Peste 500.000 de someri si mai mult de 300.000 de firme ar putea intra in insolventa sau faliment in perioada urmatoare, arata unul dintre cele mai negre scenarii pentru 2021, in conditiile in care impactul economic al COVID-19 pentru companii si angajati va fi foarte puternic, potrivit REI Finance Advisors, companie de consultanta specializata in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat.
"Un numar de peste 500.000 de someri si mai mult de 300.000 de firme ar putea intra in insolventa sau faliment in perioada urmatoare arata unul dintre cele mai negre scenarii pentru 2021, in conditiile in care impactul economic al COVID-19 pentru companii si angajati va fi foarte puternic, iar efectele se vor resimti abia incepand de anul viitor", potrivit REI Finance Advisors, companie de consultanta specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat pentru companii cu activitate pe piata din Romania.
Reprezentantii companiei spun ca o solutie pentru depasirea acestui impas economic ar putea fi accesarea de fonduri nerambursabile, cu sprijin european sau de la Guvernul Romaniei, existand inclusiv proiecte menite sa sprijine companii care au inregistrat pierderi si se confrunta in continuare cu probleme financiare.
Potrivit datelor oficiale, Romania a atras pana la 28 august 2020 un total de 12,8 miliarde euro, reprezentand 42,3% din totalul alocarii pentru tara noastra, in programul de finantare europeana 2014-2020, cu un buget total de peste 460 miliarde... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 12:41
Cea mai mare companie poloneza de gaze, PGNiG, a anuntat vineri ca a notificat grupul rus Gazprom ca nu intentioneaza sa extinda pe termen lung contractul privind furnizarea de gaze naturale, care expira la finalul lui 2022, transmit DPA si Reuters.
Reprezentantii Gazprom nu au raspuns solicitarilor Reuters de a comenta informatia.
Autoritatile de la Varsovia anuntasera anterior ca nu intentioneaza sa mai cumpere gaze de la Gazprom dupa 2022, dar acordul semnat in 1996, cunoscut drept "contractul Yamal", cerea ca partile sa-si trimita declaratii oficiale privind viitoarea cooperare, cu trei ani inainte de expirarea contractului.
Mai mult de jumatate din gazele naturale vandute de PGNiG vin de la grupul rus Gazprom, dar compania poloneza a luat masuri pentru reducerea dependentei de firma ruseasca deoarece considera conditiile din acordul Yamal nefavorabile.
Compania de stat PGNiG a informat ca dupa 2022 va avea asigurata securitatea furnizarilor datorita contractelor incheiate privind achizitionarea de gaze naturale lichefiate (LNG) si gaze naturale de la zacamintele din Marea Nordului.
In prezent Polonia importa gaze naturale din Norvegia si gaze naturale lichefiate din Qatar si SUA. mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 14:05
In ultimii ani, din ce in ce mai multi tineri hotarasc sa isi deschida propriile afaceri, multi dintre ei parasind locuri de munca destul de bine platite. Avand in vedere ca procedura de infiintare a unei firme in Romania a fost simplificata, iar costurile de inmatriculare au fost reduse substantial, demararea unei afaceri mici sau mijlocii a devenit destul de simpla.
Pentru a avea succes insa, cel care o va deschide are nevoie de o idee buna care trebuie sa fie pusa in practica la fel de bine. Sa vedem mai jos care sunt cele mai profitabile tipuri de afaceri in Romania.
Firmele din domeniul IT
Cu multi specialisti in domeniu, industria IT ramane cea mai profitabila nisa pentru a incepe o afacere. Beneficiind de experienta si cunostintele acumulate in firme internationale, cei care au lucrat in IT isi pot deschide propriile afaceri.
Un alt punct forte al Romaniei este reprezentat de centrele universitare din care anual ies specialisti IT.
O firma IT poate fi, de asemenea, extinsa in tari apropiate precum Ungaria, Polonia sau Bulgaria. Cea mai buna solutie in acest sens este deschiderea unei filiale in Polonia, de exemplu.
Afacerile in domeniul agricol au inflorit in ultimii ani
Cu un imens potential agricol, Romania a atras foarte multi investitori straini in ultimii ani. Oamenii de afaceri romani, insa, au inceput sa acceseze fonduri europene cu ajutorul carora au inceput sa isi infiinteze propriile afaceri, cele mai profitablie fiind cele de... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 16:55
Polonia va cere companiei de transport Uber sa utilizeze soferi care detin o licenta de taxi incepand de anul viitor, potrivit unui plan aprobat marti de cabinetul de la Varsovia destinat sa creeze o concurenta corecta, transmite Reuters.
Soferi de taxi din Polonia au organizat mai multe proteste in care au cerut aceleasi reguli pentru ei si pentru soferii firmelor de transport de tipul Uber, care au devenit foarte populare in orasele din Polonia spre nemultumirea soferilor de taxi autorizati care sustin ca cei de la Uber au scazut preturile pe piata. Soferi de taxi intentioneaza sa organizeze noi proteste la Varsovia in cursul saptamanii viitoare.
Daca noua lege, care impune reguli mai stricte pentru companiile de transport de tipul Uber, va trece de Parlamentul de la Varsovia, ar urma sa intre in vigoare la inceputul anului 2020.
Uber se confrunta cu opozitia firmelor de taxi in mai multe tari din lume, inclusiv in Cehia, care intentioneaza si ea sa ceara soferilor Uber sa detina o autorizatie.
In Romania, la finele lunii martie, Guvernul a adoptat o Ordonanta de urgenta privind modificarea legii taximetriei. Totodata, Executivul a anuntat ca va reglementa si activitatea de ridesharing printr-un act normativ care va fi adoptat in maxim doua - trei saptamani.
"In ultimele zile, am avut discutii si nu putine cu reprezentantii platformelor de ridesharing si, de asemenea, pana la intrarea in vigoare a acestei ordonante, vom emite un alt act normativ astfel... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 11:13
Compania poloneza de rafinare PKN Orlen se asteapta sa primeasca in curand prima sa livrare de petrol din Nigeria, in conditiile in care Polonia vrea sa isi reduca dependenta de petrolul rusesc.
PKN Orlen, companie controlata de statul polonez, si rivalul mai mic Lotos proceseaza in principal titei rusesc livrat prin conductele construite in anii 1960, dar ambele firme si-au majorat achizitiile de titei din alte surse, informeaza Reuters.
"Nigeria este noua noastra sursa de aprovizionare pe care o analizam. In prezent, o livrare de 130.000 de tone de petrol din Nigeria este in drum spre Polonia. Asteptam sa ajunga in portul Gdansk la mijlocul lunii octombrie", a declarat saptamana trecuta directorul general de la PKN, Daniel Obajtek intr-un interviu acordat Reuters. "Daca testele vor confirma randamentele si marjele presupuse, noi livrari de petrol din Nigeria ar putea fi o optiune", a adaugat Obajtek.
In anul 2016, PKN Orlen a semnat un acord pe termen lung privind livrarea de petrol cu gigantul Aramco din Arabia Saudita, iar intre timp atat PKN cat si Lotos au inceput sa achizitioneze petrol atat din Iran cat si din SUA. In consecinta, livrarile de petrol din Rusia au reprezentat aproximativ 70% din totalul achizitiilor de petrol ale PKN, fata de aproximativ 90% in anul 2015.
PKN Orlen intentioneaza sa preia rivalul mai mic Lotos in ideea de a-si imbunatati pozitia de negociere pentru achizitiile de petrol si a putea majora investitiile in noi capacitati.... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 10:38
Operatorul de pariuri sportive Superbet, cu obligatiuni emise din aceasta toamna pe piata alternativa AeRO de la Bucuresti, si-a lansat, marti, la Varsovia, in mod oficial, operatiunile pe piata din Polonia, devenind astfel singurul operator strain autorizat sa functioneze pe piata poloneza.
Evenimentul, organizat in incinta Stadionului National din Varsovia, considerat "geamanul" Arenei Nationale din Bucuresti din perspectiva arhitecturii interioare si exterioare, a beneficiat de audienta a circa 40 de jurnalisti polonezi veniti din intreaga tara, precum si a atasatului comercial al Ambasadei Romaniei in Polonia, Botond-Levente Kövessi, respectiv a ambasadorului brandului Superbet in Polonia, fosta glorie a fotbalului polonez, portarul Jerzy Dudek.
Odata cu obtinerea licentei de operare pentru Superbet Polonia, operatorul de jocuri de noroc va inaugura, in cursul acestei saptamani, primele agentii din Polonia, iar principalele orase in care brandul romanesc va fi prezent sunt Varsovia, Katowice, Cracovia, Wroclaw, Poznan si Gdansk.
Compania estimeaza ca, pana la finele acestui an, numarul agentiilor deschise pe teritoriul Poloniei va fi de 50, iar pana la debutul Campionatului Mondial de Fotbal din 2018 sa fie functionale 100 de astfel de agentii.
"Speram ca, pana la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, sa avem functionale 100 de agentii. In prima parte a anului viitor, vom primi foarte probabil si licenta pentru a opera online si vom lansa superbet.pl.... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 14:40
Companiile care activeaza in Romania vor trebui sa creeze, de la 1 septembrie, un cont de separat pentru TVA, intitulat "Split VAT", cu ajutorul caruia statul isi doreste reducerea evaziunii pe acest tip de taxare, a declarat Ilan Laufer, noul ministru pentru Mediul de afaceri, Comert si Antreprenoriat.
"Statul roman doreste sa reduca evaziunea pe TVA si, in acest moment, in ultimii ani de zile, colectarea de TVA este undeva la 73-74%. Asta inseamna ca pierdem anual undeva intre 16 si 20 de miliarde de lei ca si impact. Dorinta este ca, de la 1 septembrie acest an, sa se creeze un cont separat de TVA care se va numi 'Split VAT'.
Veti avea un cont de unde veti lucra cu TVA-ul, atunci cand achizitionati sau cand faceti plati, dar din acel cont nu veti putea sa retrageti banii. Acestia vor fi blocati pentru transferul de TVA catre furnizor sau catre stat.
Lucrul acesta este un pas foarte important, este aplicat si in alte tari, urmand sa fie introdus si in Marea Britanie, si deja aplicat in Polonia de o perioada scurta de timp", a explicat Laufer, vineri, intr-o conferinta de presa.
Citeste si:
Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritateDarius cel vesel si comuna primitiva fiscalaImpozitul pe cifra de afaceri sau cum ne mai distrugem economia ...citeste mai departe despre "Ministrul Laufer: Firmele trebuie sa-si creeze un cont separat dedicat... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 15:49
Nu mai exista cuvantul "austeritate" atunci cand oficialii polonezi vorbesc despre bugetul multianual de Aparare. Varsovia intentioneaza sa aloce 21 de miliarde de dolari pentru achizitia de arme noi si echipament militar modern pentru trupele sale.
O parte din achizitii sunt deja facute sau in curs de derulare, ca parte a unui plan mai vechi de modernizare a fortelor armate, dar noi echipamente vor intra in dotarea armatei din Polonia pana in 2022, dupa cum relateaza Defense News.
"Conducerea ministerului a stabilit care sunt ariile prioritare, iar apararea aeriana reprezinta o astfel de prioritate", a anuntat ministrul adjunct al Apararii, Bartosz Kownacki, in cadrul unui intalniri cu membrii Comisiei Nationale pentru Aparare din Parlamentul de la Varsovia.
Modificarile aduse programului multianual de modernizare a armatei prevad ca 10 miliarde de dolari sa fie investiti in sisteme de aparare impotriva rachetelor cu raza medie si lunga de actiune, 5 miliarde pentru contracararea celor cu raza scurta de actiune, 3,3 miliarde USD vor fi destinati noilor elicoptere de lupta si 2,5 miliarde pentru submarine noi.
Alte sute de milioane ar urma sa fie alocate pentru cumpararea de drone militare, au mai precizat oficialii din guvernul polonez.
La inceputul acestei luni, ministrul Apararii din Polonia, Antoni Macierewicz, a facut public faptul ca Varsovia va semna un contract cu reprezentantii guvernului SUA si firma Raytheon pentru achizitionarea rachetelor de tip... mai mult
Joi, 21 Iulie 2016, ora 12:10
6Bursa de Valori din Varsovia, cea mai mare din centrul si estul Europei dupa capitalizare, ar putea lista primele companii din Romania, Bulgaria si Croatia in 2010, a anuntat miercuri Depozitarul Central polonez.Depozitarul, ce deconteaza tranzactiile de pe piata de capital, pregateste realizarea unor interconectari cu aceste trei state est-europene, precum si cu Canada, deoarece mai multe companii sunt interesate sa se listeze la Varsovia, a afirmat directorul executiv al depozitarului bursei din Varsovia, Iwona Sroka, intr-o conferinta de presa, potrivit Bloomberg.Bursa poloneza a inregistrat in primele noua luni din acest an cel mai mare numar de noi listari de companii din Europa dupa NYSE Euronext, atragand 22 de companii, fata de 23 in cazul celui din urma, potrivit PricewaterhouseCoopers LLP.Capitalizarea bursei poloneze depaseste 137 miliarde dolari, fiind depasita in Europa emergenta doar de pietele de capital din Rusia si Turcia.
Pe piata principala a bursei din Varsovia sunt listate 377 companii, din care 25 sunt straine, potrivit datelor publicate de institutie.Printre companiile straine care s-ar putea lista anul viitor pe bursa din Varsovia se numara Sopharma din Bulgaria si Kulczyk Oil Ventures din Canada, detinuta partial de miliardarul polonez Jan Kulczyk, pa mai spus Iwona Sroka.La jumatatea lunii noiembrie, presedintele Bursei din Sibiu (Sibex), Teodor Ancuta, declara pentru NewsIn ca a reluat discutiile cu Bursa din Varsovia pentru realizarea unei... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2009, ora 16:42