Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a deschis cutia Pandorei, declarand zilele trecute ca vrea sa fie "primul manager privat" in Guvern.
Din pacate, dorinta ministrului economiei nu are nici o legatura cu ceea ce inseamna un manager privat in sistemul de stat, ci doar cu problema legata de bani, de salariu. Nu-i mai ajung banii castigati din retributia de ministru si, in consecinta, "daca eu aduc bani, sa-mi dati voie ca din banii acestia sa dau o parte oamenilor care i-au produs". Suna bine, suna populist, dar nu are nici o legatura cu chestiunea in cauza.
Romania este departe de a rezolva problema managementului privat in companiile de stat, cu toate ca aceasta a fost una din obligatiile asumate in fata Fondului Monetar International si a Comisiei Europene. Nu pentru ca nu ar fi vrut, ci pur si simplu pentru ca nu a stiut cum sa faca.Declaratiile domnului Vosganian vin sa ne confirme acest lucru. Tocmai de aceea, Energy-Center si-a propus sa surprinda cateva din problemele care tin de rolul si importanta managementului privat, precum si ceea ce ne lipseste in aceasta intreprindere.
Managementul reprezinta o activitate de gospodarire a resurselor, de fructificarea a oportunitatilor si combatere a pericolelor existente pentru companie. Aceasta se bazeaza pe un plan al actionarilor/proprietarilor firmei, care stabilesc obiectivele, directile si conduita companiei. Acestia deleaga conducerea companiei unui numar de administratori, care au ca sarcina sa... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 12:00
Ministerul Economiei reia procesul de selectie a managementului privat la companiile de stat din portofoliul institutiei, suspendat in vara odata cu incetarea contractului cu firma Pedersen & Partners.
"Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), reia procedura de achizitie de servicii de asistenta pentru recrutare si plasare de personal de administrare in vederea selectarii membrilor consiliilor de administratie/consiliilor de supraveghere la societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, aflate in portofoliul Ministerului", se arata intr-un comunicat transmis marti seara de institutie.
Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa instituie pana la finele anului management privat la mai multe companii de stat.
Romania va finaliza inainte de termen - luna martie a anului viitor - actualul acord cu FMI si va incheia o noua intelegere, care ar putea fi aprobata in board-ul institutiei in luna februarie.
Incheierea anticipata a acordului sugereaza ca vor fi preluate in urmatoarea intelegere majoritatea conditiilor neindeplinite de partea romana, in principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizari si de introducere a managementului privat.
Potrivit ultimului memorandum asumat de Guvern, companiile Electrica Furnizare si Complexul Energetic Oltenia urmau sa aiba management privat pana la finele lunii septembrie, iar la Romgaz,... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 08:24
Ministerul Economiei a inceput, vineri, a doua licitatie in care companiile de executive search sunt asteptate sa depuna dosarele de participare pentru proiectul "CEO la stat". Si companiile locale sunt invitate acum, insa experienta cu statul le face sa ezite.
Credibilitatea este cea mai mare problema a statului, spune Ana Ber, Senior Consultant Dr. Pendl & Dr. Piswanger, invocand experientele pe care firmele serioase de executive search le-au avut cu statul drept motivul principal pentru care licitatia din 23 decembrie 2011 nu a avut nicio oferta.
De aceasta data ar putea exista oferte la nivel international, de la firme de executive search de talie mondiala precum Korn/Ferry, Spencer Stuart sau Egon Zehnder, spun surse citate de ZF.
Head-hunterii locali, asteptati si ei la Ministerul Economiei
Conditiile de participare s-au schimbat, dupa ce, la prima licitatie ministerul nu a reusit sa atraga head-hunteri internationali.
Acum pot intra in cursa si companiile de executive search din Romania pentru ca, daca la prima licitatie, concursul putea fi castigat de un consortiu de firme cu o cifra de afaceri medie de 40 de milioane de euro in ultimii trei ani, fiecare membru al asociatiei avand o cifra de afaceri de mimimum 10 milioane de euro, acum cifra de afaceri individuala nu mai este o cerinta de baza.
Un motiv pentru care Ministerul Economiei nu a primit nicio oferta la prima licitatie ar putea fi lipsa de credibilitate in fata companiilor.
"Astfel... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 12:26
Guvernul si Fondul Monetar International (FMI) au convenit ca Electrica SA sa nu mai fie inclusa pe lista companiilor de stat la care va fi numit un manager privat, dupa ce furnizorul de energie electrica a fost inclus in aceasta categorie in negocierile initiale dintre cele doua parti.
Scrisoarea de intentie convenita in final de Guvern cu FMI, in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, nu mai prevede includerea Electrica printre companiile de stat cu management privat, asa cum stabilea proiectul scrisorii, relateaza Mediafax.
Pe lista primelor companii care vor avea manager privat au fost insa mentinute Posta Romana, Tarom, Electrificare CFR, SN Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.
CFR Marfa a fost scoasa din aceasta categorie si introdusa intr-un proces de privatizare cu un investitor strategic, care sa fie incheiat pana la sfarsitul lunii octombrie a anului viitor si in care sa poata fi implicate BERD si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.
In acelasi timp, pe lista companiilor la care va fi numit un manager privat ulterior in cursul anului viitor a fost inclusa CN Administratia Porturilor Maritime Constanta. Pe aceasta lista se mai afla CFR SA, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.
La inceputul lunii decembrie, Guvernul a avizat cadrul legal care permite incepand cu anul viitor angajarea de manageri privati in companii de stat, stabilind totodata ca nivelul... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 14:03
Firmele Pedersen&Partners, Agentia Proffesional SRL Bucuresti si asocierea dintre firma lui George Butunoiu si casa de avocatura Biris Goran au depus oferte pentru a recruta managementul privat la companiile din subordinea Ministerului Economiei, informeaza Mediafax."Pedersen, Agentia Proffesional SRL si asocierea George Butunoiu cu Biris Goran au depus oferte pana la termenul limita", au declarat marti pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei.Pedersen & Partners a fost infiintata in 2001 si este una dintre cele mai mari companii de executive search din regiune. Firma are operatiuni in 41 de tari.Butunoiu activeaza in domeniul recrutarii si al consultantei in resurse umane din 1992. El detine 60% din firma George Butunoiu management Consulting.Casa de avocatura Biris Goran, infiintata in 2006, ofera servicii in domeniul taxelor, imobiliar, concurenta si funziuni si achizitii.Agentia de Servicii Proffesional SRL are un capital social de 19.000 de lei, controlat in proportie de 31% de Fundatia Euxinus, precum si de doua persoane fizice - Dragos Teofan Marian Munteanu (29%) si Maria Cristina Pasat (40%).Termenul de depunere a ofertelor pentru alegerea consultantului care va sprijini MECMA in procesul de recrutare a noilor manageri a expirat marti, la ora 12:00.Potrivit surselor din Ministerul Economiei, au mai fost doua oferte, insa acestea au fost respinse pentru ca au fost transmise dupa ora 12:00.Perioada de valabilitate a ofertelor este de 60 de zile si... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 17:17
Ministerul Economiei a anuntat ca printre primele companii din subordine care vor avea management privat se numara Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si Compania Nationala Romarm, anunta NewsIn."Primele companii aflate in subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) care vor avea management profesionist desemnat prin metode specifice au fost stabilite la nivel guvernamental, la propunerea MECMA.
Companiile sunt S.C. Hidroelectrica S.A, S.C. Oltchim S.A, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare si Compania Nationala Romarm S.A", se arata intr-un comunicat al ministerului, transmis duminica.In comunicat se precizeaza ca in data de 13 septembrie 2011 expira termenul de depunere a ofertelor pentru alegerea consultantului care va sprijini MECMA in procesul de organizare a activitatii de recrutare a noilor manageri.Compania de consultanta care va castiga selectia va intocmi pentru fiecare dintre cele cinci companii caietele de sarcini ce vor sta la baza licitatiilor pentru desemnarea firmelor de recrutare. mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 08:27
Hidroelectrica, Oltchim, Tarom si CFR Marfa sunt companiile de stat unde atat FMI, cat si autoritatile romane au convenit pana acum sa numeasca management privat, lista finala urmand sa fie definitivata pana la jumatatea lunii septembrie, au declarat surse guvernamentale, informeaza Mediafax.
Potrivit surselor, Ministerul Economiei a propus o lista de sapte companii care vor avea management privat, respectiv Compania Nationala a Huilei (CNH), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Elcen, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romaero si Oltchim.
Dintre aceste companii, doar Hidroelectrica si Oltchim se afla si pe lista de propuneri a FMI. Celelate companii pentru care institutia financiara internationala a propus management privat sunt Nuclearelectrica, Transgaz, Romarm, Romgaz si Transelectrica.
Pentru companiile din subordinea Ministerului Transporturilor, FMI a propus management privat la Tarom CFR Marfa, Metrorex, CFR Calatori si CFR Infrastructura. Dintre acestea, doar Tarom si CFR Marfa se afla pe lista Ministerului Transportului.
Potrivit Andreei Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc, primele 7-10 companii de stat vor avea management privat si noi membri in Consiliile de Administratie pana la sfarsitul lunii februarie a anului viitor.
"Lista scurta cu propunerile de directori generali si criteriile de selectie pentru membrii Consiliului de Administratie (va fi stabilita - n.r.) pana la 1 decembrie 2011. Numirea managerilor selectati si a... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 22:22
Primele 7-10 companii de stat vor avea management privat si noi membri in Consiliile de Administratie pana la sfarsitul lunii februarie a anului viitor, potrivit datelor prezentate de Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc."Lista scurta cu propunerile de directori generali si criteriile de selectie pentru membrii Consiliului de Administratie (va fi stabilita - n.r.) pana la 1 decembrie 2011. Numirea managerilor selectati si a membrilor Consiliului de Administratie (se va face - n.r.) pana la sfarsitul lunii februarie 2012", arata Vass.
O prima etapa a acestui proces de alegere a unor noi directori generali la companiile de stat este reprezentata de separarea functiei de director general de cea de presedinte a Consiliului de Administratie. Aceasta operatiune este in derulare, iar primele companii la care va fi aplicata sunt Oltchim Ramnicu Valcea si la Conpet Ploiesti.
Potrivit Andreei Paul Vass, pana la 1 octombrie vor fi selectate firmele pentru recrutarea managerilor.
Mai multi consultanti si directori de companii de stat si private, prezenti joi la o dezbatare ZF Expert, considera ca succesul numirii managementului privat depinde de reducerea influentei politice in conducerea companiilor de stat, stabilirea clara a obiectivelor in contractele de mandat ale directorilor si de pachete salariale corelate cu profitul obtinut.
Printre companiile care ar putea avea manageri privati se numara Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfa, CFR Calatori, CFR... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 15:39
Privatizarea managementului la Compania Nationala a Huilei este cea mai buna solutie pentru criza actuala, sustine actualul director general al CNH, Constantin Jujan. "Este cea mai buna solutie, pentru toate companiile de stat, managementul privat, cu atat mai mult si pentru Compania Huilei, unde tot timpul ceea ce a fost reglementat, ceea ce a fost lege, a constituit si subiect de negociere, lucru care nu cred ca mai este admisibil in conditiile unui management privat.
Cred ca managementul privat va rezolva problemele in limita legii, deci tot ce este legal are obligatia sa se respecte", a declarat Constantin Jujan. Privatizarea acestui sector o va face ministerul de resort, iar deocamdata actualul director general spune ca nu s-a gandit si la aceasta functie. "Ministerul Economiei va selecta o firma care se va ocupa de acest lucru si care va selecta personalul care participa, sau firma care poate sa administreze aceste companii", mai spune Jujan.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 00:49