Guvernul a aprobat amnistia fiscala pentru dobanzi, penalitati si alte accesorii datorate de contribuabilii care vor achita principalul restantelor pana la data de 15 decembrie 2020.
Masura va sprijini mediul de afaceri lovit de criza COVID-19 si va avea un efect pozitiv asupra incasarilor bugetare din acest an, informeaza Ministerul de Finante.
Principalele beneficii ale introducerii amnistiei sunt relansarea economiei si depasirea unor probleme economice ale contribuabililor, precum si diminuarea datoriilor acestora, mai precizeaza ministerul.
Prin aprobarea amnistiei se are in vedere incasarea obligatiilor bugetare restante la 31 martie 2020, precum si obligatiile bugetare cu termene de plata intre 1 aprilie 2020 si 15 decembrie 2020, astfel ca, pe de o parte, anularea accesoriilor sprijina contribuabilii care pot folosi lichiditatile de care dispun pentru continuarea activitatii afectata direct sau indirect de criza COVID - 19 si permite curatarea bilanturilor de datorii, iar pe de alta parte, se asigura o crestere a veniturilor la bugetul general consolidat.
MFP estimeaza un impact bugetar pozitiv de pana la 2 miliarde de lei.
Cei mai multi beneficiari sunt din sectorul economic privat
Facilitatile fiscale vizeaza toti contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020 (persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfasoara activitati economice sau profesii libere, entitati fara personalitate juridica, institutii publice etc). Cei mai... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 13:22
46.480 de contribuabili au depus, pana la 3 decembrie, notificari sau cereri de anulare a obligatiilor accesorii, in conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 6/2019 (amnistia fiscala), transmite Agentia Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
"Astfel, pentru accesarea facilitatii fiscale constand in anularea obligatiilor accesorii, precizam ca, pana la data de 16.12.2019, inclusiv, trebuie sa fie respectate conditiile impuse de lege, respectiv achitarea obligatiilor bugetare principale cu scadente pana la 31.12.2018, precum si a obligatiilor bugetare principale si accesorii cu termene de plata intre 01.01.2019 si 16.12.2019", anunta ANAF.
Anularea obligatiilor accesorii nu este conditionata de depunerea notificarii privind intentia de a beneficia de aceasta facilitate fiscala, insa este obligatoriu sa fie depusa, pana la data de 16.12.2019, inclusiv, o cerere in acest sens, la organele fiscale competente.
Eficienta accesarii unei astfel de facilitati consta in aceea ca, prin achitarea voluntara a obligatiilor bugetare principale restante la 31.12.2018, precum si a obligatiilor bugetare principale si accesorii cu termene de plata intre 01.01.2019 si 15.12.2019, se pot anula obligatiile accesorii aferente obligatiilor bugetare principale restante la 31.12.2018.
In caz contrar, se vor continua masurile de executare silita asupra tuturor veniturilor si bunurilor detinute de contribuabili pentru recuperarea acestor obligatii, informeaza Fiscul.
Citeste mai... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 15:24
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca amnistia fiscala va fi discutata in Guvern in luna aprilie, iar masura va viza atat mediul privat, cat si pe cel de stat.
"Amnistia fiscala vine curand. Cei care ne urmaresc sa nu creada ca pot sa nu plateasca la stat. Este pentru trecut. Aceasta propunere va fi foarte bine primita de mediul de afaceri. Va fi valabila si pentru cei care sunt in esalonari (si insolventa - n.red.) . In aprilie, vreau sa o avem in Guvern", a spus Eugen Teodorovici, marti seara, intr-o emisiune la TVR1.
Ministrul Finantelor a mentionat ca va fi valabila atat pentru mediul privat, cat si pentru cel public - "nu poti sa actionezi diferit".
"La o companie de stat este clar ca este singura sansa si unica, probabil, sa poti sa o readuci in economie ca un actor activ. Ca si la privat spui asa: Ai accesorii, le dai la o parte, ce ramane ca principal. Aceasta este una dintre propuneri", a mai spus Teodorovici.
Ministrul Finantelor a sustinut ca problema nu se pune cati bani va pierde statul prin aceasta amnistie, ci "eu, stat, am vreo sansa sa recuperez?".
"O sa aveti o situatie in Nota de fundamentare, pentru ca aceste calcule se fac. Noi avem inclusiv mai multe variante de esalonare, pentru ca am spus ca esalonarea trebuie facuta intr-o perioada care sa permita firmei sa faca cu adevarat business-ul pentru care a fost infiintata, sa-si poata plati obligatile fata de terti si, intr-un final, sa poata sa dea si statului o parte pe... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 07:07
Mai bine de trei sferturi dintre IMM-uri nu sustin ideea amnistiei fiscale vehiculate de PSD, considerand ca o astfel de masura ar acutiza problemele cu care se confrunta, in prezent, economia romaneasca.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si-a intrebat 324 de membri daca sunt sau nu de acord cu amnistia fiscala vehiculata, in ultimele luni, de mai multi factori de decizie din PSD - de la ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pana la consilierul guvernamental Darius Valcov.
Amnistia va consta in stergerea datoriilor catre stat a unor companii si, posibil, chiar a unor persoane fizice. Din spusele lui Eugen Teodorovici, de amnisitie ar urma sa beneficieze, in principal, companiile de stat care au datoriile foarte mari, pe care nu le mai pot plati si din cauza carora risca sa dispara de pe piata. Potrivit unui comunicat remis de CNIPMMR catre redactia Ziare.com:
"Pe site-ul ANAF exista o lista care cuprinde 11.131 datornici persoane fizice, inclusiv nume care detin functii publice.
In lista neagra a companiilor, inclusiv cele de stat, si firmelor private, publicata la 30 septembrie 2017, figureaza doar primele 500 de societati, ale caror datorii cumulate sunt de 13,3 miliarde de lei, Electrocentrale Bucuresti, fiind prima, cu o datorie de peste 800 de milioane de lei, urmata de Complexul Energetic Hunedoara, unde statul este actionar majoritar, cu 735 de milioane de lei".
Sumele pe care statul nu le-ar mai... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 13:20
Amnistia fiscala ete gandita ca un mecanism de deblocare a unei parti din economie, nu de stergere a datoriilor unor colegi de partid, a spus luni ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a subliniat ca, in 2015, cand a dat amnistia fiscala, nu si-a sters propria datorie, ci a platit-o "leu cu leu".
Teodorovici a anuntat recent ca amnistia fiscala este o masura care va debloca o parte din economie, in conditiile in care, din datoriile totale de 100 de miliarde lei catre stat, doar 17 miliarde pot fi recuperate. Insa, el a subliniat ca nu vor fi sterse datoriile colegilor de partid.
"Nu se sterge un coleg de partid, cum se vorbeste, nu am astfel de preocupari. (...) In 2015, cand eu am dat amnistia, eu nu mi-am sters datoria mea personala, am platit-o leu cu leu", a spus Teodorovici, pentru Antena 3.
"Trebuie sa plateasca"
Ministrul a mai spus ca cei care isi fac calcule acum ca nu mai trebuie sa dea bani la stat, fac o greseala.
"Este un calcul gresit, trebuie sa plateasca ce au de platit, ca sunt firme sau ca sunt persoane juridice. Nu facem astfel de stergeri", a spus Teodorovici.
Ministrul a amintit ca, in 2015, a dat o Ordonanta de Urgenta, prin care persoanele fizice si juridice care isi plateau, pana la o anumita data, datoria principala, beneficiau de stergerea penalitatilor si a unei parti din dobanzi.
Datoriile "istorice" ale firmelor de stat
El a spus ca multe firme de stat au datorii istorice la stat.
"Statul a creat si probleme... mai mult
Luni, 23 Iulie 2018, ora 21:41
O amnistie fiscala poate fi un semnal negativ pentru romani, astfel incat acestia sa fie determinati sa nu-si mai plateasca taxele catre stat, a declarat, joi, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.
"Consider ca atunci cand vrei sa faci o politica publica trebuie sa te bazezi pe ceva, pe un studiu, pe o analiza de impact, pe o analiza economica. Am vrea sa vedem inainte aceasta analiza economica, sa vedem cati datori avem la stat. Noi stim ca, primele 100 de firme cu datorii, 80% sunt de stat, dar mai departe nu stim pe cine ajutam prin aceasta amnistie fiscala si nu ne bazam pe nicio cifra. Nu am vazut nicio cifra publica, iar lucrurile au luat-o pe repede-nainte", a spus el.
Jianu a precizat ca CNIPMMR va face un sondaj in randul membrilor sai in perioada imediat urmatoare pe acest subiect.
"Nu stiu daca e un semnal corect sa spui ca stergi datoriile unor oameni. Adica intreprinzatorii corecti isi platesc datoriile luna de luna, populatia corecta, si la un moment dat vine cineva si spune ca pentru unii care sunt mai egali facem o amnistie. Nu cred ca este corect acest tip de abordare. Abordarea trebuie sa fie unitara si trebuie sa fie constanta, pentru ca s-ar putea la un moment dat sa urmeze o alta amnistie si atunci nimeni nu-si va mai plati taxele la stat", a mai afirmat Jianu.
El a mai spus ca, desi a mai existat o amnistie si in... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 15:48
Amnistia fiscala pregatita de Guvern prin care se sterg penalitatile de intarziere pentru firme si, mai nou, si pentru persoane fizice, este o masura cu multe lacune.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a sustinut ca reprezinta un impuls pentru economie si ca cei care beneficiaza ar putea avea parte de un nou inceput.
El a adaugat ca se are in vedere si un sistem de recompensare a celor care si-au platit penalitatile si a celor care sunt "la zi" cu platile, fara a preciza insa ce anume.
Amnistie fiscala pentru toti rau-platnicii: Ce primesc contribuabilii model?
Guvernul pregateste stergerea penalitatilor pentru firmele cu datorii la buget
Amnistia fiscala, extinsa si la persoanele fizice: Vom scapa de penalitatile de intarziere?
In aceste conditii, Ziare.com a stat de vorba cu Gabriel Sarbu, manager la divizia de asistenta fiscala si juridica din cadrul EY Romania, despre proiectul amnistiei fiscale.
De ce considerati ca a luat Guvernul aceasta decizie? Ar ...citeste mai departe despre "Amnistie fiscala pentru toti rau-platnicii: Scopul chiar scuza mijloacele? Interviu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 07:17
Amnistia fiscala in baza careia firmele si persoanele fizice scapa de penalitatile de intarziere este o masura discriminatorie, iar Guvernul da impresia ca sunt mai avantajati cei care nu isi platesc taxele si impozitele la timp.
Initial, proiectul de ordonanta de urgenta prevedea ca societatile cu datorii la buget restante la data de 30 septembrie 2015 vor putea plati sumele principale pana la 31 martie 2016, fara sa mai achite si penalitatile de intarziere.
Totusi, dobanzile aferente trebuie acoperite pana la 30 iunie 2016, arata varianta publicata pe site-ul Ministerului de Finante.
Guvernul pregateste stergerea penalitatilor pentru firmele cu datorii la buget - proiect
Insa ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a precizat, joi, ca ar putea extinde aceasta amnistie si in cazul persoanelor fizice.
Statul va scuti, suplimentar, si o parte din dobanzile datorate, iar contribuabilii vor plati doar o dobanda egala cu cea la care se imprumuta acum statul roman de pe ...citeste mai departe despre "Amnistie fiscala pentru rau-platnici. Guvernul discrimineaza contribuabilii cinstiti?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 17:54
Amnistia fiscala in baza careia firmele scapa de penalitatile de intarziere va fi extinsa si la persoanele fizice, a transmis, joi, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Initial, proiectul prevedea ca societatile cu datorii la buget restante la data de 30 septembrie 2015 vor putea plati sumele principale pana la 31 martie 2016, fara sa mai achite si penalitatile de intarziere.
Totusi, dobanzile aferente trebuie acoperite pana la 30 iunie 2016, arata varianta publicata pe site-ul Ministerului de Finante.
Guvernul pregateste stergerea penalitatilor pentru firmele cu datorii la buget - proiect
Insa ...citeste mai departe despre "Amnistia fiscala, extinsa si la persoanele fizice: Vom scapa de penalitatile de intarziere?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 13:58