Veniturile totale estimate de Guvernul PSD pentru primele 9 luni din 2019 sunt de 249 miliarde lei, iar executia arata 228 miliarde lei, ceea ce inseamna o "gaura" de aproximativ 21 miliarde lei, a scris, marti seara, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finantelor, Florin Citu.
"Guvernul PSD a 'estimat' venituri totale 249 miliarde lei in primele 9 luni din 2019. Executia arata 228 miliarde lei! Gaura dupa 9 luni, date deja publicate, aproximativ 21 miliarde lei", a semnalat Citu.
Acesta a precizat ca joi va face o conferinta de presa la sediul MFP.
Pe 6 noiembrie, ministrul Finantelor afirma ca executia bugetara este ingrijoratoare, iar la zece luni vom avea tot crestere pe deficit.
"Executia bugetara de pana acum este ingrijoratoare. La zece luni deficitul creste(...). Situatia confirma cele mai mari temeri ale noastre pe care le-am exprimat, referitoare la situatia bugetara", spunea Citu.
Executia bugetului general consolidat, conform datelor operative ale MFP, s-a incheiat pe primele noua luni ale anului 2019 cu un deficit de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat au fost in suma de 228,7 miliarde lei, reprezentand 22,2% din PIB, comparativ cu 21,7% din PIB in aceeasi perioada a
anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, respectiv o crestere cu 23,7 miliarde lei, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat au fost... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 22:52
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus", perspectiva asociata pentru ambele calificative fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost confirmat la "F3".
Ratingurile de tip investment grade atribuite Romaniei sunt sprijinite de nivelul moderat al datoriei publice, si indicatorii privind PIB-ul per capita si dezvoltare umana, care sunt mai ridicate decat ale altor state din categoria "BBB". Acestea sunt in pofida deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, care prezinta riscuri la adresa stabilitatii macroeconomice, si gradul de indatorare externa, care este mai ridicat decat ale altor state din categoria "BBB", apreciaza Fitch.
"In actualul context politic, scenariul de baza al Fitch indica o slabiciune graduala suplimentara a finantelor publice pe termen scurt si mediu. Deficitul bugetar general a ajuns la 2,6% din PIB in perioada ianuarie-septembrie 2019 (comparativ cu 1,8%, 0,8% si 0,5% din PIB in aceeasi perioada din 2018, 2017 si, respectiv 2016), iar cheltuielile au crescut in ritm anual cu 15,3% in primele noua luni din acest an, in urma cheltuielilor de personal mai ridicate, a transferurilor si a cheltuielilor de capital. Mai mult, structura deficitului este din ce in ce mai rigida (aproape doua... mai mult
Sambata, 09 Noiembrie 2019, ora 17:27
Pe parcursul acestui an, principalele organisme financiare internationale, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si Comisia Europeana si principalele agentii de rating, Standard & Poor's, Fitch Ratings si Moody's, si-au inrautatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei si totodata au atras atentia autoritatilor de la Bucuresti asupra riscului cresterii deficitului bugetar ca urmare a politicii fiscale expansioniste.
FMI recomanda autoritatilor romane o politica fiscala mai stricta daca vor sa respecte tinta de deficit
La inceputul anului, directorul general al FMI, Christine Lagarde, aprecia ca in 2018 cresterea economiei mondiale va fi 'mai puternica si mai bine repartizata' intre statele lumii, continuand procesul inceput dupa criza economica din anii 2007-2008. In consecinta, la finele lunii ianuarie FMI si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2018 si 2019, apreciind ca reducerile de taxe adoptate de administratia Trump in SUA ar urma sa duca la cresterea investitiilor in cea mai mare economie mondiala si vor ajuta, de asemenea, si principalii parteneri comerciali ai tarii. Potrivit FMI, economia mondiala va inregistra o crestere de 3,9% in acest an si anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat estima in toamna anului trecut.
In ceea ce priveste Romania, in luna martie, FMI aprecia ca, fara o modificare a politicilor actuale, cresterea economiei... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 11:36
Ministerul Finantelor publice intentioneaza sa imprumute 2,5 miliarde de euro de pe pietele externe, prin lansarea a una sau doua serii noi de obligatiuni cu maturitatea de minimum 10 ani, potrivit unui ordin al ministrului Finantelor publicat in Monitorul Oficial.
Emisiunea este administrata de catre BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank, Societe Generale si UniCredit Bank.
"Suma finala, precum si ceilalti termeni si celelalte conditii financiare urmeaza sa fie stabilite la momentul lansarii emisiunii, in functie de conditiile de piata", precizeaza sursa citata.
Banii vor fi utilizati pentru finantarea deficitului bugetar, precum si pentru refinantarea si rambursarea anticipata a datoriei publice guvernamentale.
In 2018, Romania a atras 3,2 miliarde de euro de pe pietele externe.
La inceputul lunii iunie a acestui an, Ministerul Finantelor a anuntat ca Romania a atras de pe pietele internationale de capital 1,2 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligatiuni pe 30 de ani, la un randament de 5,2% pe an, si a realizat, in premiera, o tranzactie de rascumparare anticipata a unor obligatiuni in dolari.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste 1,4 ori. De asemenea, baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si din perspectiva tipurilor de investitori.
Anterior, in data de 1 februarie 2018, Finantele au mai imprumutat doua miliarde euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune de... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 16:01
Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, a pus deja in cui planul de a iesi pe surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu, iar situatia bugetara de acum este deja alarmanta pentru oficialii de la Londra.
Dintre tarile grupului G7, Marea Britanie inregistreaza al doilea mare deficit bugetar, dupa Japonia, iar unele grupuri de analiza din regat refuza sa mai emita prognoze in urmatoarele luni. In plus, nici nivelul datoriei publice nu este unul scazut, mentioneaza CNN Money.
Britanicii au fost avertizati inca dinaintea referendumului ca exista o gaura in buget de aproximativ 30 de miliarde de lire care nu are de unde fi acoperita.
"Vom continua sa luptam impotriva deficitului, dar trebuie sa fim realisti in ceea ce privreste sansa de a obtine surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu", a explicat Osborne.
Biroul pentru Responsabilitate Bugetara, un organism independent care ofera analize guvernului de la Londra, a anuntat ca, luna aceasta, nu va publica nicio prognoza pentru situatia post-Brexit, urmatoarele calcule urmand sa fie facute publice abia in toamna.
Economistii bancilor vorbesc deja de o scadere economica a Marii Britanii, iar multi nu ezita sa foloseasca cuvantul recesiune, incurajati si de retrogradarea ratingului de tara anuntata de "greii" Standard&Poor's si Fitch, fapt ce ingreuneaza accesul Regatului Unit pe pietele financiare internationale.
Marea Britanie are un grad de indatorare de 90% din PIB, guvernul de la Londra... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 16:40
Guvernul Romaniei are un necesar brut de finantare de 14,9 miliarde de euro pentru acest an, influentat si de platile catre FMI in contul imprumutului primit in perioada 2009-2011, in timpul crizei financiare, potrivit calculelor agentiei de rating Fitch.
Guvernul are nevoie in acest an de 2,8 miliarde de euro pentru finantarea deficitului bugetar, 6,1 miliarde de euro pentru refinantarea de datorii pe termen mediu si lung, precum si 6 miliarde de euro pentru datorii pe termen scurt. Executivul a prefinantat pana la sfarsitul anul trecut 12% din necesarul total de 14,9 miliarde de euro.
Necesarul brut de finantare este echivalent cu 10,1% din PIB, potrivit Fitch.
Romania nu are de rascumparat in acest an obligatiuni de pe piata internationala, insa ajung la scadenta doua emisiuni pe piata interna denominate in euro.
Platile Romaniei catre FMI vor totaliza 4,8 miliarde de euro in acest an, din care doar 1 miliard de euro de catre Guvern. Restul de 3,8 miliarde de euro sunt fonduri datorate FMI de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Suma datorata de banca centrala nu este inclusa in necesarul brut de finantare al Guvernului.
"Fitch nu se asteapta ca (...) BNR sa intampine probleme la serviciul acestor imprumuturi", se arata in raportul agentiei.
Analistii agentiei se asteapta ca Romania sa incheie un nou acord preventiv cu FMI.
"Relatiile Romaniei cu Fondul sunt bune si probabil va incheia un nou acord la expirarea celui actual in martie", se arata... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 14:50
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul de credit al Ungariei la doua trepte sub categoria "investment grade" (recomandat pentru investitii), deoarece politicile guvernului de la Budapesta erodeaza perspectivele de crestere a economiei pe termen mediu, transmite Bloomberg si site-ul portfolio.hu.
Ratingurile suverane ale Ungariei pe termen lung in valuta si moneda locala a fost reduse cu o treapta, de la "BB plus" la "BB", cu perspectiva stabila. Ratingul "BB" atribuit Ungariei de S&P este la acelasi nivel cu cel al Portugaliei,Turciei, Serbia si Macedonia.
Guvernul Ungariei a apreciat ca retrogradarea este o decizie "frivola".
Ungaria se confrunta cu a doua recesiune din ultimii patru ani.
Luna trecuta guvernul s-a razgandit in privinta reducerii taxei pe banci, cea mai ridicata din UE, pentru a reusi sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB in 2013. S&P estimeaza ca pe termen scurt guvernul va reusi sa-si indeplineasca tintele fiscale.
Anul trecut Ungaria si-a pierdut ratingul "investment grade" atribuit de Fitch, S&P's si Moody's iar forintul s-a depreciat cu 15% fata de euro in a doua jumatate a lui 2011. Anul acesta forintul s-a apreciat cu 11,9% fata de euro datorita masurilor de stimulare a economiei mondiale si a sperantelor investitorilor ca se va ajunge curand la un acord cu FMI.
Guvernul are ca obiectiv obtinerea unui deficit bugetar de 2,7% din PIB in 2012 si 2013, in timp ce UE se asteapta la un deficit de... mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 14:56
Rating-ul de tara al SUA a fost din nou luat in vizor de catre agentia Fitch, care a subliniat faptul ca datoria mare a statului american nu este reprezentativa pentru un rating AAA, insa a mentionat ca nota SUA nu va fi schimbata mai devreme de 2013.
Luna trecuta, agentia de reglementare Fitch si-a schimbat perspectivele cu privire la rating-ul SUA de la stabil la negativ, pe motiv ca un comitet special al Congresului nu a reusit sa cada de acord asupra a 1.200 de miliarde de dolari pentru reducerea deficitului bugetar, relateaza mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 09:38
Deficitele bugetare si nivelul datoriilor publice din tarile emergente din Europa creeaza o dinamica negativa in regiune, in ciuda imbunatirii accesului la pietele financiare, fiind posibila o revizuire in jos a ratingurilor, avertizeaza agentia Fitch Ratings. Potrivit analistilor agentiei, problemele legate de finantele publice au devenit principalul motiv de ingrijorare in zona. "Exista provocari majore in statele emergente europene, din cauza socurilor negative, a efectelor crizei economice, ce se refera, in special, la crestera datoriilor publice, si a iesirii incerte din recesiune", spune Edward Parker, de la Fitch Ratings, citat de Bloomberg. Europa de Est a suferit un soc mai puternic decat America Latina sau Asia, dupa ce guvernele din regiune nu au reusit sa ofere pachete de stimuli financiari adecvati, in urma prabusirii exporturilor, din cauza restrictiilor impuse de institutiile internationale, pentru acordarea unor imprumuturi. In medie, deficitele bugetare din regiune vor ajunge la 5,9 procente din produsul intern brut, in acest an, comparativ cu 1,1 procente din PIB, in 2008, potrivit estimarilor Fitch. Anul viitor, deficitele medii vor scadea la 4,6 procente, iar nivelul mediul al datoriilor in raport cu produsul intern brut va creste la 36 de procente, de la 23 de procente, la sfarsitul lui 2007. In Romania, Fondul Monetar International ne-a impus un deficit bugetar de maximum 7,3 procente. De altfel, Fitch estimeaza ca ne vom descurca mai bine... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 09:09