Piata locala de IT va atinge un volum de 5,9 miliarde de euro pana la finele acestui an, aproximativ 80% fiind reprezentat de exporturi, conform celui mai recent studiu realizat de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
"Volumul pietei locale de IT a crescut in ultimii ani cu o rata relativ constanta, de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Pentru sfarsitul lui 2019, ANIS estimeaza un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezinta segmentul software si servicii, iar 1,1 miliarde alte activitati din piata de IT. In acest context, ANIS estimeaza mentinerea cotei de crestere anuala, atingand un procent de 25% pana in 2022, respectiv un volum de 7,3 miliarde de euro", se arata in studiul citat.
Aproximativ jumatate din veniturile totale (2,7 miliarde de euro) sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajati, urmate de companiile mici (cu pana in 50 de angajati) care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro si companii medii (50 - 249 angajati), care contribuie cu 1,2 miliarde de euro.
De asemenea, firmele cu capital strain, desi reprezinta numai 10% din numarul total de companii din industrie, genereaza 73% din veniturile pietei si au un ritm sustinut de crestere, de circa 12% pe an, comparativ cu cele romanesti, care genereaza circa 27% din piata, iar in ultimii trei ani au fost marcate de stagnare.
La nivel geografic, Bucurestiul contribuie cu 63% dintre venituri, iar celelalte regiuni importante sunt... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 14:22
Cunoastem ca Romania este tara cu una dintre cele mai rapide conexiuni la Internet, stim ca specialisti romani sunt foarte buni in tehnologia informatiilor si ca ponderea industriei de IT&C in PIB-ul Romaniei concureaza cu productia industriala.
Si totusi cand inventariem factorii care conduc la aceasta dezvoltare a industriei de IT&C din Romania regasim putine startup-uri si companii antreprenoriale in tehnologie. Putine, prin comparatie cu tarile baltice si central europene.
Cel putin asa arata datele din The European Digital City Index realizat de Netguru - digitalcityindex.eu, acolo unde Bucurestiul e abia pe locul 10 in ce priveste ecosistemul de startup si locul 6 in ce priveste ecosistemul de scaleup din Europa de Est.
Avem putini antreprenori in IT
Spiritul antreprenorial nu este foarte prezent in industria de tehnologie a informatiei din Romania. Sunt initiative care se sting rapid din cauza dificultatii de accesare a fondurilor necesare, necunoasterii schemelor de finantare minimis, prin bursa, respectiv pe piata AeRO, sau din lipsa unui business plan riguros. Educatia de profil este structurata nerelevant pentru competitivitatea acestei piete.
Multi dintre specialistii de IT prefera sa fie salariati si nu parteneri intr-un business antreprenorial. Au idei pe care le tin sub obroc de teama sa nu le "fure" cineva. Spiritul de asociere este deficitar, iar exemplele de succes strabat cu greu in spatiul public.
Mai mult, companiile din Romania nu... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 11:45
Studiile avertizau, la sfarsitul anului trecut, ca industria romaneasca de IT risca sa se prabuseasca "intocmai ca industria metalurgica", daca statul nu ia masuri. Cu toate acestea, nu toti jucatorii din piata sunt de aceeasi parere.
Andu Morie, CEO al Adonis Software, unul dintre jucatorii de top din piata romaneasca a dezvoltatorilor de aplicatii mobile, a vorbit pentru Business24 despre sperantele sale, la inceput de 2018, pentru industria in care activeaza.
Potrivit acestuia, lucrurile nu stau chiar atat de rau. "Da, din ce in ce mai multe multinationale vin si investesc in Romania, acaparand astfel majoritatea pietei. Traim intr-o era a globalizarii si acest lucru este normal, avand in vedere ca Romania este o plaja foarte buna pentru investitorii straini din IT", spune acesta.
Pe de alta parte, nu toata lumea isi doreste sa lucreze intr-o corporatie. Exista destui oameni care prefera companiile mici si mijlocii sau care vor sa isi dezvolte o afacere pe cont propriu, puncteaza antreprenorul.
El aminteste ca sunt din ce in ce mai multe startup-uri romanesti in IT care reusesc: LiveRail, CleverTaxi, SmartBill etc. Inovatia este si ea in crestere, nu doar outsourcing-ul.
"IT-ul romanesc este unul din cele mai bune lucruri care se intampla in tara. Sunt sanse foarte mici ca industria romaneasca de IT sa se prabuseasca. Iar comparand-o cu industria metalurgica e ca si cum am compara mere cu portocale", spune Andu Morie, intr-un interviu acordat Business24.... mai mult
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 16:27
1Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software (ARIES) anunta ca s-au inregistrat cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic in Romania, intre 2011 si 2016. Potrivit celui mai recent studiu al asociatiei, cifra de afaceri cumulata a firmelor de IT s-a dublat, in contextul in care segmentul IT detine o pondere din ce in ce mai crescuta in economia nationala, depasind, impreuna cu domeniul tehnologiilor comunicarii, 6% din PIB.
Practic, numarul companiilor din IT la nivel national a crescut in perioada 2011-2016 de la 9.823 la 14.339, si se previzioneaza ca la finalul anului 2017 se va depasi numarul de 17.000, potrivit ARIES Transilvania, care anunta rezultatele unui amplu studiu national al pietei de IT din Romania, realizat cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, si care analizeaza evolutia domeniului pe parcursul a sase ani, intre 2011 si 2016.
Evolutia industriei de IT la nivel national este una semnificativa: in cele 14.339 firme inregistrate in anul 2016 lucrau peste 100.000 de angajati, numarul acestora crescand cu 75% in ultimii 6 ani.
Mai mult decat atat, in perioada analizata se remarca dublarea numarului de startup-uri, ceea ce indica aparitia pe piata si a tinerilor antreprenori, promotorii de noi idei, noi solutii si o noua atitudine in business, completand astfel companiile cu experienta care au crescut in ritm sustinut in ultimii ani.
Capacitatea acestor startup-uri de a rezista unei concurente puternice... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 15:49
Sectorul IT&software romanesc tinde sa devina ringul marilor jucatori internationali, in conditiile in care tot mai multe startup-uri romanesti, intreprinderi mici si mijlocii, se confrunta cu conditii vitrege in piata, provocate pe de o parte de concurenta acerba a multinationalelor si pe de alta de deciziile fiscale controversate si de absenta unor masuri de stimulare economica, se arata intr-un studiu de specialitate, remis joi AGERPRES.
Daca, pe ansamblu, industria software din Romania se afla pe un trend pozitiv, cu potentialul de a asigura peste 10% din PIB in urmatorii ani, de la 6% in prezent, in interiorul industriei, fenomenul concentrarii afacerilor in mainile unui numar redus de jucatori, in special multinationale, tinde sa devina tot mai acut, arata datele studiului KeysFin, preluate din barometrul privind starea business-ului romanesc.
Statistica arata ca mai mult de 60% din industria software este controlata, in prezent, de marii investitori straini. Daca in 2012, cea mai mare parte din piata apartinea IMM- urilor, in 2016 s-a ajuns ca marii jucatori sa detina 36%, iar fenomenul tinde sa se acutizeze.
'Daca in 2012, firmele mici si mijlocii generau 25% din cifra de afaceri, cu 10% mai mult decat corporatiile, in 2016, procentele s-au schimbat substantial. Cele mai mari 40 de firme din piata au ajuns sa o domine (36%), cu afaceri de peste 50 de milioane de euro fiecare.
Spre comparatie, cele 17.000 de microintreprinderi, in general startup-uri,... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 14:08
1Romania are un potential foarte mare de dezvoltare in sectorul IT, dar, deocamdata, se claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste gradul de digitalizare, se arata intr-o analiza PwC remisa marti.
Romania se claseaza pe locul 28 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste indicele DESI- Digital Economic and Society Index, calculat de Comisia Europeana, conform analizei PwC.
"Noua, romanilor, ne place sa ne mandrim cu vitezele exceptionale ale serviciilor noastre de banda larga de mare viteza, cu calitatea specialistilor IT, care sunt foarte cautati de catre marii jucatori globali din domeniul tehnologiei, si cu inventiile si aplicatiile IT lansate in Romania. Insa privita la nivel statistic, performanta tarii noastre in ceea ce priveste digitalizarea este mai degraba modesta. Mai avem inca multe de facut pentru a beneficia cu adevarat de a patra revolutie industriala, cea digitala, iar analiza PwC a venit cu o serie de recomandari pentru a valorifica la maximum potentialul tarii", a declarat Ionut Simion, country managing partner, PwC Romania, coordonatorul acestui studiu.
In document se mentioneaza ca, desi Romania are performante in ceea ce priveste abonamentele la servicii de mare viteza (locul 2 in Uniunea Europeana), precum si cu privire la pretul relativ raportat la venit pentru serviciile fixe de banda larga (locul 10), tara noastra se situeaza pe locul 22 din 28 in ceea ce priveste conectivitatea, avand de recuperat in privinta acoperirii... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 16:17
1Companiile care activeaza in industria IT din Romania au generat, in 2014, venituri cumulate de 4 miliarde de euro si ofera locuri de munca permanente pentru 75.500 de angajati.
Studiul remis Ziare.com se numeste "Clusterul iTech Transilvania" by ARIES si a fost realizat in baza veniturilor oficial declarate ale tuturor celor 14.000 de companii analizate, dar si pe un esantion de 393 reprezentanti ai celor mai mari firme de profil din tara.
Acesta arata ca Bucurestiul si Clujul conduc detasat in topul regional al zonelor cu cele mai numeroase companii de profil, cu 48% din total.
Pe de alta parte, Cluj-Napoca are cei mai multi specialisti IT la nivelul intregii populatii a orasului, 1 dintre 25 de clujeni lucrand in acest domeniu.
In ceea ce priveste forta de munca activa, in Bucuresti si judetele Cluj, Iasi si Timis sunt prezenti 73% din totalul angajatilor din industria IT locala.
Bucurestiul se remarca de departe ca fiind orasul cu cei mai mari angajatori, asigurand ...citeste mai departe despre "Industria care genereaza venituri de 4 miliarde de euro in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 18:12
Afacerile din sectorul IT au atins, in 2014, nivelul record de 15,6 miliarde de lei, echivalentul a 3,4 miliarde de euro.
In acest domeniu, tara noastra asigura, in principal, export de software si servicii de consultanta&suport tehnic.
Potrivit unui studiu realizat de agentia de business information KeysFin, in IT-ul romanesc activeaza in prezent 13.777 de firme, cu peste 2.000 mai multe decat in 2010, arata un comunicat remis joi Ziare.com.
Din 2010 si pana in prezent, afacerile din acest sector au crescut de la 12,52 miliarde lei, la nivelul istoric de 15,69 miliarde de lei. Si numarul salariatilor a evoluat progresiv, pe masura ce business-ul a capatat amploare, ajungand la 63.059 in 2014, de la 52.885 in 2010.
Sectorul IT a ajuns, astfel, unul dintre angajatorii de top din economie, privind prin prisma salariilor peste medie (1.000-3.500 euro).
"Datele financiare din ultimii patru ani arata ca business-ul IT s-a adaptat excelent perioadei de criza, reusind sa evite ...citeste mai departe despre "Business-ul care asigura viitorul Romaniei: Record istoric realizat de un sector al economiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 12:15
INSOFT obtine primul loc la sectiunea "Rising Star" in cadrul competitiei "Deloitte Central Europe Technology FAST 50 2013".
Evolutia remarcabila a companiei INSOFT Development & Consulting a fost apreciata la nivel international, in cadrul competitiei care premiaza cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune. Aflata la cea de-a 14-a editie, Technology FAST 50 a devenit o competitie reper pentru industria de profil din Europa Centrala, prestigiul adus finalistilor fiind cu atat mai mare cu cat criteriul principal de selectie este proprietatea intelectuala.
In cadrul competitiei exista o categorie distincta - "Rising Star" - ce se adreseaza companiilor tinere, in plina ascensiune, care sunt operationale de cel mult cinci ani.
"Felicitam compania INSOFT Development & Consulting pentru debutul sau exceptional in clasamentul Deloitte Technology FAST 50", spune Alina Mirea, Partener Audit, specializata in industriile Tehnologie, Media si Telecomunicatii. "Este o dovada in plus ca firmele locale ce isi desfasoara activitatea in sectorul tehnologic inregistreaza performante comparabile cu cele ale companiilor din Europa Centrala. Desi este o companie tanara, rezultatele obtinute de INSOFT ne determina sa o consideram un candidat promitator pentru editiile viitoare ale clasamentului nostru".
Ascensiunea INSOFT s-a bazat pe o strategie de afaceri solida si pe o serie de alti factori-cheie: extinderea continua a expertizei echipei de specialisti, investitii... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 15:25