Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a apreciat marti ca propunerea Guvernului Romaniei vizand o majorare a pensiilor cu 14% incepand din septembrie ar reduce provocarile la adresa consolidarii finantelor publice comparativ cu o crestere de 40% bugetata anterior dar cu toate acestea eventuala majorare va depinde de calculele politice anterioare alegerilor.
Agentia subliniaza, insa, ca o majorare semnificativa a pensiilor ramane un risc la adresa prognozelor fiscale de baza.
Potrivit sursei citate, atat majorarea pensiilor cat si stabilitatea politica sunt importante pentru ratingul de tara al Romaniei. Un element sensibil pentru rating ar fi o deteriorare semnificativa a sustenabilitatii datoriei pe termen mediu, de exemplu de pe urma unui esec in a compensa sau a amana majorarea pensiilor in actualul context de cheltuieli si/sau implementarea unei strategii credibile de consolidare pe termen mediu dupa socul provocat de pandemie.
"Cu cat va fi mai mare majorarea pensiilor, cu atat va fi mai mare provocarea de a introduce masuri de compensare care ar evita declansarea acestui element sensibil pentru rating", avertizeaza Fitch. Potrivit agentiei de evaluare, o majorare de 14% a pensiilor ar creste in mod permanent cheltuielile bugetare anuale cu 1-1,2 puncte procentuale din PIB incepand cu 2021, in timp ce majorarea cu 40% ar creste cheltuielile anuale cu 4 puncte procentuale.
De asemenea, Fitch este de parere ca flexibilitatea bugetara este limitata si... mai mult
Miercuri, 26 August 2020, ora 09:59
Proiectul de buget al Romaniei pentru 2019 vizeaza o reducere a deficitului bugetar, dar se bazeaza pe ipoteze optimiste si nu reuseste sa clarifice incertitudinea in ceea ce priveste noua taxa bancara, avertizeaza agentia de rating Fitch.
Proiectul publicat de Ministerul de Finante la finalul lunii ianuarie urmareste o reducere a deficitului bugetului general (pe baza ESA) la 2,6% din PIB, de la 3,0% in 2018, precizeaza agentia intr-un comunicat.
Asta ar reprezenta o inasprire fiscala moderata si ar fi un pas spre consolidarea finantelor publice si reducerea dezechilibrelor economice.
In luna noiembrie, Fitch a confirmat ratingul Romaniei la BBB- la imprumuturile pe termen lung, dar a avertizat ca relaxarea politicii fiscale din 2016 si pana acum a slabit finantele publice.
"Fitch a prognozat un deficit de 3,5% din PIB in anul 2019. Urmatoarea actualizare a prognozei va reevalua acest lucru in lumina bugetului pe 2019 aprobat de Parlament si in urma informatiilor suplimentare privind taxa bancara, introdusa in luna decembrie prin ordonanta de urgenta. Cu toate acestea, agentia Fitch este sceptica privind atingerea obiectivului de de 2,6%, avand in vedere presupunerile optimiste ale guvernului privind veniturile si cheltuielile", se arata in comunicat.
-Vom reveni cu detalii- ...citeste mai departe despre "Fitch Ratings avertizeaza: Bugetul Romaniei se bazeaza pe ipoteze optimiste. Suntem sceptici ca deficitul de 2,6% va fi atins" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 13:52
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul Romaniei, la nivelul BBB-, cu perspectiva stabila, datorita nivelului moderat al datoriei publice si a indicatorilor economici care corespund acestui calificativ.
Avertizeaza insa ca relaxarea fiscala si majorarea rapida a salariilor, care depaseste ritmul cresterii productivitatii, reprezinta riscuri pentru stabilitatea macroeconomica.
Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost confirmat la "F3".
Politica fiscala expansionista a slabit finantele publice ale Romaniei. Fitch estimeaza ca deficitul bugetului general al Romaniei a atins 3% din PIB in 2017, nivel neschimbat fata de 2016, dar este peste cel de 0,8% consemnat in 2015.
Pragul unui deficit bugetar de 3% din PIB prevazut in tratatul de la Maastricht este o ancora de politica importanta pentru guvern. Cu toate acestea, performantele fiscale din 2017 au fost sustinute de cresterea economica foarte puternica, despre care Fitch considera insa ca este nesustenabila.
"Tinta bugetara a fost atinsa prin realizarea a doar jumatate din cheltuielile de capital planificate. Taierile de taxe au redus raportul dintre venituri si PIB la unul dintre cele mai reduse nivele din regiune, in timp ce cresterea in trepte a salariului minim, a salariilor din sectorul public si a pensiilor a marit cheltuielile de baza", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Pentru 2018,... mai mult
Sambata, 13 Ianuarie 2018, ora 11:17
Agentia de rating Fitch a confirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, in valuta, la BBB- si in moneda locala la BBB, mentinand astfel ratingul tarii noastre in categoria investment grade.
Plafonul de tara a fost confirmat la nivelul BBB+, Fitch reconfirmand totodata perspectiva stabila a rating-ului datoriei guvernamentale a Romaniei, se arata intr-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius Bogdan Valcov.
Potrivit analistilor Fitch, mentinerea ratingului Romaniei se datoreaza in primul rand asteptarilor ca tara noastra isi va mentine tinta de deficit bugetar pentru anul 2014 de 2,2% si va continua consolidarea fiscala in scopul atingerii obiectivului pe termen mediu privind deficitul structural de 1% din PIB, iar o posibila neindeplinire a acestui obiectiv inca din anul 2015 nu va afecta ratingul Romaniei.
Desi Fitch a revizuit in scadere cresterea ...citeste mai departe despre "Vesti bune pentru Romania de la Fitch" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 14:20
Romania a inregistrat progrese in aplicarea reformelor prevazute in acordul cu FMI, dar inca se confrunta cu riscuri legate de ritmul consolidarii bugetare, care vor mentine deocamdata ratingul ratingul suveran sub nivelul recomandat pentru investitii, potrivit Fitch Ratings, citat de Mediafax."Situatia se imbunatateste, dar exista inca riscuri semnificative", a declarat marti, pentru Reuters, Douglas Renwick, director la Fitch pentru ratingurile tarilor din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).
In cadrul acordului cu FMI, Guvernul a aplicat masuri dure de reforma, precum reduceri de salarii in sectorul public si majorarea TVA, prin care a consolidat finantele publice si a recastigat increderea pietelor.
Cu o pozitie mai sigura a Executivului si un nou acord cu FMI, de tip preventiv, este asteptata revenirea la crestere a economiei Romaniei, ceea ce ar putea avea o influenta pozitiva asupra ratingurilor, noteaza Reuters.
Fitch si Standard & Poor's au retrogradat ratingurile Romaniei la nivelul "junk" (nerecomandat pentru investitii) in perioada de varf a crizei politice in care acordul cu FMI a fost temporar suspendat, la sfarsitul anului 2009. Ulterior, ambele agentii au modificat perspectiva de la negativa la stabila.
"Principalul risc este ca intarirea bugetului sa nu aiba loc in ritmul planificat", a spus Renwick.
Alte riscuri includ incetinirea reformelor si finantele externe, a spus analistul, adaugand ca acesta este unul dintre motivele... mai mult
Marti, 22 Martie 2011, ora 22:53
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala, la "BB+" si, respectiv, "BBB-", cu perspectiva stabila, apreciind ca statul va reusi sa gaseasca o cale spre o revenire economica bazata pe exporturi, precizeaza Mediafax.Plafonul de tara si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta au fost mentinute la nivelul "BBB", respectiv "B", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Romania se confrunta cu provocari semnificative in privinta reducerii deficitului bugetar, in contextul recesiunii", a declarat Douglas Renwick, director la Fitch Sovereign Group.
Renwick considera totusi ca "guvernul si-a demonstrat angajamentul pentru consolidarea bugetului, iar agentia anticipeaza ca Romania va fi capabila sa se inscrie pe o cale de redresare sustinuta de exporturi si sa stabilizeze finantele publice".
Pozitia externa a Romaniei s-a imbunatatit considerabil in ultimele 18 luni, ca urmare a sustinerii balantei de plati si a ajustarii considerabile a contului curent.
Fitch anticipeaza ca activele straine lichide ale Romaniei vor acoperi 150% din datoriile externe care ajung la maturitate in 2010.
Astfel, principalul risc la adresa ratingului suveran s-a transferat de la finantele externe la cele publice, se arata in comunicat. mai mult
Luni, 09 August 2010, ora 15:43
Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei, de la "negativa" la "stabila".Fitch a confirmat calificativele acordate pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala, la "BB plus" si, respectiv, "BBB minus", scrie Mediafax.
"Imbunatirea conditiilor economice si financiare externe, ajustarea peste asteptari a deficitului de cont curent din 2009, depasirea riscului privind alegerile, adoptarea bugetului pentru 2010 si anticiparea intoarcerii la normal a relatiilor cu FMI au redus presiunile asupra ratingului Romaniei", a declarat, intr-un comunicat, David Heslam, director in cadrul Fitch.
Fitch a mai confirmat plafonul de tara la "IDR" si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta, la "B". mai mult
Marti, 02 Februarie 2010, ora 17:55