O companie IT din Cluj-Napoca ofera consultanta autoritatilor unor state din Africa in domeniul digitalizarii institutiilor si a terminat proiectul pentru realizarea site-ului Guvernului din Rwanda.
Daniel Homorodean, CEO al companiei clujene, a declarat pentru Mediafax ca, incepand din toamna trecuta, s-a inceput un program de internationalizare in Africa, primele proiecte fiind deja in derulare, cu rezultate vizibile.
IT-istii clujeni au oferit consultanta guvernelor de pe acest continent in domeniile digitalizarii institutiilor, dezvoltarii capacitatii tehnice nationale si constituirii comunitatilor tehnologice.
"Cu sprijinul nostru, Guvernul Rwandei a lansat la sfarsitul lunii aprilie site-ul propriu in limba engleza, care este limba oficiala, iar planurile prevad realizarea, tot cu ajutorul firmei noastre, a peste 300 de site-uri ale autoritatilor centrale din aceasta tara, de la ministere la alte institutii", a spus Homorodean.
Acesta a precizat ca a calatorit frecvent in tari din Africa incepand cu anul 2008, dar nu a identificat oportunitati de afaceri decat in ultimii ani, dupa ce a constatat ca ritmul si perspectiva de dezvoltare va face din continent o piata fenomenala, cu o populatie care va ajunge la 2 miliarde de persoane in 2050.
"Pana in 2035, populatia apta de munca din Africa va cumula mai mult decat populatia apta de munca de peste tot din restul lumii. In plus, orice stat in momentul de fata are nevoie de digitalizare, mai ales cele din... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 11:30
Romanii sunt campioni europeni la Internet, atat pentru viteza, cat si datorita nivelului informaticienilor, semnaleaza un articol aparut in presa franceza, in care se vorbeste in special despre dezvoltarea acestui domeniu la Cluj Napoca, "Silicon Valley" al Europei.
Totul a inceput la mijlocul anilor '80, cand dictatorul Nicolae Ceausescu a lansat un program de pregatire a informaticienilor in scoli, scrie slate.fr.
Dupa caderea comunismului, piata telecomunicatiilor s-a deschis si Romania a trecut repede la fibra optica. Salariul mediu de 425 de euro net si pregatirea specialistilor au atras aici numeroase companii. Dinamismul IT este o constanta in special la Cluj Napoca, supranumit "Silicon Valley" al Europei.
Aici au prins viata numeroase site-uri si aplicatii uzuale. Si tot aici, in 2014, doua scoli de informatica franceze si-au deschis portile: Academy+Plus si Simplon.co. Amandoua formeaza dezvoltatori IT folosind metode pedagogice inovative.
Academy+Plus a fost ...citeste mai departe despre "Romania, tara informaticienilor de nivel inalt si a Internetului de mare viteza" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 17:20
Companiile care activeaza in industria IT din Romania au generat, in 2014, venituri cumulate de 4 miliarde de euro si ofera locuri de munca permanente pentru 75.500 de angajati.
Studiul remis Ziare.com se numeste "Clusterul iTech Transilvania" by ARIES si a fost realizat in baza veniturilor oficial declarate ale tuturor celor 14.000 de companii analizate, dar si pe un esantion de 393 reprezentanti ai celor mai mari firme de profil din tara.
Acesta arata ca Bucurestiul si Clujul conduc detasat in topul regional al zonelor cu cele mai numeroase companii de profil, cu 48% din total.
Pe de alta parte, Cluj-Napoca are cei mai multi specialisti IT la nivelul intregii populatii a orasului, 1 dintre 25 de clujeni lucrand in acest domeniu.
In ceea ce priveste forta de munca activa, in Bucuresti si judetele Cluj, Iasi si Timis sunt prezenti 73% din totalul angajatilor din industria IT locala.
Bucurestiul se remarca de departe ca fiind orasul cu cei mai mari angajatori, asigurand ...citeste mai departe despre "Industria care genereaza venituri de 4 miliarde de euro in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 18:12
Voicu Oprean este un antreprenor vizionar care a pus bazele unei companii de IT in Romania in 1998, chiar la Cluj, cu mult inainte ca acest oras sa devina cel mai mare centru IT din tara. Ulterior, in 2004, lansa primul produs IT mobil romanesc, cand pe piata existau doar Palm si Windows Mobile.
Tot el este si cel care a propus solutia de monitorizare a agentilor de vanzari firmelor de distributie, un domeniu aflat atunci in plina crestere.
" (...) primele luni dupa intoarcere in tara am lucrat intr-un apartament de bloc unde aveam si o saltea de dormit - daca ma prindea o ora prea tarzie. Oricum a trebuit sa treaca 8 ani ca sa ajungem la primul milion de euro, in 2006", isi aminteste fondatorul AROBS primii pasi in lumea afacerilor, dupa experienta sa din California.
Acum incaperile companiei sale aduc izbitor cu cele ale Google, atat ca impartire cat si ca atmosfera:
"Avem spatii de interactiune intre oameni. In sediile noastre sunt prezente si zone ample de relazare, zona de sport, si cate un bar unde barmani profesionisti ofera cel mai bun expresso sau latte din Cluj, dar si fresh-uri proaspete sau smooties (...) ", spune Voicu Oprean, intr-un interviu acordat Business24.
Ati pus bazele AROBS in 1998, dupa ce ati activat deja in domeniu, in cadrul unei companii din Statele Unite. Cum s-a nascut ideea AROBS?
Am lucrat in USA in 1997 la o firma de IT din California, care ulterior mi-a devenit client. Ideea numelui mi-a venit la un targ de IT din Las... mai mult
Sambata, 28 Iunie 2014, ora 00:00
Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj cauta un teren cu o suprafata de 300 de hectare pentru construirea unui orasel de genul "Silicon Valley", care sa reuneasca firme de IT si locuinte pentru specialisti, investitie estimata la 300 de milioane de euro.
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, vineri, ca rolul institutiei este de a identifica terenul si de a aduce facilitatile la intrarea in zona respectiva, iar Guvernul va trebui sa aduca o firma "ancora", "una foarte mare, din strainatate, care activeaza in domeniul IT".
"Productia IT este, la Cluj, pe primul loc in tara. Clujul a fost desemnat pol national de crestere in domeniul cercetarii-dezvoltarii si comertului IT, iar programul guvernamental care se refera la acest lucru prevede un orasel de genul 'Silicon Valley', cu spatii pentru firmele de IT si locuinte pentru cei ce vor lucra in aceasta industrie, dar si dezvoltarea unui pavilion expozitional.
Programul va fi derulat cu sustinere guvernamentala din partea Guvernului Romaniei si din partea SUA si este in valoare de 300 de milioane de euro. Rolul Consiliului Judetean Cluj este de a identifica o zona, de a aduce facilitatile la intrarea in aceasta zona. Cautam in aceasta perioada un teren de circa 300 de hectare, in afara municipiului Cluj-Napoca, pentru aceasta investitie. Restul depinde de Guvern, care sa aduca o firma , adica una foarte mare, din strainatate, care activeaza in domeniul IT2, a spus Uioreanu.
El a... mai mult
Sambata, 16 Februarie 2013, ora 10:12