ungaria si Romania.
Profitul operational (EBITDA) a scazut cu 4% in primul semestru din 2019, din cauza efectelor adverse ale cursului de schimb, a vanzarii subsidiarei Vodafone din Qatar si a presiunilor competitive din Italia si Spania.
Fitch se asteapta la o usoara crestere a profitului in 2020.
Vodafone vrea sa-si reduca costurile cu cel putin 400 milioane de euro anual, ceea ce va ajuta compania sa-si stabilizeze performanta financiara, apreciaza Fitch.
Perspectiva stabila reflecta asteptarile agentiei privind reducerea gradului de indatorare, dupa anuntarea reducerii platii dividendelor si a vanzarii subsidiarei Vodafone din Noua Zeelanda. Estimarile de rating ale Fitch includ castigurile de pe urma vanzarilor dar nu includ planurile de separare a turnurilor de telefonie mobila.
Luna trecuta, Vodafone a anuntat planuri de separare a turnurilor de telefonie mobila din Europa intr-o noua companie care ar putea fi potential listata, o decizie care ar crea valoare... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 11:50
Fitch Ratings a retrogradat ratingul Italiei cu o treapta, la nivelul BBB+ cu perspectiva negativa, din cauza rezultatului neconcludent al alegerilor din februarie, care a dus la un blocaj politic periculos pentru capacitatea tarii de a combate recesiunea si criza datoriilor din Europa.
Noul rating este cu trei trepte peste nivelul junk, nerecomandat investitiilor, si cu numai o treapta peste cel al Spaniei, transmite Bloomberg.
"Incertitudinile politice sporite si lipsa unei sustineri pentru noi masuri de reforma structurale reprezinta un nou soc pentru economia reala, aflata in recesiune profunda", se arata intr-un comunicat al Fitch, care subliniaza faptul ca recesiunea din Italia este una dintre cele mai profunde din Europa.
Premierul in exercitiu Mario Monti a contribuit la calmarea crizei datoriilor din Europa prin reducerea deficitului bugetar al Italiei si aplicarea de reforme menite sa echilibreze finantele tarii.
Sub conducerea lui Monti, randamentul obligatiunilor italiene pe termen de 10 ani a scazut cu aproape 50%, de la un nivel record de 7,5% atins in noiembrie 2011. mai mult
Duminica, 10 Martie 2013, ora 16:57
Rezultatul neclar al alegerilor din Italia ar putea determina Moody's sa reduca ratingul tarii, au anuntat reprezentanti ai agentiei de evaluare financiara.
Parlamentul divizat are un impact negativ asupra bonitatii statului, deoarece ar putea conduce la alegeri anticipate, care nu ar garanta insa rezolvarea impasului.
Alegerile din Italia arunca tara "intr-o situatie politica problematica"
"In loc sa imbunatateasca vizibilitatea tarii in privinta directiei politice, recentele alegeri au crescut riscul privind incetinirea si chiar stagnarea reformelor structurale initiate in mandatul premierului Mario Monti", au afirmat analistii Moody's, potrivit Bloomberg.
Problemele din Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea agrava din nou criza datoriilor la nivelul uniunii monetare, cu impact mai puternic asupra statelor vulnerabile financiar, precum Spania si Portugalia.
Coalitia de stanga condusa de catre Pier Luigi Bersani, favorabila respectarii angajamentelor privind reformele, a obtinut 29,5% din voturi si isi adjudeca majoritatea mandatelor in Camera Deputatilor (340 din cele 630 de mandate), ca urmare a unui sistem care acorda 54% din mandate formatiunii care se claseaza pe primul loc.
In Senat, unde prima majoritatii este acordata la nivelul fiecarei regiuni in parte, rezultatele prezinta coalitiile de centru si de stanga departe de majoritatea absoluta de 158 de mandate. Stanga politica a obtinut 31,63% din voturi, iar dreapta 30,71%.... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 13:49
Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit perspectiva evolutiei ratingului datoriei Poloniei de la stabila la pozitiva, dar a mentinut ratingul tarii la "A minus", in conditiile in care aceasta a reusit sa reduca deficitul bugetar si sa-si stabilizeze datoria guvernamentala.
Perspectiva pozitiva acordata de Fitch pentru ratingul Poloniei indica faptul ca este mai probabila o revizuire in crestere a calificativului decat o retrogradare, transmite Agerpres.
"Polonia a rezistat efectelor crizei datoriilor din zona euro, in ciuda legaturilor economice si financiare puternice cu Europa Occidentala. Perspectivele de crestere pe termen mediu sunt bune, in ciuda unei asteptate incetiniri in 2013, la 1,6%, din cauza cererii interne scazute. Exportatorii polonezi vor beneficia de pe urma redresarii zonei euro si din extinderea pe noi piete", se arata intr-un comunicat de presa al Fitch.
Deficitul bugetar s-a diminuat cu aproximativ 4,5 puncte procentuale din 2010, pana la 3,4% din PIB estimat pentru 2012. Fitch se asteapta la reducerea deficitului la 3,2% din PIB in 2013 si la 2,7% din PIB in 2014. Datoria publica va scadea la 54,5% din PIB in 2014, de la 56,4% in 2011, conform raportului agentiei.
Ratingul "A minus" atribuit Poloniei este similar cu cel al altor state din zona euro, cum ar fi Italia si Slovenia.
Cresterea economiei poloneze
Economia poloneza a inregistrat anul trecut cel mai mic ritm de crestere din ultimii trei ani, in conditiile in... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 10:24
Asiguratorii din Italia si Spania sunt cei mai expusi in cazul iesirii Greciei din zona euro, prin efectul de contaminare pe care l-ar avea asupra datoriilor suverane ale acestor state, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.
Agentia apreciaza ca majoritatea asiguratorilor din Marea Britanie si Germania sunt bine protejati de cresterea riscurilor de la periferia zonei euro.
Fitch avertizeaza ca sunt posibile noi actiuni de rating asupra asiguratorilor din Italia si Spania mai mult din cauza mediului macroeconomic si a ratingului suveran decat in urma modificarii profilelor de creditare ale companiilor de asigurari.
Iesirea Greciei din zona euro nu este scenariul de baza al Fitch, dar daca se va intampla, cel mai probabil ratingurile companiilor de asigurari din Italia si Spania vor fi plasate sub supraveghere, cu implicatii negative, chiar daca iesirea va fi insotita de un raspuns politic efectiv al UE.
Asiguratorii din Italia au o expunere considerabil mai mare la datoria suverana a tarii lor decat companiile de asigurari din Spania. Totusi, apreciaza Fitch, asiguratorii din Spania sunt mult mai expusi la bancile spaniole.
Pe alte piete importante de asigurari, in special in Marea Britanie si Germania, asiguratorii sunt feriti in mare parte de criza datoriilor suverane, cel putin in cazul iesirii Greciei din zona euro, iar companiile din Franta au o expunere mai mare, desi gestionabila. Totusi, fiecare tara are si exceptii,... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 16:41
Italia ar trebui sa se concentreze in acest an mai mult pe asigurarea cresterii economice, decat sa adopte masuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar, a declarat Davis Riley, analist la Fitch Ratings.
Fitch a retrogradat saptamana trecuta ratingul Italiei cu doua trepte, la nivelul A-minus.
"Austeritatea fiscala, avand in vedere situatia in care se afla Italia, nu va fi probabil credibila si fezabila. Ar trebui sa se concentreze mai mult pe potentialul de crestere", a spus Riley la o conferinta, adaugand ca evolutia economiei italiene este esentiala pentru succesul zonei euro.
El a avertizat ca datoria publica a Italiei va deveni nesustenabila daca cresterea economica va fi aproape zero, iar spread-ul obligatiunilor italiene fata de cele germane va depasi patru puncte procentuale.
"Daca spread-ul va scadea sub doua puncte procentuale, sau sub 1,5 puncte, atunci datoriile vor fi sustenabile", a apreciat Riley.
Spread-ul obligatiunilor italiene pe termen de 10 ani fata de cele germane a evoluat miercuri in jurul valorii de 3,87 puncte procentuale. mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 20:39
Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat, vineri, cinci tari din zona euro, printre care Belgia, Italia si Spania.
Fitch a retrogradat, vineri seara, Belgia ,de la AA+ la AA, Spania de la AA- la A, Italia, de la A+ la A- dar si Cipru de la BBB la BBB- si Slovenia de la AA- la A, scrie Business Insider.
De asemenea, Fitch a reconfirmat ratingul de BBB+ al Irlandei, cu o perspectiva negativa.
Costurile de imprumut ale acestor tari s-au scufundat recent, in speciale cele ale Italiei si Spaniei, dupa ce Banca Centrala Europeana a anutat masuri de sprijin pentru cresterea lichiditatilor.
In opinia Fitch, criza din zona euro se va rezolva doar atunci cand redresarea economica va fi intinsa la nivelul intregii zone. De asemenea, este evident ca este nevoie de noi reforme substantiale ale guvernelor din zona euro si de o integrare fiscala mai buna, se mentioneaza in comunicatul trimis de Fitch.
Retrogradarile operate de Fitch nu sunt deloc surprinzatoare si vin dupa ce in urma cu doua saptamani, agentia de evaluare Standard & Poor's a retrogradat noua tari din zona euro. mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 21:04
Italia reprezinta cel mai serios risc pentru moneda euro in contextul crizei din Europa, din cauza gradului inalt de indatorare, costurilor mari de credit si necesarului ridicat de finantare in acest an, considera agentia Fitch Ratings.
Italia trebuie sa rascumpere in acest an un volum "descurajator" de obligatiuni de stat, iar lipsa unui acord intre liderii europeni privind implementarea unui "firewall" - un mecanism de protectie care sa opreasca extinderea efectelor crizei - in regiune pune presiune pe ratingul statului, a declarat marti, intr-o conferinta la Londra, seful diviziei globale de ratinguri de tara a Fitch, David Riley, citat de Wall Street Journal (WSJ).
Absenta unui mecanism care sa ingradeasca in mod credibil criza in Italia ar trebui sa fie un motiv serios de ingrijorare pentru zona euro, avertizeaza el.
Spread-ul de aproximativ patru puncte procentuale dintre dobanzile platite de Italia si randamentul de referinta al obligatiunilor germane, alaturi cu cresterea economica zero, s-ar putea dovedi "o combinatie exploziva" pentru Italia.
Solvabilitatea tarii ar putea fi asigurata de un spread de numai 1,5 puncte procentuale si o crestere economica de 1,5%, estimeaza Fitch.
Agentia ar putea reduce in curand ratingul Italiei, in prezent A+.
Riley a afirmat ca Fitch va prezenta pana la sfarsitul lunii ianuarie decizii privind toate ratingurile de tara din zona euro aflate sub evaluare cu perspectiva negativa din portofoliu, exclusiv Franta.... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 21:00
Noul guvern italian condus de Mario Monti are deschisa in fata sa "o fereastra" pentru a crea "o surpriza pozitiva", reinstaurand credibilitatea Italiei si facand ca dobanzile sale la imprumuturi sa scada la niveluri "sustenabile", a estimat joi agentia de rating Fitch.
Italia este "deosebit de vulnerabila la intensificarea crizei", din cauza datoriei sale colosale si a cresterii sale economice slabe, a subliniat agentia intr-un comunicat, reluat de AFP.
Dar guvernul Monti are deschisa in fata sa "o fereastra de oportunitate pentru a crea o surpriza pozitiva care, daca este sustinut printr-o actiune politica europeana cuprinzand o interventie a BCE, poate sparge dinamica pietei si poate face ca dobanzile sa revina la un nivel mai sustenabil", scrie Fitch.
Potrivit agentiei de rating, guvernul poate dovedi ca este "credibil, adoptand reforme structurale bugetare si economice", si ca are "potential" pentru a dura pana la incheierea actualei legislaturi, in 2013.
Primul test al guvernului Monti va fi asigurarea unui "larg sprijin parlamentar si popular" pentru adoptarea reformelor. Dar sarcina sa a devenit totusi mai dificila din cauza ca Italia "ar trebui deja sa fie in recesiune" si din cauza incetinirii activitatii in zona euro, avertizeaza Fitch.
Mario Monti a promis joi in fata Senatului restabilirea "credibilitatii" Italiei cu un program care implica masuri de austeritate si relansarea cresterii economice.
Italia este sub presiunea pietelor si... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 21:15