Curtea de Apel Ploiesti, care judeca dosarul de coruptie al lui Gruia Stoica, a dispus audierea fostului director general adjunct al CFR Marfa Victoras Bucureanu si a vicepresedintelui grupului Grampet, Calin Gratian, decizia fiind luata "pentru lamurirea contextului general in mediul de afaceri".
Magistratii Curtii de Apel Ploiesti, pe rolul careia se afla dosarul de coruptie in care sunt inculpati omul de afaceri Gruia Stoica si avocatul Doru Bostina, a dispus, joi, audierea in acest caz a doi oameni de afaceri a caror activitate are legatura cu transportul pe calea ferata, transmite corespondentul Mediafax .
Astfel, judecatorii au admis solicitarea lui Gruia Stoica privind "administrarea unor probe in sensul audierii martorilor Calin Gratian si Bucureanu Victoras, pentru lamurirea contextului general in mediul de afaceri (transportatori pe calea ferata)", se arata in solutia publicata pe portalul Curtii de Apel Ploiesti.
Victoras Bucureanu a fost director general adjunct al CFR Marfa, iar in prezent este implicat in afaceri privind transportul pe calea ferata, iar Calin Gratian este vicepresedinte al grupului Grampet.
Gruia Stoica a solicitat de asemenea audierea in acest dosar a lui Sorin Chinde, director general al Grup Feroviar Roman, si a lui Eduard Iancu, presedintele transportatorului de marfa DB Schenker Rail Romania. Judecatorii au respins insa aceasta solicitare, apreciind ca "pentru dovedirea elementului de fapt care constituie obiectul probei,... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 09:30
In ciuda esecului privatizarii CFR Marfa, Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman, a anuntat ca firma pe care o reprezinta va participa din nou la privatizarea transportatorului feroviar, in momentul in care se va relua procesul.
"Voi participa din nou, de o suta de ori, la privatizarea CFR Marfa, daca va fi scoasa la privatizare de o suta de ori, pentru ca e tara mea aici si atata timp cat ma duc in alte tari sa particip si sa castig licitatiile, mi se pare corect sa particip si aici", a afirmat Gruia Stoica, potrivit Agerpres.
Comisia de privatizare a comunicat Grup Feroviar Roman ca privatizarea nu poate fi incheiata pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei, potrivit GFR.
Cum nu s-a ajuns la momentul finalizarii, contractul se desfiinteaza de drept la finalul zilei, iar cumparatorul, GFR, nu are baza legala sa achite diferenta de pret, mentioneaza GFR, conform Mediafax.
"Am fost astazi chemati la Ministerul Transporturilor pentru a fi informati de catre Comisia de Privatizare ca nu putem fi invitati sa platim restul de bani pentru pachetul de 51% din CFR Marfa, pentru ca nu au fost indeplinite conditiile suspensive ale contractului de privatizare. Unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea structurii actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu avea timpul necesar... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 08:30
Activele companiei GFR Marfa, controlata de omul de afaceri Gruia Stoica, cel care a castigat licitatia pentru privatizarea CFR Marfa, au fost puse sub sechestru de procurorii din Iasi, intr-un dosar care dateaza din 2005, cu un prejudiciu estimat la 30 de milioane de euro.
Gruia Stoica, Vasile Raducan (tatal lui Gruia Stoica) si Vasile Didila (fratele afaceristului) sunt vizati de ancheta DIICOT Iasi privind privatizarea companiei Transbordare Vagoane Marfa. Urmarirea penala a fost inceputa, inchisa, redeschisa si extinsa timp de mai multi ani, dupa ce dosarul a trecut inclusiv pe la Curtea Constitutionala, scrie sursazilei.ro.
Pe 18 septembrie 2003, SC Grup Ferioviar Roman SA a platit 21.724.362.000 lei vechi Societatatii Nationale de Transport Marfa CFR Marfa SA pentru Transbordare Vagoane Marfa CFR T.V.M. SA. Dupa "redresarea economica", adica pe 26 noiembrie 2004, actionarul principal a majorat capitalul social al companiei, prin aport de numerar, cu 22.000.000.000 lei vechi, iar SC Grup Feroviar Roman a achizitionat pachetul integral de actiuni, schimband denumirea si sediul companiei, potrivit sursei citate.
Vasile Didila a recunoscut in timpul anchetei ca s-a inteles cu tatal sau, si el actionar la Grup Feroviar Roman, sa "revigoreze" societatea preluata de la stat printr-un contract de consultanta. Decizia a fost analizata si stabilita ca imperativa in Consiliul de Administratie din 4 februarie 2004, iar sase zile mai tarziu contractul a fost semnat de... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 11:49
Firmele Grampet Service si Transbordare Vagoane-Marfa, ambele controlate de omul de afaceri Gruia Stoica, prin Grup Feroviar Roman (GFR), figureaza cu datorii la stat de peste 100.000 de euro, impotriva lor fiind deschisa procedura de executare silita, conform datelor oficiale ANAF. Reprezentantii acestei institutii declarau, luni, ca GFR nu figureaza in bazele de date ale Agentiei pe lista datornicilor.
Reprezentantii ANAF declarau, pentru Gandul, ca societatea Grup Feroviar Roman SA nu figureaza cu sechestre instituite, conturi blocate si nici pe lista datornicilor ANAF.
Gruia Stoica nu recunoaste datoriile catre buget
Omul de afaceri Gruia Stoica "condamna cu vehementa toate insinuarile cu privire la
asa-zise probleme fiscale, penale sau de capacitate financiara" cu care s-ar confrunta
GFR-Grampet.
Grupul arata, intr-un comunicat oficial, ca GFR-Grampet nu are probleme de bonitate, fiind chiar in discutii avansate cu institutii financiare internationale din top 5 mondial, in vederea finantarii tranzactiei pentru CFR Marfa. De asemenea, grupul are achitate la zi toate impozitele si taxele datorate bugetului de stat, si nu are restrictii impuse conturilor.
Totodata, "omul de afaceri Gruia Stoica nu face obiectul niciunui dosar penal aflat in derulare, iar peste 90% dintre contractele grupului se deruleaza cu operatori privati", se arata in comunicat.
GFR, o victima mediatica
Reprezentantii GFR acuza "atacuri mediatice", si se considera "tinta unei... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 14:42
Bogdan Chiritoiu, seful Consiliului Concurentei, spune ca se analizeaza privatizarea CFR Marfa si preluarea companiei de stat de catre Grup Feroviar Roman (GFR), grup controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, si ca procesul de analiza poate dura sase luni, dar mentioneaza ca "suntem flexibili. Nu vrem ca o activitate birocratica sa blocheze o privatizare".
"Nu suntem un obstacol, imi doresc sa privatizam o companie si vom face tot ce se poate ca acest lucru sa se intample. Legea ne permite sa fim flexibili, putem sa incepem analiza imediat. Nu este usor sa blocam 200 de milioane de euro. Suntem deschisi la orice varianta procedurala, pentru ca nu vrem ca o activitate birocratica sa blocheze o privatizare", a declarat seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la Digi24.
A trecut o luna de cand Grupul Feroviar Roman a fost desemnat castigator licitatiei pentru preluarea CFR Marfa, dar privatizare se afla in impas, blocata intre institutiile statului. Guvernul nu a adoptat nici acum hotararea privind privatizarea transportatorului feroviar, in lipsa careia contractul nu poate fi semnat.
Potrivit proiectului de act normativ prin care se aproba vanzarea CFR Marfa, Gruia Stoica are la dispozitie 10 zile de la avizul Consiliului Concurentei pentru a vira banii in conturile statului, dar nu mai mult de 150 de zile de la semnarea contractului. Analiza Consiliului Concurentei ar putea dura insa si cateva luni.
"Din momentul in care avem toate informatiile, avem... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 17:00
Grup Feroviar Roman (GFR) a cumparat caietul de sarcini pentru licitatia privind achizitia pachetului majoritar de actiuni al CFR Marfa, potrivit omului de afaceri Gruia Stoica, proprietarul grupului Grampet, din care face parte GFR.
De asemenea, GFR se afla pe lista scurta pentru privatizarea companiei BDZ Cargo din Bulgaria.
"Legat de privatizarea din Bulgaria, aceasta ar putea fi un succes romanesc. Poate singurul succes de aceasta anvergura. Pe 26 aprilie chiar o sa depunem documentele. De asemenea, a inceput si o privatizare in Romania, vorbim aici de CFR Marfa. Noi am cumparat caietul de sarcini si sunt sanse sa depunem oferta si pentru cumpararea acestei societati. Ceea ce ar insemna ca grupul nostru va ajunge la 25.000 de angajati", a declarat vineri Gruia Stoica, citat de Mediafax.
In februarie, GFR a anuntat ca a indeplinit cerintele de calificare si a intrat pe lista scurta pentru privatizarea diviziei de marfa a companiei bulgare BDZ. Pretul minim de vanzare a companiei este de 51 milioane euro.
GFR, hranit si crescut de CFR
Proprietarul grupului Grampet SA din care face parte si GFR este Gruia Stoica, un controversat om de afaceri din cauza contractelor cu statul roman. De altfel, GFR s-a dezvoltat prin preluarea a peste 6.000 de vagoane de la CFR, prin operatiunea Rolling Stock Company.
In 2007, compania respectiva a fost creata in asociere cu CFR, GFR si Raiffeisen Bank. CFR a intrat in forma cu un aport de capital constituit din 6.400 de... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 17:42
Gruia Stoica, unul din cei mai bogati oameni de afaceri din Romania si proprietarul Grampet Grup, cea mai mare companie privata de transporturi feroviare marfa din Romania, si-a consolidat si mai mult prezenta pe piata romaneasca prin achizitia a doua firme importante din domeniu, Electroputere Craiova si Reloc SA.
Grupul a preluat productia de locomotive a Electroputere Craiova la sfarsitul lui 2012, aceasta urmand sa isi schimbe numele in Electroputere VFU SA, transmite Capital.
In plus, prin cumpararea SC. Reloc S.A. Craiova, Grampet va avea acces direct la activitatea de reparatii de locomotive si material rulant, desfasurata de aceasta.
Negocierile pentru preluarea Electroputere au durat peste sase luni, iar suma pentru care s-a efectuat tranzactia a ramas confidentiala. mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 10:50
Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul celui mai mare transportator privat feroviar de marfuri, Grup Feroviar Roman (GFR), de pe piata romaneasca, parte a grupului Grampet, va investi 13 milioane euro in achizitia a 87,6% din compania nationala feroviara de marfuri din Muntenegru, transmite Mediafax."Am fost acceptati pentru preluarea companiei de stat Montecargo. Daca ne vor fi acceptate conditiile de cumparare, vom prelua compania", a declarat omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul GFR, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 101 milioane euro si un profit net de 7,2 mil. euro, scrie Ziarul Financiar in editia de marti.
Montecargo a rulat anul trecut o cifra de afaceri de 5,7 milioane de euro si a transportat 844.000 de tone de marfa, potrivit site-ului indecon.de, ce ofera informatii legate de privatizarea companiei.Mai mult, compania opereaza 713 vagoane si 17 locomotive.Spre compara?ie, CFR Marf? opereaz? 850 de locomotive ?i aproape 42.000 de vagoane de marf?."Pretul actiunilor pe care le vom cumpara de la Montecargo se ridica la 2 mil. euro, datoriile pe care le vom acoperi sunt de 6 mil. euro, iar investitiile pe care le vom realiza se ridica la 4-5 mil. euro".Gruia Stoica, care controleaza grupul Grampet, a investit in ultimii ani milioane de euro in sectorul feroviar prin achizitia mai multor companii din strainatate.Anul trecut a cumparat o fabrica de vagoane din Ungaria.Mai mult, Grampet mai detine participatii majoritare la doua firme de... mai mult
Marti, 01 Iunie 2010, ora 10:22