Pentru ca firmele in insolventa sa cesioneze o creanta bugetara, o comisie de selectie a Fiscului pentru recuperarea creantelor bugetare va analiza daca acela care le preia indeplineste anumite criterii, arata un proiect de act normativ al Fiscului care reglementeaza operatiunile necesare.
Consultantul fiscal Adrian Benta precizeaza ca, in prezent, creantele bugetare ale firmelor in insolventa pot fi cesionate "dupa confirmare prin decizie fiscala", nefiind constituita o comisie speciala.
Printre criteriile de selectie se afla: termenul de plata cat mai scurt, oferta cea mai avantajoasa si garantia cea mai favorabila din perspectiva maximizarii recuperarii creantelor bugetare, mai arata un Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pentru aprobarea procedurii privind cesiunea creantelor bugetare datorate de debitorii aflati in procedura insolventei.
"Procedura de cesiune a creantelor bugetare poate fi initiata de creditorul bugetar, respectiv organul fiscal central, care s-a inscris in tabelul definitiv de creante cu creante bugetare. (...) Fac obiectul cesiunii, creantele bugetare inscrise de organul fiscal in tabelul definitiv de creante, ramase nestinse la data incheierii contractului de cesiune", mentioneaza proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii privind cesiunea creantelor bugetare datorate de debitorii aflati in procedura insolventei.
In elaborarea noii proceduri, s-a avut in vedere indeplinirea... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 22:37
Numarul societatilor comerciale si persoanelor fizice autorizate intrate in insolventa a crescut in primele patru luni cu 17,38%, comparativ cu perioada similara din 2017, la 2.965, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Cele mai multe firme si PFA-uri intrate in insolventa sunt in Bucuresti, respectiv 572 (plus 12,82% fata aceeasi perioada din 2017) si in judetele Bihor - 192 (plus 18,52%), Iasi - 187 (plus 21,43%) si Timis - 151 (plus 32,46%) . Numai in luna aprilie au intrat in insolventa 660 de firme si PFA-uri.
Pe domenii de activitate, cel mai mare numar de insolvente s-a inregistrat in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor - 904 (plus 20,37%).
De asemenea, in perioada ianuarie - aprilie 2018, un numar de 6.958 de firme si-au suspendat activitatea (plus 35,58%), iar 12.653 au fost dizolvate, cu 62,51% mai multe.
Insolventele din Romania raman la un nivel de doua ori mai mare fata de media din Europa Centrala si de Est (ECE), conform datelor prezentate in februarie de oficialii Coface.
"Anul 2017 a adus 8.256 de proceduri noi de insolventa, in crestere cu 3% fata de 2016, cand s-au inregistrat 8.053 de noi proceduri. In ciuda minimului din ultimii 15 ani, Romania raporteaza un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%, ceea ce inseamna de aproape doua ori peste media din Europa Centrala si de Est.
In acest context,... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 14:41
Romania se afla in randul tarilor din Uniunea Europeana cu cea mai lunga si dificila perioada de insolventa pentru firme, iar unul dintre motivele principale este legat de faptul ca multi investitori au lacune serioase in domeniul strategiilor de prevenire a riscului, conform unui studiu de specialitate remis marti AGERPRES.
"Prinsi in mirajul profitului pe termen scurt, creduli si prea putini interesati de riscurile business-ului, multi oameni de afaceri se trezesc, peste noapte, ca trebuie sa apeleze la insolventa, ca ultim colac de salvare", spune Ovidiu Neacsu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucatori din piata insolventei din Romania, cu un portofoliu de peste 100 milioane de euro.
Studiul Sierra Quadrant, realizat pe baza datelor KeysFin, releva ca numarul firmelor care intra anual in insolventa s-a mentinut constant, in jurul a 7.000 de firme, in perioada 2010-2017, cu mici fluctuatii, de la an la an.
Astfel, daca in 2010 erau inregistrate 7.052 de firme in insolventa, cu o cifra de afaceri totala de 51,1 miliarde lei, in 2016 s-a ajuns la 6.901 companii, cu afaceri totale de 21,4 miliarde de lei.
Pentru 2017, dincolo de cifra legata de numarul total al firmelor, nu sunt inca disponibile toate datele financiare.
In statistica generala, ONRC a anuntat un numar de 9.102 firme si PFA intrate in insolventa in 2017, in crestere cu 8,73% fata de anul anterior.
Iar primele trei luni din 2018 au adus o crestere cu 19,31% a... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 10:45
Insolventele din Romania raman la un nivel de doua ori mai mare fata de media din Europa Centrala si de Est (ECE), conform datelor prezentate, miercuri, de oficialii Coface.
"Anul 2017 a adus 8,256 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 3% fata de 2016, cand s-au inregistrat 8,053 de noi proceduri. In ciuda minimului din ultimii 15 ani, Romania raporteaza un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%, ceea ce inseamna de aproape doua ori peste media din Europa Centrala si de Est.
In acest context, este mai important sa evaluam calibrul companiilor insolvente, din perspectiva pierderilor financiare cauzate creditorilor si a dimensiunii sociale, prin locurile de munca pierdute. Din aceasta perspectiva, 2017 a inregistrat o oarecare stabilizare a companiilor insolvente cu venituri peste 1 milion de euro, respectiv 326 firme, comparativ cu 333, in anul anterior", conform sursei citate.
In ciuda acestui fapt, spun reprezentantii companiei, pierderile produse creditorilor de catre firmele insolvente in 2017 s-au ridicat la 9,6 miliarde lei, in crestere cu 13% comparativ cu anul anterior, respectiv 8,5 miliarde lei. Pe de alta parte, numarul locurilor de munca raportate de catre firmele insolvente in 2017 se ridica la 47,578, cu 32% mai mic fata de cel din anul anterior.
Cele 3 greseli majore ale firmelor care au intrat in incapacitate de plata sunt finantarea deficitara a investitiilor, investitiile gresite si politica... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 12:41
Insolventele din Romania raman la un nivel de doua ori mai mare fata de media din Europa Centrala si de Est (ECE), conform datelor prezentate, miercuri, de oficialii Coface.
"Anul 2017 a adus 8.256 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 3% fata de 2016, cand s-au inregistrat 8.053 de noi proceduri. In ciuda minimului din ultimii 15 ani, Romania raporteaza un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%, ceea ce inseamna de aproape doua ori peste media din Europa Centrala si de Est.
In acest context, este mai important sa evaluam calibrul companiilor insolvente, din perspectiva pierderilor financiare cauzate creditorilor si a dimensiunii sociale, prin locurile de munca pierdute. Din aceasta perspectiva, 2017 a inregistrat o oarecare stabilizare a companiilor insolvente cu venituri peste 1 milion de euro, respectiv 326 firme, comparativ cu 333, in anul anterior", conform sursei citate.
In ciuda acestui fapt, spun reprezentantii companiei, pierderile produse creditorilor de catre firmele insolvente in 2017 s-au ridicat la 9,6 miliarde lei, in crestere cu 13% comparativ cu anul anterior, respectiv 8,5 miliarde lei.
Pe de alta parte, numarul locurilor de munca raportate de catre firmele insolvente in 2017 se ridica la 47.578, cu 32% mai mic fata de cel din anul anterior.
Cele 3 greseli majore ale firmelor care au intrat in incapacitate de plata sunt finantarea deficitara a investitiilor, investitiile gresite si politica... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 11:57
Guvernul a adoptat modificarile la Codul Fiscal, dar a scapat din vedere firmele aflate in insolventa, in cazul carora angajatorii nu pot mari nici daca vor salariile angajatilor, in contextul transferului contributiilor, pentru ca legea nu le permite. Intrebat cum rezolva problema, un secretar de stat a spus ca subiectul va fi analizat "daca presa considera ca este nevoie".
Jurnalistii de la Profit.ro au fost cei care au semnalat acest caz special, al firmelor aflate in insolventa.
Intrebata, miercuri, in conferinta de presa despre solutia gasita de Guvern, Oana Iacob (foto), secretar de stat in Ministerul de Finante, a dat un raspuns incredibil: "Evident ca vor fi analizate si astfel de subiecte daca considerati ca este nevoie, vom verifica. Vom analiza acest aspect sa vedem cifrele la care faceti referire. Ati ridicat o problema si ramane sa o analizam corespunzator".
Jurnalistii de la Profit.ro semnalasera anterior ca Guvernul a pierdut din vedere societatile aflate in insolventa, care nu au voie sa majoreze salariile brute ale angajatilor decat daca recurg la proceduri costisitoare la finalul carora obtin aprobarea adunarii creditorilor si a judecatorului sindic.
"Categoric, administratorul special nu va putea dispune o majorare a salariilor la o societate in insolventa doar pentru ca o reglementare fiscala a crescut povara fiscala a angajatilor si a redus-o pe cea din sarcina angajatorului. Nu va putea creste salariile daca nu exista o prevedere legala... mai mult
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 22:54
Insolventa, "cancerul" de care sufera economia romaneasca, are efecte perverse. Desi, in statistici, numarul cazurilor de insolventa este in scadere, in spatele cifrelor se ascunde o situatie alarmanta.
Tot mai multe firme cu afaceri de peste 1 milion de euro isi declara incapacitatea de plata, arata o analiza realizata de KeysFin. Mai mult chiar, avem de patru ori mai multe firme in insolventa decat tarile din jur.
Peste 4.700 de societati au intrat in insolventa in primele 6 luni, in scadere cu 55,98% comparativ cuaceeasi perioada din 2014, arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Cel mai mare numar de companii intrate in insolventa, 1076, a fost inregistrat in municipiul Bucuresti, in scadere cu 50,74%, in primelesaseluni comparativ cu aceeasi perioada din 2014.
Pe urmatoarea pozitie se situeaza judetul Bihor, cu 303 companii in insolventa (-62,91%), Timis cu 284 firme (-40,96%) si Maramures cu 276 (+10,74%) - singurul judet in care numarul insolventelor a crescut fata de anul trecut.
Statistica mai arata ca, din punct de vedere al riscului insolventelor, cele mai sigure judete sunt Calarasi, Harghita, Bistrita Nasaud, Botosani, Salaj si Teleorman, acolo unde numarul firmelor care au declarat incapacitatea de plata nu trece de 50 de cazuri.
Datele statistice arata promitator, la prima vedere, insa ascund unfenomen alarmant, dat de efectele intrarii in vigoare a Codului Insolventelor.
Potrivit expertilor de la KeysFin, Codul... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 10:06
Blocajul cardului de sanatate, care da peste cap programul de consultatii din cabinetele medicilor si din spitale, are o cauza foarte tehnica, de care conducerea CNAS nu sufla nicio vorba, in ciuda faptului ca presedintele institutiei da asigurari, in fiecare seara la 3-4 televiziuni, ca nu e nicio problema.
Firul - din cabinetul medicului si pana la legislatia care prevede implementarea cardului - trece prin modul in care s-au atribuit serviciile tehnice: compania care s-a ocupat in mod expres de carduri se afla in insolventa, iar CNAS apeleaza, acum, la solutii de rezolvare pe care nu le prevazuse.
In fata blocajelor si a haosului, conducerea CNAS se apara cu jumatati de adevar.
Spuse pana la capat, lucrurile ar echivala cu recunoasterea unor erori comise in trecut si cu asumarea problemelor inca nerezolvate, inclusiv in ceea ce priveste managementul resurselor financiare ale Sanatatii.
Ar fi insa si o demonstratie - si asta pare sa inteleaga greu actuala conducere a CNAS ...citeste mai departe despre "Cardul de sanatate: Firma care l-a implementat e in insolventa, CNAS apeleaza la solutii improvizate" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Mai 2015, ora 07:45
Contribuabilii vor putea sa consulte si sa verifice situatia partenerilor de afaceri din Uniunea Europeana, aflati in insolventa, prin accesarea gratuita a unui portal care cuprinde informatii actualizate din registrele de insolventa din UE.
Mai exact, acestia au acum acces gratuit, in limba romana, la datele privind persoanele juridice si cele fizice insolvente din sapte state membre ale UE, se mentioneaza intr-un comunicat al Registrului Comertului, remis ieri redactiei.
Potrivit unui comunicat al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) remis ieri redactiei, cetatenii si reprezentantii mediului de afaceri au acum acces rapid, in limba romana, la informatiile gratuite privind entitatile aflate in insolventa din sapte state membre ale Uniunii Europene.
Citeste mai multe despre Situatia firmelor insolvente din UE poate fi verificata gratuit. Iata cum trebuie sa procedat pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 16:15