Firmele si entitatile fara personalitate juridica, de exemplu persoanele fizice autorizate (PFA), vor putea sa comunice cu autoritatile fiscale de care apartin prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV), incepand cu 1 iunie.
Serviciul online este acum disponibil doar pentru persoanele fizice, insa acest lucru se va schimba de la inceputul lunii iunie, in urma publicarii, pe 17 mai, in Monitorul Oficial, a ordinului nr.660/2017 al Ministerului de Finante.
Astfel, in termen de 15 zile, acest ordin va intra in vigoare la 1 iunie. Amintim, insa, ca 1 iunie este zi libera legal, asa ca ramane de vazut daca sistemul va fi complet functional chiar incepand de la data prevazuta.
Cei care vor opta sa foloseasca SPV trebuie sa stie ca, astfel, "nu se mai utilizeaza si alta modalitate de comunicare a actului administrativ-fiscal".
Prin intermediul SPV se pot comunica documente si informatii precum:
declaratii fiscale intocmite de persoana fizica, persoana juridica sau alta entitate fara personalitate juridica, potrivit legii;cerere de informatii despre contributiile de asigurari sociale declarate de angajatori, cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala, cerere de eliberare a cazierului fiscal, cerere de eliberare a unei adeverinte de venit, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislatiei fiscale, cereri de audienta, sesizari, petitii, reclamatii, solicitari privind informatiile publice si altele asemenea;decizii de impunere, notificari, somatii... mai mult
Miercuri, 24 Mai 2017, ora 12:53
Persoanele fizice vor putea comunica electronic cu ANAF printr-un serviciu on-line, prin care vor putea trimite si primi de la ANAF mai multe documente, se mentioneaza intr-un act normativ care a intrat ieri in vigoare. Conform noilor dispozitii, aceasta facilitate va fi disponibila pana la sfarsitul anului 2014 numai pentru contribuabilii cu domiciliul fiscal in Bucuresti si Ilfov.
De asemenea, prin respectivul serviciu, persoanele fizice vor putea solicita Fiscului informatii privind situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori.
Citeste mai multe despre Documentele fiscale pot fi comunicate printr-un serviciu on-line al ANAF. Noile reguli au intrat in vigoare pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 16:55
Firmele mari si mijlocii vor avea obligatia sa depuna online declaratiile fiscale, incepand cu 25 octombrie, ceilalti contribuabili avand in continuare posibilitatea sa opteze pentru depunerea electronica a documentelor ca metoda alternativa, potrivit unui proiect de ordin al ANAF, informeaza Mediafax.Declaratiile fiscale privind obligatiile de plata la bugetul de stat, la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor sociale, declaratia rectificativa si cea privind impozitul pe profit, decontul de TVA, cel privind accizele si impozitul la titeiul din productia interna, dar si declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitarete vor fi depuse pe site-ul www.e-guvernare.ro, potrivit proiectului publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Documentele pot fi depuse online in baza detinerii unui certificat calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat, inscris in Registrul furnizorilor de servicii de certificare.
Firmele mici si mijlocii pot depune declaratii fiscale online prin portalul e-guvernare din aprilie 2007, operatiunea fiind posibila pana atunci doar pentru marii contribuabili.
Printre obiectivele de guvernare se numara dezvoltarea platformei nationale e-Romania si a Sistemului Electronic National (SEN), precum si cresterea la 70% a procentului firmelor care utilizeaza Internetul ca principal mijloc de comunicare cu institutiile statului.
La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Traian... mai mult
Marti, 07 Septembrie 2010, ora 14:32