Bulgaria, Macedonia de Nord si Kosovo au semnat un acord cu Statele Unite pentru a exclude firmele chineze, in special Huawei, de la implementarea tehnologiei 5G in zona, potrivit publicatiei Deutsche Welle.
Acordul "Retele curate" isi propune sa elimine "amenintarile pe termen lung la siguranta datelor personale si a drepturilor omului provocate de actori rau-intentionati precum Partidul Comunist Chinez", se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.
Statele Unite au devenit tot mai ingrijorate de dominatia companiilor chineze in construirea retelelor 5G.
Administratia Trump a restrictionat accesul companiei Huawei in SUA si a incurajat aliatii Statelor Unite sa procedeze la fel.
Guvernul american sustine ca gigantul Huawei permite accesul serviciilor secrete chineze in reteaua pe care o construieste, fapt negat de companie.
Huawei a pierdut si piata romaneasca, dupa ce tara noastra a fost printre primele care au urmat decizia SUA de a restrictiona accesul companiei chineze pe piata. Memorandumul cu SUA a fost semnat pe 21 august.
In Romania, alternativele la Huawei sunt Nokia, Ericcson si Samsung. ...citeste mai departe despre "Bulgaria si alte state balcanice au semnat un memorandum cu SUA privind tehnologia 5G pentru a exclude Huawei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 14:31
Tot mai multi intreprinzatori merg la Ruse pentru a-si deschide o firma in Bulgaria. Intermediarii de peste Dunare au perioade in care se plang ca nu pot face fata numarului mare de solicitari primite din partea romanilor.
Antreprenorii romani aleg Bulgaria pentru ca tara vecina dispune de un sistem de taxare avantajos si de o stabilitate economica iesita din comun, avand un curs valutar fix al monedei nationale (leva) pentru schimbul din si in Euro. In afara de cota TVA, de 20%, nici o alta taxa nu s-a schimbat in ultimii 20 de ani in Bulgaria.
Impozitul pe profit este de numai 10%, iar plata acestuia se face dupa depunerea declaratiilor de inchidere de an. In cazul in care firma nu inregistreaza profit, nu se achita nici un fel de impozit minim. Acest lucru faciliteaza practic scutirea taxelor pe profitul reinvestit.
Cu alte cuvinte, antreprenorii pot sa-si administreze banii astfel incat sa reduca costul impozitarii. De asemenea, impozitul pe dividende (5%), se achita tot anual.
Intreprinzatorilor romani nu le vine sa creada ca recuperarea TVA-ului se face in 45 de zile de la solicitarea scrisa a firmei.
In tara vecina toate taxele pentru salarii reprezinta aproximativ 48% din salariul net, adica aproape de doua ori mai putin decat in Romania. Salariul minim pe economie este de aproximativ 123 de Euro. Chiriile pentru sedii sociale/birouri, spatii de depozitare sau spatii comerciale pot fi de cateva ori mai mici decat la noi.
Interesant este totusi... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 09:53
Mediul de afaceri din Bulgaria creeaza de cativa ani numeroase oportunitati pentru antreprenorii straini. Vecinii nostri au inteles foarte bine cat de important este sa aduci banii altora in propria tara, iar pentru a-i convinge pe straini sa investeasca in tara lor, au creat un cadru fiscal foarte avantajos pentru antreprenori.
In comparatie cu tara noastra, unde continua sa persiste mentalitatea guvernantilor ca un om care investeste un ban intr-o afacere trebuie supra taxat si descurajat printr-un cadru legislativ instabil sa isi deschida o afacere, tara vecina a inteles ca, atunci cand e greu sa te dezvolti cu propriile resurse, e mai sanatos sa ii stimulezi pe cei cu bani sa creeze afaceri sanatoase in propria ta tara.
Singurul aspect care v-ar putea determina sa faceti un pas in spate inainte de a investi in tara vecina ar fi faptul ca nu cunoasteti limba si legislatia bulgara, dar pana si acum detaliu se poate rezolva fara probleme in ziua de azi deoarece puteti apela la o firma specializata care sa va ajute in acest sens.
Avocat Bulgaria Denislav Marinov este un bun exemplu care vine in ajutorul romanilor interesati sa isi deschida o afacere pe teritoriul bulgar.
Specialistul este vorbitor de limba romana, engleza si rusa, membru al Baroului Ruse, si ofera servicii juridice din domeniul comercial, administrativ, fiscal, precum si reprezentanta procesuala, intermediere si consultanta in domeniile mai sus amintite. Pe langa serviciile de consultanta si... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 16:45
Te-ai intrebat vreodata de ce investitorii incep sa se reorienteze catre Bulgaria in detrimentul tarii noastre? Sau de ce atatia romani isi deschid SRL-uri sau isi inmatriculeaza masinile in tara vecina?
Raspunsul este evident: pentru ca este mai ieftin.
Cat de ieftin, totusi? Arunca o privire:
Desi este considerata de multi ca fiind un paradis fiscal, Bulgaria nu este considerata un off-shore si drept urmare nu are o reputatie patata.
Romanii care isi deschid firme in tara vecina o fac in primul rand pentru ca sa poata vinde in Romania fara TVA.
Bulgaria este membra a Uniunii Europene, fapt pentru care orice tranzactie intracomunitara se factureaza cu TVA zero.
Ce presupunere infiintarea unui SRL in Bulgaria?Daca apelezi la o firma care presteaza servicii de consultanta infiintare SRL in Bulgaria, va trebui sa platesti numai 285 de Euro pentru a-ti deschide o societate neplatitoare de TVA cu asociat unic.
500 de Euro costa infiintarea unui SRL platitor de TVA, care are statut de operator intracomunitar. Aceste preturi includ absolut toate taxele si nu va mai trebui sa platiti nimic in plus.
Vei avea nevoie numai de actul de identitate si de bani pentru a face acest pas. Nu te va afecta in nici un fel daca ai deja un SRL in Romania.
Insa probabil ca te intrebi ce vei face in privinta sediului social. In acest sens, tot firma dedicata te va ajuta, in sensul ca va folosi biroul ei pentru a primi si pentru a-ti redistribui corespondenta.
Da, in... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 11:50
Pentru un om de actiune nu exista finalitate, ci doar miscare, acesta fiind intr-o cautare continua de evolutie. De aceea, antreprenorul modern cauta sa nu se limiteze la teritoriul sau pentru a-si desfasura afacerile, ci incearca solutii pentru a-si extinde aria sa de actiune pentru a acumula cat mai multi bani cu costuri cat mai mici.
In timp ce unii incearca solutiile cele mai simple, unii cauta brese legislative pentru a se imbogati rapid.
O metoda de succes la care au inceput sa apeleze unii oameni de afaceri romani este cea de infiintare societate Bulgaria, de inchiriere a unui depozit si de angajare a unei persoane bulgare de incredere pentru a intretine si supraveghea depozitul.
Omul de afaceri trece granita cu marfa sa din Romania in depozitul din Bulgaria, o vinde firmei sale din tara vecina, o lasa acolo pentru cateva zile, dupa care o preia din propriul depozit, vanzand-o firmei sale din Romania si o aduce inapoi in tara, aceasta fiind o tranzactie intracomunitara ce este taxata cu TVA zero.
Exista romani care prin aceasta metoda ruleaza in jur de un milion de euro pe luna.
Pentru ca aceasta inginerie financiara sa poata fi realizata, sunt necesare doua documente CMR si o declaratie de primire, dar sunt sanse minime sa o puteti realiza fara o consultanta fiscala in Bulgaria.
Necunoscand legile tarii vecine, cu greu veti reusi sa faceti vreo afacere in Bulgaria, indiferent daca e vorba de una de genul celei de mai sus sau o afacere minora.... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 10:50
Aproximativ 6.000 de companii elene si-au mutat in ultimii ani afacerile in Bulgaria, din cauza turbulentelor din Grecia, a anuntat Giorgos Kavathas, presedintele Confederatiei elene a mestesugarilor si comerciantilor (GSEVEE).
De asemenea, companiile elene au deschis in Bulgaria 60.000 de conturi bancare, transmite site-ul ekathimerini.com.
Modificarile care ar urma sa fie aduse sistemului de asigurari sociale din Grecia vor determina si mai multe firme sa se inregistreze in alte state, a avertizat Giorgos Kavathas.
Sectorul infloritor care salveaza economia Greciei de la prabusire - Crestere importanta in 2015
Acesta a adaugat ca GSEVEE va participa la greva generala care va avea loc joi in Grecia impotriva planurilor Guvernului privind reformarea sistemului de pensii si la alte masuri de protest.
"Problema sistemului de asigurari sociale din Grecia este una majora, de ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia a mutat mii de firme la granita Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 10:31
Ministerul bulgar al Economiei si Energiei a suspendat furnizarea unor fonduri europene in valoare de 96 de milioane de euro destinate imbunatatirilor tehnologice la 142 de firme mici si mijlocii, din cauza numarului mare de reclamatii referitoare la procesul de evaluare, transmite Novinite.
Directorul general pentru fonduri europene si competitivitate din Minister, Eli Miluseva, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca nu va semna contractele in cadrul proiectului de retehnologizare a acestor companii.
Ea a precizat ca fondurile nu vor fi pierdute, ci vor fi distribuite intr-o serie de proiecte de crestere a eficientei energetice si dezvoltare a inovatiilor.
Miluseva a aratat ca departamentul pe care il conduce a primit peste 100 de reclamatii si informatii privind neregulile inregistrate in procesul de evaluare, ceea ce a determinat-o sa isi anuleze decizia de aprobare a contractelor de retehnologizare.
Ea a explicat ca cele mai mari nereguli, care au fost raportate procuraturii, se refera la telefoanele date de reprezentantii comitetului de evaluare la unele companii. mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 08:45
O proportie de 22% dintre companiile bulgare risca sa intre in faliment in urmatorii doi ani din cauza platilor restante, scrie miercuri cotidianul Sega, citand un studiu al companiei EOS Matrix, specializata in colectarea platilor. Din cauza faptului ca nu pot sa-si realizeze incasarile, aproximativ 40% dintre firme au nevoie de imprumuturi bancare.
Cand au nevoie de finantare, companiile bulgare recurg in primul rand la credite bancare si la leasing. O proportie de 34% dintre companii au luat imprumuturi pe termen scurt, iar tot atatea - pe termen lung, in timp ce 26% au achizitionat bunuri in rate (leasing).
In acelasi timp, doar 15% dintre companiile bulgare apeleaza la serviciile unor companii specializate pentru colectarea platilor restante. Spre comparatie, in Grecia ponderea acestora este de 54%, iar in Romania - de 25%. Majoritatea companiilor bulgare incep sa colecteze platile restante de la partenerii lor la un an sau chiar la doi ani dupa expirarea termenului de plata.
De aceea, ele nu reusesc sa recupereze decat 5% din suma, in celelalte tari din Europa colectarea incepand la cel mult 6 luni dupa expirarea termenului de plata, ceea ce permite recuperarea a jumatate din restante.
Ziarul Trud informeaza ca 52 de orase bulgaresti ar putea ramane fara finantare europeana pentru construirea unor depozite de deseuri. Autoritatile locale din aceste orase au intarziat foarte mult cu pregatirea proiectelor de construire a unor depozite moderne, care sa... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 12:25
Bulgarii infiinteaza societati comerciale in Romania si Grecia pentru a scapa de plata taxei pe valoare adaugata, scrie miercuri cotidianul sofiot Standart.
Cand se livreaza bunuri din UE, acestea se declara si TVA-ul este platit de compania bulgara, scrie ziarul mentionat. Administratiile fiscale din Comunitate efectueaza un schimb lunar de informatii prin sistemul VIES. Daca un comerciant nu declara vreo livrare si nu plateste TVA-ul, va fi prins usor de inspectorii fiscali.
De aceea bulgarii inregistreaza societati comerciale in tarile vecine, Romania si Grecia, inseland astfel administratia fiscala.
Expeditorul si destinatarul sunt practic aceeasi persoana si, daca valoarea bunurilor livrate se ridica de exemplu la 100.000 de euro, expeditorul emite o factura pentru numai 1.000 de euro, TVA-ul fiind in acest caz de 100 de ori mai mic. Sunt si scheme mai sofisticate prin care acelasi bun mai intai este importat, iar apoi exportat, trecand prin toate cele trei tari: Bulgaria, Grecia si Romania, fara sa fie platit TVA in nici una dintre ele, adauga Standart.
Noul premier al Bulgariei, Plamen Oresarski, a cerut recent un control mai strict pentru prevenirea acestei scheme de evaziune fiscala. mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 11:20