Insolventele din Romania raman la un nivel de doua ori mai mare fata de media din Europa Centrala si de Est (ECE), conform datelor prezentate, miercuri, de oficialii Coface.
"Anul 2017 a adus 8,256 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 3% fata de 2016, cand s-au inregistrat 8,053 de noi proceduri. In ciuda minimului din ultimii 15 ani, Romania raporteaza un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%, ceea ce inseamna de aproape doua ori peste media din Europa Centrala si de Est.
In acest context, este mai important sa evaluam calibrul companiilor insolvente, din perspectiva pierderilor financiare cauzate creditorilor si a dimensiunii sociale, prin locurile de munca pierdute. Din aceasta perspectiva, 2017 a inregistrat o oarecare stabilizare a companiilor insolvente cu venituri peste 1 milion de euro, respectiv 326 firme, comparativ cu 333, in anul anterior", conform sursei citate.
In ciuda acestui fapt, spun reprezentantii companiei, pierderile produse creditorilor de catre firmele insolvente in 2017 s-au ridicat la 9,6 miliarde lei, in crestere cu 13% comparativ cu anul anterior, respectiv 8,5 miliarde lei. Pe de alta parte, numarul locurilor de munca raportate de catre firmele insolvente in 2017 se ridica la 47,578, cu 32% mai mic fata de cel din anul anterior.
Cele 3 greseli majore ale firmelor care au intrat in incapacitate de plata sunt finantarea deficitara a investitiilor, investitiile gresite si politica... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 12:41
Insolventele din Romania raman la un nivel de doua ori mai mare fata de media din Europa Centrala si de Est (ECE), conform datelor prezentate, miercuri, de oficialii Coface.
"Anul 2017 a adus 8.256 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 3% fata de 2016, cand s-au inregistrat 8.053 de noi proceduri. In ciuda minimului din ultimii 15 ani, Romania raporteaza un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%, ceea ce inseamna de aproape doua ori peste media din Europa Centrala si de Est.
In acest context, este mai important sa evaluam calibrul companiilor insolvente, din perspectiva pierderilor financiare cauzate creditorilor si a dimensiunii sociale, prin locurile de munca pierdute. Din aceasta perspectiva, 2017 a inregistrat o oarecare stabilizare a companiilor insolvente cu venituri peste 1 milion de euro, respectiv 326 firme, comparativ cu 333, in anul anterior", conform sursei citate.
In ciuda acestui fapt, spun reprezentantii companiei, pierderile produse creditorilor de catre firmele insolvente in 2017 s-au ridicat la 9,6 miliarde lei, in crestere cu 13% comparativ cu anul anterior, respectiv 8,5 miliarde lei.
Pe de alta parte, numarul locurilor de munca raportate de catre firmele insolvente in 2017 se ridica la 47.578, cu 32% mai mic fata de cel din anul anterior.
Cele 3 greseli majore ale firmelor care au intrat in incapacitate de plata sunt finantarea deficitara a investitiilor, investitiile gresite si politica... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 11:57
Numarul de autovehicule noi vandute in Romania, in 2017, a crescut cu 10,2% fata de anul anterior, pana la 156.527 de unitati, conform datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), prezentate, marti, in cadrul conferintei de presa dedicata Salonului International de Automobile Bucuresti (SIAB) - 2018, ce va avea loc la Romexpo in perioada 23 martie - 1 aprilie.
Statistica oficiala arata, totodata, ca, in aceasta marja de crestere a livrarilor, autoturismele au consemnat un salt de 13,4%, la 130.414 de unitati. La nivel national, vanzarile de autoturisme din anul trecut au fost, ca si in anii precedenti, sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice, ponderea acestora din total fiind de 66%, in comparatie cu 34% pentru persoane fizice.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste autoturismele rulate (in marea lor majoritate nefiscalizate), se observa faptul ca, in anul 2017, au fost inmatriculate circa 520.000 de unitati, cu 72% mai multe decat s-au inregistrat in anul anterior, rezultand un raport intre cele rulate si cele noi de 4,9 ori.
"Aceasta situatie este cauzata, dupa cum APIA a semnalat inca din 2016, de eliminarea, de la 1 februarie 2017 a Timbrului de Mediu".
"Si mai agravant este faptul ca asistam la o crestere a inmatricularilor de autovehicule cu un nivel de poluare ridicat (Euro3 si Euro2), fapt ce va duce, in urmatorii ani, la deteriorarea calitatii mediului si efecte negative asupra sanatatii populatiei... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 15:19
Justitia belgiana a pus sub sechestru 112 camioane ale unei companii banuite ca angaja ilegal soferi romani cu costuri minime, profitand de statutul acestora de lucratori detasati.
Respectiva companie, denumita North Sea Express (NSE) si avand sediul in localitatea belgiana Zeebruges, incredinta operatiunile de transport unei alte companii, East Transport Leasing (ETL), aceasta din urma avand sediul in Slovacia, informeaza AFP.
Insa "administratorul societatii slovace si al celei belgiene este acelasi, iar compania slovaca pare a fi doar o casuta postala", a declarat Filiep De Ketelaere, un reprezentant al autoritatii locale de control din orasul belgian Gent.
Soferii detasati de compania inregistrata in Slovacia erau toti romani si lucrau in Belgia circa trei luni fiecare, apoi veneau intr-un concediu in Romania, dupa care se intorceau in Belgia, fara sa treaca vreodata prin Slovacia, iar acest ciclu s-a repetat continuu timp de opt ani, explica aceeasi sursa.
Plata salariilor soferilor, precum si cotizatiile sociale, erau stabilite in functie de legislatia slovaca, adica la un nivel mult redus comparativ cu cel al Belgiei, de unde rezulta banuiala de "dumping social", mai noteaza responsabilul intervievat de AFP.
Compania ETL, inregistrata la Bratislava, a confirmat ca, fiind o societate-sora a celei belgiene NSE, a angajat soferi romani, dar neaga ca ar fi recurs la practici de dumping social.
"Aceasta afacere ar trebui rezolvata de societatea noastra... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 22:03
Sirienii si-au capatat nedorita faima de refugiati proscrisi, pe care nimeni nu ii doreste. Intr-o Europa mai divizata ca oricand, zecile de mii de oameni care fug din calea razboiului sunt goniti de la granite, cu practici ce aduc aminte de prigoana evreilor.
Cum am devenit atat de intoleranti? Sau poate este doar o falsa impresie? Intrebari la care analistii de la KeysFin au incercat sa caute raspunsuri pornind de la una dintre cele mai concrete dovezi de relatie dintre oameni - business-ul.
Romanii au avut in trecut o relatie foarte buna cu tarile din regiunea care astazi este un teatru de razboi. Din Libia pana in Liban, Palestina si Siria, afacerile romano-arabe au fost infloritoare ani la rand.
Mai mult, mii daca nu zeci de mii de tineri din aceste tari si-au facut studiile la noi in tara, iar unii dintre ei au ramas aici, si-au deschis business-uri si au angajat romani.
Dupa revolutie, o data cu trecerea la economia de piata, afacerile acestora in Romania au explodat. De la controversatii Zaher Iskandarani si Omar Hayssam, la Mohamed Samer Hazam, cel care conduce Rio Bucovina SRL, ca sa vorbim de cele mai mediatizate exemple, in Romania au deschis afaceri sute de investitori sirieni.
Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor si Registrul Comertului, prelucrate de analistii KeysFin,in Romania sunt in prezent active 642 de firme cu actionari, patroni sau administratori sirieni.
Numarul acestora a fost aproape constant in ultimii patru ani, dovada... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 10:53
Insolventa, "cancerul" de care sufera economia romaneasca, are efecte perverse. Desi, in statistici, numarul cazurilor de insolventa este in scadere, in spatele cifrelor se ascunde o situatie alarmanta.
Tot mai multe firme cu afaceri de peste 1 milion de euro isi declara incapacitatea de plata, arata o analiza realizata de KeysFin. Mai mult chiar, avem de patru ori mai multe firme in insolventa decat tarile din jur.
Peste 4.700 de societati au intrat in insolventa in primele 6 luni, in scadere cu 55,98% comparativ cuaceeasi perioada din 2014, arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Cel mai mare numar de companii intrate in insolventa, 1076, a fost inregistrat in municipiul Bucuresti, in scadere cu 50,74%, in primelesaseluni comparativ cu aceeasi perioada din 2014.
Pe urmatoarea pozitie se situeaza judetul Bihor, cu 303 companii in insolventa (-62,91%), Timis cu 284 firme (-40,96%) si Maramures cu 276 (+10,74%) - singurul judet in care numarul insolventelor a crescut fata de anul trecut.
Statistica mai arata ca, din punct de vedere al riscului insolventelor, cele mai sigure judete sunt Calarasi, Harghita, Bistrita Nasaud, Botosani, Salaj si Teleorman, acolo unde numarul firmelor care au declarat incapacitatea de plata nu trece de 50 de cazuri.
Datele statistice arata promitator, la prima vedere, insa ascund unfenomen alarmant, dat de efectele intrarii in vigoare a Codului Insolventelor.
Potrivit expertilor de la KeysFin, Codul... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 10:06
In Romania, aproape toate afacerile mici si mijlocii au sediul intr-un apartament, arata un studiu recent.
Mai exact, 98% dintre afacerile din sectorul IMM-urilor din Romania sunt microintreprinderi de tip SRL.
Ele au sediul la domiciliul proprietarilor sau la o casuta postala. De asemenea, au maxim 2 angajati si o cifra de afaceri de pana in 100 de milioane de lei/anual, releva un studiu privind business-ul intreprinderilor micro, mici si mijlocii (IMM), realizat de compania de business information si credit management KeysFin, remis luni Ziare.com.
Relansarea economiei, o fata morgana: Numarul firmelor noi, la nivelul minim al ultimilor 6 ani
Radiografia IMM-urilor
Potrivit datelor obtinute de la peste 600.000 de firme inregistrate in ultimii 10 ani, cele mai multe sunt SRL-uri, detinute de actionari romani, cu varsta de peste 40 de ani, in majoritate barbati, si care activeaza in principal in comert.
Doar 2% dintre IMM-uri sunt inregistrate la RECOM ca societate pe ...citeste mai departe despre "Afacerile se fac din sufragerie: Romania, tara firmelor de apartament" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Martie 2015, ora 11:08
Daca in statisticile oficiale pare ca am depasit criza si ca economia merge tot mai bine, in realitate business-ul se restrange tot mai mult, iar numarul firnelor nou infiintate, un indicator relevant privind sentimentul investitorilor, a ajuns la minimul ultimilor 6 ani, arata un studiu realizat de compania de business information si credit risk management KeysFin.
Potrivit datelor oficiale, numarul firmelor nou infiintate a fost anul trecut de 101.627, cu 19% mai putine decat in 2013. Mai mult chiar, este cel mai scazut numar de business-uri nou deschise in ultimii sase ani, se arata un comunicat remis Ziare.com.
Cate firme au intrat in insolventa in primele 11 luni din 2014
Statistica arata ca cele mai multe afaceri noi, peste 30%, sunt in domeniul comertului si repararii auto-moto (26.541), proportie similara cu cea din anii precedenti.
De interes au fost, anul trecut, si afacerile din sectorul activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice (11%), transport si ...citeste mai departe despre "Relansarea economiei, o fata morgana: Numarul firmelor noi, la nivelul minim al ultimilor 6 ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 14:54
Primul-ministru Emil Boc a anuntat ca numarul de firme nou infiintate in primele opt luni ale anului a crescut, comparativ cu perioada similara a anului 2010, in timp ce in cazul firmelor inchise, scaderea numarului lor este semnficativ mai mare fata de anul trecut, conform NewsIn.In opinia lui Boc, datele furnizate de Registrul Comertului confirma tendinta de crestere economica a Romaniei, estimata la 1,5%.
"Statistic, numarul firmelor nou infiintate este cu 27% mai mare decat in primele opt luni din 2010, iar numarul firmelor care si-au inchis activitatea a scazut cu 72%, in primele opt luni din 2011 in comparatie cu 2010", si-a anuntat Boc colegii din Guvern, subliniind ca este nevoie ca programele de investitii initiate de ministere sa continue astfel incat mediul privat sa fie incurajat si, implicit, sa apara mai multe locuri de munca.
De aceea, este nevoie ca prioritare sa devina acele investitii cu efect multiplicator in economie, inclusiv asupra sectorului privat.
"Aveti grija la Ministerul Finantelor cu privire la implementarea imediata a modificarilor Codului Fiscal care sprijina mediul de afaceri, astfel incat acele elemente noi pe care le-am introdus si care vin sa sprijine firmele sa poata sustine activitatea lor", i-a spus Boc ministrului de Finante, Gheorghe Ialomitianu, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri. mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 18:30