46.480 de contribuabili au depus, pana la 3 decembrie, notificari sau cereri de anulare a obligatiilor accesorii, in conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 6/2019 (amnistia fiscala), transmite Agentia Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
"Astfel, pentru accesarea facilitatii fiscale constand in anularea obligatiilor accesorii, precizam ca, pana la data de 16.12.2019, inclusiv, trebuie sa fie respectate conditiile impuse de lege, respectiv achitarea obligatiilor bugetare principale cu scadente pana la 31.12.2018, precum si a obligatiilor bugetare principale si accesorii cu termene de plata intre 01.01.2019 si 16.12.2019", anunta ANAF.
Anularea obligatiilor accesorii nu este conditionata de depunerea notificarii privind intentia de a beneficia de aceasta facilitate fiscala, insa este obligatoriu sa fie depusa, pana la data de 16.12.2019, inclusiv, o cerere in acest sens, la organele fiscale competente.
Eficienta accesarii unei astfel de facilitati consta in aceea ca, prin achitarea voluntara a obligatiilor bugetare principale restante la 31.12.2018, precum si a obligatiilor bugetare principale si accesorii cu termene de plata intre 01.01.2019 si 15.12.2019, se pot anula obligatiile accesorii aferente obligatiilor bugetare principale restante la 31.12.2018.
In caz contrar, se vor continua masurile de executare silita asupra tuturor veniturilor si bunurilor detinute de contribuabili pentru recuperarea acestor obligatii, informeaza Fiscul.
Citeste mai... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 15:24
Proiectul de amnistie si restructurare a datoriilor fiscale poate starni controverse, insa este important sa observam situatia de ansamblu din Romania.
La finalul anului 2018 existau datorii fiscale restante de aproximativ 30 mld lei.
Dintre acestea, doar aproximativ 0,5 mld lei au fost stinse in primele 4 luni ale anului 2019, ceea ce indica o dificultate in colectarea acestor creante fiscale de catre stat prin metodele consacrate.
O serie de tari din Uniunea Europeana au apelat la programe de amnistie similare in ultimii ani (e.g. Belgia, Italia, Germania, Grecia, Italia, Spania), dar si tari precum Australia, Canada si Statele Unite ale Americii, pentru a atrage la buget creantele fiscale greu de colectat prin alte mijloace. Romania a apelat, de asemenea, in trecut la programe de amnistie, unele dintre acestea presupunand indeplinirea unor cerinte complexe.
Se intelege ca guvernantii incearca prin aceasta metoda sa rezolve problema deficitului bugetar. Oare acest proiect legislativ este solutia gasita de guvernanti pentru a nu creste taxele? Asa cum ne-a aratat istoria, cresterea taxelor ar afecta toate categoriile de contribuabili, inclusiv pe cei buni platnici.
Prin acest proiect, contribuabilii au ocazia sa isi achite obligatiile fiscale restante, obtinand stergerea obligatiilor fiscale accesorii.
De multe ori, tocmai aceste obligatii fiscale accesorii, care cresc datoria ca un bulgare de zapada, duceau contribuabilul in imposibilitatea achitarii... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 12:10
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a adus in discutie din nou, vineri, amnistia fiscala, afirmand ca saptamana viitoare se va discuta in cadrul coalitiei de guvernare si Guvernului acest subiect.
"Este in lucru un astfel de mecanism, ar putea stimula economia, nu pot sa va dau acum detalii. Vom discuta saptamana viitoare in coalitia de guvernare si in Guvern, vom vedea daca poate fi aplicata si care vor fi efectele", a declarat Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, nu va exista niciun prag pentru amnistia fiscala si se va aplica atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice.
"Nu exista un prag. Am dat si in 2015 o astfel de amnistie, si atunci s-a aplicat si la persoanele fizice si la cele juridice", a subliniat ministrul de Finante.
Joi, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a intrebat atat pe seful Fiscului, Ionut Misa, cat si pe Eugen Teodorovici cand au de gand sa recupereze "sutele de mii de euro de la domnul presedinte Iohannis" incasate drept chirie pentru casa din centrul Sibiului. El a comentat, ironic, ca "poate dam drumul la o amnistie fiscala, daca sunt prea multi bani si nu mai au loc in cuferele de la trezorerie".
Imediat dupa declaratia liderului PSD, ministrul de Finante a declarat, la Antena 3, ca ii multumeste "domnului presedinte pentru aceasta idee".
"Ideea aceasta strecurata in discursul domnului presedinte, de posibila amnistie, chiar ii multumesc, este o idee foarte buna pe care sa o luam in calcul.... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 12:09
Legile in Romania anului 2015 au un parcurs rapid sau lent, in functie de cui servesc acestea interesele. Iar realitatile sunt ascunse publicului fie de zgomotul de fond produs de politicieni, fie de tacerea lor.
Cel mai recent exemplu: au trecut 21 de zile de cand Legea privind anularea unor obligatii fiscale (asa numita Amnistie fiscala - care pune ordine in arbitrariul in care ANAF a interpretat legea in ultimul an) a fost votata de Parlament. Insa nu a gasit inca drumul spre Monitorul Oficial, desi ar trebui sa opereze din data de 1 iulie.
Important: pana sa apara in Monitorul Oficial legea amnistiei, Fiscul executa contribuabilii carora va trebui sa le dea banii inapoi. Legea vizeaza preponderent meseriile liberale - un numar pe care statistica il evalueaza la 400.000.
Cum de amnistia fiscala nu se mai aude nimic, ANAF a luat la puricat asiguratorii si presaAmnistie fiscala: Guvernul sterge cu buretele unele datorii si obligatii CASSPonta explica pentru cine face amnistie ...citeste mai departe despre "Ordonanta salariilor demnitarilor intra in vigoare instant, nicio veste despre amnistia fiscala demult adoptata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 08:41
Amnistia fiscala, promovata de Guvern prin intermediul unui proiect de lege pe data de 13 mai, a fost dezbatuta miercuri de Senat, proiectul urmand sa fie votat, probabil, saptamana aceasta.
Proiectul de lege prin care vor fi anulate anumite obligatii de plata pentru drepturi de autor, PFA sau PFI intra apoi in dezbaterea Camerei Deputatilor (decizionala), probabil pana la finalul actualei sesiuni. Termenul nu foarte clar de adoptare este o consecinta a faptului ca deputatii urmeaza sa modifice in comisii textul Guvernului, care astazi stabileste ca "T 0" data de 1 iulie, data deja depasita.
Masura care ar urma sa stopeze procesele pe care companiile le au cu ANAF din cauza deciziilor de reconsiderare a veniturilor pe care colaboratorii acestora le obtin din activitati independente va intra in vigoare dupa 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, perioada in care Fiscul trebuie sa emita norme de aplicare a... citeste mai departe despre "Legile fiscalitatii treneaza in Parlament - ANAF are o noua tinta in vizor: programatorii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 09:20
Este o certitudine: proiectul Legii privind anularea unor obligatii fiscale nu are cum sa fie adoptat de Parlament pana la data de 1 iunie - acel "T zero" anuntat de premierul Victor Ponta ca o concesie la adresa meseriilor liberale, luate in vizor de ANAF de aproape un an.
In teren, inspectorii Fiscului par ca nu au auzit de proiectul de lege adoptat de Guvern si continua nestingheriti sa reconsidere veniturile obtinute din acest tip de activitati, desi amnistia juridica pare sa vizeze mai degraba statul: ANAF pierde procese in intreaga tara pe maniera in care interpreteaza din 2014 legea.
Situatia configureaza doua variante: ori ANAF munceste degeaba la controale pe care oricum amnistia le va sterge, ori ANAF, in ciuda asigurarilor premierului Ponta, stie ca legea amnistiei nu va iesi.
Amnistie fiscala: Guvernul sterge cu buretele unele datorii si obligatii CASS
Ponta explica pentru cine face amnistie fiscala si in ce conditii: Vreau sa stergem trecutul
Mai exista o a ...citeste mai departe despre "Cum de amnistia fiscala nu se mai aude nimic, ANAF a luat la puricat asiguratorii si presa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 08:19
Fiscul a transmis ca nu are procese pe rol cu romanii din categoriile pentru care Guvernul condus de Victor Ponta a anuntat ca face amnistie fiscala.
Seful Executivului sustinea, in urma cu cateva zile, ca datoriile persoanelor aflate in proces cu ANAF pentru sume mici ar trebui sterse, pentru ca procesele ar costa mai mult decat suma recuperata.
In consecinta, reprezentantii Fiscului au raspuns la solicitarea Realitatea TV, explicand faptul ca nu exista niciun proces pe rol cu romanii care s-ar incadra in categoria amnistiatilor.
Ponta promite amnistie fiscala pentru profesiile liberale: Facem un moment T0, se sterge tot pana la 1 iunie
Scutirea obligatiilor fiscale ii vizeaza pe toti cei care sunt platiti pe drepturi de autor, dar si cei care isi desfasoara activitatea ca PFA-uri si profesii liberale, indiferent de venituri, dupa cum reiese din nota de fundamentare a proiectului, publicata de Ministerul Finantelor.
De asemenea, de amnistie mai beneficiaza si firmele de ...citeste mai departe despre "Fiscul il contrazice pe Ponta pe amnistia fiscala: Nu avem procese pe rol" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 10:21