80% din deciziile de impunere emise de Fisc firmelor, pentru care acestea au initiat procese, au fost anulate de instante, arata un studiu realizat de PwC Romania.
Astfel, in cazul celor care au contestat actele de impunere (aproape 40% dintre participanti), contestatia s-a solutionat partial nefavorabil pentru 43% dintre participanti, pentru 45% contestatia s-a solutionat partial favorabil si doar pentru 12% contestatia a fost solutionata in intregime favorabil.
Dintre cei ale caror contestatii au fost solutionate nefavorabil sau partial favorabil, 80% au continuat sa atace aceste solutii in instante, iar majoritatea acestor actiuni (peste 80%) se afla inca pe rolul instantelor de judecata. In 80% dintre litigiile finalizate, instantele au anulat actele de impunere, se arata intr-un comunicat al PwC Romania.
Majoritatea celor care au contestat actele de control si au obtinut solutii favorabile a fost asistata de consultanti externi, in vreme ce firmele care au obtinut anularea actelor de control in instanta au fost asistate in proportie de 100% de consultanti externi.
"Se observa un proces de maturizare a contribuabililor fiscali din Romania care recurg la contestarea in instanta a deciziilor de impunere doar atunci cand considera ca drepturile le-au fost lezate. Pentru autoritatile fiscale ar trebui sa fie un semnal de alarma faptul ca instantele dau in multe cazuri castig de cauza contribuabililor, ceea ce arata faptul ca inspectorii fiscali au de multe ori... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 15:13
Inspectorii fiscali au demarat verificari de amploare in aceasta luna si au sanctionat firmele care nu dadeau bonuri fiscale.
De asemenea, au fost date amenzi si daca descopereau mai multi sau mai putini bani decat suma inregistrata in raportul de incasari. Insa au existat si unele cazuri speciale, in care societatile au fost penalizate cu sume uriase si inchise temporar pentru doar cativa lei.
Ca sa se evite astfel de situatii, ar trebui sa se pastreze o proportie intre daunele descoperite si amenzile date, insa acest lucru trebuie judecat in contextul situatiei din zona, sustine analistul Aurelian Dochia.
Fiscul va penaliza comerciantii care dau clientilor alt document decat bonul fiscal
"De obicei, trebuie analizate caz cu caz. In mod normal, trebuie sa existe o proportionalitate intre paguba descoperita si penalitatea aplicata, dar sunt si cazuri in care Fiscul incearca sa aiba o actiune prin care sa dea un exemplu celorlalte firme, sa descurajeze comportamente ...citeste mai departe despre "Amenzi uriase pentru cativa lei in minus sau pentru bacsisuri: Fiscul, "sperietoarea" comerciantilor?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 07:25
Anul 2014 este ultimul in care angajatorii trebuie sa mai declare in formularele anuale 205, cele care au inlocuit fisele fiscale, impozitele retinute pentru fiecare beneficiar de venit. De anul viitor, aceste informatii vor fi raportate doar in declaratia unica, astfel ca angajatorii vor depune cu un formular mai putin la Fisc.
Incepand din 2015, angajatorii vor declara impozitul calculat si retinut pentru fiecare beneficiar de venit in declaratia unica, si nu in formularul 205 (cel care tine locul vechilor fise fiscale), asa cum se intampla in prezent, dupa ce declaratia 112 a fost modificata substantial in luna ianuarie.
Citeste mai multe despre De anul viitor, firmele depun cu o declaratie mai putin la Fisc. Impozitul pe salarii nu mai trebuie raportat separat pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 16:10
Prevederile referitoare la contribuabilii inactivi s-au inasprit in ultimii ani. De aceea, trebuie sa manifestati o atentie sporita atunci cand achizitionati bunuri/servicii, fiind necesara verificarea furnizorilor in Registrul contribuabililor inactivi sau reactivati, publicat pe site-ul ANAF. De asemenea, trebuie sa cunoasteti prevederile legale pentru a nu ajunge in situatia de a fi declarati inactivi.
In MOf nr 535 din 18 iulie 2014 a fost publicat OPANAF nr. 1.847/2014 pentru aprobarea procedurilor de aplicare a art. 781 din Codul de procedura fiscala, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, care a intrat in vigoare de la aceeasi data.
Citeste mai multe despre Ghid practic: Cum te poti intoarce in circuitul fiscal, daca ai fost declarat inactiv de ANAF pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 15:42
Procedurile de inregistrare, declarare si plata prevazute in actualul Cod de procedura fiscala sunt excesive si ingreuneaza activitatea firmelor, sunt de parere specialistii contactati de AvocatNet.ro. In plus, lucrurile nu stau mai bine nici in ceea ce priveste aplicarea reglementarilor in domeniu de catre autoritatile fiscale.
Mai exact, exista situatii in care organele fiscale aplica diferit legislatia sau depasesc termenele de solutionare a cererilor depuse de contribuabili. Desi este evident ca actualul Cod de procedura fiscala are nevoie de imbunatatiri majore, consultantii nu sunt optimisti in privinta modificarilor pe care le va aduce Noul Cod de procedura fiscala.
Codul de procedura fiscala, aprobat prin OG nr. 92/2003, desi ar fi trebui sa incurajeze contribuabilii sa isi plateasca la timp taxele si impozitele, totusi, acesta contine prevederi care birocratizeaza foarte mult relatia contribuabililor cu organele fiscale, sunt de parere specialistii.
Citeste mai multe despre Noul Cod de procedura fiscala complica si mai mult relatia firmelor cu Fiscul. Ce va schimba noua legislatie fiscala? pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 16:39
Calendarul obligatiilor fiscale pentru aceasta luna stabileste ca, pana in data de 17 februarie, anumiti contribuabili trebuie sa transmita la Fisc o serie de raportari specifice.
Pana pe data de 17 februarie, contribuabilii au de facut urmatoarele raportari:
Situatia eliberarilor pentru consum de tigarete/tigari si tigari de foi in luna ... anul, formularul anexa 31^1. Se depune de catre antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati sau importatorii autorizati pentru produse din grupa tutunului prelucrat.
Citeste mai multe despre Raportarile care trebuie sa ajunga la Fisc pana in 17 februarie pe AvocatNet mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 17:37
Fiscul ar trebui sa aiba si un rol de educator al firmelor, nu doar sa dea amenzi, pentru ca astfel vor exista mai multe afaceri, iar veniturile incasate de stat vor creste, considera reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, potrivit Mediafax."Am sa intervin agresiv ca rolul Fiscului sa fie cel de educator, ca Fiscul sa nu fie doar acel instrument care se duce, da amenzi, pleaca si la revedere. Cred ca trebuie format un departament la nivelul administratiei fiscale care sa aiba acest rol, de a indruma", a spus Tanasescu, in cadrul unui seminar organizat la Banca Nationala a Romaniei.
El a aratat ca, in ultima instanta, rolul statului este de a atrage mai multi bani, ceea ce inseamna dezvoltarea mai multor afaceri, iar pentru asta este nevoie ca cineva sa educe unele persoane.
"Vorbim despre rolul de educator. Cine face lucrul acesta in societatea romaneasca? Exista cineva care poate? Poate ca da, poate ca nu. Trebuie sa cream acest vehicul care sa faca acest lucru", a concluzionat Tanasescu. mai mult
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 13:24
Omul de afaceri Robert Negoita a instrainat in timpul controlului ANAF apartamente, terenuri si loturi de parcare in valoare de 66,57 milioane lei catre fratele si tatal sau, astfel ca Fiscul nu a putut dispune masuri asiguratorii si pentru aceste bunuri, au declarat pentru MEDAFAX surse din ANAF.Potrivit datelor Registrului Comertului, deputatul PSD a infiintat impreuna cu fratele sau, Ionut, in data de 30 aprilie 2009, firma Domus Stil Construct SRL, Robert Negoita avand o participatie initiala de 65%. Capitalul social al firmei la momentul inregistrarii a fost de 200 de lei, 35% din partile sociale fiind in proprietatea lui Ionut Negoita.
Pe 10 iulie, Robert Negoita a majorat, prin aport in natura, capitalul social al firmei cu 37,13 milioane de lei, participatia sa urcand la 99,99%. Ulterior, in data de 19 august 2009, el a majorat capitalul social al Domus Stil Construct la 66,57 milioane de lei, au afirmat sursele citate.
Pe 2 octombrie, data la care figureaza ultima modificare inregistrata la Registrul Comertului referitoare la Domus Stil Construct, Robert Negoita a iesit din actionariatul firmei, iar tatal sau, Ilie Negoita, a intrat ca asociat nou, cu un aport in natura in valoare de 43,27 milioane de lei (65% din partile sociale).
In acelasi timp, fratele sau, Ionut Negoita, a preluat 35% din partile sociale, cu o valoare de 23,30 milioane de lei, reprezentand de asemenea aport in natura.
Capitalul social al Domus Stil Construct a ramas nemodificat, la 66,57... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 17:03
Numeroase firme incluse la categoria datornici nu au obligatii restante. Ele ajung pe "lista rusinii" din cauza greselilor functionarilor.O mare parte din companiile trecute pe lista datornicilor la stat in realitate si-au achitat toate obligatiile fiscale.
"In general, diferentele dintre sumele declarate de societati si cele operate de Fisc provin din procesarea cu intarziere a declaratiilor sau a platilor", a explicat Ruxandra Jianu, partener la Biris Goran Consulting. Ea mai spune ca diferentele dintre evidenta contabila a firmelor si baza de date a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sunt cauzate de sistemul invechit prin care declaratiile si platile sunt introduse manual, existand mereu riscul greselilor de dactilografiere.
Incurcaturile din hartiile Fiscului le genereaza companiilor o serie de probleme cum ar fi imposibilitatea de a mai participa la licitatii sau pierderea increderii partenerilor de afaceri. In caz extrem, vinovatii fara vina ajung chiar sa achite majorari de intarziere de 0,1% pe zi din suma datorata de la data la care expira termenul de plata. mai mult
Luni, 18 Mai 2009, ora 09:29