Primaria Municipiului Bucuresti trebuie sa mai plateasca aproape 200 de milioane de lei pentru cele 400 de autobuze Otokar si cele 130 de autobuze Mercedes hibrid, cumparate in mandatul Gabrielei Firea.
Primaria din Bucuresti trebuie sa mai achite 165 de milioane de lei din contractul de 458 de milioane de lei pentru cele 400 de autobuze Otokar cumparate de Firea in 2018 si livrate in perioada 2018-2019. Suma trebuia platita la livrarea ultimului autobuz, pe 22 iunie 2019, noteaza HotNews.ro.
Primaria condusa de Nicusor Dan mai are de platit aproape 34 milioane lei pentru cele 130 de autobuze Mercedes hibrid livrate, pentru care a achitat pana acum circa 198 milioane de lei.
Autobuzele turcilor de la Otokar au inregistrat mai multe defectiuni pana in prezent. In 2019, un autobuz a ramas fara curent, cu franele blocate, iar usile nu au mai putut fi deschise.
Mai puteti citi:
Fosta politista Irina Alexe (USR PLUS), pensionata la 42 de ani cu pensie speciala, numita secretar de stat la InterneGreseala de 50 de milioane de dolari facuta de un bunic roman care voia sa le vanda australienilor o cantitate uriasa de droguriFemeie din Bucuresti, amendata dupa ce a sesizat la Politie un furt. Ce a decis instantaCum a ajuns Ana Bogdan marea dragoste a prietenului fostului iubitDaunele morale primite de o femeie cu sotul si copilul morti intr-un accident, considerate prea mari. Suma finala stabilita de judecatori ...citeste mai departe despre "Primaria Capitalei trebuie... mai mult
Vineri, 26 Februarie 2021, ora 09:20
Cele 1.000 de autobuze Mercedes Citaro, care au fost livrate catre RATB (acum STB) in perioada 2006 -2009, au in prezent un coeficient de utilizare de 87,9%, ceea ce inseamna ca 870 de autobuze sunt pe teren, au precizat reprezentanti ai STB.
Intrebata recent, la o conferinta de presa, cum comenteaza informatiile potrivit carora noile autobuze Otokar au probleme tehnice, primarul general, Gabriela Firea, a spus ca si vechile autobuze Mercedes Citaro au avut multe probleme. In realitate, autobuzele Mercedes ale Municipalitatii au un grad de fiabilitate ridicat, potrivit reprezentantilor RATB (in prezent STB - Societatea de Transport Bucuresti).
Cu o vechime medie de 11 ani, autobuzele Mercedes Citaro sunt folosite in prezent in proportie de 87,9%, ceea ce inseamna ca pe traseu se afla acum 870 de autobuze, din lotul de 1.000, cumparat de Primaria Capitalei, in perioada 2006-2009, la un pret mediu de 200.000 euro bucata, putine dintre acestea avand aer conditionat.
Potrivit reprezentantilor STB, din cele 1.000 de autobuze, 120 sunt in revizii, iar 10 sunt imprumutate la Chisinau si Tulcea.
In luna iunie a acestui an, primarul general, Gabriela Firea, a semnat impreuna cu managerul general al Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi, Serdar Gorguc, contractul prin care Primaria Capitalei achizitioneaza 400 de autobuze noi Euro 6. Conform graficului de livrari, pana la sfarsitul acestui an, vor veni la Bucuresti primele 100 de unitati, urmand ca anul viitor, sa ajunga si... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 12:13
Mai multe autobuze turcoaz - practic marile (si singurele) sperante pentru imbunatatirea transportului in comun din Capitala - au functionat defectuos inca de sambata, cand au fost scoase in trafic.
Din pacate, problemele raportate atunci n-au fost unele izolate, iar soferii au continuat sa aiba batai de cap cu masinile noi si in zilele care au urmat.
In loc sa isi asume raspunderea gasirii unei solutii, autoritatile sustin ca autobuzele merg bine, iar bucurestenii, departe de a fi nemultumiti, trimit chiar mesaje de multumire pentru ca noile autobuze circula pe strazile Capitalei.
Situatia e cu atat mai ingrijoratoare cu cat primaria a cumparat nu numai cele 30 de autobuze pe care le-au vazut bucurestenii, ci 400, care urmeaza sa fie livrate pana la finele anului 2019.
Inca din vara, Gabriela Firea promitea ca in 2018 si 2019 vor ajunge la Bucuresti 400 de autobuze noi, ultramoderne, cumparate de Primarie, cu 100 de milioane de euro, de la firma Otokar. In mod normal, pentru bucuresteni - obligati sa circule pe unele dintre cele mai aglomerate sosele din lume - vestea ar fi trebuit sa fie una extraordinara, din mai multe motive.
Inainte de toate pentru ca in noile autobuze oamenii s-ar fi putut bucura de o calatorie decenta, de care nu au parte in masinile soioase pe care STB le scoate acum pe trasee. In plus, masinile ultramoderne i-ar fi putut convinge pe multi bucuresteni sa prefere autobuzul masinii personale. Iar asta ar fi dus la decongestionarea... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 06:14
STB (fost RATB) scoate pe traseu 30 dintre noile autobuze achizitionate de Primaria Capitalei incepand de sambata, pe 1 decembrie.
Acestea vor circula pe liniile 302, 336, 601, 780 si 783.
"Cele 30 de autobuze Otokar vor asigura serviciul de transport pe liniile 302 (cu autobuze de 10 metri lungime), 336 si 601 (cu autobuze de 12 metri lungime), precum si pe liniile 780 si 783, care fac legatura cu Aeroportul International Henri Coanda (cu autobuze articulate, cu lungime de 18 metri) ", transmite PMB intr-un comunicat de presa remis joi Ziare.com.
Noile autobuze beneficiaza de tehnologie GPS, care permite localizarea in trafic si furnizarea catre calatori a informatiilor legate de timpii de asteptare in statie si de parcurgere a traseului.
"Ma bucura faptul ca, in sfarsit, pe strazile Capitalei vor circula autobuze noi si moderne, care vor asigura bucurestenilor servicii de transport civilizate, la standarde europene. Primele 30 de autobuze Otokar, achizitionate de Primaria Capitalei si predate STB SA, vor iesi in trasee incepand cu data de 1 decembrie.
Noile autobuze sunt dotate cu aer conditionat, cu sistem de taxare inteligent, sunt accesibilizate pentru toate categoriile de pasageri si beneficiaza de supraveghere video atat in interior, cat si in exterior", a declarat primarul general Gabriela Firea, potrivit documentului.
Sursa citata mai precizeaza ca, ulterior, pe masura ce noile autobuze vor fi receptionate, acestea vor fi introduse in circulatie... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 10:18
Primaria Capitalei a anuntat, miercuri, ca a primit primele 20 de autobuze, dintre cele 400 recent achizitionate prin contractul cu asocierea OtokarOtomotiv ve Savunma Sanayi.
Acestea vor fi receptionate in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie la autobaza Titan a STB, conform unui comunicat de presa remis Ziare.com.
"Ma bucur sa ii anunt pe bucuresteni ca primele autobuze noi, ultramoderne, au ajuns in Capitala. Sunt autobuze dotate cu aer conditionat, cu sistem de taxare inteligent, sunt accesibilizate pentru toate categoriile de pasageri si beneficiaza de supraveghere video atat in interior, cat si in exterior.
Tehnologia GPS instalata permite localizarea in trafic si furnizarea catre calatori a informatiilor legate de timpii de asteptare in statie si de parcurgere a traseului", a declarat Gabriela Firea.
Primaria anunta ca pana la sfarsitul anului vor fi livrate alte 80 de unitati, iar anul viitor restul de 300.
Valoarea tranzactiei este 100 milioane de euro plus TVA. Autobuzele sunt de trei tipuri in functie de traseele pe care vor circula: 320 de autobuze de 12 m, 50 autobuze de 10,7m si 30 de autobuze de 18m.
Foto: Primaria Capitalei
Citeste si Firea se plange ca autobuzele din Turcia i-au adus amenintari pe internetul "care nu e reglementat"
A.G. ...citeste mai departe despre "Cum arata primele autobuze cumparate de Firea, care au ajuns la STB (Galerie foto)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 16:14
Achizitionarea Primariei Capitalei a autobuzelor de la Otokar poate intra in linie dreapta dupa ce Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor a respins contestatiile formulate de Karsan Otomovit Sanayii Ve Ticaret As si Mercedes - Benz Romania Srl. Primaria Capitalei explica si de ce au fost respinse contestatiile.
Astfel, Primaria Capitalei a transmis, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca referitor la contestatiile care vizau dimensiunile autobuzelor, dupa analizarea dosarului, CNSC a decis ca au fost depuse documente care atesta respectarea dimensiunilor solicitate in caietul de sarcini, respectiv schite, fise tehnice si documente de omologare, din care rezulta conformitatea ofertei in ceea ce priveste specificatiile pretins a fi nerespectate, informeaza primaria.
Contestatia referitoare la faptul ca Otokar nu a respectat cerinta privind deschiderea libera a usilor pentru calatori, Consiliul a stabilit ca in propunerea tehnica a firmei, toate cele 3 tipuri de autobuze au deschiderea libera a usilor de 1.200 mm.
"In ceea ce priveste aspectul semnalat de unul dintre contestatari, cu privire la faptul ca nu s-ar fi respectat cerinta privind autorizarea RAR a atelierului service al operatorului economic declarat castigator, CNSC a stabilit ca aceasta cerinta NU a fost prevazuta in documentatia de atribuire, in consecinta nu avea cum sa fie sau sa nu fie respectata", adauga primaria.
Si metodologia de calcul a punctajului a fost contestata, iar... mai mult
Vineri, 11 Mai 2018, ora 11:40
Mercedes Romania si Karsan Otomotiv au contestat castigarea de catre turcii de la Otokar a licitatiei organizate de Primaria Capitalei pentru achizitia celor 400 de autobuze.
Mercedes cere Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) sa constate ca oferta depusa de Otokar nu indeplineste toate conditiile din caietul de sarcini, informeaza Economica.net.
Totodata, compania grupului german acuza Primaria Capitalei de lipsa de transparenta, pentru ca nu i-a prezentat punctajul pentru fiecare subfactor in parte obtinut de firmele concurente.
De asemenea, Mercedes sustine ca autobuzele Otokar ar avea motoare MAN, iar service-ul turcilor, Happy Garage, nu este autorizat pentru a asigura asistenta tehnica in perioada de garantie pentru aceste motoare.
Mercedes contesta si dimensiunea autobuzelor Otokar, afirmand ca sunt mai lungi fata de dimensiunile stipulate in caietul de sarcini.
La randul lor, turcii de la Karsan noteaza in contestatie ca dimensiunile Otokar sunt mai mari decat cele maxime solicitate de Primarie pentru modelele de 10 si 18 metri.
Acestia mai spun ca in atelierul service prezentat de Otokar nu incape nici macar un autobuz, pentru ca latimea usilor este mult mai mica decat latimea autobuzelor.
"Latimea usilor de acces in interiorul cladirii de service este sub 2600 mm, in conditiile in care latimea unui autobuz urban (fara a masura deschiderea oglinzilor) este de 2550 mm. Prin urmare este imposibila introducerea autobuzului... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 18:59
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat, luni, castigatorul licitatiei pentru furnizarea celor 400 de autobuze noi.
Dintre cele patru oferte primite de catre Primarie a fost aleasa Asocierea OTOKAR EUROPE si OTOKAR Locomotive, a anuntat Firea.
"Intre data depunerii ofertelor 10 noiembrie si data finalizarii 14 februarie, au fost 61 de zile lucratoare, 86 de zile calendaristice. Comisia a analizat un volum mare de inscrisuri si informatii, adica 12.000 de pagini. (...) In cadrul procedurii s-au primit 4 oferte: KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET, TRUCK&BUS AG, MERCEDES BENZ SRL si Asocierea OTOKAR EUROPE si OTOKAR Locomotive. Dupa evaluarea ofertelor, punctajul cel mai marel-a obtinut si declarata castigatoare a fost Asocierea OTOKAR EUROPE si OTOKAR Locomotive (firma turceasca - n.red.) ", a spus edilul.
Firea a precizat ca valoarea contractului este de 100 de milioane de euro si ca fiecare masina va costa 250.000 de euro.
Autobuzele, conform caietului de sarcini, "dispun de toate facilitatile necesare la standarde europene: sunt doatate cu aer contitionat, incalzire si ventilatie; dispun de sistem de informare a calatorilor, acces facil pentru persoanele cu dizabilitati, dispun de supraveghere video si in exteror si in interior, sistem de validare modern".
Tot conform caietului de sarcini, toate autobuzele trebuie sa aiba o motorizare Euro 6 si sa poata functiona pe diesel si biodiesel.
Firea a precizat ca in perioada urmatoare se pot depune... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 15:36
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat luni ca licitatia internationala privind achizitionarea a 400 de autobuze Euro 6, cu grad redus de poluare, a intrat in linie dreapta, in contextul in care Primaria Bucuresti a publicat anuntul pe SEAP.
Termenul limita pentru depunerea ofertelor scanate in SEAP este, conform calendarului, 14 august 2017.
"Asa cum am promis inca de la preluarea mandatului, modernizarea parcului auto RATB este unul dintre obiectivele prioritare ale actualei administratii. Pregatirea licitatiei a fost un proces de durata din cauza elaborarii tuturor documentelor necesare, dar, prin publicarea anuntului pe SEAP, intram, in sfarsit, in linie dreapta cu achizitionarea acestor autobuze.
Noile mijloace de transport in comun vor oferi bucurestenilor conditii moderne si civilizate de transport in comun, adaptate la standardele europene. De asemenea, ne dorim ca, prin acest demers, sa incurajam utilizarea transportului in comun de catre bucuresteni in defavoarea autoturismelor personale", spune Firea.
Municipalitatea va achizitiona 400 de autobuze urbane cu podea total coborata, dintre care 320 de autobuze din gama de 12 m, 50 de autobuze din gama de 10 m si 30 de autobuze articulate din gama de 18 m.
Potrivit Primariei Capitalei, noile mijloace de transport in comun vor fi dotate cu un sistem performant de incalzire, ventilatie si aer conditionat, un sistem Wi-Fi de conectare gratuita a posesorilor de telefoane mobile, sisteme performante... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 15:13