Cu 35 de voturi pentru si 8 impotriva (apartinand grupului USR), consilierii generali au aprobat, oficial, renuntarea la proiectul Vinietei Oxigen.
Gabriela Firea a initiat inca din octombrie 2019 proiectul Vinietei Oxigen. Acesta presupunea ca toti cei aflati la volanul unei masini cu norma de poluare inferioara celor Euro 5 si Euro 6 urmau sa plateasca o taxa pentru a putea circula prin Capitala. In plus, in cursul zilei, nici macar platind taxa, soferii de masini non-Euro, Euro 1 si Euro 2 nu mai aveau voie in centrul orasului, intr-o zona numita ZACA (Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului).
Ulterior, Firea a decis ca soferii de masini Euro 4 sa plateasca taxa abia de la inceputul anului 2021. In schimb, tuturor celorlalti li se cerea sa plateasca Vinieta Oxigen de la 1 ianuarie 2020. Iar de la 1 martie 2020, urma sa se aplice si amenzi.
Mai multe surse din Opozitie au spus inca de la inceput ca aceasta taxa este, de fapt, doar o miscare de imagine pentru Gabriela Firea. Si ca aceasta nu va indrazi sa le puna taxe noi bucurestenilor, in an electoral. Mai ales ca Firea isi mai doreste un mandat de primar general.
S-au organizat si proteste si s-au depus plangeri prealabile impotriva taxei.
Brusc, Firea s-a declarat surprinsa de aceasta atitutine a populatiei si a zis ca ar putea renunta la taxa. Apoi, dupa un sondaj facut pe Facebook, a si anuntat ca renunta la taxa.
Dar abia astazi Consiliul General a validat, prin vot, renuntarea la respectivul... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 14:43
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a afirmat marti, intr-o conferinta de specialitate, ca vinieta Oxigen ce urma sa fie impusa la nivelul Capitalei nu era o taxa rea, insa aceasta a fost prost implementata, lucru pe care i l-a transmis si primarului general, Gabriela Firea.
"Eu sunt cel care, ca ministru, am spus ca taxa Oxigen nu era o taxa rea si cu siguranta putea sa ajute si administratia publica din Bucuresti si bucurestenii. Numai ca aceasta taxa a fost implementata prost, cum i-am spus si doamnei primar general.
Va repet, autoritatea de mediu nu poate sa faca altceva decat sa reglementeze sau sa verifice daca legile sunt respectate. Administratiile publice locale sunt cele care coordoneaza traficul din localitati, il administreaza, emit autorizatii de constructie, sunt in masura sa ia toate deciziile. Sunt chestiuni de administratie publica locala care trebuie rezolvate de administratia publica locala si sunt cele nationale care tin de national.
Vreau doar sa va spun o chestiune: ca liberal, sunt de acord cu principiul "Poluatorul plateste" in orice domeniu, ca e vorba de calitatea aerului, de masina sau orice alt mijloc de transport, de deseuri. Trebuie sa intelegem cu totii ca in orice tara dezvoltata din lumea asta poluatorul plateste.
Mai am un principiu: "Platesti pentru cat arunci". Nu mi se pare firesc ca anumiti cetateni sau in anumite comunitati sa existe colectare separata pe o fractie, doua, trei, patru, cinci si platesti... mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 18:09
Greenpeace Romania considera ca eliminarea taxei Oxigen reprezinta un act populist si complet iresponsabil si precizeaza ca dreptul la sanatate si aer curat nu e negociabil si nu se voteaza pe Facebook.
Organizatia atrage atentia ca, anual, in Romania mor peste 20.000 de oameni din cauza poluarii si acuza Primaria Capitalei ca este direct responsabila pentru o parte dintre acesti morti.
Totodata, Greenpeace Romania considera ca pentru Gabriela Firea perspectiva unui nou mandat a cantarit mai mult decat sanatatea bucurestenilor si ii cere ministrului Mediului sa intervina de urgenta.
"In Romania, mor anual peste 20.000 de oameni din cauza poluarii, iar Primaria Municipiului Bucuresti prin Gabriela Firea este direct responsabila de o parte dintre acesti morti. Politicienii romani uita inca o data ca sunt in slujba cetatenilor si au datoria sa adopte cele mai eficiente masuri pentu bunastarea lor, chiar si atunci cind acestea sunt nepopulare.
Perspectiva unui nou mandat a cantarit mai mult pentru Gabriela Firea decat sanatatea bucurestenilor. Cerem Ministrului Mediului, Costel Alexe, ca autoritate superioara, sa intervina de urgenta!", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Greenpeace aduce in discutie procedurile de infringement declansate de CE impotriva Romaniei din cauza poluarii si atrage atentia ca amenzile uriase vor fi platite de cetateni.
"Decizia Gabrielei Firea ne va costa pe toti. Dincolo de sanatatea noastra, vorbim si despre amenzile... mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 12:35
Primarul Gabiela Firea a anuntat ca - pe fondul unui val de respingere din partea populatiei a vinietei Oxigen - va renunta la impunerea taxei pentru masinile poluante, in Bucuresti.
Primarul general a apreciat ca mesajele transmite pe retelele de socializare au integistrat peste 2,5 milioane de vizualizari. Si ca 60-70% dintre vizualizari erau de la cetateni din Bucuresti si Ilfov.
Firea a mai spus ca au fost mii de interactiuni. Iar cei mai multi dintre cei care au interactionat au sustinut ca nu vor vinieta Oxigen.
"In plus, am primit peste 1.500 de petitii care vorbeau de asemenea despre lipsa de acord cu restrictiile din zona de Centru si nici cu vinieta antipoluare.
Au fost depuse si 430 de plangeri prealabile de la persoane fizice si persoane juridice atat la Directia Transporturi, cat si la cea Juridica si cea de Mediu (din PMB - n.red.).
Cetatenii resping ideea, chiar daca in toata Europa se aplica principiul 'poluatorul plateste'", a spus Firea, astfel explicand de ce renunta la impunerea taxei, cu doar cateva luni inainte de alegeri.
Primarul a adaugat:
"Decizia este - chiar daca o spun cu sufletul neimpacat, dar cu respect fata de cetatenii care mi-au scris - sa renunt la vinieta. Se va transforma intr-o hotarare de Consiliu General, in luna martie, pentru anularea deciziei luate anul trecut. Dar nu abandonam lupta!".
Ce este Vinieta Oxigen si cum le-ar fi influentat vietile bucurestenilor
Vinieta Oxigen este o taxa pe care ar fi fost... mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 10:29
Primaria Capitalei le reaminteste soferilor cu masini vechi si poluante ca de la 1 ianuarie trebuie nu plateasca o taxa ca sa circule prin Bucuresti. Primele doua luni Gabriela Firea lasa la latitudinea cetatenilor daca doresc sa plateasca, urmand ca amenzile in caz de neconformare sa fie aplicate de la 1 martie.
Dar sa ne amintim putin cum s-a ajuns la ideea "vinietei Oxigen" si care a fost parcursul sau pana la implementare.
Administratia Firea a anuntat inca din vara anului 2019 ca vrea sa introduca o taxa pe care sa o plateasca proprietarii masinilor foarte poluante care circula prin Bucuresti. Scopul taxei - au sustinut continuu cei din administratia locala - nu ar fi acela de a colecta bani la bugetul local, ci de a decongestiona traficul.
Mai exact, administratia Capitalei a considerat ca, dupa introducerea vinietei, bucurestenii ar putea sa considere ca este mai avantajos sa lase masina acasa si sa circule, in schimb, cu autobuzul, cu troleibuzul sau cu tramvaiul.
Din pacate, sansele ca oamenii sa prefere transportul in comun, in 2020, sunt mici, din cauze pe care Ziare.com vi le-a relatat deja pe larg. In principal, din cauza ca mijloacele noi si moderne de transport promise de Gabriela Firea se lasa asteptate, iar autobuzele, troleibuzele si tramvaiele de pe trasee sunt neincapatoare si murdare.
Dar in ciuda faptului ca n-a reformat suficient transportul in comun, Gabriela Firea a continuat sa sustina nevoia platii unei viniete pentru masinile... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 16:17
Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) anunta ca, luni, are loc o dezbatere publica privind aprobarea proiectului care impune plata vinietelor electronice pentru masinile ce polueaza Bucurestiul, numit "Oxigen pentru Bucuresti".
Sedinta va incepe la ora 10:00.
Amintim ca primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat, pe 14 august, lansarea in dezbatere publica a acestui proiect, pentru a reduce gradul de poluare din Capitala.
Potrivit documentului, incepand cu 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totala autorizata mai mica de 5 tone pe strazile din Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) este restrictionat zilnic, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale, in intervalul 07:00-22:00, dupa cum urmeaza:
pentru autovehicule inmatriculate in Bucuresti si Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6 precum si pentru cele electrice sau hibrid, accesul este permis fara restrictiipentru autovehicule inmatriculate in municipiul Bucuresti ai Ilfov, cu norma de poluare Euro3, accesul este permis numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-C.pentru autovehicule inmatriculate in afara municipiului Bucuresti ai Ilfov, cu norma de poluare minim Euro3, accesul este permis numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-B.pentru autovehicule cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2, accesul este interzis in intervalul mentionat.
Totodata, proiectul mai prevede ca autovehiculele cu... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 11:49