Mediul de afaceri din Romania are o serie de caracteristici care-l fac fragil si vulnerabil chiar si la crizele mici - cu atat mai mult in fata tavalugului provocat de Covid-19.
Si tocmai aceste caracteristici anuleaza in foarte multe cazuri efectul masurilor pregatite de Guvern sau de sectorul bancar: pentru multe companii, masurile de sprijin vor fi inutile.
Prin comparatie cu ceea ce se intampla in regiune, companiile active in Romania sunt caracterizate de o varsta frageda, regenerare distructiva, subdezvoltare si concentrare in randul marilor firme. Fiecare dintre aceste afirmatii se bazeaza pe cifre concrete, asa cum sunt ilustrate in graficele care urmeaza.
Polarizare excesiva: primele 1.000 de companii produc 50% din venitul tuturor celor 525.000
Desi in Romania sunt active aproximativ 525.000 de companii, cele mai mari 1.000 de firme concentreaza jumatate din venitul inregistrat la nivelul intregului mediu de afaceri.
Pentru a intelege trendul, am calculat concentrarea veniturilor companiilor pentru fiecare an din ultimul deceniu. Rezultatul este SOCANT: in fiecare an din ultimul deceniu se respecta aproape acelasi rezultat.
Supraconcentrarea veniturilor in randul companiilor de top reflecta subdezvoltarea paturii de mijloc, ceea ce duce la o capacitate redusa a sistemului economic de a absorbi socurile externe propagate in timpul unor schimbari majore (modificari de taxe, recesiune, fluctuatia somajului, volatilitatea dobanzilor etc.).
In... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 11:43
Directia Generala Antifrauda Fiscala investigheaza trei grupuri distincte de societati din Romania in contextul scandalului international Panama Papers. In plus, sunt analizate riscurile fiscale cu privire la alte doua grupuri de societati.
Ministerul de Finante, prin secretarul de stat Attila Gyorgy, a raspuns unei interpelari a deputatului independent Liliana Ciobanu, care dorea sa stie de la autoritati daca sunt cetateni romani investigati in urma scandalului Panama Papers.
Parlamentarul arata ca ANAF a anuntat inca din luna aprilie declansarea unor investigatii legate de dosarele in care au fost implicate persoane si institutii din Romania, in scandalul Panama Papers, si s-a creat un grup de lucru in care sunt implicati inspectori antifrauda, inspectori fiscali si inspectori specializati in verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informatiilor fiscale si executari silite.
Liliana Ciobanu a cerut MInisterului de Finante, respectiv sefului ANAF, sa precizeze ...citeste mai departe despre "Cinci grupuri de firme din Romania sunt investigate, dupa scandalul Panama Papers" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2016, ora 12:52
Romania a urcat 82 de pozitii in topul Paying Taxes 2015, realizat de PwC si de Banca Mondiala si care masoara usurinta platii taxelor in 189 de economii din lume in cazul unei firme de dimensiuni medii.
In 2014, tara noastra ocupa locul 52, in timp ce anul trecut a fost pe 134, iar in 2012 pe 136, arata Ziarul Financiar.
Performanta Romaniei se datoreaza imbunatatirii sistemului de plata a taxelor, care a insemnat scaderea numarului de plati realizate intr-un an. De asemenea, a contat si reducerea numarului de ore necesare pentru achitarea impozitelor ce se datoreaza realizarii sistemului electronic pentru firme.
Pe ce loc se ...citeste mai departe despre "Cat de usor iti platesti taxele in Romania? Topul mondial spune ca am evoluat mult" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 12:28
Un total de 400 de firme din Romania, in principal "nomazi fiscali", au fost inregistrate in Bulgaria in ultimul an datorita sistemului de taxe favorabil, potrivit autoritatilor din Ruse.
In Bulgaria, firmele romanesti beneficiaza de un TVA cu 4% mai redus si o taxa corporativa mai mica cu 6%, a precizat postul de televiziune bTV, citand administratia fiscala din orasul bulgar de la Dunare.
Bulgaria ramane statul membru UE cu cea mai scazuta "povara" fiscala, noteaza Novinite.
Pe de alta parte, biroul de colectare a taxelor din districtul Ruse a colectat in 2011 cu 1,5 milioane de leva mai mult decat in 2010 din taxe de la micile intreprinderi, o buna parte din aceasta suma provenind de la firme romanesti.
Cu toate acestea, anumiti experti au avertizat ca impactul inregistrarii firmelor romanesti la Ruse nu ar trebui suprapreciat, in contextul in care, de exemplu, foarte putine dintre acestea au birouri bulgare sau angajati stationati permanent in Bulgaria. mai mult
Luni, 26 Decembrie 2011, ora 11:34