Statul a mai reusit astazi sa dea o lovitura grea turismului, in stilul caracteristic. Pentru a opri ingramadirea turistilor pe partiile de schi a limitat capacitatea de cazare a hotelurilor la 70% in anumite zone turistice. Cu toate acestea, nu a explicat ce se va intampla cu cei care aveau deja rezervari peste 70%. Acum, hotelierii spun ca masura are niste efecte secundare care nu ajuta deloc economia si nici pe turisti. Potrivit lui Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), limitarea capacitatii de cazare va scumpi vacantele si va indrepta turistii catre structurile de cazare neautorizate.
"Decizia de a limita capacitatea de ocupare a hotelurilor la 70% este una fara sens pentru ca nu schimba cu nimic datele problemei. Nu in camera se creeaza problemele, iar faptul ca sunt ocupate hotelurile nu generaza un val de infectare", ne-a declarat Calin Ile.
Acesta spune ca faptul ca hotelurile au fost pline pentru cateva zile ar trebui privit de autoritati ca un balon de oxigen pentru hotelieri, dupa un an de zile de inactivitate, si nu ca o sursa de infectare.
"Nu stim cum sa demonstram autoritatilor ca nu suntem noi cauza de infectare, ci mai degraba scolile sau transportul in comun. Dar nu se intelege ca suntem disperati si ca am avut mesaje de la membri nostri, mesaje radicale si indemn la nesupunere asa cum avem acum. Situatia este extrem de complicata si daca nu se intelege se va veni cu masuri de blocare in loc sa se vina cu... mai mult
Joi, 11 Martie 2021, ora 07:00
Politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Olt - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, cu sprijinul celor din Prahova, Ilfov si Bucuresti, au descins joi, 3 decembrie 2020, la 31 de adrese, intr-un dosar de evaziune fiscala.
"Din cercetari a reiesit faptul ca, in perioada 2014-2016, trei persoane, in calitate de administratori ai unor societati comerciale, ar fi inregistrat fictiv in contabilitate achizitionarea unor utilaje, piese auto, anvelope si utilaje industriale, care nu se regasesc fizic in teren. Achizitiile ar fi fost efectuate prin intermediul a 15 firme de tip fantoma", anunta politistii.
Potrivit sursei amintite, prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 100.000 de euro.
Noua persoane vor fi conduse la sediul politiei, pentru a fi audiate si a fi dispuse masuri legale.
Citeste si:
Grupare germana de extrema dreapta, scoasa in afara legii. Politia face perchezitii si confisca armament si obiecte de propaganda
Perchezitii la locuinta si cabinetul psihiatrului care l-a tratat pe Maradona. Reactia avocatilor ...citeste mai departe despre "Zeci de perchezitii intr-un dosar de evaziune fiscala. Sunt suspectate tranzactii fictive cu piese auto, utilaje si cauciucuri" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 07:26
Paradisurile fiscale costa guvernele mai mult de 427 de miliarde de dolari pe an, inclusiv peste 89 de miliarde de dolari in SUA, potrivit unui studiu citat de Business Insider.
Echivalentul a peste 34 de milioane de salarii anuale de asistenta medicala se pierd in paradisuri fiscale in fiecare an, la nivel global, arata studiul realizat de grupul britanic de advocacy Tax Justice Network, scrie Mediafax.
Aproape 245 de miliarde de dolari din total sunt profituri mutate de companii in tari cu impozite mai favorabile. Persoane bogate sunt responsabile pentru 182 de miliarde de dolari, prin "ascunderea activelor si veniturilor nedeclarate offshore, dincolo de limitele legii", se arata in studiu.
Insulele Cayman au fost etichetate ca fiind principalul paradis fiscal.
SUA, Marea Britanie, Germania, Franta si Brazilia sunt statele care pierd cele mai mari valori. ...citeste mai departe despre "Paradisurile fiscale costa guvernele peste 427 de miliarde de dolari pe an. SUA si Marea Britanie pierd cele mai mari valori" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Noiembrie 2020, ora 23:59
"Romania sa aiba in vedere atat restructurare de cheltuieli, cat si venituri fiscale/bugetare in crestere", a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu.
Acesta este de parere ca tara noastra trebuie sa inceapa corectia macroeconomica in 2021, care trebuie sa fie graduala, sa acopere 3-4 ani.
"Romania a pornit lupta contra Covid-19 cu un deficit structural mare - peste 4% din PIB, cel mai mare in UE - si deficit extern singular, cel mai mare in regiune - intre economiile emergente din UE. Deficitul bugetar in 2020 va fi peste 9% din PIB, in linie cu deficite in economii emergente din regiune, dar pornind de la handicapul mentionat, care a redus considerabil spatiul de manevra", a declarat Daniel Daianu.
Potrivit lui, declinul PIB in 2020 va fi, probabil, spre 5% avand in vedere valul doi al pandemiei. "Desi regulile fiscale in UE sunt suspendate in 2020 si 2021 in Uniunea Europeana, noi trebuie sa initiem un proces de corectie macroeconomica", a afirmat Daianu.
Romania va trebui sa inceapa o corectie macroeconomica in 2021.
"Am vazut si declaratia ministrului Finantelor ca se tinteste un deficit in 2021 de 7%, care nu este usor de atins, mai ales daca in executie, in anul acesta ne-am apropia de 10% din PIB, deficitul bugetar. Corectia macroeconomica trebuie sa fie graduala, sa acopere mai multi ani. Eu vorbesc aici despre 3-4 ani, pana in 2024, pentru ca o viteza prea mare ar reintroduce economia in recesiune. Avem nevoie de un program credibil... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 13:58
Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, miercuri, ca este neconstitutionala Legea de modificare a articolului 435 din Codul fiscal, care prevede ca operatorii economici care intentioneaza sa distribuie si sa comercializeze angro produse energetice au obligatia sa detina spatii de depozitare corespunzatoare.
"A admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 87 de deputati apartinand Grupurilor parlamentare ale Uniunii Salvati Romania, Partidului National Liberal, Partidului Miscarea Populara si de deputati neafiliati, precum si de Guvernul Romaniei si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea art. 435 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal este neconstitutionala, in ansamblul sau", se precizeaza in minuta deciziei.
In sesizarea transmisa CCR, USR a sustinut ca actul normativ restrange numarul de concurenti pe piata produselor energetice. Potrivit USR, prevederile proiectului legislativ incalca principiul liberei circulatii a marfurilor, consacrat prin art. 34 - 36 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE).
Prin obligarea intreprinderilor la suportarea costurilor pentru infiintarea depozitelor, in special a intreprinderilor mici si mijlocii, devine dificila, daca nu imposibila, functionarea acestora, se mai explica in sesizarea USR.
Potrivit acesteia, se incalca si principiul neretroactivitatii, intrucat operatorii economici care detin deja atestate valabile sunt obligati sa se supuna noii proceduri, in... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 16:32
Tribunalul Bucuresti a dispus marti achitarea lui Gregor Aufhauser, directorul general al Societatii Companiilor Hoteliere Grand SRL (SCHG), care administreaza Hotelul Marriott, si a directorului financiar al societatii, Kathrin Brettschneider, ambii cetateni austrieci, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata.
Judecatorii au achitat si Societatea Companiilor Hoteliere Grand SRL, trimisa in judecata de procurori pentru evaziune fiscala, fiind respinsa, ca neintemeiata, actiunea civila exercitata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.
Hotararea instantei vine dupa patru ani de proces, dosarul fiind trimis de procurori la Tribunalul Bucuresti in octombrie 2016.
Gregor Aufhauser si Kathrin Brettschneider sunt acuzati de procurori de o evaziune fiscala de 4 milioane lei, prin inregistrarea unei operatiuni nereale in documentele de evidenta contabila si in situatiile financiare anuale.
"In perioada 2008 - 2015, inculpatii Societatea Companiilor Hoteliere Grand SRL, Gregor Aufhauser - in calitate de presedinte al consiliului de administratie si Kathrin Brettschneider - in calitate de membru in consiliul de administratie si director executiv financiar au inregistrat in documentele de evidenta contabila si in situatiile financiare anuale, in mod repetat, o operatiune nereala, si anume aceea ca este garantat de stat contractul... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 12:32
Sunt perchezitii de amploare in dimineata zilei de joi, 29 octombrie, in Bucuresti si Ilfov. Politia economica face cercetari intr-un dosar de evaziune fiscala cu prejudiciu de peste 1,5 milioane de lei. Anchetatorii cauta probe la 11 adrese din Capitala si Ilfov.
"Din probatoriul administrat in cauza a rezultat presupunerea rezonabila ca sapte suspecti au savarsit infractiuni de evaziune fiscala sub forma ascunderii bunului ori a sursei impozabil ori taxabile si sub forma omisiunii inregistrarii in actele contabile sau in alte documente legale a operatiunilor contabile efectuate si a veniturilor realizate, venituri ce au fost obtinute din comercializare de obiecte de imbracaminte si incaltaminte ce au fost expuse spre vanzare in mediul online, pe site-uri si prin intermediul retelelor de socializare, in scopul sustrageri de la indeplinirea obligatiilor fiscale.", transmite Politia Capitalei
Conform unor surse judiciare, urmeaza sa se faca ancheta si pentru spalare de bani.
Cei implicati vindeau marfa prin intermediul unor cunoscute site-uri de profil, chiar si pe platforme celebre de anunturi.
Aveau cifre de afaceri de milioane de euro.
"Prin activitatea infractionala cauzand bugetului consolidat al statului un prejudiciu estimativ de aproximativ 1.500.000 lei.
De asemenea 15 persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Sector 3", mai anunta politia.
Cercetarile sunt continuate sub... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 09:40
Depunerea declaratiilor fiscale de catre firme va fi amanata pana pe 25 decembrie 2020, iar rambursarea TVA cu control ulterior ar putea fi prelungita pana pe 25 ianuarie, anul viitor, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Ne gandim la anul viitor pentru ca se pare ca aceasta criza nu s-a terminat. Vom avea si la anul costuri legate de aceasta criza si va trebui sa luam masuri prin care sa sustinem sectoare din economie. Va pot spune in premiera ca deja am lucrat putin la varianta de Ordonanta de Urgenta care o sa fie aprobata maine pentru amanarea declaratiilor. Vom permite ca, pana la 25 decembrie 2020, sa nu existe penalitati pentru cei care nu reusesc sa plateasca la timp si, in plus, extindem rambursarea TVA cu control ulterior pana in 25 ianuarie (2021 - n. r.), cred. Lasam lucrurile cat mai flexibile, cat mai usoare pentru oameni, pentru companii sa poata functiona in acest mediu dificil. Reducem cu 50% si acea dobanda pe care o percepea statul zilnic celor care aveau intarzieri la plata. Acestea sunt lucruri pe care le-am decis ieri si astazi si vor fi in sedinta de Guvern de maine. Poate pana maine vom veni si cu alte facilitati", a mentionat Citu, la conferinta anuala a Asociatiei Berarii Romaniei.
Ministrul de Finante a spus ca "socul asimetric" care a lovit Romania a fost contraatacat cu masuri de ajutor pentru toate sectoarele, inclusiv pentru HoReCa.
"Socul care a lovit Romania a lovit asimetric. Nu a lovit pe toata lumea la fel. Sunt... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 16:12
Romania ar putea inregistra o crestere economica de 4-5% anul viitor, dar trebuie sa tina "strans" cheltuielile bugetului, a declarat, Daniel Daianu, presedinte al Consiliul Fiscal si coordonator al Raportului de analiza a convergentei "Romania - Zona Euro, Monitor".
"Daca nu vom comite greseala sa destabilizam bugetul public prin decizii irationale si nu vom provoca o criza a leului, iar pandemia va fi tinuta sub control, am putea avea o crestere economica de 4-5% in anul ce vine. Dar trebuie sa tinem strans cheltuielile bugetului. Trebuie sa se evite decizii care vor cauza mare suferinta oamenilor nu peste mult timp.
Mai ales ca pandemia nu este invinsa si criza economica va avea efecte persistente, sechele adanci, chiar daca revenirea se simte din trimestrul 3 al acestui an. Iar credinta unora ca BNR poate tine situatia sub control indiferent de mersul politicii este o naivitate. O depreciere mare a leului ca solutie la dezechilibrul extern este foarte riscanta, cu efecte indezirabile majore; ca si o intarire mare a politicii monetare, cu dobanzi crescute. Necazul mare la noi este pe partea bugetara. Bugetul public nu trebuie sa fie jucat la ruleta politicii!", a afirmat Daniel Daianu, intrebat despre evolutia economiei in 2021.
Presedintele Consiliului Fiscal a detaliat ce se are in vedere prin extinderea bazei de impozitare, idee prezenta in raportul aminitit.
"Este aplicarea regimului fiscal existent si pentru contribuabilii care, din varii motive, nu... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 09:55