Accentuarea crizei economice, pe fondul pandemiei de coronavirus, a afectat deja cateva zeci de mii de firme, care angajeaza peste 1,2 milioane de salariati, iar primele efecte s-au vazut in suspendarea activitatii, in somajul tehnic si disponibilizarile de personal.
Accentuarea crizei ar putea duce la un val semnificativ de insolvente si falimente. Exista insa o alternativa care poate salva multe dintre companii -concordatul colectiv, o procedura mai eficienta decat insolventa.
Este o realitate crunta faptul ca pandemia generata de virusul COVID-19 impacteaza economia romaneasca. S-a depasit sfera unei predictii. Din ce in ce mai multe firme sunt afectate si resimt efectele negative ale suspendarii activitatii.
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, masurile guvernamentale sunt bune, dar efectele acestora sunt doar pe termen scurt.
Pe termen mediu si lung, orice antreprenor trebuie sa sa gandeasca la cum va resuscita businessul.
Multe afaceri vor intra in faliment. Procedura insolventei este cunoscuta multora, ca fiind o modalitate legala de recuperare a creantelor.
Pe de alta parte, procedura concordatului preventiv reprezinta un instrument juridic prin care este descurajata intrarea in insolventa a debitorului. Este o alternativa a creditorilor care isi recupereaza creantele intr-un cadru ordonat de masuri destinate acoperirii creantelor acestora.
Prin intermediul procedurii de concordat colectiv, firmele afectate de criza pot cere creditorilor... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 16:08
Numarul societatilor comerciale si persoanelor fizice autorizate intrate in insolventa a crescut in primele patru luni cu 17,38%, comparativ cu perioada similara din 2017, la 2.965, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Cele mai multe firme si PFA-uri intrate in insolventa sunt in Bucuresti, respectiv 572 (plus 12,82% fata aceeasi perioada din 2017) si in judetele Bihor - 192 (plus 18,52%), Iasi - 187 (plus 21,43%) si Timis - 151 (plus 32,46%) . Numai in luna aprilie au intrat in insolventa 660 de firme si PFA-uri.
Pe domenii de activitate, cel mai mare numar de insolvente s-a inregistrat in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor - 904 (plus 20,37%).
De asemenea, in perioada ianuarie - aprilie 2018, un numar de 6.958 de firme si-au suspendat activitatea (plus 35,58%), iar 12.653 au fost dizolvate, cu 62,51% mai multe.
Insolventele din Romania raman la un nivel de doua ori mai mare fata de media din Europa Centrala si de Est (ECE), conform datelor prezentate in februarie de oficialii Coface.
"Anul 2017 a adus 8.256 de proceduri noi de insolventa, in crestere cu 3% fata de 2016, cand s-au inregistrat 8.053 de noi proceduri. In ciuda minimului din ultimii 15 ani, Romania raporteaza un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%, ceea ce inseamna de aproape doua ori peste media din Europa Centrala si de Est.
In acest context,... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 14:41
Pe hartie, economia merge bine la nivel macro, in special datorita impulsului dat de reducerea TVA.
Romanii au prins curajul de a face investitii si de a cumpara case, masini si bunuri de folosinta indelungata, in contextul in care consumul a revenit pe plus. Dar situatia dincolo de statistici e alta.
Potrivit unui studiu efectuat de KeysFin, o firma de servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, numarul procedurilor de faliment a explodat in 2015, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
Economia, intr-o zona crepusculara - Efectele cresterii salariilor bugetarilor
Datele au fost prelucrate pe baza informatiilor oficiale de la Ministerul Finantelor si Registrul Comertului. Acestea arata ca, anul trecut, 7.446 de firme se aflau in procedura de faliment, in crestere cu peste 2.000 de firme fata de anul 2014 (5.434 societati).
Cele mai multe societati comerciale aflate in procedura de faliment erau in sectorul constructiilor (9%), ...citeste mai departe despre "Economia merge bine pe hartie, dar realitatea din teren e alta: Falimentele se tin lant" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Aprilie 2016, ora 14:08
Business-ul este un adevarat sport sangeros. Mii de firme se nasc si mor in acelasi an in Romania, sufocate in hatisul plin de capcane care este lantul economic.
Potrivit unui studiu realizat de KeysFin, in ultimul an, peste 2000 de societati si-au capatat faima de "zombie", avand o existenta de numai cateva luni.
De la gasirea unor clienti seriosi, la amanarea platii unor facturi si efectele insolventelor sau falimentelor, sunt tot mai multe afaceri care isi inchid portile pentru ca nu au capitalul necesar de subzistenta.
In 2014, potrivit datelor KeysFin, au fost 2067 de astfel de societati care, abia infiintate, si-au suspendat activitatea sau au cerut radierea la Registrul Comertului.
Peste 60% dintre ele au activat in comert si servicii, domeniile cele mai dinamice ale economiei dar si cele care au cel mai ridicat risc investitional.
"Vorbim, in primul rand, de mici afaceri, SRL-uri infiintate pentru a derula operatiuni de comert, dar si business-uri din alte domenii, precum constructii, intermedieri, productia de bunuri de larg consum si HORECA, adica hoteluri, baruri si restaurante. Sunt firme care au taiat macar o factura si n-au avut forta financiara sau know how-ul managerial care sa le faca sa continue", explica analistii de la KeysFin.
Dincolo de aceste exemple, printre firmele considerate "zombie" se afla si un numar semnificativ de societati de portofoliu, infiintate de oamenii de afaceri doar pentru a derula unele tranzactii si care, o data... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 10:56
Oamenii de afaceri trebuie sa fie atenti cu cine incheie parteneriate si de la cine cumpara produse, avertizeaza specialistii.
Expertii de la compania de business information si credit management Keysfin au incercat sa realizeze profilul firmei care risca sa intre in insolventa si de care e bine sa te feresti.
Ei au analizat datele financiare dintr-un esantion reprezentativ de peste 2.300 de proceduri de insolventa si faliment aflate in derulare in 2014, iar rezultatele au fost cat se poate de clare, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
StatisticaKeysFin arata, astfel, ca domeniile cele mai riscante sunt constructiile (122 cazuri) si retailul (91), sectoare in care criza si-a aratat cel mai puternic efectele. In top, in functie de domeniile de activitate, s-au mai situat cele care activeaza in domenii precum transporturile, productia de energie electrica si HORECA.
"Sunt sute de firme de constructii aflate in insolventa, iar motivele tin, in principal, de problemele ...citeste mai departe despre "Cu cine sa NU faci afaceri in Romania - Profilul firmei in pericol de a da faliment (Grafic)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 19:05
1Numarul firmelor care si-au suspendat activitatea in primele patru luni din acest an a scazut cu 67,9%, la 8.627, fata de aceeasi perioada din 2010, cand si-au intrerupt activitatea 26.843 companii, a anuntat joi Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).Cele mai multe companii care si-au suspendat temporar activitatea in ianuarie-aprilie 2011 se afla in Bucuresti -1.021, urmat de Arad - 393, Prahova si Constanta, cu cate 354.In acelasi timp, numarul companiilor care au cerut dizolvarea voluntara in primele patru luni din acest an a scazut cu 65,8%, la 1.182, fata de aceeasi perioada din 2010, cand 3.457 de firme au solicitat dizolvarea.Cele mai multe dizolvari voluntare s-au inregistrat in Iasi - 128, Sibiu - 108 si Hunedoara - 87.In schimb, radierile voluntare au crescut cu 0,3%, la 13.156 in primele patru luni, fata de 13.117 in perioada similara a anului trecut, cele mai multe fiind in Bucuresti (1.482), Iasi (701) si Arad (598).Pe de alta parte, datele ONRC mai arata ca numarul societatilor inmatriculate a fost de 42.431, in crestere cu 11,8% fata de 37.947 de agenti economici in ianuarie-martie 2010. mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 10:36
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIMPP), Ovidiu Nicolescu, a declarat, marti, ca nu se impune nicio crestere a salariului minim pe economie in situatia actuala de criza, intrucat acest lucru ar duce la falimentul a cel putin inca 50.000 de firme, potrivit Mediafax. Ovidiu Nicolescu a spus, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, ca o eventuala majorare a salariului minim ar duce, pe langa falimentarea a cel putin 50.000 de firme, si la cresterea numarului de someri, pierderea unor produse si servicii si micsorarea Produsului Intern Brut.
"O marire a salariului minim in prezent, in conditiile in care se mentine legislatia actuala, nu este suportabila de catre economia nationala.
Sindicatele care cer aceasta majorare nu au nici cinci la suta membri din domeniul privat, ele reprezinta salariatii din domeniul public, sanatate, educatie, companiile de stat, unde nu sunt asemenea salarii", a subliniat Nicolescu.
Presedintele CNIMPP a mai spus ca sindicatele vorbesc de salarii din domeniul privat, iar patronatele au atras atentia ca daca s-ar majora salariul minim obligatoriu prin mecanismul de crestere a tuturor celorlalte salarii ar insemna ca cel putin 50.000 de firme sa intre in faliment, iar Romania nu are nevoie sa sporeasca falimentul de firme.
"Nu consideram necesar sa se majoreze niciun fel de salariu minim, pentru ca firmele care isi permit platesc mai bine, firmele care au performanta nu raman pe salariul... mai mult
Marti, 19 Octombrie 2010, ora 23:36
Mai putin de 1% din firmele care au intrat in insolventa in 2009 au apelat la fondul din care le pot plati angajatilor drepturile restante. Motivele: fie necunoasterea legii, fie birocratia excesiva, care-i determina sa lase soarta angajatilor la mana instantelor.Astfel, doar 3,8 milioane de lei din cele 99 de milioane colectate pana acum la Fondul de garantare a salariilor, destinat achitarii drepturilor restante ale angajatilor din companiile falimentare, au fost cheltuite in primele sase luni ale acestui an, scrie Evenimentul Zilei. Potrivit legii, proprietarii de firme care intra in faliment au dreptul la maximum trei salarii medii pe economie pentru fiecare angajat pe care nu au mai avut bani sa-l plateasca inainte de intrarea in insolventa. Cu toate acestea, pana la jumatatea acestui an, in care criza economica s-a manifestat puternic in Romania, doar 20 de societati comerciale au accesat fondul pentru a achita drepturile restante unui numar de 1.200 de angajati, dupa cum a precizat Eugen Preda, director in cadrul Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). Cele 20 de firme care au apelat la acest fond reprezinta insa doar 0,1% din totalul societatilor private care au inceput procedura de faliment. mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 09:38
Peste 15.000 de firme si-au suspendat activitatea in luna iulie, ridicand numarul suspendarilor din primele sapte luni la 95.279, in crestere de peste 11 ori fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).Si actiunile de dizolvari voluntare au urcat in primele sapte luni de peste cinci ori, la 13.031, in conditiile in care in iulie 4.100 de firme au recurs la aceasa masura.
In Bucuresti au fost suspendate cele mai multe firme, respectiv 14.898 (2.371 in iulie), urmat de judetul Cluj, cu 5.799 ( 854 in iulie) si de Brasov, cu 4.630 (553 in iulie). In ceea ce priveste dizolvarile, cele mai multe au fost raportate tot in Capitala, respectiv 3.156, in timp ce in judetul Bihor au fost inregistrate 825 companii dizolvate.
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
In aceeasi perioada, radierile voluntare au crescut de aproape doua ori, de la 7.969 la 22.621, in timp ce numarul inmatricularilor de persoane fizice autorizate a avansat cu 33,36%, de la 26.850 la 35.807.
Cele mai multe radieri, 2.275, au fost inregistrate in Bucuresti, urmat de judetul Prahova, cu 1.297.
Numarul total de comercianti activi din punct de vedere juridic era de 1,046 milioane la finele lunii iulie, din care 332.115 reprezentau persoane fizice autorizate, in timp ce 714.755 erau persoane juridice.
Firmele platesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei... mai mult
Miercuri, 12 August 2009, ora 17:23