Daca astazi ar avea loc un cutremur de magnitudinea celui produs in 1977, cel putin cateva sute de cladiri cu risc seismic ar risca sa se prabuseasca, iar cateva mii bucuresteni si-ar putea pierde viata. Motivul: in loc sa se apuce inca din anii '90 de consolidarea cladirilor subrede din Capitala, autoritatile au preferat sa isi paseze una alteia responsabilitatea, decenii la rand.
Iar cand in sfarsit au inceput, consolidarile au intampinat tot soiul de obstacole si au progresat cu viteza melcului....
Primarul general Gabriela Firea a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca -
dupa aproape 3 decenii in care in Bucuresti s-au consolidat doar 20 de cladiri cu risc seismic grad 1 - lucrarile de profil au inceput sa se desfasoare intr-un ritm alert.
Mai exact, potrivit primarului, pentru jumatate dintre cele 349 de cladiri cu risc seismic 1 din Capitala s-au demarat deja procedurile de consolidare. Ceea ce nu a explicat pe larg primarul este ca aceste proceduri sunt adesea de durata si nu inseamna ca lucrarile vor incepe in cateva zile.
Spre exemplu, dupa cum Ziare.com v-a informat deja, in cazul in care proprietarii sunt de acord cu consolidarea, se incepe cu o expertiza tehnica a cladirii, in urma careia specialistii in domeniu propun mai multe solutii pentru consolidare.
Expertii primariei o aleg pe cea pe care o considera optima. Apoi se intocmeste Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventie (DALI), ceea ce poate dura intre 4 si 6 luni. Se... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 17:14
Gabriela Firea a declarat ca aproape o treime din cladirile din Bucuresti care reprezinta pericol public iminent sunt in curs de consolidare. Edilul Capitalei a sustinut ca ar consolida, de fapt, mult mai multe imobile daca ar avea sprijin si din partea Guvernului sau Parlamentului Romaniei.
"Pana la acest moment, s-a inceput procedura de consolidare in 96 dintre cele 343 de cladiri incadrate in gradul de risc seismic I, in Capitala. Mai concret, in 41 de cladiri sunt deschise santiere, iar angajatii lucreaza. In cazul celorlalte 55 de cladiri, suntem in stadii avansate de pregatire a proceselor premergatoare de punere in siguranta a cladirilor.
Fara punerea in siguranta, aceste cladiri i-ar putea pune in pericol atat pe trecatori, cat si pe muncitori", a precizat Gabriela Firea.
Primarul general al Capitalei a spus ca lucrari s-ar putea face in mult mai multe cladiri, de vreme ce exista atat resursa umana - 500 de angajati care sa se ocupe de asta - cat si 10 milioane de euro din care sa se plateasca lucrarile.
Intrega campanie de consolidare, spune Firea, este insa incetinita de faptul ca multi dintre proprietarii imobilelor cu probleme refuza sa se mute temporar pentru a permite realizarea lucrarilor.
"Daca sunt 100 de locatari intr-un imobil, e suficient ca unul sa nu isi exprime in scris acordul pentru consolidare, iar lucrarile nu se pot face. Asta, in ciuda faptului ca toti ceilalti au semnat.
E o problema care tine de legislatie. Noi lucram acum... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 15:27