Afacerile din Romania se confrunta cu a 18-a cea mai mare complexitate a sistemelor contabile si fiscale din lume.
Gradul de complexitate al cerintelor fiscale si contabile din Romania a urcat cu 36 de pozitii intr-un singur an, in Indexul Complexitatii Financiare 2018, dupa evaluarea reglementarilor din 2017 din 94 de tari.
Doar Croatia (pe locul 12) si Albania (14) stau mai rau decat Romania in Europa Centrala si de Est, daca nu se includ Turcia, Rusia si Belarus.
Ucraina, Bosnia si Republica Moldova stau mai bine!
Toate tarile cu care ne comparam de obicei (cele din Europa Centrala si de Est) stau mult mai bine.
Studiul din care a rezultat topul a fost realizat de TMF Group, unul dintre furnizorii globali relevanti de consultanta cu 7.000 de experti in 83 de tari.
De complexitatea reglementarilor fiscale si contabile dintr-o tara depinde dificultatea de a face afaceri, respectiv (ne) atractivitatea mediului de afaceri de acolo, potrivit autorilor studiului.
Pe de alta parte, tarile mai cu economii mai avansate au dezvoltat si sisteme fiscale si contabile mai complexe. Totusi, in Germania dificultatile sunt mai mici decat in Romania.
Citeste mai multe despre pozitia Romaniei in topul mondial al sistemelor contabile si fiscale pe CursDeGuvernare.ro. ...citeste mai departe despre "Romania a pierdut in doar un an 36 de pozitii la capitolul simplificarii sistemului fiscal-contabil" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 19:15
Pseudo-revolutia fiscala a insemnat cresterea costurilor pentru antreprenori, toate salariile fiind afectate de masurile fiscale, a declarat, marti, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, intr-o conferinta de presa.
"Aceasta pseudo-revolutie fiscala a insemnat cresterea costurilor pentru antreprenori. Toate salariile au fost afectate prin aceste miscari fiscale pentru ca, prin cresterea salariului minim si prin obligativitatea de a renegocia contractele colective de munca, practic, aproape toate salariile au fost crescute. Prin trecerea contributiilor mai putin, pentru ca aceasta a fost o masura neutra, dar prin plata contributiilor la nivelul salariului minim aceasta a insemnat o crestere a costurilor pentru intreprinzatori", a spus Florin Jianu.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat in perioada 7 - 16 februarie 2018 un sondaj sub forma unui chestionar aplicat pe site-ul www.cnipmmr.ro, pe portalul www.immromania.ro si la nivelul membrilor CNIPMMR privind efecte cresterii salariului minim la 1.900 de lei, trecerii contributiilor la salariat si cresterii contributiilor pentru salariatii cu timp partial. Respondentii, in numar de 1.752, au fost in proportie de 71,4% microintreprinderi, 13,4% intreprinderi mici, 11,9% intreprinderi mijlocii si 3,3% ONG-uri si alte forme juridice.
Potrivit sondajului, punerea in aplicare a... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 15:38
Consiliul Fiscal a dat aviz negativ, luni, proiectului noului Cod Fiscal, care a fost aprobat saptamana trecuta de Guvern.
"Avand in vedere probabilitatea extrem de ridicata ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal sa conduca la ...citeste mai departe despre "Palma peste obrazul Guvernului: Noul Cod Fiscal, aviz negativ de la Consiliul Fiscal" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 13:36
Socul la nivel de fiscalitate va fi destul de mare dupa aplicarea masurilor de relaxare fiscala, iar efectele pozitive care rezulta in urma acestor masuri nu se vor materializa imediat, astfel incat veniturile la buget vor scadea, a declarat, joi, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Socul este unul destul de mare dupa... si efectele pozitive care se vor materializa, cum ar fi de exemplu mai multe locuri de munca, crestere economica mai mare, nu se produc imediat", a mentionat Ionut Dumitru, in cadrul unei conferinte de specialitate.
Capcanele ascunse in noul Cod Fiscal Interviu
Acesta a explicat ca este nevoie de multa prudenta in acest sens "pentru ca in fiecare luna se platesc salarii, pensii, si nu sunt sume mici".
"Suntem cu totii de acord ca avem nevoie de o reducere a fiscalitatii in Romania, mai ales in zona de TVA si contributii la asigurari sociale, dar trebuie sa gandim foarte bine acest parcurs, pentru ca nu te poti juca cu cifrele. Trebuie sa ai ...citeste mai departe despre "Avertisment despre noul Cod Fiscal: Va urma un soc mare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 14:08
Prioritatea Romaniei ar trebui sa constea in stimularea muncii si nu a consumului, in acest sens un prim pas al relaxarii fiscale trebuind sa fie reducerea CAS, urmata de scaderi de TVA si accize, pentru a obtine cresterea economica necesara aderarii la zona euro, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Romania nu poate avea o crestere de 4 - 5%. Putem avea o astfel de crestere un an, poate doi, dar trebuie sa avem o crestere sustenabila, pentru ca daca fortam motoarele ajungem de unde am plecat: deficite de cont curent, presiuni inflationiste, dezechilibre acumulate in economie. Deci, noua ne trebuie o crestere mare si sustenabila in acelasi timp. (...) La nivel de stimuli fiscali, literatura de specialitate arata ca reducerile de taxe indirecte, TVA si accize, se vad mai degraba pe cerere.
Or, noi, pentru a avea crestere economica sustenabila, avem nevoie in primul rand, ca secventialitate, de stimuli si pe partea de oferta. Si, aici, in primul rand ...citeste mai departe despre "Noul Cod Fiscal Ionut Dumitru: Sunt foarte multe aspecte care trebuie lamurite" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 15:49
La prima vedere, propunerea pentru noul Cod Fiscal reprezinta o mare gura de oxigen pentru firme si populatie, insa exista si cateva lucruri care trebuie lamurite de Guvern.
Ziare.com a stat de vorba cu Alin Chitu, partener al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, care a explicat care sunt capcanele acestui proiect.
Cea mai dificila intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul despre noul Cod Fiscal
Cum vedeti, per ansamblu, propunerile prevazute in noul Cod Fiscal?
Proiectul de rescriere a Codului Fiscal s-a desfasurat sub mandatul a trei ministri pe o perioada mai lunga de un an. Din fericire, in toata aceasta perioada, secretarul de stat (si anume domnul Dan Manolescu) insarcinat cu aceasta responsabilitate a ramas in functie.
Dupa o avalansa de taxe si impozite, Romania se va transforma in paradis fiscal?
Am tinut sa fac aceasta mentiune intrucat, pana a ajunge la partea politico-electorala a noului proiect de Cod Fiscal, trebuie salutat faptul ca aceasta varianta este... citeste mai departe despre "Capcanele ascunse in noul Cod Fiscal Interviu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 07:38
Guvernul trebuie sa raspunda la o intrebare dificila in ceea ce priveste propunerea de Cod Fsical, sustine Gabriel Sincu, director executiv, asistenta fiscala si juridica la EY Romania.
"Sunt, asemenea majoritatii oamenilor care lucreaza in domeniu, impresionat de masurile curajoase pe care autoritatile intentioneaza sa le puna in practica prin proiectul Noului Cod Fiscal. Indraznesc sa afirm ca este cel mai indraznet set de masuri fiscale de care am avut parte in ultimii 25 de ani, depasind ca impact si anvergura introducerea cotei unice din anul 2005. Speram ca acesta sa se materializeze si sa nu reprezinte doar un subiect de discutie pentru consultanti si presa pentru cateva saptamani", a opinat specialistul, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Dupa o avalansa de taxe si impozite, Romania se va transforma in paradis fiscal?
Insa el arata ca cea mai dificila intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul este cu privire la sursele de acoperire a deficitului generat de aceste ...citeste mai departe despre "Cea mai dificila intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul despre noul Cod Fiscal" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 15:20
Numeroasele masuri de politica fiscala luate de guvernele Romaniei de la inceputul crizei au aratat lipsa unei strategii coerente in acest domeniu si au creat saracie, potrivit unui studiu intocmit de avocatul Gabriel Biris, vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Am zis ca la noi aruncatul cu vina in spatele celuilalt fiind principala preocupare si sportul national, inaintea oinei, am simtit nevoia sa fac un studiu, un inventar, al masurilor de politica fiscala de la inceputul crizei. (...) In maxim o luna de zile voi extinde studiul pana la 1 ianuarie 2005. Ce am vrut sa facem cu acest inventar este sa punem o oglinda - sa aratam, nu sa incriminam - si sa vada inclusiv decidentii politici, dar si suporterii unuia sau altuia dintre partidele din Romania, ca de fapt, in realitate, toti au avut un singur tip de abordare: acela de a mari impozite si taxe, de a agresa mediul de afaceri, agresiune care ne-a dus pana la urma in situatia in care suntem acum", a declarat Biris intr-o conferinta de presa.
Inventarul nu contine toate modificarile de forma sau care tin de modul de declarare a unor impozite si taxe, ci doar modificarile aduse de Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, care au avut un impact direct in modul de calcul si plata al impozitelor de catre contribuabili.
Nu au fost incluse in inventar taxele pe resursele minerale, modificarea redeventelor pentru resurse minerale sau taxa de prima inmatriculare/mediu pentru... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 16:18
Raspunsul autoritatilor fiscale in cazul contestatiilor intarzie si cu sase luni peste termenul legal, fapt ce decaleaza si deschiderea procedurilor in instanta, a declarat, marti, Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris Goran, citat de NewsIn.El spune ca in practica, in aplicarea modificarilor aduse Codului Fiscal vor aparea probleme mari, generate atat de intarzierea autoritatilor fiscale in solutionarea contestatiilor, cat si de lipsa pregatirii teoretice a personalului.
Astfel, companiile nemultumite de deciziile Fiscului, inclusiv ca umare a interpretarilor noilor modificari ale Codului Fiscal, le pot contesta in instanta, spune Biris, insa "un proces cu fiscul in cazul contestarii interpretarilor sale ar putea dura aproximativ doi ani"."Nu te poti duce in instanta fara decizia de solutionare a contestatiei adresata initial Finantelor. Am asteptat si sase luni o astfel de decizie (desi termenul legal de raspuns este de 45 de zile-n.r.).
Bineinteles, te poti adresa instantei pentru ca aceasta sa oblige Fiscul sa emita acea solutionare", a mai spus Biris.Biris nu crede in capacitatea autoritatilor fiscale de a interpreta corect noile modificari ale Codului Fiscal."Nu stiu ce pregatire au ei si cat timp le va lua sa se armonizeze.
Nu am, insa, cunostinta sa se fi facut training-uri la Ministerul Finantelor, absolut necesare in cazul unor modificari de o asemena anvergura", spune Biris.
Modificarile Codului Fiscal vor fi adoptate in forma curenta... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 16:21