Datele colectate de la cetatenii romani cu drept de vot in strainatate vor fi utilizate numai cu privire la procesul electoral, pentru diverse cercetari administrative sau penale si "nicidecum cu privire la autoritatile de nivel fiscal pentru impozitarea sau pentru accesarea acestora", a declarat joi presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituletu-Buica.
"Incepand din 2016, acest sistem informatic a colectat date inclusiv in format electronic, inclusiv cu privire la prezenta la vot si avem acest informatii stocate si puteam sa le punem la dispozitie, daca era cazul, inca din 2016. Nu am facut-o, pentru ca dispozitiile legale spun ca toate informatiile detinute de AEP cu privire la alegatori sunt puse la dispozitie doar cu privire la procesul electoral.
De la alegerile parlamentare avem aceasta informatie cu cei care s-au prezentat la vot: in strainatate, aproape 400.000 de cetateni. Nu le-am pus, nu le punem si nu le vom pune la dispozitia organelor competente decat cu privire la desfasurarea procesului electoral, diverse cercetari fie administrative, fie penale, dar nicidecum cu privire la autoritatile de nivel fiscal pentru impozitarea sau pentru accesarea acestora, pentru a identifica cetatenii unde se afla sau unde au votat in strainatate.
Nu am pus, nu punem si nu vom pune la dispozitie, deoarece instrumentele legale ne spun ca nu avem voie. Registrul Electoral este la dispozitia Autoritatii Electorale, cat si informatiile dupa... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 17:45
Consiliul fiscal pune la dispozitia Ministerului de Finante, in cuprinsul Opiniei referitoare la proiectul de rectificare bugetara, un rezumat al actiunilor intreprinse de Bulgaria pentru reforma administratiei fiscale, in oglinda cu reforma aplicata in Romania.
Documentul contine si exemplul de bune practici din Polonia in materia reducerii deficitului de incasare a TVA.
Statistica europeana arata ca Romania a fost anul trecut tara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB (cu exceptia Irlandei, care constituie un caz special, prin cresterea artificiala a PIB, dupa schimbarea raportarii rezultatelor unor multinationale mutate din Regatul Unit).
Si in privinta incasarii TVA Romania are rezultate slabe, clasandu-se pe ultimul loc in privinta gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE, cu un deficit de incasare a TVA de aproximativ 36%.
Reforma Fiscului, blocata politic in Romania, este singura solutie pentru a creste sustenabil veniturile la buget.
Reforma administratiei fiscale - experienta Bulgariei si a Romaniei in proiectele cu Banca Mondiala
Bulgaria a realizat o prima reforma a administratiei fiscale in perioada 2003-2008, cu ajutorul BM, cu o finantare de 63 milioane dolari. Reforma a vizat maximizarea conformarii fiscale, cresterea eficacitatii si eficientei colectarii, crearea unui corp profesionist de angajati, reducerea coruptiei, cresterea echitatii, reducerea poverii fiscale si sprijinirea cresterii economice.... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 12:58
Autoritatile fiscale din Bulgaria, care au implementat cu succes un program de modernizare realizat cu sprijinul Bancii Mondiale, program pe care Romania l-a abandonat dupa sase ani de amanari si prelungiri, au rezultate net superioare Fiscului autohton in privinta cresterii gradului de colectare.
Ca procent din PIB, Bulgaria colecteaza la buget venituri fiscale mai mari, in vreme ce GAP-ul de TVA, respectiv diferenta dintre veniturile pe care le-ar putea obtine un stat si incasarile efective, este semnificativ mai redus si chiar in scadere accentuata, statul vecin aflandu-se pe primul loc la nivel european in ceea ce priveste corectarea acestui indicator.
Astfel, cea mai recenta analiza a Comisiei Europene arata ca in 2016 GAP-ul de TVA al Bulgariei era de doar 14%, in scadere cu opt puncte procentuale fata de nivelul din 2015 si cu zece puncte mai mic decat cel din 2014.
Reorganizarea ANAF inseamna ca va pierde 52 de milioane de euro de la Banca Mondiala. Si trebuie sa mai dea si multi bani inapoi
Romania, pe de alta parte, inregistra un GAP de TVA de 36% in 2016, cel mai ridicat din UE si in crestere fata de 2015 (34%) . Romania conduce astfel Europa la taxe neincasate, in vreme ce Bulgaria este lider european din punct de vedere al progreselor de reducere a acestor decalaje.
Din estimarile Comisiei, bugetul de stat al Romaniei este vaduvit anual de circa sase miliarde de euro din cauza GAP-ului de TVA, ale carui cauze sunt atat evaziunea fiscala, cat si... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 11:36
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat o noua data cand pune in vanzare masina Aro care i-a apartinut lui Nicolae Ceausescu. Pretul de vanzare este cu 25% mai mic decat la prima licitatie.
Fiscul a programat pentru data de 7 martie o licitatie pentru a vinde autoturismul marca Aro 304, care, potrivit datele subliniate de institutie, "a fost utilizat de fostul presedinte al Romaniei Nicoale Ceausescu".
De culoare gri si fabricat in 1977, autoturismul pe benzina are o capacitate de 2.495 cmc, iar bordul arata ca a parcurs 72.453 de kilomentri.
Pretul de evaluarea, respectiv de pornire al licitatiei, este de 103.125 lei (21.700 de euro), neimpozabili, respectiv nu se aplica TVA.
La inceputul lunii februarie, ANAF a incercat sa vanda aceeasi masina la un pret de 137.500 de lei (29.000 de euro).
In prezent, autoturismul se afla in proprietatea lui Ovidiu Tender, de la care statul incearca sa recupereze bani, in urma unor inselatori si cazuri de spalare de bani dovedite.
Taxa de participare reprezinta 10% din pretul de pornire al licitatiei, care trebuie sa fie platita cash sau poate fi depusa o scrisoare de garantie, pana la data de 6 martie. ...citeste mai departe despre "Fiscul scoate din nou la vanzare ARO-ul lui Ceausescu. Cat i-a scazut pretul" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Februarie 2019, ora 14:20
Bunurile confiscate de Fisc vor fi vandute online si piata va fi cea care aplica pretul corect, a declarat duminica, la Antena 3, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"Daca va uitati prin punctele vamale sunt masini care tin blocate toate punctele vamale. Sunt sute, mii de masini care zac, de ani de zile, rotile sunt deja dezumflate. Pe de alta parte, sunt bunuri confiscate de tot felul, confectii... bunuri care sunt in depozite, care sunt sparte, care sunt furate, casele care se confisca.
Ce face MFP sau ANAF? Cheltuie bani ca sa faca evaluari. Evaluari care nu sunt cele care justifica pretul, pentru ca ele nu se vor vinde la acel pret si din ce in ce ele se depreciaza.
Ce vrem sa facem? Toate aceste bunuri, masini, pot fi vandute online, se liciteaza, fara sa fac o evaluare ca stat, nu, piata e cea care aplica pretul corect.
Aceste site-uri care sunt foarte bine cunoscute, se face un protocol, marfa confiscata se vinde prin acest mecanism si fiecare isi obtine partea de profit.
Mai mult, casele, de ce sa stau eu sa fac o evaluare ca si stat, cand este valoarea pe care notarul o foloseste si atunci de la acea valoare plec si cine da mai mult ala obtine si casa. Nu trebuie sa mai cheltui bani ca stat", a explicat ministrul de Finante. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 10:27
Un apartament aflat in proprietatea fostului senator Marius Ovidiu Isaila, un teren al fostului vicepresedinte al ANRP Remus Baciu sau un apartament detinut de Jean Catalin Sandu, fost vicepresedinte AVAS, sunt scoase la licitatie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Directia Generala Executari Silite Cazuri Speciale, pentru a acoperi o parte din prejudiciile din dosarele in care proprietarii au fost condamnati definitiv.
Pe de alta parte, Fiscul reia pentru a treia oara licitatia pentru imobilul cu 10 etaje al vechiului sediu al grupului Rompetrol de pe Calea Victoriei. In acte, imobilul apartine firmei Oilfield Exploration Business Solutions SA, fosta Rompetrol SA.
Anunturile pentru vanzarea acestor imobile au fost postate pe site-ul ANAF.
Licitatiile vor avea loc pe 13 decembrie, iar in cazul fostului sediu Rompetrol pe 10 ianuarie.
Senatorul care discuta in toaleta
Fostul senator PSD Marius Ovidiu Isaila a fost condamnat, in noiembrie 2016, la 5 ani si 4 luni de inchisoare pentru trafic de influenta.
Judecatorii au decis si confiscarea sumei de 180.000 de euro, mita primita de fostul parlamentar pentru a interveni in vederea stoparii unui control ANAF la firma unui om de afaceri.
Cazul lui Marius Ovidiu Isaila a fost mediatizat dupa ce acesta l-a dezbracat in toaleta Parlamentului pe colaboratorul DNA din acest dosar. Motivul: frica de microfoane.
"Baiatu', asculta-ma! Tu asculta-ma! E ceva in neregula aici. Nasul meu de vulpoi batran... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 11:22
80% din deciziile de impunere emise de Fisc firmelor, pentru care acestea au initiat procese, au fost anulate de instante, arata un studiu realizat de PwC Romania.
Astfel, in cazul celor care au contestat actele de impunere (aproape 40% dintre participanti), contestatia s-a solutionat partial nefavorabil pentru 43% dintre participanti, pentru 45% contestatia s-a solutionat partial favorabil si doar pentru 12% contestatia a fost solutionata in intregime favorabil.
Dintre cei ale caror contestatii au fost solutionate nefavorabil sau partial favorabil, 80% au continuat sa atace aceste solutii in instante, iar majoritatea acestor actiuni (peste 80%) se afla inca pe rolul instantelor de judecata. In 80% dintre litigiile finalizate, instantele au anulat actele de impunere, se arata intr-un comunicat al PwC Romania.
Majoritatea celor care au contestat actele de control si au obtinut solutii favorabile a fost asistata de consultanti externi, in vreme ce firmele care au obtinut anularea actelor de control in instanta au fost asistate in proportie de 100% de consultanti externi.
"Se observa un proces de maturizare a contribuabililor fiscali din Romania care recurg la contestarea in instanta a deciziilor de impunere doar atunci cand considera ca drepturile le-au fost lezate. Pentru autoritatile fiscale ar trebui sa fie un semnal de alarma faptul ca instantele dau in multe cazuri castig de cauza contribuabililor, ceea ce arata faptul ca inspectorii fiscali au de multe ori... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 15:13
Ministrul de Finante Eugen Teodorovici a anuntat luni ca, pana la jumatatea lunii noiembrie, Fiscul va trimite tuturor celor care au datorii decizii de impunere. Cetatenii vor trebui isi plateasca darile pana in luna martie a anului viitor, dar cei care vor achita pana la sfarsitul lui 2018 vor beneficia de o reducere de "minim 10%".
Deciziile de impunere vor viza datoriile din ultimii 5 ani.
"Octombrie este termenul pana la care colegii mei vor centraliza toate informatiile. Vom pune martie 2019 termenul de plata, ca si cei care sunt pe anul asta cu veniturile estimate pe 2018. Dar daca respectivii contribuabili platesc pana la final de decembrie, atunci vom propune un discount zic eu substantial, nu 5%, minim 10%, categoric. Pentru ca acolo statul nu a avut acel rol activ, el nu a informat contribuabilul cand trebuia sa il informeze.
Si acum daca tot vii cu o astfel de centralizare, ca sa ai un moment T0, trebuie sa vii si cu un stimul consistent, pentru ca oamenii sa isi plateasca. Daca nu, platesc in 2019, in martie. Decizii de impunere pe ultimii cinci ani. Din 2013 pana in prezent, efectiv. Imi doresc ca 2019 sa fie anul in care efectiv curatam, stabilim, clarificam, ca de la 1 ianuarie sa incepem curat, sa nu stea contribuabilul sa se gandeasca oare ce a avut de plata", a spus luni ministrul de Finante, intr-o conferinta, potrivit Adevarul.ro.
El a adaugat ca o alta varianta ce poate fi luata in considerare este sa se aplice "un alt discount daca platesc... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 15:19
Fiscul se va muta pana la finele acestui an in fostul sediu al Antenelor din zona Baneasa, care acum este al statului, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la TVR1.
"Fostul sediu al Antenelor va fi valorificat pana la finalul acestui an, pentru ca am de gand sa mutam Fiscul. Sediul este acum al statului. Pe acest spatiu cu siguranta nu vom lua atat cat a spus DNA (60 de milioane de euro) . ANAF a facut o evaluare de 11 milioane de euro in 2015. Este o diferenta mare in ceea ce a spus DNA si evaluarea Fiscului", a precizat Teodorovici, intrebat daca intentioneaza sa valorifice cladirea din Baneasa de 60 de milioane de euro imputat ca prejudiciu in cazul Voiculescu.
Fiscul platea chirii lunare de 1 milion de euro
Acesta a precizat ca nu are de gand sa vanda sediile care au intrat in posesia statului pentru ca se pot face economii, "poate un milion de euro pe luna" din chiriile platite pe diferite spatii ale Fiscului din Bucuresti.
"Nu am de ce sa fac acest lucru pentru ca noi cautam spatii. (...) DNA spune de astfel de sume ca sa sune bine, iar diferenta este una foarte mare intre ce face ANAF ca evaluare si ce spune DNA in orice speta. Pe piata nu se obtine cat se spune. Am spus o evaluare de 11 milioane de euro in 2015, dar acum poate este alta situatia. Dar noi platim chirii foarte multe la diferite spatii ale Fiscului prin Bucuresti si atunci poti sa faci o economie importanta lunar, poate un milion de euro pe luna.
Pana la... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 23:12